Delftse spontane gisting

Gestart door BrouwMark, 20-11-2018 18:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BrouwMark

Hoi brouwmensjes,

Ik wil vanavond een litertje wort buiten zetten om te kijken of in mijn tuin leuke wilde beestjes te vangen zijn. De wind staat goed (richting gistfabriek) en het is koud. Ik heb het forum flink doorgeploegd maar heb nog een aantal vraagjes:

1 Ik lees dat mensen hun wort meestal een nacht buiten laten staan. Wordt het dan niet veel te koud met één litertje? Kan ik het ook korter laten staan tot het ±20°C is?

2 Is gistvoeding in het wort goed, of juist nadelig?

3 Is het verstandig om een uitgedroogde (niet beschimmelde) tros druiven die hier nog in de tuin hangt in het wort te leggen?

4 Kan het kwaad om redelijk verse wilde hop te gebruiken voor deze 'starter'?

5 Kan ik, als alles lukt, 20-30 liter lambiekwort enten met deze starter, of moet ik dat wort ook nog buiten zetten?

6 Heeft het zin om een beetje bloem mee te koken voor de brettjes, of werkt 'gewoon' een starterwort met gerstemoutstroop ook?

7 Andere tips?

Dank jullie wel!

Mark.

Dund

Gewoon 30 liter brouwen en savonds heet buiten zetten. Volgende ochtend deksel erop en klaar is kees. Een starter maken met een liter is echt niet nodig.

Oscar

Citaat van: BrouwMark op 20-11-2018  18:49 uIk wil vanavond een litertje wort buiten zetten om te kijken of in mijn tuin leuke wilde beestjes te vangen zijn.

De vraag is niet Of... maar welke.... :)  Gist zweeft overal ter wereld in de lucht, gist is essentieel op onze aarde !!!

BrouwMark

Ik wil eerst eens kijken wat hier rondzweeft, vandaar een beetje. Dan verpest ik niet een hele brouwdag als het niet lukt.

En ja, Oscar, dat snap ik. Of ze leuk zijn weet ik nog niet, met een gistfabriek hier in de stad. Vandaar het experiment.

MikeG

Ik zou toch ook rekening houden met ongedierte en iets maken waardoor er wel gist in kan "landen" maar er geen ongedierte in terecht komt. Ik heb ook begrepen dat je het vat ook in de ruimte kan plaatsen waar jij normaliter brouwt. De gisten die jij bij je bier toevoegt komen ook de de lucht terecht en zweven soms nog maanden door de ruimte. Dit is ook wat sommige wijnmakers in Frankrijk doen met hun wijn. Zonder gist toevoegingen laten zij hun druifjes spontaan tot wijn fermenteren

PDGRRR

Mooi experiment, ik ben benieuwd naar het vervolg want ik heb er zelf ook al meer dan eens over zitten denken om eens een gistemmertje open in mijn kelder te zetten.

Citaat van: MikeG op 20-11-2018  20:29 uIk zou toch ook rekening houden met ongedierte en iets maken waardoor er wel gist in kan "landen" maar er geen ongedierte in terecht komt. Ik heb ook begrepen dat je het vat ook in de ruimte kan plaatsen waar jij normaliter brouwt. De gisten die jij bij je bier toevoegt komen ook de de lucht terecht en zweven soms nog maanden door de ruimte. Dit is ook wat sommige wijnmakers in Frankrijk doen met hun wijn. Zonder gist toevoegingen laten zij hun druifjes spontaan tot wijn fermenteren

Zoiets wil ik dus ooit eens gaan doen. Toen ik ooit een fles cola in mijn kelder kapot had laten vallen zag ik enige tijd later erg goed waar ik niet goed genoeg gedweild had: zwarte schimmelplekken. Ik neem aan dat je door middel van vliegengaas je het wort beschermt tegen insecten en ander ongedierte terwijl de schimmel vrolijk een bad kan nemen.


BrouwMark

Experiment 1 staat nu buiten. Ik had mijn vragen wellicht wat eerder kunnen stellen, maar het was redelijk spontaan.  :)

Wat ik nu heb gedaan: 2 liter wort gemaakt met gerstemoutstroop (1040), gistvoeding en 5 g/l 'wilde' hop (waarvan ik vermoed dat het Target is). Buiten gezet met een vliegenwering erop. De druiven heb ik maar achterwege gelaten...

Morgen binnenhalen en kijken wat er voor leuks in gevlogen is  :)

wiliam

Op schil van fruit zit bijna altijd al wilde gist, dus waarom in de kou, buiten zetten?
Paar druiven in je bier en je hebt 90 % kans op prijs. Ander fruit heeft hetzelfde effect, maar het meeste ander fruit is teveel bespoten, of je moet ergens kunnen plukken.

BrouwMark

Citaat van: PDGRRR op 20-11-2018  22:58 u(...) zwarte schimmelplekken. Ik neem aan dat je door middel van vliegengaas je het wort beschermt tegen insecten en ander ongedierte terwijl de schimmel vrolijk een bad kan nemen.

Ik (je) wil geen schimmel vangen hoor! Gistjes en bacteriën, die wel. Als er zwarte schimmel in komt gaat t niet goed.

Citaat van: wiliam op 21-11-2018  06:53 uOp schil van fruit zit bijna altijd al wilde gist, dus waarom in de kou , buiten zetten?
Paar druiven in je bier en je hebt 90 % kans op prijs. Ander fruit heeft hetzelfde effect, maar het meeste ander fruit is teveel bespoten, of je moet ergens kunnen plukken.

Het lijkt me dat op druiven een gist voorkomt die vooral druiven lust en minder geïnteresseerd is in wort. Maar ik zal mijn 2 litertjes straks verdelen over 2 flessen, en dan doe ik in één fles wat druifjes. Kijken of er verschil is.

MikeG

Citaat van: BrouwMark op 21-11-2018  10:02 uIk (je) wil geen schimmel vangen hoor! Gistjes en bacteriën, die wel. Als er zwarte schimmel in komt gaat t niet goed.

Het lijkt me dat op druiven een gist voorkomt die vooral druiven lust en minder geïnteresseerd is in wort. Maar ik zal mijn 2 litertjes straks verdelen over 2 flessen, en dan doe ik in één fles wat druifjes. Kijken of er verschil is.

Ben heel benieuwd naar het resultaat!

BrouwMark



Mijn 'beestjesval' die een nacht buiten heeft gestaan.



Twee flessen gevuld. De stukjes die erin drijven zijn kapotgekookte gist (en drie uitgedroogde druiven uit de tuin in de rechter fles). Het schuim komt van het lucht erin schudden.

De flessen staan nu op te warmen in de huiskamer. Buiten was het nog 4 ºC. Ik hou jullie op de hoogte!

Wildor

Interessant project, benieuwd naar de uitkomsten.  :gistsmile:

PDGRRR

Citaat van: BrouwMark op 21-11-2018  10:02 uIk (je) wil geen schimmel vangen hoor! Gistjes en bacteriën, die wel. Als er zwarte schimmel in komt gaat t niet goed.


Dat klopt, dat bedacht ik me later ook.

BrouwMark

De flessen beginnen wat druk op te bouwen en er drijven wat belletjes op het oppervlak. Geen schimmel. Zojuist even de druk afgelaten en voorzichtig geroken.

De fles met druiven ruikt een beetje naar wijn, fris en fruitig, met een aardse ondertoon. De andere fles ruikt naar herfstbladeren/dennenbos. Interessante geurtjes dus, en veelbelovend!

Adbrouwt

Als het mooi begint te vergisten kun je punt 5 uitvoeren. Je zult zeker een bier krijgen maar of deze ook lekker is. Zelf ben ik al jaren bezig en heb nog niet de juiste smaak. Maar mijn grootste probleem is niet het vangen maar het vergisten. Momenteel ongecontroleerd op zolder. Ik ga deze winter kijken of ik ergens in een kelder bij constante temperatuur kan vergisten.
Leuk projectje trouwens. Ik ga deze met veel interesse volgen  :gistsmile:

BrouwMark

Punt 5 was ik eigenlijk het meest benieuwd naar. Kan ik 30 liter enten met deze starters, of moet ik het brouwsel ook buiten zetten?

Adbrouwt

Citaat van: BrouwMark op 23-11-2018  22:36 uPunt 5 was ik eigenlijk het meest benieuwd naar. Kan ik 30 liter enten met deze starters, of moet ik het brouwsel ook buiten zetten?
Als het mooi begint te vergisten kun je punt 5 uitvoeren.
Buiten zetten kan maar hoeft niet

Oscar

Citaat van: BrouwMark op 23-11-2018  22:36 uPunt 5 was ik eigenlijk het meest benieuwd naar. Kan ik 30 liter enten met deze starters,

Ja, dat heb ik met de Eanske Spontaan ook gedaan... :brouwen:

BrouwMark

Kijk  :)

Gaan we dat uiteindelijk proberen...

BrouwMark



De 'druif' is los gegaan vandaag, de 'naturel' doet visueel nog niet veel maar bouwt wel wat druk op.

haicoterbeek

Leuk experiment! Ik blijf dit draadje volgen

BrouwMark

Ik heb even de topicnaam veranderd, dan is het misschien makkelijker te vinden. Ik ga hier een verslagje bijhouden.

MikeG

Citaat van: BrouwMark op 24-11-2018  18:50 uIk heb even de topicnaam veranderd, dan is het misschien makkelijker te vinden. Ik ga hier een verslagje bijhouden.

Leuk! Erg leerzaam ook

BrouwMark

En nu is het laagje schuim op de 'druif' weer weg. Ik had een ballonnetje op die fles gedaan, en deze hangt ook weer slap. De 'naturel' doet nog steeds niet veel. Wonderlijk proces dit. Er lijkt zich bij beide flessen boven op de bodem gistvoeding een roestbruin stoffig laagje af te zetten.

Dat spontane gisting helemaal niet moeilijk is, bleek trouwens gisteren. Afgelopen donderdag heb ik een quadrupel gebrouwen, en door vervelende omstandigheden daarna kwam ik er pas gisteren aan toe mijn brouwzak te legen en schoon te maken. Getverredemme, één grote slijmerig/dradige melkzuurstinkende gistende bende...

Nu eens even lekker mezelf inlezen over het brouwen van een lambiek. Van mijn broer heb ik 3 jaar oude hop gekregen die hij toen heeft geplukt en in een papieren zak in zijn schuur laten staan. Die is goed bruin geworden en ruikt licht zweetvoeterig.

BrouwMark

Beide flessen laten vandaag kleine eilandjes met belletjes zien. Ik heb de co2 uit de flessen geknepen zodat er verse zuurstof bij kan komen. Gelijk even geroken natuurlijk:

De 'druif' ruikt echt wel fris. Appeltjes, wijn, een ondertoon van bosgrond en paddenstoelen.
De 'naturel' ruikt veel scherper, maar niet walgelijk. De geur gaat richting overrijpe citroen, met wat oplosmiddeligs en zwaveligs. Ook een beetje 'dier'.

Beide flessen zijn duidelijk iets spannends aan het doen. Van de bodem stijgt een stoffig laagje op, dus er gist nu echt wat. Kijken wat de extra zuurstof gaat doen.

MikeG

Citaat van: BrouwMark op 27-11-2018  12:02 uBeide flessen laten vandaag kleine eilandjes met belletjes zien. Ik heb de co2 uit de flessen geknepen zodat er verse zuurstof bij kan komen. Gelijk even geroken natuurlijk:

De 'druif' ruikt echt wel fris. Appeltjes, wijn, een ondertoon van bosgrond en paddenstoelen.
De 'naturel' ruikt veel scherper, maar niet walgelijk. De geur gaat richting overrijpe citroen, met wat oplosmiddeligs en zwaveligs. Ook een beetje 'dier'.

Beide flessen zijn duidelijk iets spannends aan het doen. Van de bodem stijgt een stoffig laagje op, dus er gist nu echt wat. Kijken wat de extra zuurstof gaat doen.

Spannend! Ga je het uiteindelijk ook nog aan je wort toevoegen?

BrouwMark

Als het zo leuk blijft doorgaan wel  :brouwen:

Adbrouwt

Citaat van: BrouwMark op 27-11-2018  12:46 uAls het zo leuk blijft doorgaan wel  :brouwen:
Zeker , alleen jammer dat het drinkbaar resultaat pas over één of twee jaar te proeven is. Vergt veel geduld. Ben al 5 jaar bezig zonder bevredigend resultaat.

BrouwMark

Wat is er niet goed aan je resultaat, Ad? Jammer dat het al zo lang niet helemaal lukt. Ik maak me geen illusies dat het bij mij meteen goed gaat hoor  :biersmile:

Adbrouwt

De smaak is niet lekker. Mijn grootste probleem is dat de vergisting  ongecontroleerd op de zolder plaats vindt. Ik ga nu proberen te vergisten in een kelder. Waar ga jij vergisten?

BrouwMark

In mijn brouwkamertje, naast dit andere langdurige project:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37492.0.html

Ook in een reddingsdeken gevouwen  :)

Op een zolder kan ik me voorstellen dat het erg warm kan worden 's zomers. Mijn kamertje is op het noordwesten en wordt nooit zo warm.

Wat bedoel je precies met 'smaak niet lekker'? Te zuur, geen zuur, teveel funk, of muf?

Jaap W

Mooi probeersel, ik ben benieuwd wat het wor(d)t.  :proost: :nut:

hans_nwk

Citaat van: BrouwMark op 20-11-2018  20:23 uEn ja, Oscar, dat snap ik. Of ze leuk zijn weet ik nog niet, met een gistfabriek hier in de stad. Vandaar het experiment.
Voor de gistfabriek gebruiken ze (doorgekweekte) bakkersgist. Heeft dus overeenkomsten met biergist.

Voor de antibiotica (pre-cursor) weet ik het niet maar die wordt vrij goed afgevangen dacht ik.

BrouwMark

Kweenie, ze maken hier van alles volgens mij, ook medisch. Als de wind goed verkeerd staat ruik je het behoorlijk in ieder geval.

MikeG

Citaat van: BrouwMark op 27-11-2018  12:46 uAls het zo leuk blijft doorgaan wel  :brouwen:

Ben erg benieuwd hoe lang het duurt voordat je genoeg cellen hebt om een heel brouwsel te voorzien van die kleine rakkers

BrouwMark


Serge VL

Citaat van: MikeG op 27-11-2018  16:58 uBen erg benieuwd hoe lang het duurt voordat je genoeg cellen hebt om een heel brouwsel te voorzien van die kleine rakkers
De vraag is niet hoelang maar eerder heb je wel de juiste om een lekker bier te brouwen?
Bij de grote lambiek brouwers wordt wel een koelschip gebruikt maar 99.99999999% van hun gisten en bacteriën zit gewoon in hun vaten en als ze een nieuw vat in gebruik nemen enten ze dit gewoon met slurry van oude vaten!!!
Zelfs binnen de HORAL is er nu onenigheid daar Boon zelfs niet steeds meer hun koelschip gebruikt voor de brouwsels voor hunzelf en de omliggende lambiek stekers die daar wort afnemen.



BrouwMark

Sja, ik moet toch ergens beginnen... Ik kan me in ieder geval troosten dat mijn bier wellicht niet te zuipen wordt, maar wél spontaner is dan in de Zennevallei  :proost:

Serge VL

Citaat van: BrouwMark op 27-11-2018  17:38 uSja, ik moet toch ergens beginnen... Ik kan me in ieder geval troosten dat mijn bier wellicht niet te zuipen wordt, maar wél spontaner is dan in de Zennevallei  :proost:
Ik heb ook meerdere pogingen gedaan door gist en andere bacteriën proberen te vangen uit de open lucht, echter achteraf nooit er een mooie lambiek hier uit bekomen 
Nu neem ik gewoon de dreg van een lambiek die ik lekker vind, daar zitten de gisten en bacteriën in die deze mooie smaak leveren. Dit geeft meestal een beter resultaat dan zelf proberen te vangen. Zelfs op deze manier heb je nog het probleem dat de verhoudingen in de fles totaal anders zijn dan in het gistvat bij de lambiekbrouwerij, maar zo kom je toch in de buurt.

Maar je weet nooit, het is niet omdat ik het na 3 pogingen heb opgegeven dat het jou niet lukt  ;) :proost:



BrouwMark

In ieder geval komt er één poging als de boel niet verschimmelt straks, anders zal ik nooit weten hoe het bier op deze manier kan worden. Ik heb de tijd, en mijn wegstophoekje is geduldig... :biersmile:

Serge VL

Ik moet iets recht zetten het is niet Boon die geen koeschip meer gebruikt maar Mort Subite, maar bij Boon is het koelschip dan wel weer niet meer in verhouding met de geproduceerde volume's.
Ik heb net het artikel hier over terug gevonden: https://belgianbeergeek.be/2017/09/29/over-traditie-methode-traditionnelle/?fbclid=IwAR0-h4lKzy02APoT8iJElIIy7TvVNkOXhFV_cEeCr6ckdSix4j_ARJBp4ZM

seed7

Citaat van: Serge VL op 27-11-2018  18:12 u[...] geen koeschip meer gebruikt maar Mort Subite, [...]

Wordt bij Mort Subite niet, al dan niet gefilterde lucht, door het wort gezogen/geblazen?

Ik heb wel vaker gedacht om eens een sterielfilter dat gebruikt is bij het beluchten op agar plaat te zetten, is er nog niet van gekomen. Misschien een simpele methode om e.a. te vangen al denk ik dat je meer richting minuscuul kleine insecten e.d. moet kijken. Gist (Sacch.) lijkt b.v. te overwinteren in de darmen van insecten, wespen en bijen. Brett is bij mijn weten nog niet in de vrije natuur, buiten de menselijke invloedssfeer, 'gevangen'.

Edit: Het was een in een discussie met Pierre Tilquin dat hij aangaf al zijn vaten extreem goed schoon te maken en dat hij zijn vaten niet reserveerd voor een bepaalde brouwer maar dat hij wel waarneemt dat iedere brouwerij een bepaald eind sg oplevert, onafhankelijk van in welk vat hij hun wort steekt. Dit zou naar zijn zeggen laten zien dat de invloed van het vat gering is. Op mijn vraag of zijn wortleveranciers een geilkuip gebruiken kwam geen antwoord ;) Voor wie het exacte verhaal op Milk The Funk wil lezen, zoek op het woord geilkuip.


Ingo

BrouwMark

Citaat van: seed7 op 27-11-2018  18:53 ugeilvat

Wat een pracht van een woord!

seed7

Citaat van: BrouwMark op 27-11-2018  19:10 uWat een pracht van een woord!

Ja.
Heb mijn post ge-edit omdat er wat onjuistheden in stonden. Eigenlijk is het een geilkuip. Een kuip is een 'vat' dat niet verwarmd of gekoeld kan worden, als een 'vat wel verwarmd/gekoeld kan worden is het een tank.

Ingo

Serge VL

Citaat van: seed7 op 27-11-2018  18:53 uWordt bij Mort Subite niet, al dan niet gefilterde lucht, door het wort gezogen/geblazen?

Ingo

Ja dat wel!

Maar de realiteit blijft dat 99,99999% van hun gisten en bacteriën niet uit de lucht komen maar uit de gistvaten zelf.
Ik noem het een traditie oefening die ze uitvoeren enkel en alleen om dat ze zich anders niet meer kunnen onderscheiden van de niet Zenne streek gebonden lambiek bieren die overal ter wereld gebrouwen worden met gist/bacterie culturen.

BrouwMark

Nuja, wilde beestjes landen in ieder geval in het wort én het scheelt een pak koelwater/energie. Het is dus niet alleen voor de sier.

Bovendien hebben diverse forumleden bewezen dat een goede lambiek verkrijgen prima gaat met alleen spontane (lucht) vergisting. Het is denk ik wel geluk hebben met de beestjes die je vangt, gaat het goed dan bouw je vanzelf in je vat een cultuur op.

Overigens staat inmiddels op beide flessen een ballonnetje blij rechtop, en ligt er een laagje schuim op het wort  :hoera:

hans_nwk

Citaat van: BrouwMark op 27-11-2018  16:46 uKweenie, ze maken hier van alles volgens mij, ook medisch. Als de wind goed verkeerd staat ruik je het behoorlijk in ieder geval.
Wat je ruikt zijn de gistextracten (bouillonachtig).

BrouwMark

Citaat van: hans_nwk op 28-11-2018  08:55 uWat je ruikt zijn de gistextracten (bouillonachtig).

Interessant, dus de uitstoot kun je niet 'vangen'?

hans_nwk

Wat je ruikt kun je niet vangen, dat zijn dode cellen (in stukjes). Of er gistcellen naar buiten komen weet ik niet.

BrouwMark



De stand van zaken vandaag. 'Naturel' loopt wat achter op 'druif', maar beide flessen worden langzamerhand steeds meer actief. De flessen hebben tot gisteravond relatief koel gestaan, maar staan nu op de gaskachel, die met alleen het waakvlammetje aan een graadje of 25 wordt. Dat helpt wel zo te zien.

Adbrouwt

Als je ze als starter wil gebruiken zou ik ze niet helemaal laten uitgisten. Beste op het hoogtepunt aan het wort toevoegen.

BrouwMark

Dank voor het advies, Ad!

De 'druif' ruikt wel erg lekker nu, ik denk van de week brouwen...

BrouwMark

Even nagedacht over een receptje, eigenlijk meer over een manier van brouwen. Ik hou het qua verhoudingen gewoon traditioneel lambiek, 2/3 pilsmout en 1/3 tarwe. Overjaarse hop 5 g/l, mikken op 1050. Ik kan niet ineens 30 liter brouwen, maar dat wil ik wel in het vat hebben zitten, dus ik ga dit high gravity brouwen.

De tarwe wil ik als tarwemeel toevoegen, van tevoren een papje van maken en dat warm toevoegen aan de maisch.

Verder wil ik 10 minuten voor einde maisch 100 gram tarwebloem toevoegen (ook als papje), en tijdens de kook ook. Zo hoop ik de extra dextrines en zetmelen toe te voegen die normaal met de slijmmethode in het wort komen.

Op de 'druif' ligt inmiddels een mooi wit vel met alien-achtige bubbels, de 'naturel' begint ook iets te ontwikkelen. Gek genoeg ruikt die laatste nu naar niks. Maf gebeuren dit.

MartijnNOP


BrouwMark


BrouwMark

Zien jullie een beetje heil in bovenstaande brouwmethode? Het leek me wel een aardige manier van doen. Als alles doorgaat ga ik morgen brouwen.

In de 'druif' komt een mooi wittig laagje gist te staan inmiddels, de 'naturel' heeft ook een laagje, maar dan roestbruin. Ik denk dat ik beide flessen gewoon toe ga voegen. Kijkewattiedoet  :brouwen:

MikeG

Citaat van: BrouwMark op 07-12-2018  12:37 uZien jullie een beetje heil in bovenstaande brouwmethode? Het leek me wel een aardige manier van doen. Als alles doorgaat ga ik morgen brouwen.

In de 'druif' komt een mooi wittig laagje gist te staan inmiddels, de 'naturel' heeft ook een laagje, maar dan roestbruin. Ik denk dat ik beide flessen gewoon toe ga voegen. Kijkewattiedoet  :brouwen:

Wordt steeds spannender! :D

BrouwMark



Brouwen wordt morgen, alvast mijn schouder uit de kom geklopt op zo'n 6 liter pannenkoekenbeslag  :clownsmile:
Ook alvast geschroot, hop gewogen en water afgemeten.

Ik ben benieuwd hoe dit wonderlijke proces gaat uitpakken.
De 'naturel' is nu aan het vacuüm trekken, de 'druif' heeft er nog steeds zin in.

Zal ik morgen na het brouwen het wort gewoon laten afkoelen in het gistvat en niet koelen? Zou dat wat uitmaken voor de smaak? Ik ga het denk ik maar niet buiten zetten met dit relatief warme stormweer...

BrouwMark

Vandaag de lambiek gebrouwen, die ik uit respect voor de Belgen eigenlijk anders wil noemen. Gaan we nog over nadenken. Een schaamteloze fotoreportage:



Het 'pannenkoekenbeslag' is wat uitgezakt vannacht. Zo kun je goed zien dat tarwe inderdaad een kleur geeft aan je wort.



De pap gaat de pan in.



Een ketel vol gebonden soep  :)



De brouwzak erin en pilsmout storten. De fijnmazigheid van de zak zorgde ervoor dat de 'soep' buiten de zak wilde blijven. Het kostte 1,5 uur maischen om alles omgezet te krijgen zodat de vloeistof weer dun werd. Leuk om het zo te zien veranderen.



10 minuten voor einde maisch nog een liter water met 100 gram tarwebloem erin voor wat extra lange moeilijke suikerketens.



Mijn creatieve spoelsysteem. De zak verstopte nogal door de later toegevoegde tarwebloem, dus spoelen duurde twee uur. Gelukkig kon ik ondertussen gelijk naar de kook. Delen van het wort zijn dientengevolge maar 3 kwartier gekookt, het grootste deel 90 minuten.



Een enorme zak met 150 gram oude bruine hop in de ketel.



Koken met nog eens 100 gram tarwebloem in een liter water erbij voor de zetmelen. Met recht een troebele wort. Ook bewust de bodem wat laten aankoeken voor wat maillardproducten, achteraf was de bodem her en der licht bruin geworden 👍



Na koelen en whirlpool mag het wort het gistvat in. Zelden zo'n troebele en donkere blonde wort geproduceerd  :) Ook vreemd dat met zoveel hop het wort nauwelijks bitter smaakte, maar dat hoort natuurlijk. Zelfs nog een iets hoger rendement gehaald dan ik dacht (83%) dus zeer tevreden!



Toevoegen van de twee wildetuingiststarters.



Opgetopt met water, en eikenhoutsnippers toegevoegd. Het vat staat al op de reddingsdeken.



Het vat ingepakt. De bovenkant is nu nog open, omdat ik verwacht dat de boel nog wel wat gaat overbruisen.

En nu wederom wachten en smachten!  :brouwen: :proost:

Tielsebrouwer

leuk experiment ik volg!

BrouwMark

Omdat het waterslot zo verdacht horizontaal bleef staan, zojuist maar even gekeken. En ja hoor, een vat dat nooit heeft gelekt lekt nu ergens lucht. Ik geloof en hoop dat met wat tape- en smeerwerk de boel nu dicht is.

Aan de andere kant, als de lambiekologen een biljartbal op het spongat leggen, en dat gaat ook goed...  :weetniet:

Er begint zich op het wort een laag te vormen met belletjes, hopharsen en andere kek. De geur die ervan af komt is lastig te beschrijven: wijn, wild, zurigheid, paddenstoelen en iets richting was die te lang in de wasmachine heeft gezeten. Toch ruikt het niet vies... Spannend!

Serge VL

https://www.facebook.com/BelgianBeerGeek/videos/748364832166114/
:gistsmile:
Sinds de ivoorhandel verboden is en er dus geen echte biljart ballen meer zijn passen de lambiekologen de ook de afvoerpijp methode toe  :nut:
Filmpje van de spontane vergisting bij Gueuzerie Tilquin  :nut:

BrouwMark

Blijft een mooi gezicht, spugende vaten  :)

BrouwMark

Het heeft verdorie wel even geduurd, maar we hebben geblup!  :hoera:

Er komt nu ook gelijk een enorme DMS- lucht uit het waterslot. Dat hoort geloof ik  :biersmile:

Edit 22-12: Elke 3 seconden een blup, de geur is weer veranderd en wat meer appelig. De boel begint echt te ontwaken...

BrouwMark

Weer even een kleine update:

Het waterslot is tot twee weken geleden flink bezig geweest, toen viel de boel ineens stil. Sinds vorige week begint ie weer te blubben, eerst een blupje elke 2 minuten ongeveer, nu 2-3 bloepjes per minuut. Volgens de info die ik kon vinden is de 'butaandiolgisting' dus achter de rug, en begint nu de sacch-vergisting. Geur is best lekker aan het worden, eigenlijk ruikt het waterslot nu gewoon naar bier, met een beetje rottig bijluchtje. Goed rottig, dat dan weer wel.  ;D

BrouwMark

Vandaag het vat afgesloten door het helemaal in te pakken met de reddingsdeken. Het heftige gebubbel is achter de rug, en te zien is dat het schuim net niet in het waterslot terecht is gekomen.

Uiteraard kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een klein staaltje uit het kraantje getrokken. Het is tenslotte mijn eerste keer hè mensen, daar moet van geleerd worden...

En ik ben blij! SG is nu, na krap 2 maanden, 1009! Sterke gistjes hier dus in de lucht. Het bier is hartstikke troebel, de lambieksmaakjes (brettfunk, stal, droge lichte bitterheid) zitten er al mooi in, en het bier is NIET zuur. Het vat is dus prima luchtdicht zo. Joepie!

MikeG

Citaat van: BrouwMark op 06-02-2019  15:01 uVandaag het vat afgesloten door het helemaal in te pakken met de reddingsdeken. Het heftige gebubbel is achter de rug, en te zien is dat het schuim net niet in het waterslot terecht is gekomen.

Uiteraard kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een klein staaltje uit het kraantje getrokken. Het is tenslotte mijn eerste keer hè mensen, daar moet van geleerd worden...

En ik ben blij! SG is nu, na krap 2 maanden, 1009! Sterke gistjes hier dus in de lucht. Het bier is hartstikke troebel, de lambieksmaakjes (brettfunk, stal, droge lichte bitterheid) zitten er al mooi in, en het bier is NIET zuur. Het vat is dus prima luchtdicht zo. Joepie!

Wordt steeds spannender!

BrouwMark

Weer eens gemeten, 1007.

Het bier is kazig, eikerig/tannineus en ruikt naar een vuilniszak met oude inhoud. Chemisch en rubberig. Ik zie dit maar heel optimistisch als goede voorloperstoffen voor een uiteindelijk complex spontaantje  8)

Hier het zelfde als bij mijn Vlaams Rood/Bruin, nog geen spoor van zuur. Ik kan er niet helemaal achter komen wanneer dit zich zou moeten gaan ontwikkelen. Het meten introduceert in ieder geval een ietsje zuurstof in het vat, net als de verdamping door de wand van een eiken vaatje. Wie weet helpt dat?

BrouwMark

Het spontaantje is vandaag zo'n beetje een half jaar oud, tijd voor weer eens een meting en proeven. SG is nu 1006, en het rubberige is verdwenen. Wel zit er iets muf-scherps in, als beschimmeld brood. Ook nog wat kaas en bitter van de hop. Helemaal daaronder gesneeuwd proef ik nu toch wel wat echte fijne lambieksmaakjes, en het bier begint heel licht te verzuren. We houden hoop!

BrouwMark

Nog een mooi voordeel van die reddingsdeken, en daar is ie voor gemaakt natuurlijk, hij isoleert goed! Buiten is het nu 31°, in mijn brouwkamertje 28,5° en het bier (de buitenkant van het vat) 24°. Dat scheelt een hoop...

ppuk


BrouwMark

Weer eens een meet & proef. Het spontaantje is nu een maand of 8 oud en het SG bedraagt nu 1004. Het muffe en schimmelige is minder geworden maar ik vraag me af of het helemaal gaat verdwijnen. In de geuze van girardin vind ik de smaak die ik bedoel ook terug, al zit ie daar mooi 'ingekapseld' tussen de andere smaken.

Het bier wordt lichtjes zuur en complexer. Veel tannines, ik denk van de berg hop, en een droge stroefheid. Ook wat citrus en peperigs. Ik denk dat de warmte van de afgelopen weken het bier goed heeft gedaan en de beestjes verder op weg heeft geholpen.

Het bier is minder levendig qua koolzuur en wordt al wat helderder. Naar mijn bescheiden mening loopt het de goede kant op zo, nu weer een paar maanden geduld...

BrouwMark

Vandaag vind ik mijn spontaantje voor het eerst een beetje te hachelen!

SG is nu 1003 en de muffigheid begint plaats te maken voor wat interessante citrussmaakjes en het typische 'rot maar wel lekker'-aroma in je neus. De snijdende droge stroefheid is vrijwel compleet verdwenen en het bier wordt ronder van smaak. Vergeleken met de vorige keren lijkt het wel of iemand er een paar scheppen suiker bij heeft gedaan. Nog steeds maar een klein beetje zuur.

De geur blijft uniek 'Delfts', peperig, licht plasticachtig. Lijkt wel een überfunky saison zo...

BrouwMark

Weer een flinke tijd geleden dat ik mijn spontaantje heb gekeurd. Voor dit soort geduldzaken is veel werk hebben in de tussentijd wel gunstig, helemaal als dat brouwwerk is. Jammer genoeg heb ik daardoor nu al een ruim half jaar niks meer gebrouwen thuis, geen tijd en geen zin.

Komende weken heb ik helaas minder werk dankzij de Mexicaanse biercrisis. Tijd om weer eens wat thuis te gaan brouwen en de langetermijnprojecten te keuren. En eerlijk: ik word enorm blij van mijn spontaantje!

In de tussentijd is ie helemaal helder geworden. De reddingsdeken heb ik drie maanden geleden verwijderd om iets meer zuurstof toe te laten, en dat heeft geresulteerd in een mooi heel licht zuurtje. Er begint een beetje complexiteit in te komen, de vieze vuilnisluchtjes zijn langzaam omgezet in mooie citrus- en pepersmaakjes. De schimmellucht is compleet weg. Kortom, was ik een Belg geweest, dan had ik nu een jonge lambiek!

Komende tijd, met tijd, ga ik één en ander bottelen, bewaren en mengen met zure kersenextract. Spannond!!


DLB

Gaaf zeg! Het zal dus niet voor niets zijn dat een lambiek al snel meerdere jaren op vat ligt.
Ik denk dat ik dit experiment ook maar eens ga uitvoeren. Heel tof.

Brouwerij De Stichting

Leuk om te lezen!

Misschien ook een goede reden om een mogelijk besmet bier niet zomaar weg te gooien (lees je hier veel), maar laten staan. Je weet nooit of het ooit nog lekker wordt.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.