Hier een beknopte toelichting over het boek.
Niet alleen bier drinken, maar ook bier brouwen is een eeuwenoude traditie in onze streken. Van in de verre oudheid tot nog in de 18de eeuw was het thuisbrouwen zeker geen zeldzame bedoening. Bier immers was eertijds een onderdeel van de voeding. Met de opkomst van de dorpsbrouwerij en later de industriële brouwerij is het thuisbrouwen in onbruik geraakt. Met een hernieuwde belangstelling voor streekbieren en een groeiende interesse voor de kleinschalige zelfvoorziening in de voeding kent dit oude huisambacht een nieuwe bloei. Het is daarenboven een vrijetijdsbesteding die ruimte laat voor heel was creativiteit.
Dit boek behandelt het bier brouwen voor de amateur met de nodige wetenschappelijke achtergrondinformatie. De geschiedenis van het bier, de grondstoffen, materialen, produkten en praktijk komen uitvoerig aan bod. Elk hoofdstuk eindigt met een opgave van praktische oefeningen. Wie ze goed uitvoert, zal stap voor stap van gerst tot bier met de ambachtelijke brouwtechniek vertrouwd geraken. Hij brouwt dan na korte tijd abdijbier, kersenbier, kruidenbier of zijn eigen huisbier. Dit is een enig handboek zowel voor de beginnende als voor de meer ervaren amateurbrouwer. Voor wie beroepshalve of zo maar uit interesse meer over bier wil weten is dit de aangewezen lectuur.
Leraren met vakken microbiologie, bio-industrieën, microbiologie en algemene voeding zullen in dit boek menig wetenschappelijk gegeven en talrijke uitvoerbare praktische proeven vinden. Zij kunnen ze goed gebruiken bij de samenstelling van hun lessen en labo- oefeningen. Een boek om een glas schuimend gerstenat op te heffen en prosit te zeggen.
Oorsprong: VAW-winkel (€ 6)