Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier  (gelezen 14487 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline birdieb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Gepost op: 23-11-2018 23:34 u »
Ik zag het nog niet staan op het forum, maar zie https://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd, de Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019, een Winterbier.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #1 Gepost op: 23-11-2018 23:52 u »
Bijzonder. Weinig ruchtbaarheid deze keer...

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 665
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #2 Gepost op: 24-11-2018 12:58 u »
Ik word hier niet heel vrolijk van een winterbier met verschillende kruiden. Ik houd mijn bieren het liefst zo puur mogelijk. Een witbiertje met wat koriander is wel lekker maar gember en anijs in mijn bier dat is toch wel andere koek.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #3 Gepost op: 24-11-2018 14:36 u »
Ik word hier niet heel vrolijk van een winterbier met verschillende kruiden. Ik houd mijn bieren het liefst zo puur mogelijk. Een witbiertje met wat koriander is wel lekker maar gember en anijs in men bier dat is toch wel andere koek.

Neem je gewoon wat koekkruiden.

HHopbier

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 665
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #4 Gepost op: 24-11-2018 19:43 u »
Inderdaad gewoon quadrupel brouwen vijf liter apart houden speculaaskruiden erbij en de rest lekker zelf opdrinken 😜

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #5 Gepost op: 24-11-2018 19:57 u »
Hmmm, een winterbier met kruiden is ook niet echt mijn ding. Wel een leuke uitdaging. Ik ga er eens over nadenken.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #6 Gepost op: 25-11-2018 11:51 u »
Een winterbier stond al op de planning. Vandaag gelijk maar een proefbrouwsel. :brouwen:

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #7 Gepost op: 25-11-2018 16:02 u »
Jammer dat het niet "het derde bier" van Jens is geworden. Maar daar kon je natuurlijk geen wedstrijd meer mee houden omdat het recept bekend is. Als jonge brouwer vind ik een Winterbier een uitdaging, vooral de kruiden. Eens zien of ik een recept kan verzinnen.
 :denken:

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #8 Gepost op: 25-11-2018 16:50 u »
Leuk, er stond toevallig een quadrupel op de planning, dus deze passen we dan enigzins aan  ;D

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #9 Gepost op: 25-11-2018 17:40 u »
Een paar weken terug een winterbier gebrouwen met 2% whisky. Wanneer deze lekker is (nog niet gebotteld) opnieuw brouwen en de whisky vervangen door kruiden.... Maar welke en hoeveel🤔.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 922
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #10 Gepost op: 25-11-2018 18:41 u »
Een paar weken terug een winterbier gebrouwen met 2% whisky. Wanneer deze lekker is (nog niet gebotteld) opnieuw brouwen en de whisky vervangen door kruiden.... Maar welke en hoeveel🤔.
Welke kruiden zie wedstrijdreglement

Offline Coen

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #11 Gepost op: 25-11-2018 19:49 u »
Niet mijn ding met kruiden.  Zal dus ook dit jaar niet meedoen,   jammer

Offline Staple

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #12 Gepost op: 25-11-2018 20:01 u »
Een paar weken terug een winterbier gebrouwen met 2% whisky. Wanneer deze lekker is (nog niet gebotteld) opnieuw brouwen en de whisky vervangen door kruiden.... Maar welke en hoeveel🤔.

"Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:
zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm, gember."

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #13 Gepost op: 25-11-2018 20:22 u »
Zal kandijsiroop ook toegestaan zijn?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #14 Gepost op: 25-11-2018 21:24 u »
"Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:
zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm, gember."

Dat had ik gelezen. Ik bedoelde alleen dat ik me nog moet verdiepen in de toegestaande kruiden en de hoeveelheid.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 922
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #15 Gepost op: 25-11-2018 21:53 u »
Zal kandijsiroop ook toegestaan zijn?
Lijkt mij vloeibare suiker dus waarom niet

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #16 Gepost op: 26-11-2018 08:21 u »
Klopt het dat de link naar de inschrijving niet naar een inschrijfformulier of iets dergelijks verwijst?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #17 Gepost op: 26-11-2018 12:43 u »
Nu werkt de eerste link ook niet meer.

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #18 Gepost op: 26-11-2018 13:12 u »
Het lijkt wel alsof ze de wedstrijd weer offline hebben gehaald. Geen idee waarom...

Verder vind ik het erg jammer dat ze een beperking hebben op start SG van 1.076. Dit betekent dat je voor 9% alcohol een vergistingsgraad moet hebben van 90%, oftewel veel suiker in je stort en een gist die ver doorgist. Dit is in tegenspraak met wat ik van een winterbier verwacht: Volmondig, moutig en zoet. Ik had een quadrupel in mijn hoofd die ik wel eens gebrouwen heb, heerlijk moutig en zoet, karamel en choco-tonen, lekker verwarmend. Hoefde ik er alleen maar kruiden aan toe te voegen. Maar ja, die had een vergistingsgraad van 70%. Met een begin SG van 1.076 betekent dat een biertje van 7%. Hou je weinig meer over van dat verwarmende biertje...

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #19 Gepost op: 26-11-2018 16:44 u »
Ik hoop maar dat het een deel van de website was die nog niet gereed was. Dat alles nog niet officieel was en door deze post het tijdelijk offline is gehaald.
Het was een uitdaging die me aansprak, dus ik hoop dat het onveranderd doorgaat.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #20 Gepost op: 27-11-2018 13:10 u »


Ter info...

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #21 Gepost op: 27-11-2018 13:19 u »
/cheer hervatting voorpret. Bedankt voor de info.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #22 Gepost op: 27-11-2018 14:55 u »


Zie hier het antwoord: vrijdag gaat de site weer online.

Offline birdieb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #23 Gepost op: 27-11-2018 15:34 u »
Wel heel toevallig dat ik dan net vrijdagavond een keer op google zocht naar Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019, en op de site terecht kwam.  ;D
Normaal verloopt de aanmelding volgens mij altijd via pint.nl, en daar kon ik ook al niks terugvinden.

Nog even geduld dus.

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #24 Gepost op: 27-11-2018 15:58 u »
Het stond lang genoeg online om een paar keer te lezen en een idee te vormen wat gevraagd word. Ik heb mijn basisrecept klaar en ook de kruiden die ik wil gebruiken. Ik ga eerst maar eens een thee maken met het kruidenmengsel, naar rato.  :leren: :leren:

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #25 Gepost op: 27-11-2018 16:37 u »
Het stond lang genoeg online om een paar keer te lezen en een idee te vormen wat gevraagd word. Ik heb mijn basisrecept klaar en ook de kruiden die ik wil gebruiken. Ik ga eerst maar eens een thee maken met het kruidenmengsel, naar rato.  :leren: :leren:

Als je het nog even na wil lezen... ;)

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd/reglement&strip=0&vwsrc=0

Online bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #26 Gepost op: 28-11-2018 12:18 u »
https://www.brand.nl/aanmelden-wedstrijd

Je kunt je nu aanmelden. ( voor zolang het duurt  :pan: :pan: :pan: )

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #27 Gepost op: 28-11-2018 12:44 u »
Interessant, de aanmeldings-pagina is online, maar de andere pagina's met daarom algemene informatie en de wedstrijdreglement zijn nog offline. Misschien zijn ze nog steeds aan het testen.

Die gasten van de ICT daar zullen wel helemaal gek worden van al die brouwfanaten die continu controleren of er al pagina's online staan, dat maakt het testen een stuk lastiger  :bijdrage_forum:

Online bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 402
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #28 Gepost op: 28-11-2018 12:51 u »
Ik heb me via de link aangemeld en bevestiging gekregen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 922
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #29 Gepost op: 28-11-2018 14:56 u »
Ik heb me via de link aangemeld en bevestiging gekregen.
Grote kans dat je gaat winnen
Ik kom niet verder dan pagina met wedstrijdreglement
Ik wacht gewoon even totdat Brand officieel melding maakt
Recept bijna klaar

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #30 Gepost op: 28-11-2018 15:01 u »
Dan ben ik ook een grote kanshebber, daar ik mij ook al in heb kunnen schrijven :-)

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #31 Gepost op: 28-11-2018 15:44 u »
Ook ingeschreven :brouwen:. De site van brand werkt nu volgens mij weer naar behoren.
Succes iedereen!

Offline sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #32 Gepost op: 28-11-2018 15:52 u »
Ingeschreven. Staat nu officieel online.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #33 Gepost op: 28-11-2018 22:20 u »
Zojuist ook ingeschreven onder het genot van een glas kruidenthee  :biersmile:

Toch ergens wel jammer, Brand spreekt van 'het bier kan op de markt gebracht worden'. Ze worden dus wat terughoudender.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #34 Gepost op: 29-11-2018 00:30 u »


Bring it on

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #35 Gepost op: 29-11-2018 09:01 u »
Ik heb mijzelf ook aangemeld

Offline Richard3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 91
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #36 Gepost op: 29-11-2018 10:51 u »
Was het vorig jaar niet aanmelden via de pint website ( pint.nl) ??

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #37 Gepost op: 29-11-2018 11:48 u »
Zojuist ook ingeschreven onder het genot van een glas kruidenthee  :biersmile:

Toch ergens wel jammer, brand spreekt van 'het bier kan op de markt gebracht worden'. Ze worden dus wat terughoudender.

Je mag in ieder geval wel een proefbrouwsel maken met de Brand brouwmeesters:

Citaat
Het Winterbier dat wij zoeken is donker & rijk en heeft een balans tussen moutzoetigheid, specerijen en fruitig/complex gist. Hop is in de achtergrond en de combinatie van alcohol met specerijen is warmend. Het bier is rijk met een medium tot volle body. Door het hogere alcoholgehalte (tot 9,0 vol %) is het een “degustatie” bier. De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen een rijke smaak met specerijen en drinkbaarheid.

 
De winnaar mag samen met de meesterbrouwers van Brand een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gebruikte ingrediënten). Uitgangspunt daarbij is dat het brouwsel uitsluitend gangbare natuurlijke ingrediënten zal bevatten. Brand Bierbrouwerij hecht veel waarde aan productintegriteit. Indien een ingrediënt om hygiënische, gezondheids- of productietechnische  redenen niet verwerkt kan worden, zal in overleg een oplossing worden gezocht.

Er wordt zo te zien toch al gesleuteld aan je recept, vanwege 'beschikbaarheid van gebruikte ingrediënten', dus het zal sowieso geen 1:1 kopie worden van het bier dat wint.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #38 Gepost op: 29-11-2018 12:54 u »
Was dat vorig jaar ook niet zo? Het was verder knip en plakwerk op de site, want in het begin stond er nog Gose ipv winterbier.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #39 Gepost op: 01-12-2018 16:29 u »

Lezzgo!

Offline sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #40 Gepost op: 02-12-2018 10:39 u »
Kregen jullie meteen een bevestiging van Brand?

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 392
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #41 Gepost op: 02-12-2018 10:43 u »
Ja, met de  melding dat de flessen en etiketten  binnen 3 weken bezorgd worden.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #42 Gepost op: 02-12-2018 10:55 u »
Kregen jullie meteen een bevestiging van Brand?
Wat Jan Eric hierboven zegt... zie ook screenshot van mail die ik eerder plaatste...
Lijkt een automatisch gegenereerde mail dus als je niets hebt ontvangen zou het kunnen dat je je email adres verkeerd gespeld hebt...

Offline Wvo88

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #43 Gepost op: 05-12-2018 13:54 u »
In de omschrijving staat “Kleur: Zeer donker koper tot bruin”. Echter staat er ook “Kleur: 70-90 EBC”. Naar mijn idee is dit niet meer donker koper tot bruin🤔..


Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #44 Gepost op: 05-12-2018 14:31 u »
In de omschrijving staat “Kleur: Zeer donker koper tot bruin”. Echter staat er ook “Kleur: 70-90 EBC”. Naar mijn idee is dit niet meer donker koper tot bruin

Op wiki hobbybrouwen staat bij Stout 117-124 EBC
Op https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf  staat bij Stout 25-40 SRM ofwel 50-80 EBC.

Kennelijk wordt er met twee maten gemeten.

Hopbier

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #45 Gepost op: 05-12-2018 14:33 u »
Ik las ergens dat er een oude manier van kleurbepaling en een nieuwe.
Misschien niet afgaan op het cijfer maar op de omschrijving?

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #46 Gepost op: 05-12-2018 14:55 u »
die van bjcp lijken mij wel erg licht in kleur

Offline tommyg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #47 Gepost op: 05-12-2018 16:56 u »
Citaat
Technisch fiche
Gisting: Hooggegist (ca. 70-90% schijnbare vergistingsgraad). Geen Brettanomyces of wilde gist(en).
Alcohol: Maximum 9,0 volume procent
S.G. of ᵒPlato: Stamwort maximum 1,076 g/cm3 of 18,5ᵒ
Kleur: 70-90 EBC
Hopbitterheid: 10-30 IBU
pH: 4,0 – 4,9

Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

zoethout,
korianderzaad,
steranijs,
kaneel,
tijm,
gember.

Nieuwe eik houtsnippers uit verschillende landen en toast gradaties zijn toegestaan.
Het toevoegen van hop na de whirlpool (dry-hop) is niet toegestaan.
Het toevoegen van vruchten en groenten is niet toegestaan. Barrel-aging of het gebruik van houtkrullen uit b.v. Whisky-, Rum-, Port-, Wijn- enz. barrels is niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de “rijke smaak en balans” een belangrijke rol spelen.

Heb getracht met bovenstaande gegevens een recept te creeëren maar ik kom echt niet in de buurt van die 9% zonder gebruik te maken van extra kristalsuiker of anderzins suiker.
Hebben jullie deze uitdaging ook? Ik lees ook nergens dat kristalsuiker niet gebruikt mag worden...

Die kleuromschrijving is ook wel een dingetje inderdaad, 70EBC is bijna zwart!

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #48 Gepost op: 05-12-2018 16:59 u »
Heb getracht met bovenstaande gegevens een recept te creeëren maar ik kom echt niet in de buurt van die 9% zonder gebruik te maken van extra kristalsuiker of anderzins suiker.
Hebben jullie deze uitdaging ook? Ik lees ook nergens dat kristalsuiker niet gebruikt mag worden...

Kandij suiker mag wel.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #49 Gepost op: 05-12-2018 19:19 u »
Ik vind de kleur omschrijving en de EBC waarde ook verwarrend. :o

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.599
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #50 Gepost op: 05-12-2018 19:40 u »
Ik vind de kleur omschrijving en de EBC waarde ook verwarrend. :o

Bij de Brand Porterwedstrijd was er ook verwarring, van die wedstrijd komt onderstaande toelichting.

Bert


Citaat
Beste Thuisbrouwers van Nederland,
 
Allereerst leuk om te zien dat de brouwwedstrijd leeft! Brand wilde in deze wedstrijd een traditioneel Bier brouwen. Onder de thuisbrouwers bleek Porter de meest geliefde uitdaging. De richtlijnen die vervolgens zijn opgesteld, sturen daarom aan op een Traditionele Porter. Graag wil ik meegeven dat het richtlijnen zijn en geen eisen. Daarbij wil Brand leren van de creativiteit van de thuisbrouwers. Dat is tot nu toe altijd het doel geweest van de Brand Bierbrouwwedstrijd, met hele mooie en verassende inzendingen als resultaat. Die verassingen zien wij graag tegemoet komend jaar!
   
Er zijn een aantal vragen geweest, hieronder de meest voorkomende vragen met de antwoorden: 
 
1.      Klopt de voorgeschreven kleurrange?
Laboratorium analysen uitgevoerd voor Brand en door andere brouwerijen op >40 bieren leveren waardes voor Brown en Robust Porter van ~80 tot 160 EBC. Het berekenen van wort EBC vooraf kan m.b.v. onderstaande formules (Dirk Naudts). 'Zeer donker doorschijnend' mag dan i.p.v. de beschrijving 'donker koper/bruin' gebruikt worden (Derek Walsh - Biertypen Gids boek). De waarneming hiervan is afhankelijk van het glas diameter en lichtbron.
 
Voorbeeld van wort (voor het koken) kleur berekeningen: 
(formule Dirk Naudts van De Proef Brouwerij) 
13,5° Plato (stamwort eigen bier) 
--------------------------------------------- = 1,57 vermenigvuldigingsfactor 
8,6° Plato (vaste deelfactor) 
1,57 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,9 (90 gew. %) = 9,9 EBC 
1,57 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,05 (5 gew. %) = 10,6 EBC 
1,57 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 62,8 EBC 
= 83,3 EBC 
15,5° Plato (stamwort eigen bier) 
--------------------------------------------- = 1,80 vermenigvuldigingsfactor 
8,6° Plato (vaste deelfactor) 
1,80 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,8 (80 gew. %) = 10,1 EBC 
1,80 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,10 (10 gew. %) = 24,3 EBC 
1,80 x 350 (350 EBC Special B mout) x 0,05 (5 gew. %) = 31,5 EBC 
1,80 x 800 (800 EBC Chocolade mout) x 0,05 (5 gew. %) = 72,0 EBC 
= 137,9 EBC

Offline tommyg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #51 Gepost op: 05-12-2018 20:18 u »
Kandij suiker mag wel.

Ja, klopt had ik gezien maar kom nog niet helemaal tot de juiste verhoudingen als ik max 20% kandijsuiker aanhoud. Dus vandaar de vraag :)

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #52 Gepost op: 05-12-2018 21:05 u »
Dat verklaard het. Met die berekening kom ik op een veel hoger EBC gehalte dan wat BrouwHulp berekend (Morey).

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #53 Gepost op: 06-12-2018 14:47 u »
Wat maf. Uit de analyses van Brand komt dus een veel hoger EBC-getal dan uit de berekening van Morey?

...

Proefje op de som: met brewer's friend een nattevingerreceptje in elkaar geknutseld. Resultaat: 74,34 EBC (Morey). Met de berekening hierboven resultaat 234,85 EBC. Dat scheelt nogal wat zeg. Wat moet ik nu geloven?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #54 Gepost op: 06-12-2018 15:44 u »
Ik zou graag duidelijkheid hebben, zodat ik bij voorbaat niet verkeerd begin. Kan iemand alstublieft uitrekenen wat dan de EBC waarde moet zijn volgens hun regels? (Laagste en hoogste EBC dan graag)

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #55 Gepost op: 06-12-2018 18:49 u »
Afgezien van de juiste analyse van de kleurwaarde (een terechte opmerking), indien de kleurrange 70-90 EBC daadwerkelijk gerealiseerd moet worden, wordt het voor de deelnemers een kansspel om dit te realiseren. De invloed van de variantie van grondstoffen en de kooktijd van het wort is groot.
Dus toch een referentiekaart of Jodiumopl. aanschaffen om de kleur te controleren?
Wat doe ik als ik er duidelijk buiten lig? Verdunnen? Levert weer andere problemen op.
Een advies aan mezelf: maak minimaal een proefbrouwsel anders lukt het niet.

Groet, Paul   

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #56 Gepost op: 06-12-2018 19:06 u »
Het gaat mij er om dat er op te verschillende manieren gerekend wordt. BrouwVisie geeft netjes visueel een indicatie van de kleur. Als iemand zegt het een koperkleurig bier moet zijn en er wordt een waarde aan gegeven van zwart dan lijkt mij dat er iets niet klopt.
Is er nu wel of geen andere manier van EBC bepalen??

Dit is net alsof bij Brand een meter 80 centimeter is.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.599
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #57 Gepost op: 06-12-2018 19:53 u »
........  moet worden, wordt het voor de deelnemers een kansspel om dit te realiseren. De invloed ........

Inderdaad, dat is volkomen juist, kijk maar in de wedstrijdvoorwaarden  ;D  :

Citaat
....... . De kansspelbelasting komt voor rekening van Brand Bierbrouwerij B.V.  .....

Bert

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #58 Gepost op: 07-12-2018 14:30 u »
Ik vind de kleur omschrijving en de EBC waarde ook verwarrend. :o

Niet te moeilijk maken. Het bier moet donker zijn maar niet zwart. Meer een dubbel dan een porter/stout.

Offline Langewieger

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #59 Gepost op: 07-12-2018 16:13 u »
Mooi dit, eerlijk gezegd mogen meer brouwerijen zulke acties bedenken. Het maakt wat los

Online Wildor

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij ‘t Ernhems Nat
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #60 Gepost op: 07-12-2018 16:19 u »
Het is leuk bedacht, ik moet mijn kunsten nog even oefenen voordat ik mij hieraan waag  ::)

De wedstrijd is nu uitgeschreven, tegen de tijd dat het werkelijk gejureerd wordt zit je geloof ik al in april/mei.
Het moet uiteraard rijpen om op smaak te komen, maar dan zit je mooi met je Winterbier in de zon  8)

William

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #61 Gepost op: 07-12-2018 17:35 u »
Niet te moeilijk maken. Het bier moet donker zijn maar niet zwart. Meer een dubbel dan een porter/stout.

Wat zou jij zeggen, Jacques? Ergens tussen 45 en 65 EBC?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #62 Gepost op: 07-12-2018 21:06 u »
Wat zou jij zeggen, Jacques? Ergens tussen 45 en 65 EBC?

Ik ben dan niet Jacques ::), maar ik ga voor de 60 ebc in BrouwHulp (morey). De de dubbelbock van brand is volgens hun site 65 ebc, daar ga ik mijn bier mee vergelijken en hopen dat hij iets donkerder is.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #63 Gepost op: 07-12-2018 21:26 u »
Voor wat het waard is, EBC omrekenen naar SRM en dan weer naar oude EBC:
Disclaimer: ik heb hier geen verstand van. Niet accuraat en erg ongeveer!:
(2 formules van internet geplukt)

EBC (nieuw)
--------------  X 2,65 - 1,2 = EBC (oud)
1,97

Zo krijg je 70-90 EBC (oud) = 53-68 EBC (nieuw), en dat klopt wel met 'donker koper tot bruin'.

Ik zit nu zelf rond de 60 ook, lijkt me wel mooi zo. Kruidenmixje heb ik geproefd en goedgekeurd, binnenkort maar nog eens een brouwdagje inplannen  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #64 Gepost op: 07-12-2018 23:43 u »
Wat zou jij zeggen, Jacques? Ergens tussen 45 en 65 EBC?

Wat ik wil zeggen dat meer naar de kleur moet kijken dan naar EBC-waarden...

Offline DavidR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #65 Gepost op: 09-12-2018 21:10 u »
Zal kandijsiroop ook toegestaan zijn?
Dit vraag ik mij ook af, weet iemand dit? Of weet iemand waar je deze vraag kan stellen? Ik kan geen contact informatie vinden voor de wedstrijd.

Niet alle kandijsiroop is 'pure suiker'...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #66 Gepost op: 09-12-2018 22:10 u »
Dit vraag ik mij ook af, weet iemand dit? Of weet iemand waar je deze vraag kan stellen? Ik kan geen contact informatie vinden voor de wedstrijd.

Niet alle kandijsiroop is 'pure suiker'...

Lees het wedstrijdreglement:
Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

https://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd/reglement

Offline DavidR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #67 Gepost op: 09-12-2018 22:42 u »
Lees het wedstrijdreglement:
Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

https://www.brand.nl/brand-bierbrouwwedstrijd/reglement
Ik neem aan dat je met dit antwoord 'nee, je mag geen kandijsiroop gebruiken' bedoelt.

Ik heb nooit met kandijsuiker of -siroop gebrouwen, en weet ook niet zeker wat de verschillen zijn, vandaar de vraag.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #68 Gepost op: 09-12-2018 22:55 u »
Ik neem aan dat je met dit antwoord 'nee, je mag geen kandijsiroop gebruiken' bedoelt.

Kandijsiroop is stoperige kandijsuiker...

Offline DavidR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #69 Gepost op: 10-12-2018 08:47 u »
Kandijsiroop is stoperige kandijsuiker...
Typisch hobbybrouwen-forum-antwoord. Laat maar joh.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #70 Gepost op: 10-12-2018 08:53 u »
Typisch hobbybrouwen-forum-antwoord. Laat maar joh.

Want je vraag is hiermee niet beantwoord? Kandijsiroop is een vorm van kandijsuiker en zou dus gebruikt mogen worden. Weet niet waar Jacques in deze onduidelijk is geweest?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #71 Gepost op: 10-12-2018 09:21 u »
Poging 1. Nu aan het brouwen. Ben benieuwd  :brouwen:

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #72 Gepost op: 10-12-2018 09:23 u »
Sucrose minimaal 99,5% staat er bij de siroop.
40% sucrose, 30% fructose en 30% glucose staat er bij de kandijsuiker.
In de opdracht van Brand staat kandijsuiker. Het toevoegen van siroop kan de kleur sterk beïnvloeden. Tevens is de smaak van de 1900 EBC siroop door de geconcentreerde hoeveelheid 'verontreinigingen' veel heftiger.
Ik begrijp dat het gebruik van siroop bepaalde voordelen kan hebben en dat kandijsuiker weinig smaak en kleur geeft, maar als er nu staat dat je kandijSUIKER mag toevoegen is het mijn keuze om het risico niet te nemen.

Edit:

Ik zie dat het Nederlandse merk bruine kandij als basis suikerbieten suiker heeft en licht van kleur is en de originele Belgische van Candico altijd met rietsuiker is gemaakt en veel donkerder van kleur is.
Bij de productie van Kandij kristalliseert een deel niet en daar wordt cassonade van gemaakt en stroop. Dan kan het dus ook dat er geen gebruik wordt gemaakt van de gekristalliseerde echte kandij om deze te vervaardigen.
Het blijft dus verwarrend :)
Zeker als deze zin er bij staat:"Opgeloste kandijsuiker. Ideaal om aan wijnen of bieren toe te voegen.  Verkregen uit de residuele stroop van de donkere kandij."

Ook interessant: https://sbi4beer.com/suikers/belgosuc/brouwerij-specialiteiten/kandijsuiker-mietten-donker.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #73 Gepost op: 10-12-2018 21:55 u »
Typisch hobbybrouwen-forum-antwoord. Laat maar joh.

Dit is een wat vreemde reactie.
Als je kandijsuiker oplost met weinig water krijg je kandijsiroop. Het is niet veel anders...

Er zijn zoals in dit topic ook al geschreven veel verschillende soorten kandijsuiker. In het reglement van wedstrijd is bepaald dat je kandijsuiker mag gebruiken. Er is door Brand geen uitzondering gemaakt voor bepaalde kandijsuikers. Dit betekent dat alle soorten kandijsuiker zijn toegestaan. Zo simpel is het.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #74 Gepost op: 11-12-2018 11:54 u »
Poging 1. Nu aan het brouwen. Ben benieuwd  :brouwen:

De brouwdag ging gisteren goed, een iets lager rendement dan gepland, met bottelsuiker kom ik uiteindelijk uit op +- 8%. De kleur is ook mooi volgens mij. In BrouwHulp 60 ebc. Als ik hem vergelijk met de brand dubbelbock die volgens brand 65 ebc is is hij donkerder, dus dat is mooi.

Nu hopen dat na de gisting de kruiden ook nog aanwezig zijn.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #75 Gepost op: 11-12-2018 11:55 u »
De kleur is ook mooi volgens mij.
Mooi kleurtje inderdaad

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #76 Gepost op: 14-12-2018 10:09 u »
Vandaag ook maar eens mijn poging brouwen. Liep toch al langer met een bepaald recept in mijn hoofd rond, iets aangepast om te voldoen aan de voorwaarden van Brand. En mocht ik het niet winnen, heb ik mijn kerstbier voor volgend jaar alvast klaar :)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #77 Gepost op: 14-12-2018 11:04 u »
Vandaag ook maar eens mijn poging brouwen. Liep toch al langer met een bepaald recept in mijn hoofd rond, iets aangepast om te voldoen aan de voorwaarden van Brand. En mocht ik het niet winnen, heb ik mijn kerstbier voor volgend jaar alvast klaar

Als je wel wint toch ook?

HHopbier

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #78 Gepost op: 14-12-2018 11:42 u »
Als je wel wint toch ook?

HHopbier

Haha, inderdaad! :)

Offline snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #79 Gepost op: 14-12-2018 12:16 u »
Wat voor flessen worden er gebruikt bij Brand wedstrijd? Gewoon standaard BNR flessen die ze opsturen?

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #80 Gepost op: 14-12-2018 12:27 u »
Wat voor flessen worden er gebruikt bij Brand wedstrijd? Gewoon standaard BNR flessen die ze opsturen?

De flessen van Brand zelf! Ze sturen je enkele weken na de inschrijving een krat met flessen en dopjes. Als je inschrijft, krijg je een bevestigingsmail waar dat in staat. Dus controleer even of je wel ingeschreven hebt... maar, je kunt het ook laten. Mijn winnaar is al klaar om te bottelen.  ;D

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #81 Gepost op: 14-12-2018 13:00 u »
Het is echter ook geen probleem om het in BNR flessen aan te leveren hoor, flessen zijn ook een soort tegemoetkoming.

Mijn poging gaat nu het gistvat in, ben beniewd! :)


Offline snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #82 Gepost op: 14-12-2018 13:05 u »
Wow, ben jij in 3 uur klaar met brouwen?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #83 Gepost op: 14-12-2018 13:08 u »
Ben rond 9u begonnen met schroten en opwarmen van het water e.d. Liep wat tegen, maar 1u maischen, uur filteren/spoelen/opwarmen richting koken, uur koken, koelen half uurtje en half uurtje voorbereiding :).

Heb een toegewijde ruimte ervoor, dat scheelt erg veel verloren tijd met opzetten e.d.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #84 Gepost op: 14-12-2018 13:09 u »
Het is echter ook geen probleem om het in BNR flessen aan te leveren hoor, flessen zijn ook een soort tegemoetkoming.

Mijn poging gaat nu het gistvat in, ben beniewd! :)



Zit je nog onder de 1.076? Lijkt zo hoog.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #85 Gepost op: 14-12-2018 13:10 u »
Zit je nog onder de 1.076? Lijkt zo hoog,

Ja, 1.070/1.072. Foto iets van onderen gemaakt ;)

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #86 Gepost op: 14-12-2018 13:11 u »
Ja, 1.070/1.072. Foto iets van onderen gemaakt ;)

Ah ok :) Nou netjes!

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #87 Gepost op: 14-12-2018 14:35 u »
Wat voor flessen worden er gebruikt bij Brand wedstrijd? Gewoon standaard BNR flessen die ze opsturen?

Wacht maar gewoon op het krat met flessen en doppen. Ze willen onherkenbare, anonieme verpakking!
Deze tekst is uit een bericht van vorig jaar.


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #88 Gepost op: 27-12-2018 14:06 u »
Vraagje:
Weet iemand welke mouten bij Brand in gebruik zijn?
Dan kan ik een beetje sturen naar waar zij gewend zijn om mee te brouwen...

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.201
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #89 Gepost op: 27-12-2018 14:14 u »
@Underdike: De mouten lijken me niet relevant maar ik zou op safe spelen, niet te moeilijk verkrijgbaar.

<nieuwtje>
Zojuist even met Brand gebeld; mijn bijdrage zal namelijk gebotteld moeten worden deze week maar ik heb nog geen krat ontvangen.
Mevrouw van de afdeling marketing liet weten dat degene die de verzendingen in beheer heeft zich ziek gemeld heeft. Eigenlijk zou verzending deze week gebeuren.
Als je net als ik niet kan wachten met afvullen: je mag in andere flessen afvullen zolang je de juiste etiketten maar op de fles aanbrengt.
De krat en etiketten worden zsm verzonden.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 410
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #90 Gepost op: 27-12-2018 14:27 u »
Ik ga het er ook eens op wagen. Mijn bijdrage staat momenteel te koken. :brouwen:

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #91 Gepost op: 27-12-2018 16:42 u »
@Underdike: De mouten lijken me niet relevant maar ik zou op safe spelen, niet te moeilijk verkrijgbaar.

<nieuwtje>
Zojuist even met Brand gebeld; mijn bijdrage zal namelijk gebotteld moeten worden deze week maar ik heb nog geen krat ontvangen.
Mevrouw van de afdeling marketing liet weten dat degene die de verzendingen in beheer heeft zich ziek gemeld heeft. Eigenlijk zou verzending deze week gebeuren.
Als je net als ik niet kan wachten met afvullen: je mag in andere flessen afvullen zolang je de juiste etiketten maar op de fles aanbrengt.
De krat en etiketten worden zsm verzonden.

Ik heb deze vraag vorig jaar ook gesteld ivm 2 gebrouwen batches. Het antwoord was toen dat het ook mocht in bnr flessen of brand flessen met je eigen kroonkurken.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #92 Gepost op: 27-12-2018 20:54 u »
Dat is goed nieuws. Mijn eerste test batch proefde al erg lekker en kwam m.i. al in de buurt wat betreft de eisen die Brand stelde.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #93 Gepost op: 28-12-2018 12:50 u »
Net mijn eerste poging gebotteld, veel te licht en te weinig kruiden, ik ruik en proef ze totaal niet. Jammer, binnenkort weer een nieuwe poging.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #94 Gepost op: 28-12-2018 14:10 u »
Mijn poging ook op fles gedaan vanochtend. Smaak is lastig om al te bepalen maar in de neus komen de gebruikte kruiden in ieder geval lekker door. Ben tevreden.

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #95 Gepost op: 04-01-2019 14:21 u »
@Underdike: De mouten lijken me niet relevant maar ik zou op safe spelen, niet te moeilijk verkrijgbaar.

<nieuwtje>
Zojuist even met Brand gebeld; mijn bijdrage zal namelijk gebotteld moeten worden deze week maar ik heb nog geen krat ontvangen.
Mevrouw van de afdeling marketing liet weten dat degene die de verzendingen in beheer heeft zich ziek gemeld heeft. Eigenlijk zou verzending deze week gebeuren.
Als je net als ik niet kan wachten met afvullen: je mag in andere flessen afvullen zolang je de juiste etiketten maar op de fles aanbrengt.
De krat en etiketten worden zsm verzonden.

Iemand al het krat binnen gekregen?

Offline Gerben95

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Land: nl
    • Brouwerij de Maatschap
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #96 Gepost op: 04-01-2019 15:11 u »
Nee, helaas nog niet

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #97 Gepost op: 04-01-2019 15:29 u »
Ik vind het maar een onprofessionele club bij die marketing. En dat heb ik ze ook laten weten met deze tekst:
"Het krat is nu al twee weken later dan toegezegd. Daardoor kan ik niet bottelen volgens planning. Dat is niet erg fatsoenlijk voor een bedrijf zoals Heineken. Als leverancier is Heineken schijnbaar niet in staat om dezelfde service te bieden als ze van hun eigen leveranciers verlangen?"

 :bokser:

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 922
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #98 Gepost op: 04-01-2019 15:34 u »
Tip: koop een krat Brand, drink die leeg en bottelen maar.
Ik ben nu aan het koelen dus voordat ik ga bottelen verwacht ik de krat wel binnen.
Succes allemaal.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.313
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #99 Gepost op: 04-01-2019 16:03 u »
Ik vind het maar een onprofessionele club bij die marketing. En dat heb ik ze ook laten weten met deze tekst:
"Het krat is nu al twee weken later dan toegezegd. Daardoor kan ik niet bottelen volgens planning. Dat is niet erg fatsoenlijk voor een bedrijf zoals Heineken. Als leverancier is Heineken schijnbaar niet in staat om dezelfde service te bieden als ze van hun eigen leveranciers verlangen?"

 :bokser:


Ze hebben al aangegeven, dat je je inzending in andere flessen en met andere doppen mag aanleveren. Dat ze die flessen en een krat aanleveren is gewoon een service. Ik neem toch aan dat je wel aan 12 lege flesjes en 12 kroonkurken kunt komen :)

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #100 Gepost op: 04-01-2019 16:13 u »
Ik heb pas vandaag de ingrediënten besteld.. Wel vrij laat denk ik voor een vrij zwaar bier 9% dat nog op smaak moet komen en tot april heeft om te rijpen.

We gaan het zien :) 

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #101 Gepost op: 04-01-2019 16:35 u »
Ik moet hem ook nog brouwen. Zit nu te nippen van mijn tweeliterprobeerseltje en lees ondertussen het wedstrijdreglement nog even door en speel wat met brewer's friend. Volgens mij zit ik aardig in de goede richting zo, maar eens een brouwdagje plannen binnenkort...

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #102 Gepost op: 04-01-2019 19:44 u »

Ze hebben al aangegeven, dat je je inzending in andere flessen en met andere doppen mag aanleveren. Dat ze die flessen en een krat aanleveren is gewoon een service. Ik neem toch aan dat je wel aan 12 lege flesjes en 12 kroonkurken kunt komen :)

Ik heb inderdaad flessen en doppen. Het gaat me gewoon om de slechte communicatie van de kant van Heineken. Als ik een klant toezeg iets te doen binnen drie weken, dan doe ik dat en verschuil me niet achter een ziekmelding. En of het een service is betwijfel ik. Ze vinden het ook wel een betere presentatie als alles uniform in hun eigen flessen zit.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.313
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #103 Gepost op: 04-01-2019 20:07 u »

Ik heb inderdaad flessen en doppen. Het gaat me gewoon om de slechte communicatie van de kant van Heineken. Als ik een klant toezeg iets te doen binnen drie weken, dan doe ik dat en verschuil me niet achter een ziekmelding. En of het een service is betwijfel ik. Ze vinden het ook wel een betere presentatie als alles uniform in hun eigen flessen zit.

Klopt, het is inderdaad prettig als iemand doet wat tie zegt en zegt wat tie doet.

Qua presentatie... dat lijkt mij niet echt relevant.  Die ingeleverde flessen zijn voor Brand intern. Ze gaan ze echt niet verkopen of zo :)


Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #104 Gepost op: 05-01-2019 12:41 u »
Klopt, het is inderdaad prettig als iemand doet wat tie zegt en zegt wat tie doet.

Qua presentatie... dat lijkt mij niet echt relevant.  Die ingeleverde flessen zijn voor Brand intern. Ze gaan ze echt niet verkopen of zo :)

Met presentatie bedoel ik meer een uniforme en dus neutrale uitstraling tijdens de keuringen.
 :brouwen:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #105 Gepost op: 08-01-2019 16:43 u »
Zojuist mail gehad dat de kratten verstuurd zijn.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #106 Gepost op: 08-01-2019 17:19 u »
Zojuist mail gehad dat de kratten verstuurd zijn.

Ik heb de mail ook gehad vandaag en het krat is ook al binnen. Mijn eerste poging is inmiddels al gebotteld (in Brand flessen met zilver kleurige kroonkurken). Morgen weer brouwen voor poging II.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #107 Gepost op: 08-01-2019 21:25 u »
Zojuist mail gehad dat de kratten verstuurd zijn.

Goed om te horen. Zelf heb ik een dergelijk mailtje nog niet gehad.
Hopelijk komt de krat een der dagen want ik wil mijn brouwsel binnenkort bottelen.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #108 Gepost op: 09-01-2019 10:44 u »
Zo, vanochtend alles gebotteld. Het kratje was eindelijk binnen. Helaas langer moeten wachten om het te kunnen bottelen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #109 Gepost op: 09-01-2019 11:12 u »
Had nog kratje staan van vorige edities, kon daar in bottelen. Verder nog geen bevestiging o.i.d. gekregen.

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #110 Gepost op: 09-01-2019 13:40 u »
Het viel mij op dat ze zoeken naar een pH van 4,0 – 4,9. Is dit niet vrij laag voor een type winterbier?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #111 Gepost op: 09-01-2019 18:57 u »
Hoezo? Mijn laatste meting bij bottelen was 4.0 en nog steeds heerlijk zoet van smaak.

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #112 Gepost op: 09-01-2019 19:02 u »
Ik heb ook een mailtje gehad dat het krat onderweg is. Alleen nog niet binnen...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #113 Gepost op: 09-01-2019 19:50 u »
Ik heb ook een mailtje gehad dat het krat onderweg is. Alleen nog niet binnen...

Hier net gebracht.

Offline Smokey89

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Brouwerij Heldersch
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #114 Gepost op: 10-01-2019 09:13 u »
Wij hebben het krat ook ontvangen. Afgelopen zaterdag gebrouwen. Hopen dat hij er goed uitgekomen is, er zitten nog wel wat verbeterpuntjes in.... Spannend

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #115 Gepost op: 10-01-2019 10:14 u »
Hoezo? Mijn laatste meting bij bottelen was 4.0 en nog steeds heerlijk zoet van smaak.

Ik was even in de war zat met mijn hoofd bij een laatste pH waarde van 5.2+- voor koken maar realiseerde mij natuurlijk niet dat de pH daalt tijdens de vergisting dus dat je blijkbaar sowieso wel rond zo'n waarde uit zal komen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.103
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #116 Gepost op: 10-01-2019 13:00 u »
Het viel mij op dat ze zoeken naar een pH van 4,0 – 4,9. Is dit niet vrij laag voor een type winterbier?

pH van Cola is 2,4 en ook (heel) zoet. https://orthobakker.nl/zuurgraad-van-producten/

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 825
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #117 Gepost op: 10-01-2019 22:48 u »
Ik heb de mail ook gehad vandaag en het krat is ook al binnen. Mijn eerste poging is inmiddels al gebotteld (in Brand flessen met zilver kleurige kroonkurken). Morgen weer brouwen voor poging II.
Ik met kroonkurken waar Pilsener op staat. ;)

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #118 Gepost op: 11-01-2019 21:06 u »
Ik moet mijn poging ook nog gaan brouwen. Helaas wat laat dit draadje gelezen. Toch maar gewoon proberen! Heb nu alles in huis dus wellicht dit weekend...

Offline Ferdisk8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #119 Gepost op: 13-01-2019 01:09 u »
Hoi,
Als ik deze draad lees, is mijn brouwsel waarschijnlijk te donker. Het jongbier smaakt al goed, dus de kleur vind ik niet zo spannend. Als beginnend brouwer vind ik feedback op mijn bieren belangrijk. Het ONK vind ik daarbij erg nuttig omdat ik dan en rapport krijg. Nu vroeg ik me af, "onder welk type bier zou ik mijn Brand Winterbier in moeten schrijven bij het ONK? (En dan in Cat. D bij voorkeur en niet fantasie bier).
Al vast bedankt voor reacties.

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #120 Gepost op: 13-01-2019 12:22 u »
Hoi,
Als ik deze draad lees, is mijn brouwsel waarschijnlijk te donker. Het jongbier smaakt al goed, dus de kleur vind ik niet zo spannend. Als beginnend brouwer vind ik feedback op mijn bieren belangrijk. Het ONK vind ik daarbij erg nuttig omdat ik dan en rapport krijg. Nu vroeg ik me af, "onder welk type bier zou ik mijn Brand Winterbier in moeten schrijven bij het ONK? (En dan in Cat. D bij voorkeur en niet fantasie bier).
Al vast bedankt voor reacties.

Dat is een goede vraag en waarschijnlijk niet een-twee-drie te beantwoorden. Heb je een programma gebruikt bij het samenstellen van het recept? Weet je de waardes van de kleur, bitterheid en SG (zowel begin als eind). Dan kun je kijken of het in een "mal" oftewel stijl past.

Hieronder een voorbeeld met het programma BrouwHulp.
Hier is de bierstijl A- Pale Ale (Belgisch) gekozen. Daaraan gekoppeld zijn dan de gekleurde balken onderin. Boven die gekleurde balkjes zijn driehoekjes met standaard normwaarden en verschijnen de waardes van je recept. Hier is bijvoorbeeld het begin SG te laag, maar de bitterheid goed.



Dus kun je eventueel een bierstijl vinden door je recept in te voeren en te kijken of het binnen een stijl past of er dicht genoeg bij in de buurt komt. De keurmeesters zullen een bier keuren volgens criteria van die stijl. Het kan nog zo lekker zijn, als het niet conform stijl is... blijft de klasse O van overige bieren over.

En voor alle meelezers die nog moeten graan brouwen; doe geen moeite... ik heb het winnende bier al klaar  ;D
groetjes, Nick

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.461
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #121 Gepost op: 13-01-2019 12:37 u »
blijft de klasse O van overige bieren over.

GROOT nieuws, er is een nieuwe klasse. Klasse O
Of zal er de alom bekende klasse V (vrije klasse) bedoeld worden  ;D

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #122 Gepost op: 13-01-2019 12:51 u »
GROOT nieuws, er is een nieuwe klasse. Klasse O
Of zal er de alom bekende klasse V (vrije klasse) bedoeld worden  ;D

Je hebt gelijk! Ik had O uit het menu van BrouwHulp genoemd!
 :huilen:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #123 Gepost op: 13-01-2019 13:14 u »
Hmmm, een winterbier met kruiden is ook niet echt mijn ding. Wel een leuke uitdaging. Ik ga er eens over nadenken.

Wat ik me afvraag: kan Brand mijn brouwsel van 20 liter opschalen als ik 100 gram steranijs gebruikt heb?
Brand zou dan ± 175 kg steranijs moeten gebruiken.

Hopbier

Offline Lange1985

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #124 Gepost op: 13-01-2019 13:46 u »
Wat ik me afvraag: kan Brand mijn brouwsel van 20 liter opschalen als ik 100 gram steranijs gebruikt heb?
Brand zou dan ± 175 kg steranijs moeten gebruiken.

Hopbier
100 gram?! Ik heb gelezen 1 tot 4 zaadjes per 10 liter..... ik had er 6 in 20 liter  :nut:
Anyaway... maar eens gemaild waar die krat nou blijft  :weetniet:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #125 Gepost op: 13-01-2019 13:52 u »
100 gram?! Ik heb gelezen 1 tot 4 zaadjes per 10 liter..... ik had er 6 in 20 liter  :nut:
Anyaway..... maar eens gemaild waar die krat nou blijft  :weetniet:

Was theoretisch hoor!

Hopbier

Offline Ferdisk8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #126 Gepost op: 13-01-2019 14:09 u »
Dat is een goede vraag en waarschijnlijk niet een-twee-drie te beantwoorden. Heb je een programma gebruikt bij het samenstellen van het recept? Weet je de waardes van de kleur, bitterheid en SG (zowel begin als eind). Dan kun je kijken of het in een "mal" oftewel stijl past.


Dank je voor de reactie.
Ik bedoel dus eigenlijk, met de specificaties van Brand (als je daar netjes aan voldoet). Is het dat een Barleywine, Quadrupel, Baltic Porter, of nog iets anders.
De kruiden overheersen niet in dit geval.

Ik gebruik geen software, maar vergelijk met BKG biertypes.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #127 Gepost op: 13-01-2019 16:35 u »
Wat ik me afvraag: kan Brand mijn brouwsel van 20 liter opschalen als ik 100 gram steranijs gebruikt heb?
Brand zou dan ± 175 kg steranijs moeten gebruiken.

Hopbier

Dit is een zuiver hypothetische vraag. Met 100 gram steranijs op 20 liter kom je echt niet in de finale...

Maar je hebt gelijk. Het zal voor Brand een hele uitdaging worden om het winnende bier te klonen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.315
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #128 Gepost op: 13-01-2019 17:20 u »
Dank je voor de reactie.
Ik bedoel dus eigenlijk, met de specificaties van Brand (als je daar netjes aan voldoet). Is het dat een Barleywine, Quadrupel, Baltic Porter, of nog iets anders.
De kruiden overheersen niet in dit geval.
Het moet bovengistend zijn dus een baltic porter valt al af.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019 : Winterbier
« Reactie #129 Gepost op: 13-01-2019 18:08 u »
Wat ik me afvraag: kan Brand mijn brouwsel van 20 liter opschalen als ik 100 gram steranijs gebruikt heb?
Brand zou dan ± 175 kg steranijs moeten gebruiken.

Bezijden het hypothetische: waarom niet? Groot genoeg ingekocht kost steranijs je € 7,50 per kilo.  :clownsmile:

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #130 Gepost op: 13-01-2019 21:48 u »
Dank je voor de reactie.
Ik bedoel dus eigenlijk, met de specificaties van Brand (als je daar netjes aan voldoet). Is het dat een Barleywine, Quadrupel, Baltic Porter, of nog iets anders.
De kruiden overheersen niet in dit geval.

Ik gebruik geen software, maar vergelijk met BKG biertypes.

De specificatie van Brand is naar mijn bescheiden mening niet (volledig) sturend qua biertype.
Ik bedoelde aan te geven dat je door het invoeren in brouwsoftware kunt vaststellen waar je bier het meest aan voldoet door de waardes te vergelijken met de BKG biertypes. Je hoeft de software niet te gebruiken voor het brouwen, alleen om in dit geval het type te bepalen en in de optimale klasse in te schrijven.

Barleywine is bitterder dan de gevraagde specificatie. Een Quadrupel kan wel, net als een Baltic Porter (alhoewel meestal ondergistend).
Ik heb zwaar zelf zwaar geleund op een Old Ale bij mijn Winterbier en het is lekker alcohol-warmend en kruidig met een lange kruidige nasmaak.

 :proost2:

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #131 Gepost op: 24-01-2019 14:56 u »
Hoe werkt de keuring eigenlijk? Ik neem aan dat alle bieren die niet door de technische/labtest komen sowieso niet eens naar de jury gestuurd worden om verder te proeven/keuren? Bijvoorbeeld in het geval je bier geen 9% ABV heeft maar 9.5% of zo. Of te donker/licht is? Je zal in dat geval ook geen keuringsformulier krijgen denk ik of ligt dat dan toch anders?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #132 Gepost op: 24-01-2019 15:29 u »
Hoe werkt de keuring eigenlijk? Ik neem aan dat alle bieren die niet door de technische/labtest komen sowieso niet eens naar de jury gestuurd worden om verder te proeven/keuren? Bijvoorbeeld in het geval je bier geen 9% ABV heeft maar 9.5% of zo. Of te donker/licht is? Je zal in dat geval ook geen keuringsformulier krijgen denk ik of ligt dat dan toch anders?

Bier wat niet voldoet en niet positief door de lab analyse komen, worden inderdaad niet gejureerd, hier krijg je alleen het labrapport van (tenminste, dat was andere jaren zo).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #133 Gepost op: 24-01-2019 22:00 u »
Bier wat niet voldoet en niet positief door de lab analyse komen, worden inderdaad niet gejureerd, hier krijg je alleen het labrapport van (tenminste, dat was andere jaren zo).

Daarbij wordt in de praktijk een bepaalde marge in acht genomen. Zo zal een bier met een alcoholgehalte van 9,5% nog wel gejureerd worden maar een bier van 10,5% niet.

Offline Ferdisk8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #134 Gepost op: 24-01-2019 22:56 u »
Bier wat niet voldoet en niet positief door de lab analyse komen, worden inderdaad niet gejureerd, hier krijg je alleen het labrapport van (tenminste, dat was andere jaren zo).

Geldt dat ook voor kleur? Het valt niet mee om netjes tussen 70 en 90 EBC uit te komen. En ik las ook al discussies over EBC t.o.v. kleuromschrijving in woorden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #135 Gepost op: 24-01-2019 23:11 u »
Geldt dat ook voor kleur? Het valt niet mee om netjes tussen 70 en 90 EBC uit te komen. En ik las ook al discussies over EBC t.o.v. kleuromschrijving in woorden.

Zie mijn vorig antwoord. Er is een zekere marge. Een bier dat duidelijk buiten de specificaties valt, bijvoorbeeld omdat het de kleur van een pils heeft, zal niet snel gekeurd worden.

Offline snowmansion

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #136 Gepost op: 05-02-2019 20:45 u »
Kan iemand bevestigen dat er ook gebotteld mag worden in BNR flessen (en ook met zilver/goudkleurige kroonkurk)?
Ik zag wel dat verschillende mensen het zeiden, maar nergens dat het ook gecommuniceerd is door Brand.
Wellicht is het bier nl niet goed voor de Brand wedstrijd, maar wel de moeite waard om in te sturen voor andere wedstrijd.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #137 Gepost op: 05-02-2019 20:55 u »
Kan iemand bevestigen dat er ook gebotteld mag worden in BNR flessen?
Ik zag wel dat verschillende mensen het zeiden, maar nergens dat het ook gecommuniceerd is door Brand.
Wellicht is het bier nl niet goed voor de Brand wedstrijd, maar wel de moeite waard om in te sturen voor andere wedstrijd.
Ik heb tijdje terug een vraag gesteld wat betreft het gebruik van eigen kroonkurken, dit was hun antwoord:

Goed om te horen, dat is geen probleem. Zolang de stickers die erbij gevoegd zijn maar op de flesjes zitten zodat we kunnen terughalen wie het bier gebrouwen heeft. Type fles en kroonkurk maakt verder niet uit.

Offline Henkw

  • Walchers Wijnmakers- en Bierbrouwers Gilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Zonder brouwen geen drinken
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #138 Gepost op: 05-02-2019 22:12 u »
Mijn spullen zijn door DHL niet bezorgd en schijnbaar weer teruggestuurd naar Brand. Vandaag onderstaand bericht gekregen:

We hebben inderdaad vandaag een aantal kratten terug gekregen, waaronder helaas ook die van jou. Ik ben morgen op kantoor en zal dan nogmaals het krat toesturen. Het is ook mogelijk om het bier af te vullen in andere flessen, zolang de stickers met het nummer die je ontvangt maar op de flessen terecht komen.

Je mag dus bottelen in andere flessen als je de stickers er maar op doet

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #139 Gepost op: 06-02-2019 11:51 u »
Ik heb mij op de valreep ingeschreven. Zaterdag of zondag  brouwen. Denken jullie dst het bier voldoende kan rijpen? Normaliter zit je voor dit tyoe wel op een aantal maanden rijping, toch?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #140 Gepost op: 06-02-2019 12:25 u »
Ik heb mij op de valreep ingeschreven. Zaterdag of zondag  brouwen. Denken jullie dst het bier voldoende kan rijpen? Normaliter zit je voor dit tyoe wel op een aantal maanden rijping, toch?

Komt vast goed!

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #141 Gepost op: 06-02-2019 13:39 u »
Vandaag versie 2 gebotteld. Zowel aan de moutstort, maischschema en hoeveelheid kruiden wat aangepast. Ik kom met hergisting wel uit op 9,4%. Ik ga er vanuit dat dit geen groot probleem moet zijn voor Brand?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 736
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #142 Gepost op: 06-02-2019 14:19 u »
Vandaag versie 2 gebotteld. Zowel aan de moutstort, maischschema en hoeveelheid kruiden wat aangepast. Ik kom met hergisting wel uit op 9,4%. Ik ga er vanuit dat dit geen groot probleem moet zijn voor Brand?
Zo... Hoog begin SG? Of een saison gist gebruikt?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #143 Gepost op: 06-02-2019 14:29 u »
Vandaag versie 2 gebotteld. Zowel aan de moutstort, maischschema en hoeveelheid kruiden wat aangepast. Ik kom met hergisting wel uit op 9,4%. Ik ga er vanuit dat dit geen groot probleem moet zijn voor Brand?

Even een paar posts omhoog scrollen  ;)

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #144 Gepost op: 06-02-2019 15:58 u »
. Zo... Hoog begin SG? Of een saison gist gebruikt?

Of 100% suiker in de stort?  ;)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #145 Gepost op: 06-02-2019 16:19 u »
Of 100% suiker in de stort?

Mag niet. Eis van Brand: Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan.

Hopbier

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #146 Gepost op: 06-02-2019 18:43 u »
Zo... Hoog begin SG? Of een saison gist gebruikt?


Een vrij standaard Belgische gist gebruikt. Gestart bij 1074 en geëindigd op 1006, 5 punten lager dan voorspeld. Er zit 10% kandij in de stort en wat lager temperatuur gemaischt dan de vorige batch.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 825
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #147 Gepost op: 06-02-2019 22:11 u »
Daarbij wordt in de praktijk een bepaalde marge in acht genomen. Zo zal een bier met een alcoholgehalte van 9,5% nog wel gejureerd worden maar een bier van 10,5% niet.
Om die reden wil ik mijn alcoholpercentage gaan berekenen  van mijn gebottelde Winterbier middels de BrouwHulp tooltje "Kookproef", maar helaas werkt dat niet.
Is daar een ander rekentooltje of formule voor te vinden om dat doel te bereiken?

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #148 Gepost op: 06-02-2019 22:30 u »
∆SG x 0,136 = 9,25% ABV
Dan nog je bottelsuiker erbij. Je zit te hoog...

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #149 Gepost op: 06-02-2019 22:56 u »
∆SG x 0,136 = 9,25% ABV
Dan nog je bottelsuiker erbij. Je zit te hoog...

Is dit een reactie op mij?  :weetniet: Ik denk het wel. Ik ben niet zo goed in rekenen, heb alles excact in BrouwHulp toegevoegd en kwam op 8,9%, met hergisting op de fles op 9,4%. Het labrapport zal het uitwijzen  :o

Offline Ernesto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #150 Gepost op: 07-02-2019 09:47 u »


Een vrij standaard Belgische gist gebruikt. Gestart bij 1074 en geëindigd op 1006, 5 punten lager dan voorspeld. Er zit 10% kandij in de stort en wat lager temperatuur gemaischt dan de vorige batch

Duvelgist?  ;)

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 848
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #151 Gepost op: 07-02-2019 11:32 u »
Duvelgist?  ;)

 ::) ^-^

De vorige batch ook deze gebruikt toen kwam ik wel op het beoogd SG uit, welke hoger was dan deze keer


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 856
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #152 Gepost op: 07-02-2019 12:07 u »
Er is een zekere marge. Een bier dat duidelijk buiten de specificaties valt, bijvoorbeeld omdat het de kleur van een pils heeft, zal niet snel gekeurd worden.

Ik ben benieuwd, worden zulke enorm afwijkende bieren wel eens ingeleverd door brouwers?

Een vrij standaard Belgische gist gebruikt. Gestart bij 1074 en geëindigd op 1006, 5 punten lager dan voorspeld. Er zit 10% kandij in de stort en wat lager temperatuur gemaischt dan de vorige batch

Inclusief bottelsuiker kom je dan wel boven de 1076 virtueel start SG uit lijkt mij... (Heeft vast ook een marge  ;) )

Offline PrinsPils

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Één Bier is geen Bier.
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #153 Gepost op: 09-02-2019 00:19 u »
Kan iemand bevestigen dat er ook gebotteld mag worden in BNR flessen (en ook met zilver/goudkleurige kroonkurk)?
Ik zag wel dat verschillende mensen het zeiden, maar nergens dat het ook gecommuniceerd is door Brand.
Wellicht is het bier nl niet goed voor de Brand wedstrijd, maar wel de moeite waard om in te sturen voor andere wedstrijd.

Onlangs heb ik deze vraag ook nog aan Brand gesteld, zie onderstaande voor de reactie op mijn mail.

Citaat van: Brand Manager Craft Marketing Heineken Nederland
Goed dat je mailt. Het is geen probleem om andere flesjes op kroonkurken te gebruiken. Het enige wat echt van belang is is dat de stickers met je nummer op de batch flessen geplakt zitten die je bij ons indient voor de wedstrijd. Aan de hand daarvan kunnen we jouw bier aan jouw naam koppelen.
 
Succes met brouwen en bottelen!

Offline brother_beer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #154 Gepost op: 11-02-2019 10:54 u »
Dag allemaal,

Laatst hebben ik en wat vrienden gebrouwen, allemaal hebben we een eigen variant van het winterbier. We dachten allemaal dat er kruidnagel in de lijst van ingrediënten stond en ik heb het in mijn variant toegevoegd :weetniet:. Hoe kan dit nou, heb ik gewoon een domme fout gemaakt? Heeft kruidnagel er nooit tussen gestaan?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.085
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #155 Gepost op: 11-02-2019 11:08 u »
Dag allemaal,

Laatst hebben ik en wat vrienden gebrouwen, allemaal hebben we een eigen variant van het winterbier. We dachten allemaal dat er kruidnagel in de lijst van ingrediënten stond en ik heb het in mijn variant toegevoegd :weetniet:. Hoe kan dit nou, heb ik gewoon een domme fout gemaakt? Heeft kruidnagel er nooit tussen gestaan?

Brand schrijft:  Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan:

zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm, gember.

Nieuwe eik houtsnippers uit verschillende landen en toast gradaties zijn toegestaan.

Het toevoegen van hop na de whirlpool (dry-hop) is niet toegestaan.

Het toevoegen van vruchten en groenten is niet toegestaan. Barrel-aging of het gebruik van houtkrullen uit b.v. Whisky-, Rum-, Port-, Wijn- enz. barrels is niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de “rijke smaak en balans” een belangrijke rol spelen.

Kruidnagel heeft er dus nooit tussen gestaan. Maar misschien valt het wel onder de uitzonderingen die Brand maakt.

Hopbier

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #156 Gepost op: 11-02-2019 11:20 u »
Zijn de inleverpunten eigenlijk al bekend?

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 922
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #157 Gepost op: 11-02-2019 11:37 u »
Zijn de inleverpunten eigenlijk al bekend?
Neen voor zover bij mij niet bekend
Brand stuurt bericht naar deelnemers
Inleveren voor 8 maart, dus nog ff laten rijpen

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 522
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brand Bierbrouw Wedstrijd 2019: Winterbier
« Reactie #158 Gepost op: 11-02-2019 15:17 u »
Afgelopen zondagmiddag gebrouwen: 1.074 gehaald. Nu hopen dat de gist snel genoeg is voor de hoofd- en nagisting, lagering en hergisting. Ik heb een trage gist, maar hij stond (afgezien van wat ik op internet kon lezen) vanochtend al te pruttelen. 

Tags: