Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Puro Oxi of gelijkaardig product zal geen oxidatie van bier geven. Meestal ligt zoiets aan te weinig actieve gist. Kijk altijd naar datum van je smackpack, en als die limiet oude kant zit, liever een starter maken. Een snelle actieve vergisting vanaf het allereerste begin voorkomt héél veel problemen, ook brouwfoutjes.
Ok goed te weten dat zal dan wel de oorzaak geweest zijn spijtig genoeg.
Nee nee er kon veel misgaan met dit brouwsel. Was de eerste keer met easybrew, gistpack was niet oud maar bleef inactief dus verschiet er niet van. Had gehoopt dat het maar bijsmaakje was maar heeft nu een maand op flez gezeten en wordt alleen maar erger. Weggooien die handel. Ondertussen staan er nog 3 andere brouwsels te gisten dus gaan we rustig door
Ik heb mijn eerste stevig geoxideerde zitten een dubbel smaakt naar metaal, krantenpapier...balen.Mijn inziens zijn er 2 dingen fout kunnen gaan: 1. ondanks lekker kletteren kwam de vergisting niet op gang met een vloeibare Wyeast. Na 3 dagen dan maar een safale korrelgist toegevoegd... (toen al te laat ?)2. Bij bottelen had ik geen Star San meer dus heb ik de flessen met een puroxi oplossing gespoeld... kan de 'oxi' in een puroxi op deze manier ook het bier verknoeid hebben?
Kijk altijd naar datum van je smackpack, en als die limiet oude kant zit, liever een starter maken. Een snelle actieve vergisting vanaf het allereerste begin voorkomt héél veel problemen, ook brouwfoutjes.
Ik lees hier op het forum geregeld problemen met vergisting met smackpacks. Leuk spul als het vers is, maar staat er dan geen houdbaarheidsdatum op? Binnen de houdbaarheidsdatum zou de kwaliteit van een product gegarandeerd moeten zijn, in dit geval garantie op het aantal actieve cellen wat ze beloven.eea lijkt nu een vaag verhaal en dan moet je extra zekerheidsstappen in gaan bouwen zoals een check dat het pak bol staat voor je het toevoegt, maar zelfs dat is geen garantie op voldoende cellen. En bewaarmethode tussen fabriek en gebruiker is ook nog van invloed. Voor mij dus geen smackpacks omdat de kwaliteit niet gegarandeerd wordt en het wel heel duur is.
Er staat een fabricage datum op en binnen 6 maanden hoor je dat gist dan te gebruiken. Lijkt me voor een leverancier ook haast niet te doen om die in zijn schappen (koeling) te hebben. Dan moet ie dat spul ook nog eens binnen afzienbare tijd aan de man zien te brengen.
Ik lees hier op het forum geregeld problemen met vergisting met smackpacks. Leuk spul als het vers is, maar staat er dan geen houdbaarheidsdatum op? Binnen de houdbaarheidsdatum zou de kwaliteit van een product gegarandeerd moeten zijn, in dit geval garantie op het aantal actieve cellen wat ze beloven. eea lijkt nu een vaag verhaal en dan moet je extra zekerheidsstappen in gaan bouwen zoals een check dat het pak bol staat voor je het toevoegt, maar zelfs dat is geen garantie op voldoende cellen. En bewaarmethode tussen fabriek en gebruiker is ook nog van invloed. Voor mij dus geen smackpacks omdat de kwaliteit niet gegarandeerd wordt en het wel heel duur is.
Gist is een levend organisme. Het lijkt soms dat die wel eens wordt vergeten.De conditie van gist is van heel veel factoren afhankelijk. De leverancier heeft daar geen controel meer over zodra zijn product de deur uit is.Het beste kun je vloeibare gist bestellen kort voordat je het nodig heb, Het liefst bij een leverancier die een grote omzet heeft. Maar dan loop je wel het risico dat de gist uitverkocht is.
Ja dat is allemaal lastig, maar het concept als geheel stelt bepaalde eisen om het concept ook te laten werken. Als niet aan die eisen voldaan kan worden werkt het concept ook niet zoals gewenst. Wat was de fabrikagedatum van de betreffende smackpack waar hier het probleem mee was?
En koel bewaard. Ik heb vooral mijn twijfels bij het traject van de Brouwstore tot bij mij thuis.
Binnen de houdbaarheidsdatum zou de kwaliteit van een product gegarandeerd moeten zijn, in dit geval garantie op het aantal actieve cellen wat ze beloven.
Ik ga nu naar de Brouwstore wat spulletjes ophalen. Zal eens informeren voor je. Zat het niet in een geïsoleerde verpakking dan?
Het is meer een gebrek aan kennis van de brouwer. Als er nog leven zit in een smackpack van 5 jaar oud, kan ik er een prima bier mee brouwen...;-)
Met een giststarter dan waarschijnlijk?
Dat lijkt me aannemelijk. Ik heb net een blond bier gebrouwen met een Wyeast van bijna één jaar oud. Eerst een giststarter gemaakt van SG 1030 en enkele dagen op de magneetroerder. Toen die goed actief was, heb ik hem enkele dagen in de koelkast gezet, afgeschud en aan een gewone giststarter toegevoegd. Heel, heel veel vitale gistcellen en een zeer voorspoedige vergisting. Met enkele gistcellen en wat geduld kun je brouwen. Maar dat hoef ik een ervaren brouwer niet uit te leggen.
Waarom allemaal zo moeilijk doen? Met een simpel zakje korrelgist heb ik geen sores aan mijn hoofd. En nog veel goedkoper ook.
Helemaal mee eens! Morgen weer een experiment met deze keer een Fermentis t-58. Dit wordt een gedeelde batch voornamelijk pilsmout, een deel vergisten bij 16-18C en een deel bij 19-21C.
Ziet er veelbelovend uit!
Dat vind ik zelf ook. Een vergistingskast is onontbeerlijk voor een goede vergisting. Staat hier ingesteld op 22 graden, geregeld met een simpele Inkbird. Als verwarming een warmtekabel. Perfecte combinatie, zou niks anders meer hoeven/willen.
Wat ik bedoel te zeggen is dat een product en wat daarom heen gebeurt afgestemd moet zijn op het garanderen van de goede werking ervan binnen de houdbaarheids termijn. Net zoals dat geldt voor vlees wat je koopt bij de supermarkt moet het hele traject vanaf verwerking van het vlees, de manier van opslag en vervoer en bewaartemperatuur samen onder controle zijn om de kwaliteit te kunnen garanderen, anders mag het vlees niet eens in de supermarkt liggen.
Ik snap niet dat Wyeast en de andere geen "Temperature Monitor Labels" in hun verpakking mee inwerken, dan weet de consument op zijn minst dat de koudeketen niet onderbroken is geweest.Zoiets als deze http://www.heb-star.com/tempdot-plus-minus.html
Niet alleen vloeibare gisten moeten koel bewaard worden. Ook korrelgisten zullen sneller verouderen als ze aan te hoge temperaturen worden blootgesteld. Voor de gebruiker is het maar afwachten aan welke temperaturen de gist is blootgesteld. Daarom ga ik met de hoeveelheid aan de veilige kant zitten.
Maar korrelgisten hebben daar veel minder last van omdat de cel in droge vorm zit 'bevroren' er is daardoor geen voedselverbruik of intering op de reserves. Vorig jaar vond in nog een oud pakje korrelgist van minstens 10 jaar oud en bewaard bij kamertemperatuur. Dat startte nog gewoon op met wat wort. Met vloeibare gist is dat een no go.
Waarschijnlijk omdat ze dan de helft terugkrijgen? Brouwland stuurt er op met een ice pack in de verpakking. Echter veel ice is er niet meer aan tegen het pakket bij mij is.
Klopt helemaal! Het enige wat je er aan kunt doen is door de gist zelf op te halen en in de koelbox te transporteren. Een andere oplossing is iets hoger in de dosering te gaan zitten.
Het feit dat de ice pack ontdooit is tijdens het transport wil dat nog niet zeggen dat de gist heel lang op een temperatuur boven de 20 ºC is geweest. De doos waarin de gist vervoert wordt zorgt ook voor isolatie. Bij Brouwstore worden de ice pack en de gist in een apart zakje gedaan.
Kijk maar eens naar de hoeveelheid reacties over brouwpakketten waarbij 1 zakje gist wordt bijgeleverd. Deze pakketten staan vaak lang bij kamertemperatuur opgeslagen. De gist dus ook. Hoe vaak lees je niet dat deze onvoldoende vergisten m.a.g. een lagere vergistingsgraad.
Om dit te voorkomen zul je ook deze gist moeten vermeerderen door het maken van een starter.
Ook dat is geen garantie!
De enige oplossing is en blijft: Maak steeds een starter van zulke smash pack's, en aanzie het niet opzwellen of traag opzwellen als een indicatie dat vitaliteit sterk gedaald is, en hou hier in de mate van het mogelijke rekening mee met het berekenen van je starter. (Beter aan de veilige kant en wat te veel aan gist dan een slepende gisting!!).
Waarom allemaal zo moeilijk doen?
En jij stelt deze vraag
Ja omdat het doel van smackpacks is om juist geen giststarter te hoeven gebruiken omdat de extra kosten niet opwegen tegen alsnog een giststarter moeten maken. Dus als je na 5 jaar zegt dat het nog goed bruikbaar is dan is de term 'bruikbaar' in dit geval wat discutabel
Om zich daar voor te beschermen hebben vele van die brouwwinkels nu al een handleiding uit hun duim gezogen dat je zulk een pak een dag per maand na de productiedatum vroeger moet smashen, ondanks dat dat nergens voor of door een fabrikant wordt onderschreven!!
In deze hele discussie lijkt het erop dat er overeenstemming is dat een tekort aan vitaal gist een papier/karton smaak geeft.Ik heb er hier eentje die in 10 dagen naar coldcrash ging en 10 dagen later gecarboniseerd in de fles. Eerst heerlijk. Maar nu na een maand een kartonsmaak. Komt ook door het gist(teveel?)?
Nee. Een papier/karton smaak is een gevolg van oxidatie.Het enten van veel inactieve gist leidt tot autolysesmaken. Die zijn muf/gistachtig/zwavelachtig/vleesachtig.
Wat is inactieve gist? Wat is veel?