Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kloon beluchten  (gelezen 1630 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline stoker

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: 00
Kloon beluchten
« Gepost op: 04-02-2006 21:13 u »
Als ik een gist wil klonen uit een bestaand bier en die dan wil beluchten krijg is altijd zoveel schuimproductie dat het over de rand loopt, hoe doen jullie dat, of belucht je een kloon niet?

Alvast bedankt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: kloon beluchten
« Reactie #1 Gepost op: 04-02-2006 21:29 u »
Hoi Stoker,

Bedoel je hier het beluchten van het wort (na brouwen) of bij het opkweken van een residu uit fles?

Qua beluchting maakt het niet uit of je een residu opkweekt, of bijv. Wyeast gebruikt. Sommige korrelgisten hoef je niet te beluchten.

:degroeten:

Johannes

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: kloon beluchten
« Reactie #2 Gepost op: 04-02-2006 23:52 u »
Sommige korrelgisten hoef je niet te beluchten.

Hmmm... da's wat verwarrend. Je hoeft bij het pitchen in wort in feite geen enkele gist te beluchten, als je genoeg (zo'n 3 x zoveel als normaal) vitale gist pitcht. Je krijgt dan een cleaner bier. Als je echter gist wil kweken, ook korrelgist, dan moet je altijd beluchten. Voor langdurige gistgroei (meer dan een paar generaties) is zuurstof en voldoende voedingsstof nodig. In wort zal de zuurstof het eerst op zijn, dus bij een 'normale' hoeveelheid gist, is beluchten van wort gebruikelijk.

Wat je volgens mij hier bedoelt is het opkweken van gistresidu uit een flesje onder voortdurende beluchting. De oplossing is een groter vat of het regelen van je beluchting met een timer of een regelbaar pompje. In de eerste fase (de eerste 1/8 liter wort met gistresidu) kan je de beluchting ook achterwege laten; af en toe schudden is dan voldoende.

SiriS

  • Gast
Re: kloon beluchten
« Reactie #3 Gepost op: 05-02-2006 10:02 u »
Giststarters gemaakt van een gistdepot, reingistcultuur van de Zeeuwse gistbank of Wyeast (zitten nog altijd te weinig gistcellen in) belucht ik continu. Voor het kweken van gist om een commercieel bier te klonen maak ik meestal een giststarter van 2,5liter in een 10 liter fles. Het wort belucht ik niet, ongeacht of ik hier een giststarter of een korrelgist aan toevoeg. In beide gevallen zal de hoofdgisting binnen vier uur beginnen, en wordt het berekende eind soortelijk gewicht gehaald. Hetgeen een aanwijzing is dat er voldoende vitale gistcellen aan het wort zijn toegevoegd.

Groet, SiriS

Offline stoker

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: 00
Re: kloon beluchten
« Reactie #4 Gepost op: 05-02-2006 10:18 u »
Ik heb het nog niet te moeilijk gemaakt, gewoon een biertje van 33cl in een schone glazen fles van 1l gegoten, een beetje suiker erbij, en proberen te beluchten, en wachten tot het iets doet. het is eerder een testje, ik ben niet van plan om er bier van te maken.

Bedankt,

stoker

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.086
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: kloon beluchten
« Reactie #5 Gepost op: 05-02-2006 10:23 u »
Je moet niet het hele flesje bier gebruiken voor de starter maar alleen het onderste deel waar de gist in zit. Dit wordt het depot genoemd. Dit vul je dan aan met wat wort voor de benodigde suikers.



Offline stoker

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: 00
Re: kloon beluchten
« Reactie #6 Gepost op: 05-02-2006 11:06 u »
Kan het kwaad als ik alles erbij kap?
De volgende keer wordt het enkel de bodem.

stoker

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.789
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: kloon beluchten
« Reactie #7 Gepost op: 05-02-2006 11:11 u »
Enkel suiker is een veel te magere voedingsbodem om gist aan de praat te krijgen, gist heeft meer nodig dan enkel suiker.  Je kunt het beste wort (al dan niet van moutextract gemaakt) gebruiken om een starter te maken.

Offline stoker

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: 00
Re: kloon beluchten
« Reactie #8 Gepost op: 05-02-2006 12:13 u »
Ik had er een beetje voedingszouten in gedaan.

Mout heb ik niet staan, morgen komt het normaal aan.

Tags: