Lap... geoxideerd... maar waarom? Puroxi?

Gestart door knifeman, 21-11-2018 00:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

knifeman

Ik heb mijn eerste stevig geoxideerde zitten :( een dubbel smaakt naar metaal, krantenpapier...balen.

Mijn inziens zijn er 2 dingen fout kunnen gaan:

1. ondanks lekker kletteren kwam de vergisting niet op gang met een vloeibare Wyeast. Na 3 dagen dan maar een safale korrelgist toegevoegd... (toen al te laat ?)

2. Bij bottelen had ik geen Star San meer dus heb ik de flessen met een puroxi oplossing gespoeld... kan de 'oxi' in een puroxi op deze manier ook het bier verknoeid hebben?

Heisenberg

Tja, poep gebeurd hè? Probeer erachter te komen wat er precies fout ging zodat je dezelfde fout niet nogmaals begaat. Sterkte met je ¨verlies¨...
 ;) Komische noot: hoe weet je hoe krantenpapier smaakt? Ik werk al 32 jaar bij een fabriek waar ze van onder andere krantenpapier nieuw papier maken, maar ik weet niet hoe krantenpapier smaakt. Een metaal smaakje kan ik me nog iets bij voorstellen. ;)

wiliam

Hé Heisenberg, nooit pijltjes geschoten van krantenpapier? Ik had toch begrepen dat je geen 28 meer bent.
In de jaren 70 was dat de sport onder kinderen, en dus proefde ik ,in gedachte, meteen wat topicstarter bedoelde.
Een smaak van oud papier en inkt.
On Topic. Het residu van gist, bij destillatie, geeft aan het eind dezelfde geur.
Ik vermoed teveel gistafval.
Bij goed spoelen van flessen, blijft er geen smaak of geur achter.

ciesvandekwis

Puro Oxi of gelijkaardig product zal geen oxidatie van bier geven. Meestal ligt zoiets aan te weinig actieve gist. Kijk altijd naar datum van je smackpack, en als die limiet oude kant zit, liever een starter maken. Een snelle actieve vergisting vanaf het allereerste begin voorkomt héél veel problemen, ook brouwfoutjes.

knifeman

Citaat van: ciesvandekwis op 21-11-2018  10:32 uPuro Oxi of gelijkaardig product zal geen oxidatie van bier geven. Meestal ligt zoiets aan te weinig actieve gist. Kijk altijd naar datum van je smackpack, en als die limiet oude kant zit, liever een starter maken. Een snelle actieve vergisting vanaf het allereerste begin voorkomt héél veel problemen, ook brouwfoutjes.
Ok goed te weten dat zal dan wel de oorzaak geweest zijn spijtig genoeg.

Heisenberg

Citaat van: knifeman op 21-11-2018  11:50 uOk goed te weten dat zal dan wel de oorzaak geweest zijn spijtig genoeg.
Ik gebruik altijd korrelgist. En als het kan zo vers mogelijk. Jammer van dat bier. Maar goed, ook daar leer je weer van hè?
Zelf heb ik dat nog niet meegemaakt gelukkig. Had 21 liter Christmas beer (zo´n kit) gebrouwen, vergisting ging maar door en door.
Uiteindelijk is het alsnog goed gekomen. Is altijd balen, ik snap hoe je je voelt.
Brouw je al lang? Ik brouw alleen SMaSH brouwseltjes. Ook best lekker. En ik moet nog veel leren. SMaSH is daar ideaal voor.
De moed niet opgeven hè? Volgende keer beter moet je maar denken.

knifeman

Nee nee er kon veel misgaan met dit brouwsel. Was de eerste keer met easybrew, gistpack was niet oud maar bleef inactief dus verschiet er niet van. Had gehoopt dat het maar bijsmaakje was maar heeft nu een maand op flez gezeten en wordt alleen maar erger.

Weggooien die handel. Ondertussen staan er nog 3 andere brouwsels te gisten dus gaan we rustig door :)

Heisenberg

Citaat van: knifeman op 21-11-2018  14:03 uNee nee er kon veel misgaan met dit brouwsel. Was de eerste keer met easybrew, gistpack was niet oud maar bleef inactief dus verschiet er niet van. Had gehoopt dat het maar bijsmaakje was maar heeft nu een maand op flez gezeten en wordt alleen maar erger.

Weggooien die handel. Ondertussen staan er nog 3 andere brouwsels te gisten dus gaan we rustig door :)
Dat is de juiste instelling knifeman!

Nick H.

Citaat van: ciesvandekwis op 21-11-2018  10:32 uPuro Oxi of gelijkaardig product zal geen oxidatie van bier geven. Meestal ligt zoiets aan te weinig actieve gist. Kijk altijd naar datum van je smackpack, en als die limiet oude kant zit, liever een starter maken. Een snelle actieve vergisting vanaf het allereerste begin voorkomt héél veel problemen, ook brouwfoutjes.

Wat lees ik toch vaak dat er te weinig actieve gist geënt wordt. Ik heb op dit forum in ieder geval geleerd de gist goed voor te bereiden. Ik heb tot nu toe de meeste keren Wyeast gebruikt, zonder problemen. Voor mijn laatste brouwsel wilde ik een Wyeast 3655 Schelde Ale gebruiken, maar dat smack pack was al bijna één jaar oud. Ik heb gewoon mijn tijd genomen en een kleine giststarter gemaakt met SG 1030 en op de magneetroerder bij 20 graden Celsius. Na ruim drie dagen kwam er leven in de brouwerij, eh... gist. De gist toen twee dagen in de koelkast gezet, afgeschud en bij een nieuwe starter van SG 1040, circa 0,5 liter. Na 24 uur bij 15 liter Belgische Blond met SG 1060 gevoegd. Na een uur zag je al twee millimeter hoogteverschil in het waterslot, na drie uur bubbelde het en na 16 uur een hevige stroom koolzuur.  :hoera:

Gewoon geduld met die Wyeast hebben!

CeesM

Ik gebruikte ook altijd korrelgist na het lezen van veelvoudige problemen met Wyeast. Laatst een blonde gebrouwen met gist uit 2 flesjes Brugse Zot. Na een weekje opkweken had ik al genoeg om 25 liter te enten. Dus gist voor nog geen 4 euro met gratis 2 flesjes Brugse Zot. ;)

Jacques

Citaat van: knifeman op 21-11-2018  00:39 uIk heb mijn eerste stevig geoxideerde zitten :( een dubbel smaakt naar metaal, krantenpapier...balen.

Mijn inziens zijn er 2 dingen fout kunnen gaan:

1. ondanks lekker kletteren kwam de vergisting niet op gang met een vloeibare Wyeast. Na 3 dagen dan maar een safale korrelgist toegevoegd... (toen al te laat ?)

2. Bij bottelen had ik geen Star San meer dus heb ik de flessen met een puroxi oplossing gespoeld... kan de 'oxi' in een puroxi op deze manier ook het bier verknoeid hebben?

3 dagen zonder vergisting is 3 dagen dat het wort oxideert...

Het kan ook zijn gekomen door een gistvat dat niet goed afsluit. Dat is de meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een oxidatiesmaak bij hobbybrouwers.

hansHalberstadt

Citaat van: ciesvandekwis op 21-11-2018  10:32 uKijk altijd naar datum van je smackpack, en als die limiet oude kant zit, liever een starter maken. Een snelle actieve vergisting vanaf het allereerste begin voorkomt héél veel problemen, ook brouwfoutjes.
Ik lees hier op het forum geregeld problemen met vergisting met smackpacks. Leuk spul als het vers is, maar staat er dan geen houdbaarheidsdatum op? Binnen de houdbaarheidsdatum zou de kwaliteit van een product gegarandeerd moeten zijn, in dit geval garantie op het aantal actieve cellen wat ze beloven.
eea lijkt nu een vaag verhaal en dan moet je extra zekerheidsstappen in gaan bouwen zoals een check dat het pak bol staat voor je het toevoegt, maar zelfs dat is geen garantie op voldoende cellen. En bewaarmethode tussen fabriek en gebruiker is ook nog van invloed. Voor mij dus geen smackpacks omdat de kwaliteit niet gegarandeerd wordt en het wel heel duur is.   

Heisenberg

Citaat van: hansHalberstadt op 23-11-2018  07:38 uIk lees hier op het forum geregeld problemen met vergisting met smackpacks. Leuk spul als het vers is, maar staat er dan geen houdbaarheidsdatum op? Binnen de houdbaarheidsdatum zou de kwaliteit van een product gegarandeerd moeten zijn, in dit geval garantie op het aantal actieve cellen wat ze beloven.
eea lijkt nu een vaag verhaal en dan moet je extra zekerheidsstappen in gaan bouwen zoals een check dat het pak bol staat voor je het toevoegt, maar zelfs dat is geen garantie op voldoende cellen. En bewaarmethode tussen fabriek en gebruiker is ook nog van invloed. Voor mij dus geen smackpacks omdat de kwaliteit niet gegarandeerd wordt en het wel heel duur is.   
Er staat een fabricage datum op en binnen 6 maanden hoor je dat gist dan te gebruiken. Lijkt me voor een leverancier ook haast niet te doen om die in zijn schappen (koeling) te hebben. Dan moet ie dat spul ook nog eens binnen afzienbare tijd aan de man zien te brengen.

hansHalberstadt

Citaat van: Heisenberg op 23-11-2018  07:57 uEr staat een fabricage datum op en binnen 6 maanden hoor je dat gist dan te gebruiken. Lijkt me voor een leverancier ook haast niet te doen om die in zijn schappen (koeling) te hebben. Dan moet ie dat spul ook nog eens binnen afzienbare tijd aan de man zien te brengen.
Ja dat is allemaal lastig, maar het concept als geheel stelt bepaalde eisen om het concept ook te laten werken. Als niet aan die eisen voldaan kan worden werkt het concept ook niet zoals gewenst. Wat was de fabrikagedatum van de betreffende smackpack waar hier het probleem mee was?

Heisenberg

Gisteren gebrouwen. Tóch maar gewoon korrelgist gebruikt. Fermentis Safale US-05. Doet het altijd prima!


Ik had nog wat Star San over dus dat in eerste instantie gebruikt om mijn waterslot te vullen. Met dit als resultaat.

Waterslot vervangen door een ander exemplaar, nu gewoon met water. Temperatuur ingesteld op 22 graden. Gaat prima zo.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 23-11-2018  07:38 uIk lees hier op het forum geregeld problemen met vergisting met smackpacks. Leuk spul als het vers is, maar staat er dan geen houdbaarheidsdatum op? Binnen de houdbaarheidsdatum zou de kwaliteit van een product gegarandeerd moeten zijn, in dit geval garantie op het aantal actieve cellen wat ze beloven.
eea lijkt nu een vaag verhaal en dan moet je extra zekerheidsstappen in gaan bouwen zoals een check dat het pak bol staat voor je het toevoegt, maar zelfs dat is geen garantie op voldoende cellen. En bewaarmethode tussen fabriek en gebruiker is ook nog van invloed. Voor mij dus geen smackpacks omdat de kwaliteit niet gegarandeerd wordt en het wel heel duur is.

Gist is een levend organisme. Het lijkt soms dat die wel eens wordt vergeten.

De conditie van gist is van heel veel factoren afhankelijk. De leverancier heeft daar geen controel meer over zodra zijn product de deur uit is.

Het beste kun je vloeibare gist bestellen kort voordat je het nodig heb, Het liefst bij een leverancier die een grote omzet heeft. Maar dan loop je wel het risico dat de gist uitverkocht is.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 23-11-2018  12:09 uGist is een levend organisme. Het lijkt soms dat die wel eens wordt vergeten.

De conditie van gist is van heel veel factoren afhankelijk. De leverancier heeft daar geen controel meer over zodra zijn product de deur uit is.

Het beste kun je vloeibare gist bestellen kort voordat je het nodig heb, Het liefst bij een leverancier die een grote omzet heeft. Maar dan loop je wel het risico dat de gist uitverkocht is.
Wat ik bedoel te zeggen is dat een product en wat daarom heen gebeurt afgestemd moet zijn op het garanderen van de goede werking ervan binnen de houdbaarheids termijn. Net zoals  dat geldt voor vlees wat je koopt bij de supermarkt moet het hele traject vanaf verwerking van het vlees, de manier van opslag en vervoer en bewaartemperatuur samen onder controle zijn om de kwaliteit te kunnen garanderen, anders mag het vlees niet eens in de supermarkt liggen.   

knifeman

Citaat van: hansHalberstadt op 23-11-2018  08:18 uJa dat is allemaal lastig, maar het concept als geheel stelt bepaalde eisen om het concept ook te laten werken. Als niet aan die eisen voldaan kan worden werkt het concept ook niet zoals gewenst. Wat was de fabrikagedatum van de betreffende smackpack waar hier het probleem mee was?
Was ongeveer een maand oud.

knifeman

En koel bewaard. Ik heb vooral mijn twijfels bij het traject van de Brouwstore tot bij mij thuis.

Jacques

Citaat van: knifeman op 23-11-2018  13:10 uEn koel bewaard. Ik heb vooral mijn twijfels bij het traject van de Brouwstore tot bij mij thuis.

Brouwstore voegt meestal icepacks bij de vloeibare gist die zij verzenden...

Heisenberg

Citaat van: knifeman op 23-11-2018  13:10 uEn koel bewaard. Ik heb vooral mijn twijfels bij het traject van de Brouwstore tot bij mij thuis.
Ik ga nu naar de Brouwstore wat spulletjes ophalen. Zal eens informeren voor je. Zat het niet in een geïsoleerde verpakking dan?

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 23-11-2018  07:38 uBinnen de houdbaarheidsdatum zou de kwaliteit van een product gegarandeerd moeten zijn, in dit geval garantie op het aantal actieve cellen wat ze beloven.

Het is meer een gebrek aan kennis van de brouwer. Als er nog leven zit in een smackpack van 5 jaar oud, kan ik er een prima bier mee brouwen...;-) 

Heisenberg

Citaat van: Heisenberg op 23-11-2018  13:49 uIk ga nu naar de Brouwstore wat spulletjes ophalen. Zal eens informeren voor je. Zat het niet in een geïsoleerde verpakking dan?
Inderdaad, het klopt wat Jacques eerder schreef. Ze gebruiken inderdaad zgn. icepacks.

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 23-11-2018  19:26 uHet is meer een gebrek aan kennis van de brouwer. Als er nog leven zit in een smackpack van 5 jaar oud, kan ik er een prima bier mee brouwen...;-) 
Met een giststarter dan waarschijnlijk?

Nick H.

Citaat van: hansHalberstadt op 23-11-2018  20:48 uMet een giststarter dan waarschijnlijk?

Dat lijkt me aannemelijk. Ik heb net een blond bier gebrouwen met een Wyeast van bijna één jaar oud. Eerst een giststarter gemaakt van SG 1030 en enkele dagen op de magneetroerder. Toen die goed actief was, heb ik hem enkele dagen in de koelkast gezet, afgeschud en aan een gewone giststarter toegevoegd. Heel, heel veel vitale gistcellen en een zeer voorspoedige vergisting.
Met enkele gistcellen en wat geduld kun je brouwen. Maar dat hoef ik een ervaren brouwer niet uit te leggen.

 :brouwen:

Heisenberg

Citaat van: Nick H. op 24-11-2018  10:59 uDat lijkt me aannemelijk. Ik heb net een blond bier gebrouwen met een Wyeast van bijna één jaar oud. Eerst een giststarter gemaakt van SG 1030 en enkele dagen op de magneetroerder. Toen die goed actief was, heb ik hem enkele dagen in de koelkast gezet, afgeschud en aan een gewone giststarter toegevoegd. Heel, heel veel vitale gistcellen en een zeer voorspoedige vergisting.
Met enkele gistcellen en wat geduld kun je brouwen. Maar dat hoef ik een ervaren brouwer niet uit te leggen.

 :brouwen:

Waarom allemaal zo moeilijk doen? Met een simpel zakje korrelgist heb ik geen sores aan mijn hoofd. En nog veel goedkoper ook.

haicoterbeek

Citaat van: Heisenberg op 24-11-2018  11:14 uWaarom allemaal zo moeilijk doen? Met een simpel zakje korrelgist heb ik geen sores aan mijn hoofd. En nog veel goedkoper ook.

Helemaal mee eens! Morgen weer een experiment met deze keer een Fermentis t-58.
Dit wordt een gedeelde batch voornamelijk pilsmout, een deel vergisten bij 16-18C en een deel bij 19-21C.

Heisenberg

Citaat van: haicoterbeek op 24-11-2018  11:32 uHelemaal mee eens! Morgen weer een experiment met deze keer een Fermentis t-58.
Dit wordt een gedeelde batch voornamelijk pilsmout, een deel vergisten bij 16-18C en een deel bij 19-21C.
Deze heb ik eergisteren gebrouwen. Na een paar uurtjes begon het vergisten. De hoofdvergisting is bijna voorbij, het wordt alweer wat rustiger in mijn vergistingskast. Mijn vergistingskasten staan in mijn huiskamer, dus de hele dag geborrel op de achtergrond. Best rustgevend eigenlijk.

haicoterbeek


Heisenberg

Citaat van: haicoterbeek op 24-11-2018  11:44 uZiet er veelbelovend uit!
Dat vind ik zelf ook. Een vergistingskast is onontbeerlijk voor een goede vergisting. Staat hier ingesteld op 22 graden, geregeld met een simpele Inkbird. Als verwarming een warmtekabel. Perfecte combinatie, zou niks anders meer hoeven/willen.

haicoterbeek

Citaat van: Heisenberg op 24-11-2018  11:48 uDat vind ik zelf ook. Een vergistingskast is onontbeerlijk voor een goede vergisting. Staat hier ingesteld op 22 graden, geregeld met een simpele Inkbird. Als verwarming een warmtekabel. Perfecte combinatie, zou niks anders meer hoeven/willen.
Zonder temperatuur regeling krijg je een willekeurig resultaat qua smaak. Vaak zie je ook dat de vergisting onvoldoende door gaat.
Gist voelt zich prettig bij een constante temperatuur. Het zelfde type gist zal bij 17 C een andere smaak ontwikkelen als bij 22C
Voor mij een reden zelden vloeibare gist te gebruiken. Met een soort korrelgist kun je veel verschillende smaken creëren door  met de temperatuur te spelen. Kost alleen veel tijd om te ontdekken en vast te leggen

Serge VL

Citaat van: hansHalberstadt op 23-11-2018  12:58 uWat ik bedoel te zeggen is dat een product en wat daarom heen gebeurt afgestemd moet zijn op het garanderen van de goede werking ervan binnen de houdbaarheids termijn. Net zoals  dat geldt voor vlees wat je koopt bij de supermarkt moet het hele traject vanaf verwerking van het vlees, de manier van opslag en vervoer en bewaartemperatuur samen onder controle zijn om de kwaliteit te kunnen garanderen, anders mag het vlees niet eens in de supermarkt liggen.
Ik snap niet dat Wyeast en de andere geen "Temperature Monitor Labels" in hun verpakking mee inwerken, dan weet de consument op zijn minst dat de koudeketen niet onderbroken is geweest.
Zoiets als deze http://www.heb-star.com/tempdot-plus-minus.html

haicoterbeek

Niet alleen vloeibare gisten moeten koel bewaard worden. Ook korrelgisten zullen sneller verouderen als ze aan te hoge temperaturen worden blootgesteld. Voor de gebruiker is het maar afwachten aan welke temperaturen de gist is blootgesteld.
Daarom ga ik met de hoeveelheid aan de veilige kant zitten.

knifeman

Citaat van: Serge VL op 24-11-2018  17:25 uIk snap niet dat Wyeast en de andere geen "Temperature Monitor Labels" in hun verpakking mee inwerken, dan weet de consument op zijn minst dat de koudeketen niet onderbroken is geweest.
Zoiets als deze http://www.heb-star.com/tempdot-plus-minus.html
Waarschijnlijk omdat ze dan de helft terugkrijgen? Brouwland stuurt er op met een ice pack in de verpakking. Echter veel ice is er niet meer aan tegen het pakket bij mij is.

hansHalberstadt

Citaat van: haicoterbeek op 24-11-2018  17:51 uNiet alleen vloeibare gisten moeten koel bewaard worden. Ook korrelgisten zullen sneller verouderen als ze aan te hoge temperaturen worden blootgesteld. Voor de gebruiker is het maar afwachten aan welke temperaturen de gist is blootgesteld.
Daarom ga ik met de hoeveelheid aan de veilige kant zitten.
Maar korrelgisten hebben daar veel minder last van omdat de cel in droge vorm zit 'bevroren' er is daardoor geen voedselverbruik of intering op de reserves. Vorig jaar vond in nog een oud pakje korrelgist van minstens 10 jaar oud en bewaard bij kamertemperatuur. Dat startte nog gewoon op met wat wort. Met vloeibare gist is dat een no go.

haicoterbeek

Citaat van: hansHalberstadt op 25-11-2018  12:19 uMaar korrelgisten hebben daar veel minder last van omdat de cel in droge vorm zit 'bevroren' er is daardoor geen voedselverbruik of intering op de reserves. Vorig jaar vond in nog een oud pakje korrelgist van minstens 10 jaar oud en bewaard bij kamertemperatuur. Dat startte nog gewoon op met wat wort. Met vloeibare gist is dat een no go.
Klopt helemaal! Maar het aantal gezonde gistcellen is na tien jaar niet meer wat je er in beginsel van mocht verwachten. Dus ook een zakje korrelgist dat verouderd is, of aan hoge temperatuur is blootgesteld zou ik niet zonder meer gebruiken.
Dus 1 zakje van 10 jaar oud op 24 liter wort? ???
Of 1 zakje van 10 jaar oud op een wort met een begin sg van 1,085? ???
Ik ga het niet gokken. Een eind sg dat te hoog uitvalt is toch zonde van een dag werk.
Om dit te voorkomen zul je ook deze gist moeten vermeerderen door het maken van een starter.

haicoterbeek

Citaat van: knifeman op 25-11-2018  11:28 uWaarschijnlijk omdat ze dan de helft terugkrijgen? Brouwland stuurt er op met een ice pack in de verpakking. Echter veel ice is er niet meer aan tegen het pakket bij mij is.
Klopt helemaal! Het enige wat je er aan kunt doen is door de gist zelf op te halen en in de koelbox te transporteren. Een andere oplossing is iets hoger in de dosering te gaan zitten.

Kijk maar eens naar de hoeveelheid reacties over brouwpaketten waarbij 1 zakje gist wordt bijgeleverd. Deze pakketten staan vaak lang bij kamertemperatuur opgeslagen. De gist dus ook. Hoe vaak lees je niet dat deze onvoldoende vergisten m.a.g. een lagere vergistingsgraad.

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 26-11-2018  16:23 uKlopt helemaal! Het enige wat je er aan kunt doen is door de gist zelf op te halen en in de koelbox te transporteren. Een andere oplossing is iets hoger in de dosering te gaan zitten.

Het feit dat de ice pack ontdooit is tijdens het transport wil dat nog niet zeggen dat de gist heel lang op een temperatuur boven de 20 ºC is geweest. De doos waarin de gist vervoert wordt zorgt ook voor isolatie. Bij Brouwstore worden de ice pack en de gist in een apart zakje gedaan.

haicoterbeek

Citaat van: Jacques op 26-11-2018  21:14 uHet feit dat de ice pack ontdooit is tijdens het transport wil dat nog niet zeggen dat de gist heel lang op een temperatuur boven de 20 ºC is geweest. De doos waarin de gist vervoert wordt zorgt ook voor isolatie. Bij Brouwstore worden de ice pack en de gist in een apart zakje gedaan.
Ook dat is geen garantie!

Heisenberg

Citaat van: haicoterbeek op 26-11-2018  16:23 uKlopt helemaal! Het enige wat je er aan kunt doen is door de gist zelf op te halen en in de koelbox te transporteren. Een andere oplossing is iets hoger in de dosering te gaan zitten.
Dan moet je wel niet ver uit de buurt van een winkel wonen. Anders wordt de hobby erg duur.

CiteerKijk maar eens naar de hoeveelheid reacties over brouwpakketten waarbij 1 zakje gist wordt bijgeleverd. Deze pakketten staan vaak lang bij kamertemperatuur opgeslagen. De gist dus ook. Hoe vaak lees je niet dat deze onvoldoende vergisten m.a.g. een lagere vergistingsgraad.
Ik heb een aantal van die brouwpakketten zonder problemen gebrouwen, vergist en gedronken.

Heisenberg


Vergisting met korrelgist. De hoofdvergisting is voorbij.

hansHalberstadt

Citaat van: haicoterbeek op 26-11-2018  16:16 uOm dit te voorkomen zul je ook deze gist moeten vermeerderen door het maken van een starter.
Klopt. Daarom maak ik altijd een starter omdat dat de enige maner is om echt een reproduceerbare beginsituatie te krijgen onafhankelijk hoe de gist is vervoerd of bewaard. Om die reden vallen smackpacks voor mij af omdat in de praktijk nu dus al diverse malen is gebleken dat de hoeveelheid actieve cellen niet gegerandeerd kan worden, terwijl er wel een hoger prijskaartje aanhangt dan andere vormen van opslag. Het gevolg kan zijn slepende gisting of niet uitgisten.

Serge VL

Citaat van: knifeman op 25-11-2018  11:28 uWaarschijnlijk omdat ze dan de helft terugkrijgen? Brouwland stuurt er op met een ice pack in de verpakking. Echter veel ice is er niet meer aan tegen het pakket bij mij is.
Om zich daar voor te beschermen hebben vele van die brouwwinkels nu al een handleiding uit hun duim gezogen dat je zulk een pak een dag per maand na de productiedatum vroeger moet smashen, ondanks dat dat nergens voor of door een fabrikant wordt onderschreven!!  :weetniet:

De enige oplossing is en blijft: Maak steeds een starter van zulke smash pack's, en aanzie het niet opzwellen of traag opzwellen als een indicatie dat vitaliteit sterk gedaald is, en hou hier in de mate van het mogelijke rekening mee met het berekenen van je starter. (Beter aan de veilige kant en wat te veel aan gist dan een slepende gisting!!).

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 26-11-2018  23:52 uOok dat is geen garantie!

Het helpt wel. Lang niet alle leveranciers verpakken de gist zo netjes.

Jacques

Citaat van: Serge VL op 27-11-2018  08:35 uDe enige oplossing is en blijft: Maak steeds een starter van zulke smash pack's, en aanzie het niet opzwellen of traag opzwellen als een indicatie dat vitaliteit sterk gedaald is, en hou hier in de mate van het mogelijke rekening mee met het berekenen van je starter. (Beter aan de veilige kant en wat te veel aan gist dan een slepende gisting!!).

Mee eens. Begin op tijd met je gist te vermenigvuldigen en in conditie brengen.

Als je te veel gist heb kun je altijd een gedeelte niet gebruiken. Een tekort aan gist lost je niet zo makkelijk op.

Monkey

Ik heb veel liever een productiedatum dan een houdbaarheidsdatum. Dat geldt naast actieve gist ook voor bier. Dan kun je zelf bepalen hoe lang je het bewaart.

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 23-11-2018  20:48 uMet een giststarter dan waarschijnlijk?

En jij stelt deze vraag ???  :-\  :nut: :weetniet:

Oscar

Citaat van: Heisenberg op 24-11-2018  11:14 uWaarom allemaal zo moeilijk doen?

(Nog) niet alle gisten zijn in korrelvorm te krijgen... ;)

knifeman

Dat ga ik nu inderdaad doen als ik nog eens een vloeibare koop :)

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 09-12-2018  00:43 uEn jij stelt deze vraag ???  :-\  :nut: :weetniet:
Ja omdat het doel van smackpacks is om juist geen giststarter te hoeven gebruiken omdat de extra kosten niet opwegen tegen alsnog een giststarter moeten maken. Dus als je na 5 jaar zegt dat het nog goed bruikbaar is dan is de term 'bruikbaar' in dit geval wat discutabel

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 10-12-2018  17:01 uJa omdat het doel van smackpacks is om juist geen giststarter te hoeven gebruiken omdat de extra kosten niet opwegen tegen alsnog een giststarter moeten maken. Dus als je na 5 jaar zegt dat het nog goed bruikbaar is dan is de term 'bruikbaar' in dit geval wat discutabel

Het doel van een smackpack (klapzak) is niet dat je nooit geen giststarter hoeft te maken. In principe kun je met één verpakking 10.000 liter aan het gisten krijgen als je de gist vermeerdert.

Een oude verpakking is zeker bruikbaar als je op tijd een starter maakt. Een nieuwe verpakking aanschaffen kost meer dan de moutextract die je nodig hebt om de gist weer aan de gang te krijgen.

EBC

Citaat van: Serge VL op 27-11-2018  08:35 uOm zich daar voor te beschermen hebben vele van die brouwwinkels nu al een handleiding uit hun duim gezogen dat je zulk een pak een dag per maand na de productiedatum vroeger moet smashen, ondanks dat dat nergens voor of door een fabrikant wordt onderschreven!!  :weetniet:

Toch wat feitelijkheden ophalen. ;)

Het is Wyeast zelf die dit adviseerde, het stond zelfs op de verpakking afgedrukt. Toegegeven, het was in de tijd dat Wyeast al haar soorten gist nog op de verpakking kon zetten, en die verpakking was half zo groot als die van nu.
Maar het is niet zeker niet verzonnen door de leveranciers.

Dit pak ligt al een tijdje in mijn koeling. Het is nog van de vorige eeuw.



Bertje Bier

In deze hele discussie lijkt het erop dat er overeenstemming is dat een tekort aan vitaal gist een papier/karton smaak geeft.

Ik heb er hier eentje die in 10 dagen naar coldcrash ging en 10 dagen later gecarboniseerd in de fles. Eerst heerlijk. Maar nu na een maand een kartonsmaak. Komt ook door het gist(teveel?)?

Jacques

Citaat van: Bertje Bier op 11-12-2018  18:04 uIn deze hele discussie lijkt het erop dat er overeenstemming is dat een tekort aan vitaal gist een papier/karton smaak geeft.

Ik heb er hier eentje die in 10 dagen naar coldcrash ging en 10 dagen later gecarboniseerd in de fles. Eerst heerlijk. Maar nu na een maand een kartonsmaak. Komt ook door het gist(teveel?)?

Nee. Een papier/karton smaak is een gevolg van oxidatie.

Het enten van veel inactieve gist leidt tot autolysesmaken. Die zijn muf/gistachtig/zwavelachtig/vleesachtig.

haicoterbeek

Citaat van: Jacques op 11-12-2018  22:17 uNee. Een papier/karton smaak is een gevolg van oxidatie.

Het enten van veel inactieve gist leidt tot autolysesmaken. Die zijn muf/gistachtig/zwavelachtig/vleesachtig.
Wat is inactieve gist?

Wat is veel?


Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 11-12-2018  22:30 uWat is inactieve gist?

Wat is veel?

Met inactieve gist bedoel ik niet korrelgist die nog droog is maar uitgebluste vloeibare gist dan wel dode gist.

In een starter zijn altijd naast veel actieve gistcellen ook cellen die op het einde van hun levenscyclus zitten. Naast de aanmaak van nieuwe gistcellen sterven er ook gistcellen af. Bij een giststarter die flink actief is zijn er weinig inactieve cellen.
Wanneer een starter een lange tijd staat voordat hij gebruikt wordt neemt het aandeel inactieve cellen snel toe. Dit is vooral het geval als de starter op kamertemperatuur laat staan. Door de gist koud te bewaren bij 0 tot 2 ºC zorg je er voor dat het aandeel inactieve gist beperkt blijft. 

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.