Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: pH  (gelezen 3626 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.553
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: pH
« Reactie #50 Gepost op: 17-02-2020 07:46 u »
:huilen:

Ben benieuwd Hans!

Er zijn genoeg mensen die met een wiel in een berm zijn beland om te weten dat je maar beter op de weg kunt blijven...  :)

Veel interessanter is om te weten van hoeveel van die gevallen het alsnog goed is afgelopen, en wat de omstandigheden waren bij de gevallen dat het niet goed afliep.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.535
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: pH
« Reactie #51 Gepost op: 17-02-2020 07:56 u »
Ben benieuwd Hans!

Veel interessanter is om te weten van hoeveel van die gevallen het alsnog goed is afgelopen, en wat de omstandigheden waren bij de gevallen dat het niet goed afliep.
De boodschap van mijn bericht was dat je uit het feit dat een auto in de berm is beland niet kunt concluderen dat dat kwam omdat hij met een wiel in de berm kwam en daardoor de macht over het stuur verloor. Er zijn nog veel meer mogelijkheden die tot die situatie kunnen leiden die even waarschijnlijk zijn, zoals even op je telefoon kijken en dan te laat een bocht zien aankomen en dus heftig moeten overcorrigeren.
met die gedachte terug naar dit topic:

Dus slecht vergist bier kan door te lage pH komen, maar het is net zo waarshijnlijk (of misschien nog el waarschijnlijker) dat het door andere oorzaken komt zoals te weinig gist.
Die boodschap kwam nog steeds niet over leek het, vandaar die reactie van mij.  (We moeten eigenlijk nog een icoontje hebben wat aangeeft dat je de handdoek in de ring kunt gooien als je de moed hebt opgegeven dat je ooit nog begrepen zult worden)


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.553
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: pH
« Reactie #52 Gepost op: 17-02-2020 08:04 u »
De boodschap van mijn bericht was dat je uit het feit dat een auto in de berm is beland niet kunt concluderen dat dat kwam omdat hij met een wiel in de berm kwam en daardoor de macht over het stuur verloor. Er zijn nog veel meer mogelijkheden die tot die situatie kunnen leiden die even waarschijnlijk zijn, zoals even op je telefoon kijken en dan te laat een bocht zien aankomen en dus heftig moeten overcorrigeren.
met die gedachte terug naar dit topic:

Dus slecht vergist bier kan door te lage pH komen, maar het is net zo waarschijnlijk (of misschien nog wel waarschijnlijker) dat het door andere oorzaken komt zoals te weinig gist.
Die boodschap kwam nog steeds niet over leek het, vandaar die reactie van mij.  (We moeten eigenlijk nog een icoontje hebben wat aangeeft dat je de handdoek in de ring kunt gooien als je de moed hebt opgegeven dat je ooit nog begrepen zult worden)

De boodschap kwam wel over Hans, begrijp me niet verkeerd! Sommigen kunnen inderdaad slecht van hun stokpaardje afstappen, wat de positieve discussie niet ten goede komt.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.535
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: pH
« Reactie #53 Gepost op: 17-02-2020 10:34 u »
De boodschap kwam wel over Hans, begrijp me niet verkeerd! Sommigen kunnen inderdaad slecht van hun stokpaardje afstappen, wat de positieve discussie niet ten goede komt.


Klopt die boodschap was ook zeker niet aan jou gericht en er waren ook al anderen die al hele goede (niet bevooroordeelde) opmerkingen gegeven hadden. uiteindelijk is er dus wel een stuk positieve discussie als je alles naast elkaar zet.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.361
  • drink gezond
Re: pH
« Reactie #54 Gepost op: 17-02-2020 10:47 u »
pH is niet "heilig".



Voor sommige hobbybrouwers niet...zo te lezen, wel voor levensmiddelen fabrikanten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.736
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH
« Reactie #55 Gepost op: 17-02-2020 20:14 u »
De boodschap van mijn bericht was dat je uit het feit dat een auto in de berm is beland niet kunt concluderen dat dat kwam omdat hij met een wiel in de berm kwam en daardoor de macht over het stuur verloor. Er zijn nog veel meer mogelijkheden die tot die situatie kunnen leiden die even waarschijnlijk zijn, zoals even op je telefoon kijken en dan te laat een bocht zien aankomen en dus heftig moeten overcorrigeren.
met die gedachte terug naar dit topic:

Dus slecht vergist bier kan door te lage pH komen, maar het is net zo waarshijnlijk (of misschien nog el waarschijnlijker) dat het door andere oorzaken komt zoals te weinig gist.
Die boodschap kwam nog steeds niet over leek het, vandaar die reactie van mij.  (We moeten eigenlijk nog een icoontje hebben wat aangeeft dat je de handdoek in de ring kunt gooien als je de moed hebt opgegeven dat je ooit nog begrepen zult worden)

Beste Hans,

Hele boeken zijn geschreven over de invloed van de pH op het brouwproces. Alle wetenschappers zijn het eens dat de pH tijdens het maischen ergens tussen de 5,2 en 5,6 hoort te liggen.

Maar op een of andere manier denken veel hobbybrouwers dat dit alleen geldt voor professionele brouwers. Alsof enzymen het in de gaten hebben dat ze in een grote ketel zitten van een commerciŽle brouwer in plaats van een keteltje van een hobbybrouwer...

Mijn boodschap is: laten we eens ophouden met zeggen dat pH-controle iets is voor de gevorderde brouwer. pH-controle hoort er bij net als temperatuurcontrole tijdens het maischen. Het is namelijk lang niet altijd dat je beslag de juiste waarde heeft zoals wel eens beweerd wordt. Bij heel lichtgekleurde en ook bij zeer donkere bieren is correctie noodzakelijk.

Mijn reactie in een ander topic dat een hoge eind SG een gevolg kan zijn van een te lage pH moet je ook in dat licht zien. De invloed van de pH op het brouwproces is groter dan vaak gedacht wordt. Natuurlijk is niet elke probleem rond vergisting een gevolg van een afwijkende pH maar het is goed  ook hiermee rekening te houden. Zoals je schrijft wil een gekantelde auto niet altijd zeggen dat de auto in de berm heeft gereden. Zo is een trage start van een vergisting en een lage vergistingsgraad ook niet altijd een gevolg van het enten van te weinig gist.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.535
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: pH
« Reactie #56 Gepost op: 17-02-2020 20:26 u »
Alle wetenschappers zijn het eens dat de pH tijdens het maischen ergens tussen de 5,2 en 5,6 hoort te liggen.
Klopt. Ik zal de laatste zijn die zal beweren dat dat anders zou moeten. Alleen kunt uit het feit dat voor een goed bier de juiste pH  belangrijk is niet concluderen dat voor een afwijkend bier de pH fout was. Het gaat mij vooral om de 'te kort door de bocht redenaties' De kom je naar mijn idee helaas maar al te vaak tegen. 

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.553
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: pH
« Reactie #57 Gepost op: 17-02-2020 22:30 u »
Klopt. Ik zal de laatste zijn die zal beweren dat dat anders zou moeten. Alleen kunt uit het feit dat voor een goed bier de juiste pH  belangrijk is niet concluderen dat voor een afwijkend bier de pH fout was. Het gaat mij vooral om de 'te kort door de bocht redenaties' De kom je naar mijn idee helaas maar al te vaak tegen.

Ben blij dat er ook nog mensen zijn die zonder tunnelvisie naar problemen kunnen kijken. Als ik kan helpen met het uitvoeren van de proefjes, hoor ik dat graag!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.535
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: pH
« Reactie #58 Gepost op: 17-02-2020 22:42 u »
Ben blij dat er ook nog mensen zijn die zonder tunnelvisie naar problemen kunnen kijken. Als ik kan helpen met het uitvoeren van de proefjes, hoor ik dat graag!
Een keer een brouwseltje maken met maischen in thermosfles met pH=4? en dan kijken naar  rendement en SVG?
Zelfde voor pH=5.2 Dat lijkt ij wel een leuk proefje bv 200 g mout in thermosfles en aanvullen tot een liter met water van 69 graden dan kom je op 66 graden na menging  (volle thermosfles) filteren door zeef, koken met wat hop koelen gisten.
evt ook nog met pH=7

Bottelen en proeven.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.361
  • drink gezond
Re: pH
« Reactie #59 Gepost op: 18-02-2020 12:24 u »
Tuurlijk is het niet zo dat als er een brouwsels minder geslaagd of mislukt is, te weten zou zijn aan een incorrecte pH. De kwaliteit van de ingrediŽnten, brouwproces, apparatuur, hygiŽne, het vermijden van lucht inslag enzovoort zijn bepalend om een goed bier te brouwen. De juiste pH hoort daarbij.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.553
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: pH
« Reactie #60 Gepost op: 18-02-2020 13:33 u »
een keer een brouwseltje maken met maischen in thermosfles met pH=4 ? en dan kijken naar  rendement en SVG?
Zelfde voor pH=5.2 Dat lijkt ij wel een leuk proefje bv 200g mout in thermosfles en aanvullen tot een liter met water van 69 graden dan kom je op 66 graden na menging  (volle thermosfles) filteren door zeef, koken met wat hop koelen gisten.
evt ook nog met pH=7

bottelen en proeven.

Daarvoor zal ik een pH meter moeten aanschaffen, til ik over de carnaval!

Tags: