Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Toetjesstout / Avondstout  (gelezen 2217 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Toetjesstout / Avondstout
« Gepost op: 12-11-2018 18:01 u »
Het idee is om een heerlijke Imperial Stout te brouwen waarvoor je rustig de tijd neemt. Ik ben heel gek op de specials van Pohjala en een paar dienen als voorbeeld hiervoor. Je kan denken aan de Porridge Bullet, Taanilinn en Pime ÷Ų. Veel van deze bieren zijn 'barrel aged'. Dat ga ik niet doen, maar ga ze infusen (sorry Jacques voor de Engelse termen) met Heaven Hill Bourbon.

Aangezien ik altijd leuk vind om meerdere soorten te hebben zal ik deze batch gaan verdelen in 3 ŗ 4 stuks. Een normale, een barrel-aged versie, maple syrup flavor / kaneel en kokos / vanille.

Hieronder het recept. Veel soorten mout. Allemaal met een doel. Het moet een moutig, vol, zoetig met een beetje koffie / chocoladetoon bier worden.

Ben benieuwd of jullie nog tips en ideeŽn hebben.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201810
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum29-12-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume15,0 l
Begin SG1,119 SG
Berekende kleur (Daniels)141 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)54 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
26,00 lWater uit Water
2,18 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC32,6 %
1,50 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC16,3 %
0,75 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC8,2 %
0,75 kgRoggemoutThomas Fawcett and Sons7 EBC8,2 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,2 %
0,75 kgBiscuitDingemans50 EBC8,2 %
0,40 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons419 EBC4,3 %
0,40 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC4,3 %
0,20 kgSpecial BDingemans350 EBC2,2 %
0,20 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC2,2 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,2 %
0,20 kgChocolademoutDingemans800 EBC2,2 %
0,10 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC1,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 įC1 min.30 min.2,8 l/kg
Alpha Amylase70,0 įC1 min.45 min.2,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnum 11.6 %bellen10,7%60 min.15,8 IBU
30,0 gPacific Gembellen13,9%30 min.31,6 IBU
10,0 gPacific Gembellen13,9%15 min.6,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist





Groet Sjaak


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #1 Gepost op: 13-11-2018 07:50 u »
Jou kennende zal dit weer een fantastisch bier worden Sjaak! Ik heb verder geen tips, maar kom graag proeven ;)

Offline Barmosa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #2 Gepost op: 13-11-2018 08:25 u »
Dat zijn lekkere varianten, kokos / vanille en maple syrup / kaneel. Wat ik begrijp geeft maple syrup als bottelsuiker meer smaak af dan wanneer toegevoegd tijdens vergisting.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #3 Gepost op: 13-11-2018 11:58 u »
Pas op dat de smaak niet "bruin" wordt met zoveel mouten.
Hier bedoel ik mee, dat als je zoveel smaken samenvoegt er geen ťťn echt uitspringt. Het kan echter ook zijn dat de smaken mooi samenvloeien. Een kwestie van proberen dus.

Met zoveel rogge/haver en caramouten zou ik wel meer donkere roostmouten gebruiken (10-12%) om er doorheen te prikken.
Persoonlijk (maar dat is echt mijn persoonlijke smaak) zou ik de Special B vervangen door Red Crystal mout. De laatste geeft meer karamel smaken en dat past denk ik beter bij het smaakprofiel wat je zoekt.

Tot slot nog een alternatief misschien:
Kies voor een Engelse gist. Dan zou ik wel wat suiker (in welke vorm dan ook) in de stort opnemen om voldoende vergistingsgraad te halen.

Leuk idee om te brouwen.


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2018 19:28 u »
Dat zijn lekkere varianten, kokos / vanille en maple syrup / kaneel. Wat ik begrijp geeft maple syrup als bottelsuiker meer smaak af dan wanneer toegevoegd tijdens vergisting.


Nee, daar heb ik wat anders voor in gedachten. Alleen wil ik dat eerst even proberen op mijn brown porter. Dit experiment zal ik nog delen ;)

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #5 Gepost op: 13-11-2018 19:36 u »
Pas op dat de smaak niet "bruin" wordt met zoveel mouten.
Hier bedoel ik mee, dat als je zoveel smaken samenvoegt er geen ťťn echt uitspringt. Het kan echter ook zijn dat de smaken mooi samenvloeien. Een kwestie van proberen dus.

Met zoveel rogge/haver en caramouten zou ik wel meer donkere roostmouten gebruiken (10-12%) om er doorheen te prikken.
Persoonlijk (maar dat is echt mijn persoonlijke smaak) zou ik de Special B vervangen door Red Crystal mout. De laatste geeft meer karamel smaken en dat past denk ik beter bij het smaakprofiel wat je zoekt.

Tot slot nog een alternatief misschien:
Kies voor een Engelse gist. Dan zou ik wel wat suiker (in welke vorm dan ook) in de stort opnemen om voldoende vergistingsgraad te halen.

Leuk idee om te brouwen.



Goede tips Rien! Het mag van mij best een beetje een brei van smaken worden. Met een paar smaken die er iets bovenuit komen.

De donkere mouten ga ik nog wat verhogen. Anders wordt het ťťn en al zoet.. De Special B kan er ook uit en dan verhoog ik de Crystal Roggemout.

Wou zelf geen suiker toevoegen. Wilde echt een volmout(ig) bier brouwen die heerlijk vol smaakt.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #6 Gepost op: 14-11-2018 13:09 u »
Hou er rekening mee dat een hoog aandeel crystal rogge een wat anijsachtige smaak in je bier kan geven. Dat is in de basis natuurlijk niet erg, maar wel iets waar je je bewust van moet zijn.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #7 Gepost op: 13-08-2019 19:06 u »
Is even stil geweest in dit topic. Maar deze gaat over 1.5 week gebrouwen worden. Recept is wat aangepast. Mede door een stout die ik eerder heb gebrouwen. Dit vond ik niet zoet genoeg en te branderig. Dus de zwarte mouten zijn iets naar beneden geschaald en heb muncher mout voor de zoetheid erin gebracht.

Tevens denk ik erover om de zwarte mouten pas bij het filteren toe te voegen.

Wat zouden jullie nog aanpassen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201904
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum29-12-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume15,0 l
Begin SG1,098 SG
Berekende kleur (Morey)153 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)71 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
26,00 lWater uit Water
1,37 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC53,6 %
1,50 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC17,9 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,9 %
0,60 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons419 EBC7,1 %
0,30 kgChocolademoutDingemans800 EBC3,6 %
0,30 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC3,6 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 įC1 min.30 min.3,1 l/kg
Alpha Amylase70,0 įC1 min.45 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,9 gMagnum 11.6 %bellen10,7%60 min.30,3 IBU
30,0 gPacific Gembellen13,9%30 min.33,7 IBU
10,0 gPacific Gembellen13,9%15 min.7,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist



Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 219
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #8 Gepost op: 13-08-2019 19:21 u »
Ik ga je geen tips geven voor het recept, want jij hebt waarschijnlijk meer kennis dan ik!
Maar volg het graag want het klinkt goed!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #9 Gepost op: 13-08-2019 20:07 u »
Tip : Gebruik eens Mild Malt (8 EBC) van TF in plaats van de MO. Veel voller, draagt de moutbitterheid beter. Wel iets langer maischen.
Heb ik vandaag ook gebruikt in mijn Nutty Stout.

Tevens denk ik erover om de zwarte mouten pas bij het filteren toe te voegen.
Maar dan wel fijner schroten?

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #10 Gepost op: 14-08-2019 07:48 u »
Tip : Gebruik eens Mild Malt (8 EBC) van TF in plaats van de MO. Veel voller, draagt de moutbitterheid beter. Wel iets langer maischen.
Heb ik vandaag ook gebruikt in mijn Nutty Stout.
Maar dan wel fijner schroten?

Ja, die mild mout had ik al bij je gezien. Had al even je recept bekeken. Is een idee voor volgende keer. Heb net bij v.d. Kooy van alles weer besteld.

Ik zal de IBU's nog iets naar beneden zetten. Max 50 IBU.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #11 Gepost op: 30-09-2019 19:02 u »
Uiteindelijk is dit het recept geworden. Ontzettend laag rendement, door veel te koken toch op mijn gehoopte SG te komen. Alle zwarte mouten zijn een dag van tevoren geschroot (op 3 liter water gezet) en pas bij het koken (laatste 5 min) toegevoegd.

Heb 3 versies gemaakt.
- standaard, niets aan gedaan
- 10 g/l geroosterde cacaonibs, vanille extract en kaneelextract
- 25 g/l geroosterde kokosschaafsels, vanille extract en bourbon (Heaven Hill)

Bier is rond de 10% geworden. De I-spindel zat nog iets te laag met de waardes.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201904
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum24-08-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume12,5
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,029 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte9,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)138 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)52 IBU
Brouwzaalrendement53,1 %
Kooktijd120 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
26,00 lWater uit Water
2,18 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC54,5 %
1,50 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC18,2 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,1 %
0,60 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons243 EBC7,3 %
0,30 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC3,6 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,4 %
0,15 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 įC1 min.30 min.3,2 l/kg
Alpha Amylase70,0 įC1 min.45 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
33,0 gMagnum 11.6 %bellen10,7%120 min.42,6 IBU
20,0 gE.K. Goldingspellets5,1%30 min.9,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist


And now we wait!!!


Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #12 Gepost op: 30-09-2019 19:02 u »
Uiteindelijk is dit het recept geworden. Ontzettend laag rendement, door veel te koken toch op mijn gehoopte SG te komen. Alle zwarte mouten zijn een dag van tevoren geschroot (op 3 liter water gezet) en pas bij het koken (laatste 5 min) toegevoegd.

Heb 3 versies gemaakt.
- standaard, niets aan gedaan
- 10 g/l geroosterde cacaonibs, vanille extract en kaneelextract
- 25 g/l geroosterde kokosschaafsels, vanille extract en bourbon (Heaven Hill)

Bier is rond de 10% geworden. De I-spindel zat nog iets te laag met de waardes.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201904
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum24-08-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume12,5
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,029 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte9,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)138 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)52 IBU
Brouwzaalrendement53,1 %
Kooktijd120 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
26,00 lWater uit Water
2,18 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC54,5 %
1,50 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC18,2 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,1 %
0,60 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons243 EBC7,3 %
0,30 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC3,6 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,4 %
0,15 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 įC1 min.30 min.3,2 l/kg
Alpha Amylase70,0 įC1 min.45 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
33,0 gMagnum 11.6 %bellen10,7%120 min.42,6 IBU
20,0 gE.K. Goldingspellets5,1%30 min.9,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist


And now we wait!!!

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.095
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #13 Gepost op: 30-09-2019 22:16 u »
Uiteindelijk is dit het recept geworden. Ontzettend laag rendement, door veel te koken toch op mijn gehoopte SG te komen. Alle zwarte mouten zijn een dag van tevoren geschroot (op 3 liter water gezet) en pas bij het koken (laatste 5 min) toegevoegd.

Als je de donkere mouten niet begin maischen toevoegt, dan geven ze alleen kleur en geen suikeropbrengst.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #14 Gepost op: 30-09-2019 22:22 u »
In donkere mouten zit geen suiker. Dat is allemaal verbrandt.

Het gaat mij om de kleur en smaak.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.095
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #15 Gepost op: 30-09-2019 22:44 u »
Volgens mij is de gemiddelde opbrengst tov pilsmout zo'n 70 %.
Enzymen 0%

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij

Offline basvo

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 28
  • Land: nl
Re: Toetjesstout / Avondstout
« Reactie #17 Gepost op: 03-10-2019 07:52 u »
Heel leuk project zeg! Precies het soort waar je mij voor wakker kan maken. Laat maar weten hoe ze smaken, ben echt heel erg benieuwd!  ;D

Tags: