Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting/hergisting op fles  (gelezen 307 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Patrik Thomaes

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergisting/hergisting op fles
« Gepost op: 20-11-2018 22:16 u »
Beste,

Ik heb jullie hulp nodig, want wat is wijsheid?

Een paar weken heb een blond bier gebrouwen en een week in huis laten staan voor de vergisting. Hij ging van een SG 1050 naar 1012. Ik heb hem toen in de schuur gezet waar het tussen de 2 en6 graden was voor een week en wil ik hem aan het einde van de week bottelen. Zijn de gistcellen überhaupt nog aanwezig, of zijn de gistcellen dood of zijn ze dood gegaan door de lage temperatuur? Zou ik dan, mochten de gisten niet meer aanwezig zijn, een zelfde gist of andere gist soort gebruiken in samenwerking met suiker voor de na gisting op fles en hoeveel?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergisting/na gisting op fles
« Reactie #1 Gepost op: 20-11-2018 22:45 u »
De gist heeft dit zeker overleefd. Bottelgist is niet nodig.  Voorzichtig overhevelen naar bottelemmer,  bottelsuiker even koken in een dubbele hoeveelheid water, toevoegen, voorzichtig roeren en bottelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting/hergisting op fles
« Reactie #2 Gepost op: 22-11-2018 23:02 u »
Door een temperatuur van 2 tot 6 graden gaat de gist niet dood. Het is een temperatuur waarbij je gist kunt bewaren. Door de lage temperatuur wordt de stofwisseling van de gist sterk vertraagd. Het voordeel daarvan is dat de gist niet inteert op zijn reservestoffen. Als de temperatuur stijgt wordt de gist weer actief.



Tags: