Gecorrigeerd SG/brix-waarde

Gestart door Broeky, 13-11-2018 16:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Broeky

Ik twijfel of dit draadje hier op de goede plaats staat. Na zoeken via de zoekfunctie heb ik niet echt een antwoord kunnen krijgen. Vandaar deze vraag.

Woensdag 7 november heb ik 25 liter wort in het gistvat weggezet in mijn gistkast met een begin SG van 1047 (en dus brix 11,6). Ik heb 23 gram korrelgist Safale US-05 gebruikt. Ik merk sinds zondag op dat de activiteit van het waterslot en ook de dikte van de schuimkraag weer erg afgenomen is. Er komen bijna geen bellen meer door het waterslot en ook de schuimlaag is momenteel nog maar erg klein. (gemiddeld temperatuur tijdens vergisting was 16 graden)

Na deze middag gist te hebben geloosd (ik gebruik een Fermentasaurus) heb ik gelijk mijn SG waarde gemeten. Deze gaf 1019 aan. Dit staat volgens de refractometer gelijk aan 4,8 brix.

Ik heb de rekentool van onderstaande link gebruikt om om te rekenen aangezien ik de tool van Hans niet kon gebruiken (gaf aan dat de pagina niet meer bestond). Ik heb alles gemeten met de refractometer aangezien ik (nog) geen hydrometer heb.

Nu geeft ie aan dat ik een een gecorrigeerd SG van 1002 heb en een SVG van 95,1% heb na de hoofdvergisting (ik ga er van uit dat de hoofdvergisting wel afgelopen is momenteel) en een %vol alcohol van 5,57%.

Volgens het recept zou het eind SG 1009 moeten zijn en de %vol alcohol 5,2%

Weet iemand hoe dit kan en of dit überhaubt klopt? Klein detail. Ik heb na het koken nog suiker toegevoegd, maar erg weinig. namelijk 50,4 gram (12 klontjes á 4,2 gram) om het begin SG te corrigeren naar 1047.

https://www.gerstenat.nl/soortelijk.gewicht

tdp

Hoe heb je gemeten? Refractometer of hydrometer?

EDIT: ik zie dat je de refractometer gebruikt.

tdp

Gooi de gegevens eens in BrouwHulp of BrouwVisie: volgens mij reken je 2x om, en krijg je daardoor deze vreemde getallen.

hansHalberstadt

Citaat van: Broeky op 13-11-2018  16:21 uaangezien ik de tool van Hans niet kon gebruiken (gaf aan dat de pagina niet meer bestond).

Dat is inmiddels opgelost, zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/

hansHalberstadt

SG=1047 (12 brix) naar SG=1019 (7.6 Brix) met refractometertooltje
wat heb je uiteindelijk aan brix gemeten wat leidde tot SG=1002?

Fermon

Citaat van: hansHalberstadt op 13-11-2018  17:00 uSG=1047 (12 brix) naar SG=1019 (7.6 Brix) met refractometertooltje
wat heb je uiteindelijk aan brix gemeten wat leidde tot SG=1002?
ik neem aan dat de refractometer 4,8 brix aangaf, wat gelijk staat aan 1,019 (refractometer met SG schaal).

Broeky

Dat klopt Fermon. Dat heb ik gemeten. Was één lijn met links de brix en rechts de SG waarde. Was dus inderdaad 4,8 en 1019.

hansHalberstadt

Dan heb je de volgende situatie

Broeky

Citaat van: hansHalberstadt op 13-11-2018  18:07 uDan heb je de volgende situatie.


Bedankt. Dat zie ik inderdaad ook terug via de andere berekeningen. Maar dit kan toch niet kloppen? Of zie ik iets over het hoofd? Ik heb ook nog 2 gram per liter wort suiker toegevoegd. Maar dit is toch erg weinig en heeft het sg naar 1047 gebracht.

Ik heb gemeten met een refractometer die ik geijkt heb met kraanwater. Ik begreep al dat het slimmer is dit te doen met demi water. Maar zou dit deze rare uitkomst verklaren?

hansHalberstadt

Citaat van: Broeky op 13-11-2018  18:13 uMaar dit kan toch niet kloppen? Of zie ik iets over het hoofd?
Je bedoelt dan waarschijnlijk de combinatie van Brix en SG aan het einde van de gisting op jouw refractometer anders is dan het tooltje aangeeft? Wat je dan over het hoofd ziet is dat je de SG schaal van de refractometer alleen mag gebruiken voor wort omdat door de alcohol in het bier de SG schaal niet meer geldig is. Het SG wat de refractometer aangeeft is veel hoger dan het echte SG als jet het met een hydrometer zou meten.   

Fermon

Citaat van: hansHalberstadt op 13-11-2018  18:19 uJe bedoelt dan waarschijnlijk de combinatie van Brix en SG aan het einde van de gisting op jouw refractometer anders is dan het tooltje aangeeft? Wat je dan over het hoofd ziet is dat je de SG schaal van de refractometer alleen mag gebruiken voor wort omdat door de alcohol in het bier de SG schaal niet meer geldig is. het SG wat de refractometer aangeeft is veel hoger dan het echte SG als jet het met een hydrometer zou meten.   

Dat bedoelde ik ook met mijn reactie, 4,8 brix staat gelijk met een SG 1.019 op een refractometer met SG schaal, deze 2 waarden kloppen alleen als begin SG. wanneer je  tussentijds of het eind sg meet moet je alleen uitgaan van de brix waarde. Wanneer je deze invoer verschillende online tool heeft Broeky het goed toch goed berekend? Of zie ik en Broeky wat over het hoofd?

hansHalberstadt

Citaat van: Fermon op 13-11-2018  18:26 uDat bedoelde ik ook met mijn reactie, 4,8 brix staat gelijk met een SG 1.019 op een refractometer met SG schaal, deze 2 waarden kloppen alleen als begin SG. wanneer je  tussentijds of het eind sg meet moet je alleen uitgaan van de brix waarde. Wanneer je deze invoer verschillende online tool heeft Broeky het goed toch goed berekend? Of zie ik en Broeky wat over het hoofd?

Het is mij niet duidelijk wat dat in dat appje de term 'gemeten Sg (MSG)' betekent. als dat inderdaad de afgelezen refractometer waarde is dan klopt het, maar dat kan je aan de buitenkant niet zien, dus voor mij verwarrend: Je krijgt 2 SG waardes die ver uit elkaar liggen.

Fermon

Citaat van: hansHalberstadt op 13-11-2018  18:39 uHet is mij niet duidelijk wat dat in dat appje de term 'gemeten Sg (MSG)' betekent. als dat inderdaad de afgelezen refractometer waarde is dan klopt het, maar dat kan je aan de buitenkant niet zien, dus voor mij verwarrend: Je krijgt 2 SG waardes die ver uit elkaar liggen.

Ik snap wat je bedoeld, de middelste kolom is een beetje verwarrend. De gemeten brix van 4,8 staat gelijk aan aan een SG van 1.019. Dit appje laat alleen maar zien hoe wij het zien op de refractometer met SG schaal(in het geval van begin SG klopt deze SG van 1.019  wel). Dit moet nog worden omgerekend en dat doet deze app ook en dan kom je uit op een SG van 1.002.

Broeky

Citaat van: tdp op 13-11-2018  16:34 uGooi de gegevens eens in BrouwHulp of BrouwVisie: volgens mij reken je 2x om, en krijg je daardoor deze vreemde getallen.

Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe ik twee keer zou omrekenen. Zou je dit willen verduidelijken?

haicoterbeek



Ik kom op een FG van 1,013. Dit zal wel kloppen. Als je zoals je zegt suiker hebt toegevoegd zou ik m nog maar even laten staan.

hansHalberstadt

Citaat van: Broeky op 13-11-2018  20:51 uIk begrijp eerlijk gezegd niet hoe ik twee keer zou omrekenen. Zou je dit willen verduidelijken?
Als ik je goed begrijp heb je 2 x gemeten met de SG schaal van je refractometer 1e keer het wort 1047 en 2e keer einde gisting 1019 meer niet ?

Broeky

Citaat van: haicoterbeek op 13-11-2018  20:56 u

Ik kom op een FG van 1,013. Dit zal wel kloppen. Als je zoals je zegt suiker hebt toegevoegd zou ik m nog maar even laten staan.
Lijkt me qua logica ook beter eerlijk gezegd. Hoe kom je aan die 1013 eind SG dan? Die link mis ik zelf nog even. Volgens het recept zou eind SG 1009 moeten zijn.

Citaat van: hansHalberstadt op 13-11-2018  20:57 uAls ik je goed begrijp heb je 2 x gemeten met de SG schaal van je refractometer 1e keer het wort 1047 en 2e keer einde gisting 1019 meer niet ?
Ik heb voor het overhevelen in het gistvat natuurlijk het SG van het wort gemeten. Deze was 1047. Deze heb ik gemeten met de refractometer. De eerstvolgende keer dat ik gemeten heb was vanmiddag. Ook met dezelfde meter. Toen gaf hij dus 1019 SG aan (later kreeg ik door dat het om de brix ging, dus 4,8 brix)

Fermon

Citaat van: haicoterbeek op 13-11-2018  20:56 u

Ik kom op een FG van 1,013. Dit zal wel kloppen. Als je zoals je zegt suiker hebt toegevoegd zou ik m nog maar even laten staan.

Jij hebt nu brix op 6,6 staan dit moet 4,8 brix zijn.

haicoterbeek

Het enige wat ik invul in de tool is het begin sg (links boven in) en het actuele sg. (Zie actual)

haicoterbeek

Citaat van: Fermon op 13-11-2018  21:27 uJij hebt nu brix op 6,6 staan dit moet 4,8 brix zijn.
4,8 Brix hoort bij een sg van 1,019 als je alleen suiker in oplossing hebt.

Je meet nu 1,019 maar omdat er ook alcohol in oplossing zit (met een laag soortelijk gewicht) is de werkelijke Brix 6,6.

De gecorrigeerde sg is dus 1013!


Broeky

Citaat van: haicoterbeek op 13-11-2018  21:48 u4,8 Brix hoort bij een sg van 1,019 als je alleen suiker in oplossing hebt.
Je meet nu 1,019 maar omdat er ook alcohol in oplossing zit (met een laag soortelijk gewicht) is de werkelijke Brix 6,6

Dit is waar ik onder andere ook mee speelde. Hoe kom je hierop? Is hier een schema of formule voor?

Edwin brouwt

Hier kun je het uitrekenen:


http://www.thebrewlist.com/calculator/refractometer-correction


Wel even je start sg in brix invoeren.


Of brewfather:
https://web.brewfather.app
En dan kom ik hier op uit:




Fermon

Citaat van: haicoterbeek op 13-11-2018  21:48 u4,8 Brix hoort bij een sg van 1,019 als je alleen suiker in oplossing hebt.

Je meet nu 1,019 maar omdat er ook alcohol in oplossing zit (met een laag soortelijk gewicht) is de werkelijke Brix 6,6.

De gecorrigeerde sg is dus 1013!
Hij meet 4,8 brix met een refractometer die ook een SG schaal heeft. Dus die 1.019 klopt niet, alleen bij een begin SG zal deze kloppen zoals jij al aangaf, maar er zit al alcohol in bij 4,8 brix. Begin brix 11,6 nu 4,8 is een SG van 1.002

haicoterbeek

Sorry maar ik ben abuis in mijn vorige berichtjes. Nog niet helemaal wakker.
SG komt inderdaad uit op ca. 1,002

Broeky

Ah, dank je voor het meedenken en even helder maken. Zit ik ook weer op één lijn. Ik zat mijn hoofd al te breken met de 6,6 brix  :P

Geeft me nog niet echt antwoord op mijn vraag. Geeft me wel vertrouwen dat ik goed omgerekend heb.

haicoterbeek

Citaat van: Broeky op 13-11-2018  22:29 uah, dankje voor het meedenken en even helder maken. Zit ik ook weer op één lijn. Ik zat mijn hoofd al te breken met de 6,6 brix  :P
Kwestie van je tooltjes juist gebruiken. Blijkbaar ben ik minder handig als ik dacht! Ghe ghe ghe!

haicoterbeek

Het toevoegen van suiker zorgt ervoor dat je sg. lager uit komt. Suiker is 100% vergistbaar, wort maar voor 67% (afhankelijk van het type gist). Maar 50 gram op 24 liter verklaard dit slechts ten dele. Welke gist heb je gebruikt??

Broeky

Ja, dat suiker was echt puur om de laatste kleine puntjes SG erbij te zetten om het op de goede waarde te krijgen. Ik gebruik de US-05. 2 pakjes (11,5 per stuk dus 23 gram). Vrij veel, maar volgens het recept was dit belangrijk ivm het koele begin van de vergisting (12 graden)

hansHalberstadt

Citaat van: EdwinBrouwt op 13-11-2018  22:05 uHier kun je het uitrekenen:

komt vrijwel hetzelfde uit als met mijn refractometetooltje, behalve het alcoholpercentage. dus welke is nu goed?

haicoterbeek

Wat was je maischschema? Iets lager in de temperatuur gezeten ?

Broeky

Citaat van: haicoterbeek op 13-11-2018  23:56 uWat was je maischschema? Iets lager in de temperatuur gezeten ?

Storttemperatuur was 62 graden. Hierdoor viel de temperatuur totaal weer terug naar ongeveer 56 graden.
10 minuten verhogen naar 63 graden.
30 minuten 63 graden.
25 minuten verhogen naar 73 graden.
30 minuten 73 graden.
10 minuten verhogen naar 78 graden.
5 minuten 78 graden
langzaam overhevelen naar kookketel (met zwaartekracht, nog zonder pomp  ;) ) en gelijktijdig spoelen.

haicoterbeek

De tijd tussen de rust is vrij lang. Als je er van uitgaat dat ik een eenstapsmaisch doe van 1 uur bij 68 C voor een medium body bier. Dan kun je nagaan hoeveel vergistbare suikers er bij jou in het eerste uur al ontstaan zijn. De gemiddelde temperatuur was dat eerste uur ca 65 C.  Ik denk dat er daardoor in verhouding meer vergistbare suikers (glucose en maltose) zijn gevormd als onvergistbare suikers (dextrines)
Normaal probeer je 1C/min te verwarmen van de ene rust naar de andere.
Lukt dit om een bepaalde reden niet? probeer dan eens een eenstaps maisch (60-70 min) bij 69C voor een bier met meer body.
Je zult versteld staan hoe goed (en eenvoudig) dit werkt.

Broeky

Ja, dat vond ik ook. Helaas ging het opwarmen niet sneller. Ik heb al een iets zwaardere reduceer (50mbar) op gezet en dat heeft al geholpen, maar het mocht van mij nog wel iets vlotter. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt met de gedachte dat er meer vergistbare suikers in het wort hebben gezeten. Daar zat ik vandaag ook al een beetje mee te rekenen (tussen de werkzaamheden op mijn werk door). Wel een goede tip denk ik om de eerstvolgende keer een éénstaps te proberen. Ik ben nu al benieuwd naar dat resultaat.

Nu was body met dit recept niet echt een doel, maar een beetje body mag er van mij zeker wel in zitten.

haicoterbeek

Ik zat ook vast in de meerstaps schema's! Nou eenmaal zo geleerd en zo begonnen met brouwen.
Mijn eerste experiment met eenstaps maischen was een blond bier. 70 minuten bij 68 graden. Een van mijn beste biertjes ooit. Ik verwarm mijn brouwwater trouwens ca. 4 a 5 C hoger als nodig en stort dan de mout. Dus bv naar 72C. Na het storten van de mout zakt deze naar de maischtemperatuur. (68C). 70 minuten laten staan en klaar.
Voor een droger bier ga ik naar 65C voor een bier met meer body naar 70C

Broeky

Leuk te lezen dat jij goede ervaringen hebt met éénstaps maischen. Merk je daadwerkelijk een groot verschil in bier met de hogere en lagere temperaturen?

Ik denk dat het antwoord op mijn oorspronkelijke vraag dan inderdaad gezocht moet worden in het toevoegen van suiker (in een kleine mate) en vooral in het relatief lang op een lagere temperatuur maischien waardoor er meer vergistbare suikers zijn en daardoor het bier verder doorgist dan gepland. Ik zou dan ook een (iets?) droger bier met een hoger volume% alcohol moeten verwachten. Zouden dit goede conclusies zijn?

haicoterbeek

Citaat van: Broeky op 14-11-2018  21:12 uLeuk te lezen dat jij goede ervaringen hebt met éénstaps maischen. Merk je daadwerkelijk een groot verschil in bier met de hogere en lagere temperaturen?

Ik denk dat het antwoord op mijn oorspronkelijke vraag dan inderdaad gezocht moet worden in het toevoegen van suiker (in een kleine mate) en vooral in het relatief lang op een lagere temperatuur maischien waardoor er meer vergistbare suikers zijn en daardoor het bier verder doorgist dan gepland. Ik zou dan ook een (iets?) droger bier met een hoger volume% alcohol moeten verwachten. Zouden dit goede conclusies zijn?
Lijkt mij de meest voor de hand liggende oorzaak. Klopt inderdaad.

Broeky

Ik zit nu in een 24 uurs dienst, maar morgen ga ik weer een meting doen (met dezelfde refractometer, genoteerd in BRIX) en zal ik hier even een update plaatsen. Ik zal met verschillende tools die hier al voorbij zijn gekomen een omrekening maken en dit noteren. Vanmorgen is de temperatuur van het gistvat verhoogd naar 22 graden. Dit zou misschien de vergisting nog een leuk eindsprintje laten maken alvorens ik de 'cold crash' wil gaan uitvoeren (na uiteraard eerst een stabiele SG te hebben gemeten)

haicoterbeek

Citaat van: Broeky op 14-11-2018  21:39 uIk zit nu in een 24 uurs dienst, maar morgen ga ik weer een meting doen (met dezelfde refractometer, genoteerd in BRIX) en zal ik hier even een update plaatsen. Ik zal met verschillende tools die hier al voorbij zijn gekomen een omrekening maken en dit noteren. Vanmorgen is de temperatuur van het gistvat verhoogd naar 22 graden. Dit zou misschien de vergisting nog een leuk eindsprintje laten maken alvorens ik de 'cold crash' wil gaan uitvoeren (na uiteraard eerst een stabiele SG te hebben gemeten)
Top!

Broeky

Vandaag weer een keer gemeten. Ik heb ongeveer 200 ml uit het gistvat gehaald aan 'schoon' jongbier. Ook heb ik uit het flesje weer het gist afgetapt en geloosd. Ik stond echt even raar te kijken want de refractometer gaf nu 5,2 BRIX aan.  :-\ . En dit heb ik twee keer gemeten met in de tussentijd nog een ijking met kraanwater. Nu lijkt het mij heel erg sterk dat de suikers juist weer toegenomen zijn. Ik denk dus dat er iets mis is met mijn manier van meten of de meter. Om twijfels in de toekomst uit te sluiten ga ik het volgende doen;

Mijn refractometer ijken met demiwater
Mijn refractometer alleen nog maar gebruiken tijdens het brouwen
Een hydrometer aanschaffen
De hydrometer gebruiken vanaf het moment dat het wort in het gistvat zit

Ik ga er dan maar van uit dat dit in de toekomst betere en betrouwbaardere resultaten geeft. Het jongbier wat ik uit het gistvat heb gehaald heb ik natuurlijk gelijk even goed onderzocht. De geur is al erg lekker. Fris en hoppig. De smaak is ook al erg goed vind ik. Het gaat dus zoals het nu lijkt wel een smakelijk bier opleveren. De kleur ben ik ook tevreden over.

Alleen nog middels de cold crash het bier wat meer helder proberen te krijgen. Dit heb ik (voor een heel klein deel) geprobeerd na te bootsen door het glas met afgetapt jongbier in de diepvries te zetten voor een klein kwartier. Het verschil was al iets te zien. Er begon zich een gistdepot op de bodem van het glas te bevinden en het jongbier werd (heel) iets helderder.

https://afbeeldinguploaden.nl/image/N4Jf1uei
Het begint er volgens mij al iets op te lijken.  :D

https://afbeelding.im/36S2VPkM
Het resultaat volgens het appie  :weetniet:

Wildor

Meten met de refractometer kan heel snel afwijkingen geven als het te meten monster niet helemaal helder of schoon is.
Een refractometer werkt op basis van een prima prisma met invallend licht en een brekingsindex. Iedere 'verontreiniging' zal je meting verstoren.

HansHalberstadt en Jacques hebben dit al uitvoering in dit forum beschreven.
Hans - Slangetje met spuit om monster te nemen uit het vat, 3x ontgassen en jongbier door propje watten aflaten, en dan pas meten.
Jacques - Filter over bentoniet in een koffiefilter.

De hydrometer als extra controle is zeker aan te raden totdat je de methode met refractometer goed onder de knie hebt.
Het is even rommelen tot je het monster mooi schoon hebt, en daarna heb je de hydrometer bijna niet meer nodig.
Overigens kun je met de hydrometer ook bedrogen uitkomen als je bier al een bepaalde hoeveelheid koolzuur heeft gevormd. De belletjes of schuim kunnen zorgen voor een afwijkende meting. Dus zorgen dat je monster zo helder mogelijk is en ontgast.


Broeky

Bedankt voor de aanvulling! Ik heb gemeten met gefilterd jongbier. Kraakhelder krijg ik niet, maar behoorlijk helder lukt me wel. De meting is hier op gebaseerd.

hansHalberstadt

Citaat van: Broeky op 15-11-2018  14:36 uIk stond echt even raar te kijken want de refractometer gaf nu 5,2 BRIX aan.
tussen 4.8 en 5.2 zit niet zo'n heel groot verschil komende van 11.6 Brix 1047 komt overeen met SG= 1002 of 1005 dus 3 Sg punten.
spoel je de refractometer goed af en droog je de refractometer goed af voor gebruik?  elk beetje vocht kan bij een druppeltje meten nogal wat uitmaken. en een beetje restsuiker wat achterblijft op het prisma maakt ook veel uit voor je volgende meting.

Broeky

Oké, duidelijk. Als je het zo bekijkt is het inderdaad maar 3 punten verschil. Maar het ging me vooral om de meetverschillen. Ik spoel de meter na elke meting af met kraanwater (wel gewoon koud) en droog m dan met een schone doek om de meter vervolgens nog even lucht te laten drogen tot kurkdroog.

Broeky

Vandaag mijn refractometer ook geijkt met demiwater. Nouja, 'ijken' was niet echt nodig omdat de meter net als bij kraanwater precies 0 BRIX en 0000 SG liet zien. Verder mijn filteropties iets uitgebreid. Ik heb een injectiespuit (uiteraard zonder de naald) meegenomen naar huis en daar een propje watten in gedaan. Vervolgens het jongbier opgetrokken. Deze was inderdaad een stuk helderder. (Het hele monster was een stuk helderder dan gisteren. Leuk om te zien, maar het beetje in de spuit was dus nóg helderder)

Met helder jongbier uit spuit: 5,2 BRIX
Met jongbier uit het glas: 5,2 BRIX
Met de eerste meting van 4,8 BRIX meegerekend ga ik er maar van uit dat het bier uitgegist is. Ik ben dan ook vandaag begonnen met het omlaag brengen van de temperatuur van 22 graden naar 7 graden C.

Als het goed gaat, dan ben ik van plan aanstaande woensdag de hele lading in flesjes te doen met opgelost in het totaal 6 gram suiker per liter.

haicoterbeek

Citaat van: Broeky op 16-11-2018  22:31 uVandaag mijn refractometer ook geijkt met demiwater. Nouja, 'ijken' was niet echt nodig omdat de meter net als bij kraanwater precies 0 BRIX en 0000 SG liet zien. Verder mijn filteropties iets uitgebreid. Ik heb een injectiespuit (uiteraard zonder de naald) meegenomen naar huis en daar een propje watten in gedaan. Vervolgens het jongbier opgetrokken. Deze was inderdaad een stuk helderder. (Het hele monster was een stuk helderder dan gisteren. Leuk om te zien, maar het beetje in de spuit was dus nóg helderder)

Met helder jongbier uit spuit: 5,2 BRIX
Met jongbier uit het glas: 5,2 BRIX
Met de eerste meting van 4,8 BRIX meegerekend ga ik er maar van uit dat het bier uitgegist is. Ik ben dan ook vandaag begonnen met het omlaag brengen van de temperatuur van 22 graden naar 7 graden C.

Als het goed gaat, dan ben ik van plan aanstaande woensdag de hele lading in flesjes te doen met opgelost in het totaal 6 gram suiker per liter.
Zou ik ook doen!

Broeky

21 november heb ik gebotteld met 6 gram per liter suiker. Vandaag kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een flesje geopend en geproefd. Er zit al een mooie hoeveelheid CO2 in, de smaak is ook zeker prima. Een stuk meer gebalanceerd dan voor het bottelen. Ik moet nog even geduld hebben voordat ie op z'n best is denk ik. Maar kortom: Bedankt voor alle hulp en info. Ik ben momenteel bezig met een volgend recept (hier maak ik een ander draadje over) en probeer alle gekregen tips toe te gaan passen bij dat recept.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.