Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gisten op fles geen succes  (gelezen 1825 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline wraffen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gisten op fles geen succes
« Gepost op: 20-11-2018 23:24 u »
Brouwvrienden,

Ik heb een Barley Wine gebrouwen. Veel alcohol, geweldig van smaak, maar helaas nauwelijks koolzuur/schuim. Dat is balen!
Het SG aan het begin van de vergisting was 1113. Aan het eind van de vergisting was het SG 1019. Dus 12,3% alc. Tot dan toe ging alles goed.
Vergisting heeft 21 dagen geduurd en coldcrash 3 dagen. 5 gr/liter suiker opgelost en toegevoegd.
Na 2 weken hergisten op de fles bijna geen koolzuur. Er ontstond lichte paniek. Maar toch gerustgesteld door collegabrouwer... geduld is een schone zaak!
Nog 2 weken wachten, testen en wederom geen succes. WHELP!!!
Volgens mij is gist overleden.
Oplossing:
Fermentis safbrew F2 besteld. 10 gram oplossen in 100 ml gedestilleerd water a 27 graden, volgens Fermentis handleiding. 2 ml per flesje toevoegen (46 flesjes a 0,33 liter), dopje er weer op en wachten. Of zijn er betere ideen?

Ik hoor het graag?  :weetniet:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #1 Gepost op: 20-11-2018 23:51 u »
Brouwvrienden,

Ik heb een Barley Wine gebrouwen. Veel alcohol, geweldig van smaak, maar helaas nauwelijks koolzuur/schuim. Dat is balen!
Het SG aan het begin van de vergisting was 1113. Aan het eind van de vergisting was het SG 1019. Dus 12,3% alc. Tot dan toe ging alles goed.
Vergisting heeft 21 dagen geduurd en coldcrash 3 dagen. 5 gr/liter suiker opgelost en toegevoegd.
Na 2 weken hergisten op de fles bijna geen koolzuur. Er ontstond lichte paniek. Maar toch gerustgesteld door collegabrouwer... geduld is een schone zaak!
Nog 2 weken wachten, testen en wederom geen succes. WHELP!!!
Volgens mij is gist overleden.
Oplossing:
Fermentis safbrew F2 besteld. 10 gram oplossen in 100 ml gedestilleerd water a 27 graden, volgens Fermentis handleiding. 2 ml per flesje toevoegen (46 flesjes a 0,33 liter), dopje er weer op en wachten. Of zijn er betere ideen?

Ik hoor het graag?  :weetniet:

Ik zou de gist oplossen met een beetje bottelsuiker zeg 4 gram per liter gewoon water (suikerwater koken af laten koelen en de gist hydrateren)
Dan inderdaad elk flesje voorzien van x ml oplossing en nieuw dopje erop.

   167 g suiker en 583 g water koken, dichtheid ca. 1,09.      
   5 ml aan 0,3 L flesje = 4,0 g suiker/L.       
      
Liters (hoeveelheid suiker / gram per liter)   42   a 4 gr / liter
Gist 5 gram per 100 lier   2   gram F2 gist in oplossing.

Succes

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #2 Gepost op: 21-11-2018 00:02 u »
Ik zou de gist oplossen met een beetje bottelsuiker zeg 4 gram per liter gewoon water (suikerwater koken af laten koelen en de gist hydrateren)
Dan inderdaad elk flesje voorzien van x ml oplossing en nieuw dopje erop.

   167 g suiker en 583 g water koken, dichtheid ca. 1,09.      
   5 ml aan 0,3 L flesje = 4,0 g suiker/L.       
      
Liters (hoeveelheid suiker / gram per liter)   42   a 4 gr / liter
Gist 5 gram per 100 lier   2   gram F2 gist in oplossing.

Succes
Ik zou 60 gram suiker gebruiken. 46 flesjes 33cl is ruim 15 liter.

Offline Silky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: be
  • Water wordt pas lekker bij de brouwer!
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #3 Gepost op: 21-11-2018 00:03 u »
Brouwvrienden,

Ik heb een Barley Wine gebrouwen. Veel alcohol, geweldig van smaak, maar helaas nauwelijks koolzuur/schuim. Dat is balen!
Het SG aan het begin van de vergisting was 1113. Aan het eind van de vergisting was het SG 1019. Dus 12,3% alc. Tot dan toe ging alles goed.
Vergisting heeft 21 dagen geduurd en coldcrash 3 dagen. 5 gr/liter suiker opgelost en toegevoegd.
Na 2 weken hergisten op de fles bijna geen koolzuur. Er ontstond lichte paniek. Maar toch gerustgesteld door collegabrouwer... geduld is een schone zaak!
Nog 2 weken wachten, testen en wederom geen succes. WHELP!!!
Volgens mij is gist overleden.
Oplossing:
Fermentis safbrew F2 besteld. 10 gram oplossen in 100 ml gedestilleerd water a 27 graden, volgens Fermentis handleiding. 2 ml per flesje toevoegen (46 flesjes a 0,33 liter), dopje er weer op en wachten. Of zijn er betere ideen?

Ik hoor het graag?  :weetniet:

2 ml per flesje is veel te veel. Een twee druppels per flesje is voldoende

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.272
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #4 Gepost op: 21-11-2018 00:08 u »
Je kunt ook nog de flesjes proberen om te keren.
Zet de flesjes met de hals naar beneden in de krat. Tevens ervoor zorgen dat de flesjes echt lekker warm staan. Dus niet in een kamer op de grond. Maar echt 20 graden constant.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #5 Gepost op: 21-11-2018 09:44 u »
Ik zou 60 gram suiker gebruiken. 46 flesjes 33cl is ruim 15 liter.

Als het goed is zit de bottelsuiker nog in de fles... dus zou je dan extra suiker toevoegen?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #6 Gepost op: 21-11-2018 09:56 u »
Als het goed is zit de bottelsuiker nog in de fles... dus zou je dan extra suiker toevoegen?

Tja dat dacht ik ook al?

BTW is mis de gebruikte gistsoort? Zat deze al tegen zijn alcohol tolerantie aan?

4 weken voor een bier van 12,5% is niet echt lang hoor, bovendien lees ik "bijna geen koolzuur" maw wel een beetje.

Geef zo'n zwaar bier nou de tijd en de stabiele warme temperatuur van 21 graden ( dus niet 's nachts 15 en overdag 20 ) voordat je met andere grapjes begint

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.144
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #7 Gepost op: 21-11-2018 10:01 u »
De F2 bottelgist gaat ook geen 12,5% trekken, de CBC-1 kan dat wel aan.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 554
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #8 Gepost op: 21-11-2018 10:10 u »
Doe eens een fles open en meet de densiteit. Hopelijk heb je vr het bottelen gemeten. Dan zal duidelijk worden of er berhaupt al iets van uw suiker vergist is. Ook is 5 g/l echt weinig. Zit alle suiker er nog in, dan zou ik een champagne gist toevoegen maar hier niet mee overdrijven h. 

Offline wraffen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #9 Gepost op: 24-11-2018 23:53 u »
Collega's,

Dank voor alle reacties.

Ondanks de "zou je het wel doen"-reacties, heb ik het gist zojuist toch toegevoegd. De F2 kan volgens de documentatie van Fermentis juist wel tegen alcoholpercentages van boven de 10 procent. Omdat het koolzuurgehalte na 4 weken hetzelfde was dan na 2 weken, had ik er weinig vertrouwen meer in. Al liet je het bier van een halve meter hoogte zo in het glas kletteren.... GEEN BUBBELTJE NIKS. Ook onder in het flesje geen gistafzetting waarneembaar.
Wel heb ik nog 20 gram suiker aan het water toegevoegd. Binnen 15 minuten was de gist al wakker!

Ik houd jullie op de hoogte!

Groet Wouter

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 554
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #10 Gepost op: 25-11-2018 10:37 u »
Die 20 gram suiker, voor hoeveel bier was dat? 
Binnen 15 minuten was de gist al wakker! Hoe heb je dat kunnen zien als het bier al gebotteld is?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #11 Gepost op: 25-11-2018 18:13 u »
Met zulke zware bieren moet je voldoende levende cellen hebben bij het bottelen. Wat ik in dit geval zou doen is gewoon een startertje maken van 1040 wort ca 50 ml voor 25 liter. Korrelgist overleeft de osmotische/alcohol shock niet.
 

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #12 Gepost op: 26-11-2018 11:25 u »
Met zulke zware bieren moet je voldoende levende cellen hebben bij het bottelen. Wat ik in dit geval zou doen is gewoon een startertje maken van 1040 wort ca 50 ml voor 25 liter. Korrelgist overleeft de osmotische/alcohol shock niet.
 

En dan per fles de dop eraf en een paar druppeltjes van de starter toevoegen?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 554
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #13 Gepost op: 26-11-2018 11:47 u »
Met zulke zware bieren moet je voldoende levende cellen hebben bij het bottelen. Wat ik in dit geval zou doen is gewoon een startertje maken van 1040 wort ca 50 ml voor 25 liter. Korrelgist overleeft de osmotische/alcohol shock niet.
Ik doe altijd vr het bottelen een mini starter bij het bier ongeacht hoe sterk het bier is, maar wel heel wat minder. Per 8 L bier doe ik er slechts 2ml bij en nog nooit problemen gehad. Voor ruim 43 L bier maak ik een startertje van 10 ml. Een oogje van een gistkolonie in het flesje en 24 uur later is de starter gebruiksklaar.


Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 352
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #14 Gepost op: 26-11-2018 16:45 u »
Ik heb wel eens een zwaar bier voor de hergisting met wat champagnegist laten gisten op de fles.
Heb na het oplossen van de suiker in heet water en na afkoelen, 3 g champagnegist toegevoegd.
Dit weer gemengd in het bottelvat met het te bottelen bier.

Prima resultaat.

Je zou als de F2 niet vergist nog wat champagnegist kunnen proberen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #15 Gepost op: 26-11-2018 18:02 u »
En dan per fles de dop eraf en een paar druppeltjes van de starter toevoegen?
Dat kan, bv met een injectiespuitje en van te voren even bepalen hoeveel druppeltjes er in een ml gaan. Dan kun je het goed doseren.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #16 Gepost op: 26-11-2018 18:08 u »
Ik doe altijd vr het bottelen een mini starter bij het bier ongeacht hoe sterk het bier is, maar wel heel wat minder. Per 8L bier doe ik er slechts 2ml bij en nog nooit problemen gehad. Voor ruim 43L bier maak ik een startertje van 10ml. Een oogje van een gistkolonie in het flesje en 24u later is de starter gebruiksklaar.
Klopt. Het moet inderdaad met zo weinig kunnen. Maar omdat het in dit geval een om een problematische hergisting ging is het misschien verstandig om iets meer gist te gebruiken en het teveel aan gist in het flesje maar voor lief te nemen. Misschien had de gist toch wat moeite met de alcohol, van daar mijn overdosering.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #17 Gepost op: 26-11-2018 22:34 u »
Klopt. Het moet inderdaad met zo weinig kunnen. Maar omdat het in dit geval een om een problematische hergisting ging is het misschien verstandig om iets meer gist te gebruiken en het teveel aan gist in het flesje maar voor lief te nemen. Misschien had de gist toch wat moeite met de alcohol, van daar mijn overdosering.

Ik zie niet in waarom je meer bottelgist zou moeten gebruiken. Als de bottelgist vitaal is en het alcoholgehalte aan kan hoef je geen meer gist te enten voor de hergisting. Je hebt echt heel weinig gist nodig.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #18 Gepost op: 27-11-2018 08:00 u »
Ik zie niet in waarom je meer bottelgist zou moeten gebruiken. Als de bottelgist vitaal is en het alcoholgehalte aan kan hoef je geen meer gist te enten voor de hergisting. Je hebt echt heel weinig gist nodig.

Streven moet zijn om zo min mogelijk gist te gebruiken zodat de gist samen net alle bottelsuiker kan vergisten voordat alle cellen inactief geworden zijn.
In dit geval is er een andere gist gebruikt als bottelgist nadat de originele gist uitgeput was of vergiftigd door de alcohol. voor bottelgist heb je een bepaalde minimale hoeveelheid actieve gist nodig om te zorgen dat de gist de bottelsuiker kan vergisten. Er zal vast een afhankelijkheid zijn met de zwaarte van het bier, maar dat heb ik nooit onderzocht en jij waarschijnlijk ook niet. Wat ik wel weet is dat door meer gist de hergisting op de fles sneller voltooid is. Als je minder gist gebruikt duurt het langer, maar wordt wel alle bottelsuiker vergist. als je nog minder gist neemt dan is de gist niet meer actief nog voordat alle bottelsuiker is vergist. Dan heb je dus te weinig. Omdat ik niet het effect van de alcohol op de benodigde minimale hoeveelheid gist weet (tov de alcoholtolerantiegrens waarop de gist het loodje legt) heb ik ik mijn advies daarom wat marge opgenomen.
Op de alcoholtolerantiegrans heb je feitelijk oneindig veel gist nodig om de hergisting te voltooien. Als je daar een procentje alcohol onder blijft zul je een bepaalde hoeveelheid gist nodig hebben om de klus te klaren en als je op lage alcoholpercentages zit bv 5% dan kan de gist zich zelfs nog vermenigvuldigen en heb je dus nog minder nodig. De minimale hoeveelheid benodigde bottelgist zal dus zeker een functie zijn van het verschil tussen alsoholpercentage en alcoholtolerantiegrens.   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #19 Gepost op: 27-11-2018 10:09 u »
Mijn inziens is de vitaliteit van de gist belangrijker dan de hoeveelheid.

Bij zware Belgische bieren met hergisting op de fles worden tegenwoordig zeer kleine hoeveelheden bottelgist toegevoegd. Kijk maar eens naar de gistdepots en vergelijk dat eens met de nodige jaren geleden. Bij deze bieren wordt een "warme kamer" gebruikt om te zorgen dat de hergisting op fles vlot verloopt.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #20 Gepost op: 27-11-2018 12:40 u »
Mijn inziens is de vitaliteit van de gist belangrijker dan de hoeveelheid.
Zonder onderbouwde feiten blijft het gissen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #21 Gepost op: 27-11-2018 21:24 u »
Zonder onderbouwde feiten blijft het gissen.

Wel graag heel mijn bericht citeren.

De motivering staat onder de door jou aangehaalde tekst.
Ik verwijs naar zware Belgische bieren waarbij maar een minimale hoeveelheid gist in het bier zit...
Toch hebben die bieren voldoende koolzuur en soms zelfs meer dan voldoende. Dat kan alleen met vitale gist weet ik uit ervaring.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #22 Gepost op: 27-11-2018 23:32 u »
Wel graag heel mijn bericht citeren.

De motivering staat onder de door jou aangehaalde tekst.
Ik verwijs naar zware Belgische bieren waarbij maar een minimale hoeveelheid gist in het bier zit...
Toch hebben die bieren voldoende koolzuur en soms zelfs meer dan voldoende. Dat kan alleen met vitale gist weet ik uit ervaring.
50 ml giststarter op 25 liter bier levert per flesje ook maar een minieme hoeveelheid gist als dat neer zou slaan op de bodem. Ik snap even niet hoe je daar een conclusie uit kunt trekken over hoeveelheid gistdepot in Belgische bieren en hoeveel giststarter je daarvoor nodig hebt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #23 Gepost op: 28-11-2018 21:09 u »
50 ml giststarter op 25 liter bier levert per flesje ook maar een minieme hoeveelheid gist als dat neer zou slaan op de bodem. Ik snap even niet hoe je daar een conclusie uit kunt trekken over hoeveelheid gistdepot in Belgische bieren en hoeveel giststarter je daarvoor nodig hebt.

50 ml giststarter op 25 liter is inderdaad niet veel.

Ik reageerde op jouw reactie
 
Klopt. Het moet inderdaad met zo weinig kunnen. Maar omdat het in dit geval een om een problematische hergisting ging is het misschien verstandig om iets meer gist te gebruiken en het teveel aan gist in het flesje maar voor lief te nemen. Misschien had de gist toch wat moeite met de alcohol, van daar mijn overdosering.
Je adviseert meer gist te gebruiken in het geval de gist mogelijk wat moeite heeft met een hoog alcoholgehalte en het teveel aan gist voor lief te nemen.

Gezien de zeer minimale hoeveelheid gist in zware Belgische bieren heb je mijn inziens vooral vitale gist nodig en niet meer gist.
Zoals je zelf schrijft kun je heel veel gist toevoegen als de gist niet bestand is tegen het alcoholgehalte. Dat zal niet resulteren tot een goede hergisting. Zodra de maximale alcoholtolerantie voor de gist bereikt is houdt het op.

Daarentegen is een zeer minimale hoeveelheid gist die vitaal is n bestand is tegen het alcoholgehalte voldoende. Hoe vitaler de gist des te sneller de hergisting zal verlopen is mijn ervaring.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #24 Gepost op: 29-11-2018 00:07 u »
Voor licht alcoholische bieren is waarschijnlijk 5 ml voor 25 liter al voldoende omdat de gist zich dan zelfs nog vermenigvuldigt. Maar ook jij vindt dus 50 ml voor 25 liter zeer zwaar bier (waar de gist niet meer kan vermenigvuldigen) niet te veel?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #25 Gepost op: 29-11-2018 14:13 u »
Voor licht alcoholische bieren is waarschijnlijk 5 ml voor 25 liter al voldoende omdat de gist zich dan zelfs nog vermenigvuldigt. Maar ook jij vindt dus 50 ml voor 25 liter zeer zwaar bier (waar de gist niet meer kan vermenigvuldigen) niet te veel?

Als het goed is bottel je pas als het bier uitgegist is. De gist moet het doen met de bottelsuiker die toegevoegd wordt. Dat is voor een zwaar bier in principe net zo veel als voor een licht alcoholisch bier. Het is zelfs zo dat zware bieren met wat minder koolzuur toe kunnen.
Je hoeft dus bij een zwaar bier geen meer bottelgist te enten. (Maar je moet wel zorgen voor vitale gist  :).

Offline wraffen

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #26 Gepost op: 02-12-2018 14:55 u »
Beste brouwvrienden,
Inmiddels zijn we allemaal weer een hoop wijzer geworden. Uieindelijk heb ik tegen sommige adviezen in mijn hopeloze barley wine genjecteerd met 2 ml levende gist.
Gisteren kon ik mij niet langer inhouden en een flesje geprobeerd.
Tot mijn genoegen want hij schuimde prima en ook geen gekke bijsmaken.

Dat wordt dan toch nog een mooie kerst, al moet hij eigenlijk nog wel een tijdje lageren.

Dank allemaal

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisten op fles geen succes
« Reactie #27 Gepost op: 04-12-2018 08:10 u »
Beste brouwvrienden,
Inmiddels zijn we allemaal weer een hoop wijzer geworden. Uieindelijk heb ik tegen sommige adviezen in mijn hopeloze barley wine genjecteerd met 2 ml levende gist.
Gisteren kon ik mij niet langer inhouden en een flesje geprobeerd.
Tot mijn genoegen want hij schuimde prima en ook geen gekke bijsmaken.

Dat wordt dan toch nog een mooie kerst, al moet hij eigenlijk nog wel een tijdje lageren.

Dank allemaal
Zou voor mij ook de enige oplossing zijn geweest.

Tags: