Hmm vreemd.
Ik heb het volgende geprobeerd:
Stel dat ik mijn halve kilo suiker mee tel in mijn SG van begin van het koken.
Dan zou mijn brouwzaalrendement 90% en dus de metingen er als volgt uit zien.
Dit komt exact overeen met de geschatte SG van BrouwHulp aangezien ik mijn geschat brouwzaalrendement op 90% had gezet.

Stel dat ik de halve kilo suiker niet mee tel in mijn SG van begin van het koken.
Dan zou mijn brouwzaalrendement amper 59% en dus de metingen er als volgt uit zien.
Ik kan me haast niet voorstellen dat ik na 1.5 uur maischen en 25 min spoelen zo'n laag rendement uitkom.
Ik ga gewoon even redeneren, maar misschien bekijk ik het te simpel hoor:
+-5 kg mout --> 70% zetmeel = +-3.5 kg --> 59% brouwzaalrendement = +-2 kg suiker --> hiermee gaat mijn water van SG=1,000 naar SG=1,042
Hoe komt het dat ik van een SG=1,044 naar 1,085 kan gaan door 15% verdamping en een halve kilo suiker toe te voegen.
De suiker moet sowieso mee in de SG zitten van na het koken, want BrouwHulp verhoogt de SG van na het koken ook wanneer ik de suikerstort verhoog.

Volgens deze redenatie zou ik dus de suiker erbij moeten tellen in de SG voor het koken.
Indien Hanshalberstadt gelijk heeft en dus de suiker er niet bijgeteld mag worden, hoe werkt dan die berekening op de achtergrond?