Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Delftse spontane gisting  (gelezen 6985 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.165
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #50 Gepost op: 30-11-2018 17:15 u »
Als je ze als starter wil gebruiken zou ik ze niet helemaal laten uitgisten. Beste op het hoogtepunt aan het wort toevoegen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #51 Gepost op: 30-11-2018 22:54 u »
Dank voor het advies, Ad!

De 'druif' ruikt wel erg lekker nu, ik denk van de week brouwen...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #52 Gepost op: 01-12-2018 18:20 u »
Even nagedacht over een receptje, eigenlijk meer over een manier van brouwen. Ik hou het qua verhoudingen gewoon traditioneel lambiek, 2/3 pilsmout en 1/3 tarwe. Overjaarse hop 5 g/l, mikken op 1050. Ik kan niet ineens 30 liter brouwen, maar dat wil ik wel in het vat hebben zitten, dus ik ga dit high gravity brouwen.

De tarwe wil ik als tarwemeel toevoegen, van tevoren een papje van maken en dat warm toevoegen aan de maisch.

Verder wil ik 10 minuten voor einde maisch 100 gram tarwebloem toevoegen (ook als papje), en tijdens de kook ook. Zo hoop ik de extra dextrines en zetmelen toe te voegen die normaal met de slijmmethode in het wort komen.

Op de 'druif' ligt inmiddels een mooi wit vel met alien-achtige bubbels, de 'naturel' begint ook iets te ontwikkelen. Gek genoeg ruikt die laatste nu naar niks. Maf gebeuren dit.

Offline MartijnNOP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #53 Gepost op: 01-12-2018 19:43 u »
Oeh, foto!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #54 Gepost op: 01-12-2018 20:05 u »


 :gistsmile:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #55 Gepost op: 07-12-2018 12:37 u »
Zien jullie een beetje heil in bovenstaande brouwmethode? Het leek me wel een aardige manier van doen. Als alles doorgaat ga ik morgen brouwen.

In de 'druif' komt een mooi wittig laagje gist te staan inmiddels, de 'naturel' heeft ook een laagje, maar dan roestbruin. Ik denk dat ik beide flessen gewoon toe ga voegen. Kijkewattiedoet  :brouwen:

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #56 Gepost op: 07-12-2018 14:45 u »
Zien jullie een beetje heil in bovenstaande brouwmethode? Het leek me wel een aardige manier van doen. Als alles doorgaat ga ik morgen brouwen.

In de 'druif' komt een mooi wittig laagje gist te staan inmiddels, de 'naturel' heeft ook een laagje, maar dan roestbruin. Ik denk dat ik beide flessen gewoon toe ga voegen. Kijkewattiedoet  :brouwen:

Wordt steeds spannender! :D

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #57 Gepost op: 09-12-2018 16:37 u »


Brouwen wordt morgen, alvast mijn schouder uit de kom geklopt op zo'n 6 liter pannenkoekenbeslag  :clownsmile:
Ook alvast geschroot, hop gewogen en water afgemeten.

Ik ben benieuwd hoe dit wonderlijke proces gaat uitpakken.
De 'naturel' is nu aan het vacum trekken, de 'druif' heeft er nog steeds zin in.

Zal ik morgen na het brouwen het wort gewoon laten afkoelen in het gistvat en niet koelen? Zou dat wat uitmaken voor de smaak? Ik ga het denk ik maar niet buiten zetten met dit relatief warme stormweer...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #58 Gepost op: 10-12-2018 20:36 u »
Vandaag de lambiek gebrouwen, die ik uit respect voor de Belgen eigenlijk anders wil noemen. Gaan we nog over nadenken. Een schaamteloze fotoreportage:



Het 'pannenkoekenbeslag' is wat uitgezakt vannacht. Zo kun je goed zien dat tarwe inderdaad een kleur geeft aan je wort.



De pap gaat de pan in.



Een ketel vol gebonden soep  :)



De brouwzak erin en pilsmout storten. De fijnmazigheid van de zak zorgde ervoor dat de 'soep' buiten de zak wilde blijven. Het kostte 1,5 uur maischen om alles omgezet te krijgen zodat de vloeistof weer dun werd. Leuk om het zo te zien veranderen.



10 minuten voor einde maisch nog een liter water met 100 gram tarwebloem erin voor wat extra lange moeilijke suikerketens.



Mijn creatieve spoelsysteem. De zak verstopte nogal door de later toegevoegde tarwebloem, dus spoelen duurde twee uur. Gelukkig kon ik ondertussen gelijk naar de kook. Delen van het wort zijn dientengevolge maar 3 kwartier gekookt, het grootste deel 90 minuten.



Een enorme zak met 150 gram oude bruine hop in de ketel.



Koken met nog eens 100 gram tarwebloem in een liter water erbij voor de zetmelen. Met recht een troebele wort. Ook bewust de bodem wat laten aankoeken voor wat maillardproducten, achteraf was de bodem her en der licht bruin geworden 👍



Na koelen en whirlpool mag het wort het gistvat in. Zelden zo'n troebele en donkere blonde wort geproduceerd  :) Ook vreemd dat met zoveel hop het wort nauwelijks bitter smaakte, maar dat hoort natuurlijk. Zelfs nog een iets hoger rendement gehaald dan ik dacht (83%) dus zeer tevreden!



Toevoegen van de twee wildetuingiststarters.



Opgetopt met water, en eikenhoutsnippers toegevoegd. Het vat staat al op de reddingsdeken.



Het vat ingepakt. De bovenkant is nu nog open, omdat ik verwacht dat de boel nog wel wat gaat overbruisen.

En nu wederom wachten en smachten!  :brouwen: :proost:

Offline tjjvandoorn

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: nl
  • Vooruit is niet altijd rechtdoor
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #59 Gepost op: 12-12-2018 03:40 u »
leuk experiment ik volg!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #60 Gepost op: 13-12-2018 15:21 u »
Omdat het waterslot zo verdacht horizontaal bleef staan, zojuist maar even gekeken. En ja hoor, een vat dat nooit heeft gelekt lekt nu ergens lucht. Ik geloof en hoop dat met wat tape- en smeerwerk de boel nu dicht is.

Aan de andere kant, als de lambiekologen een biljartbal op het spongat leggen, en dat gaat ook goed...  :weetniet:

Er begint zich op het wort een laag te vormen met belletjes, hopharsen en andere kek. De geur die ervan af komt is lastig te beschrijven: wijn, wild, zurigheid, paddenstoelen en iets richting was die te lang in de wasmachine heeft gezeten. Toch ruikt het niet vies... Spannend!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.409
  • Land: be
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #61 Gepost op: 13-12-2018 15:29 u »

:gistsmile:
Sinds de ivoorhandel verboden is en er dus geen echte biljart ballen meer zijn passen de lambiekologen de ook de afvoerpijp methode toe  :nut:
Filmpje van de spontane vergisting bij Gueuzerie Tilquin  :nut:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #62 Gepost op: 13-12-2018 16:17 u »
Blijft een mooi gezicht, spugende vaten  :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #63 Gepost op: 21-12-2018 15:55 u »
Het heeft verdorie wel even geduurd, maar we hebben geblup!  :hoera:

Er komt nu ook gelijk een enorme DMS- lucht uit het waterslot. Dat hoort geloof ik  :biersmile:

Edit 22-12: Elke 3 seconden een blup, de geur is weer veranderd en wat meer appelig. De boel begint echt te ontwaken...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #64 Gepost op: 11-01-2019 23:52 u »
Weer even een kleine update:

Het waterslot is tot twee weken geleden flink bezig geweest, toen viel de boel ineens stil. Sinds vorige week begint ie weer te blubben, eerst een blupje elke 2 minuten ongeveer, nu 2-3 bloepjes per minuut. Volgens de info die ik kon vinden is de 'butaandiolgisting' dus achter de rug, en begint nu de sacch-vergisting. Geur is best lekker aan het worden, eigenlijk ruikt het waterslot nu gewoon naar bier, met een beetje rottig bijluchtje. Goed rottig, dat dan weer wel.  ;D

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #65 Gepost op: 06-02-2019 15:01 u »
Vandaag het vat afgesloten door het helemaal in te pakken met de reddingsdeken. Het heftige gebubbel is achter de rug, en te zien is dat het schuim net niet in het waterslot terecht is gekomen.

Uiteraard kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een klein staaltje uit het kraantje getrokken. Het is tenslotte mijn eerste keer h mensen, daar moet van geleerd worden...

En ik ben blij! SG is nu, na krap 2 maanden, 1009! Sterke gistjes hier dus in de lucht. Het bier is hartstikke troebel, de lambieksmaakjes (brettfunk, stal, droge lichte bitterheid) zitten er al mooi in, en het bier is NIET zuur. Het vat is dus prima luchtdicht zo. Joepie!

Offline MikeG

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 283
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst :-)
    • Zonzeels Redding
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #66 Gepost op: 06-02-2019 16:03 u »
Vandaag het vat afgesloten door het helemaal in te pakken met de reddingsdeken. Het heftige gebubbel is achter de rug, en te zien is dat het schuim net niet in het waterslot terecht is gekomen.

Uiteraard kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een klein staaltje uit het kraantje getrokken. Het is tenslotte mijn eerste keer h mensen, daar moet van geleerd worden...

En ik ben blij! SG is nu, na krap 2 maanden, 1009! Sterke gistjes hier dus in de lucht. Het bier is hartstikke troebel, de lambieksmaakjes (brettfunk, stal, droge lichte bitterheid) zitten er al mooi in, en het bier is NIET zuur. Het vat is dus prima luchtdicht zo. Joepie!

Wordt steeds spannender!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #67 Gepost op: 29-03-2019 11:35 u »
Weer eens gemeten, 1007.

Het bier is kazig, eikerig/tannineus en ruikt naar een vuilniszak met oude inhoud. Chemisch en rubberig. Ik zie dit maar heel optimistisch als goede voorloperstoffen voor een uiteindelijk complex spontaantje  8)

Hier het zelfde als bij mijn Vlaams Rood/Bruin, nog geen spoor van zuur. Ik kan er niet helemaal achter komen wanneer dit zich zou moeten gaan ontwikkelen. Het meten introduceert in ieder geval een ietsje zuurstof in het vat, net als de verdamping door de wand van een eiken vaatje. Wie weet helpt dat?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.123
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Delftse spontane gisting
« Reactie #68 Gepost op: 02-06-2019 21:18 u »
Het spontaantje is vandaag zo'n beetje een half jaar oud, tijd voor weer eens een meting en proeven. SG is nu 1006, en het rubberige is verdwenen. Wel zit er iets muf-scherps in, als beschimmeld brood. Ook nog wat kaas en bitter van de hop. Helemaal daaronder gesneeuwd proef ik nu toch wel wat echte fijne lambieksmaakjes, en het bier begint heel licht te verzuren. We houden hoop!