Gezocht: alcohol arm (0,5%-1%) bier recept

Gestart door MikeG, 20-11-2018 19:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MikeG

Hallo,

Ik ben op zoek naar een recept voor een alcohol arm bier. Er schijnen gistsoorten te zijn welke wel koolzuur aanmaken (het bier droger maken) maar nagenoeg geen alcohol uitpoepen. Heeft iemand hier ervaring mee en/of een recept voor een alcohol arm biertje (0,5%-1%)?
Naar het schijnt hebben de grote brouwers in het prille begin op deze manier alcohol arm bier/pils op de markt gebracht

Alvast dank

Heuvinger brouwerij

Citaat van: MikeG op 20-11-2018  19:42 uIk ben op zoek naar een recept voor een alcohol arm bier.
Alcoholarm bier is net zoals slipjes aan de waslijn, het lekkerste is er uit!

MikeG

Citaat van: Brouwerij Hulzebos op 20-11-2018  19:57 uAlcoholarm bier is net zoals slipjes aan de waslijn, het lekkerste is er uit!

Hahahahaha!! Geweldig! Ben ik deels met je eens. Alcohol kan toch niet de enige reden zijn waarom je bier drinkt? Ik vind een alcoholarm biertje best lekker en lijkt mij als je dit zelf brouwt misschien nog wel wat lekkerder. En ik zoek het recept zodat ik ook een biertje extra kan nemen als ik moet rijden of nog moet werken en ik wat gematigd wil zijn met alcohol. Het zit tenslotte nog steeds iets van alcohol in ;)

Haagse Wouter

Brewdog heeft al zijn recepten online staan, inclusief hun 0.5% IPA.
https://www.brewdog.com/lowdown/diydog

MikeG

Citaat van: Haagse Wouter op 20-11-2018  20:42 uBrewdog heeft al zijn recepten online staan, inclusief hun 0.5% IPA.
https://www.brewdog.com/lowdown/diydog

Dank! Heb gelijk het hele boekwerk van hun website geplukt! ;)

PaultjePils

Citaat van: Haagse Wouter op 20-11-2018  20:42 uBrewdog heeft al zijn recepten online staan, inclusief hun 0.5% IPA.
https://www.brewdog.com/lowdown/diydog

Wist niet dat ze dat online hadden. Neem het bestand gelijk mee! Bedankt.

Wildor

Citaat van: Haagse Wouter op 20-11-2018  20:42 uBrewdog heeft al zijn recepten online staan, inclusief hun 0.5% IPA.
https://www.brewdog.com/lowdown/diydog

Aanvullend: Op https://brewdogrecipes.com/ zijn al deze recepten ook als beer.xml file te downloaden!

PaultjePils

Citaat van: Wildor op 21-11-2018  16:11 uAanvullend: Op https://brewdogrecipes.com/ zijn al deze recepten ook als beer.xml file te downloaden!

Ik ben sinds kort begonnen met het gebruik van BrouwHulp, erg fijn! Kan een beer.xml bestand daar geïmporteerd worden?

dirk

Citaat van: PaultjePils op 21-11-2018  19:57 uIk ben sinds kort begonnen met het gebruik van BrouwHulp, erg fijn! Kan een beer.xml bestand daar geïmporteerd worden?

Ja hoor. Gaat prima.

MO

En er zijn Duitse gisten beschikbaar die nauwelijks alcohol maken. Zoek op alkoholfreie Hefe of zo. Volgens mij zijn deze gisten nog niet in Nederland verkrijgbaar.

lier

1 stapsmaisch op 73 graden zo maar ik mijn session ipa met 2,5%, vergist met US05, beetje spelen met de mout stort en evt ongemouten granen toevoegen kom je een heel eind denk ik.

MikeG

Citaat van: MO op 22-11-2018  08:44 uEn er zijn Duitse gisten beschikbaar die nauwelijks alcohol maken. Zoek op alkoholfreie Hefe of zo. Volgens mij zijn deze gisten nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Ik ga eens aan mijn grote vriend Google vragen wat hij erover kan vinden. Dit is inderdaad het soort gist waarnaar ik op zoek ben. Dank wederom

Jacques

Citaat van: lier op 22-11-2018  08:51 u1 stapsmaisch op 73 graden zo maar ik mijn session ipa met 2,5%, vergist met US05, beetje spelen met de mout stort en evt ongemouten granen toevoegen kom je een heel eind denk ik.

Moet je niet gaan koudhoppen...
Via de koudhop komen er enzymen in je bier die in staat zijn om de dextrinen af te breken. Je krijgt alcohol in je bier maar ook veel koolzuur.

Om dit probleem op te lossen moet je als je koudhop toepast het bier steriel filteren en het voorzien van koolzuur via een koolzuurfles.

Op de Braubeviale waar ik vorige week was waren er volop filtersystemen maar deze zijn niet voor onze kleine brouwerijtjes bedoeld.






Haagse Wouter

Andere opties:

- Steriel filteren + bottelgist
- Pasteuriseren + bottelgist
- Voorzichtig laten hergisten op fles en vervolgens pasteuriseren.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 23-11-2018  14:35 uAndere opties:

- Steriel filteren + bottelgist

Dat werkt niet als je koudhop!
Door de hop komen enzymen in je bier die dextrinen afbreken. Deze enzymen filter je niet uit.

Voor het inactiveren van de enzymen is tijd nodig. Pasteuriseren volstaat niet.


Koudhoppen is heel populair onder de craftbrouwers. Maar dan moet je deze niet laten volgen door een hergisting op fles. Dat levert problemen op door het vrijkomen van vergistbare suikers...

wiliam


Knobby

Probeer of je ergens Saccharomyces ludwigii vandaan kan halen. Deze kreupele gist kan niet/nauwelijks maltose en maltotriose vergisten. Verder dien je heet te maischen zodat je weinig simpele suikers in je wort krijgt. De professionele brouwers die met deze gist brouwen pasteuriseren dit bier altijd, want een besmetting betekent gegarandeerd handgranaten!

US-05 zoals hier boven genoemd is juist af te raden want deze heeft juist een hogere vergistingsgraad dan de 'gemiddelde' gist.

wiliam

Beste Knobby, De WSL-17 van de link hierboven is de genoemde gist.

Knobby

Citaat van: wiliam op 23-11-2018  20:27 uBeste Knobby, De WSL-17 van de link hierboven is de genoemde gist.
Ah ja inderdaad. Overigens was mijn opmerking over us-05 in reactie op een ander bericht nog verder boven in de draad.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.