Lap... geoxideerd... maar waarom? Puroxi?

Gestart door knifeman, 21-11-2018 00:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 10-12-2018  17:01 uJa omdat het doel van smackpacks is om juist geen giststarter te hoeven gebruiken omdat de extra kosten niet opwegen tegen alsnog een giststarter moeten maken. Dus als je na 5 jaar zegt dat het nog goed bruikbaar is dan is de term 'bruikbaar' in dit geval wat discutabel

Het doel van een smackpack (klapzak) is niet dat je nooit geen giststarter hoeft te maken. In principe kun je met één verpakking 10.000 liter aan het gisten krijgen als je de gist vermeerdert.

Een oude verpakking is zeker bruikbaar als je op tijd een starter maakt. Een nieuwe verpakking aanschaffen kost meer dan de moutextract die je nodig hebt om de gist weer aan de gang te krijgen.

EBC

Citaat van: Serge VL op 27-11-2018  08:35 uOm zich daar voor te beschermen hebben vele van die brouwwinkels nu al een handleiding uit hun duim gezogen dat je zulk een pak een dag per maand na de productiedatum vroeger moet smashen, ondanks dat dat nergens voor of door een fabrikant wordt onderschreven!!  :weetniet:

Toch wat feitelijkheden ophalen. ;)

Het is Wyeast zelf die dit adviseerde, het stond zelfs op de verpakking afgedrukt. Toegegeven, het was in de tijd dat Wyeast al haar soorten gist nog op de verpakking kon zetten, en die verpakking was half zo groot als die van nu.
Maar het is niet zeker niet verzonnen door de leveranciers.

Dit pak ligt al een tijdje in mijn koeling. Het is nog van de vorige eeuw.



Bertje Bier

In deze hele discussie lijkt het erop dat er overeenstemming is dat een tekort aan vitaal gist een papier/karton smaak geeft.

Ik heb er hier eentje die in 10 dagen naar coldcrash ging en 10 dagen later gecarboniseerd in de fles. Eerst heerlijk. Maar nu na een maand een kartonsmaak. Komt ook door het gist(teveel?)?

Jacques

Citaat van: Bertje Bier op 11-12-2018  18:04 uIn deze hele discussie lijkt het erop dat er overeenstemming is dat een tekort aan vitaal gist een papier/karton smaak geeft.

Ik heb er hier eentje die in 10 dagen naar coldcrash ging en 10 dagen later gecarboniseerd in de fles. Eerst heerlijk. Maar nu na een maand een kartonsmaak. Komt ook door het gist(teveel?)?

Nee. Een papier/karton smaak is een gevolg van oxidatie.

Het enten van veel inactieve gist leidt tot autolysesmaken. Die zijn muf/gistachtig/zwavelachtig/vleesachtig.

haicoterbeek

Citaat van: Jacques op 11-12-2018  22:17 uNee. Een papier/karton smaak is een gevolg van oxidatie.

Het enten van veel inactieve gist leidt tot autolysesmaken. Die zijn muf/gistachtig/zwavelachtig/vleesachtig.
Wat is inactieve gist?

Wat is veel?


Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 11-12-2018  22:30 uWat is inactieve gist?

Wat is veel?

Met inactieve gist bedoel ik niet korrelgist die nog droog is maar uitgebluste vloeibare gist dan wel dode gist.

In een starter zijn altijd naast veel actieve gistcellen ook cellen die op het einde van hun levenscyclus zitten. Naast de aanmaak van nieuwe gistcellen sterven er ook gistcellen af. Bij een giststarter die flink actief is zijn er weinig inactieve cellen.
Wanneer een starter een lange tijd staat voordat hij gebruikt wordt neemt het aandeel inactieve cellen snel toe. Dit is vooral het geval als de starter op kamertemperatuur laat staan. Door de gist koud te bewaren bij 0 tot 2 ºC zorg je er voor dat het aandeel inactieve gist beperkt blijft. 

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.