Toetjesstout / Avondstout

Gestart door Sjaak_Deventer, 12-11-2018 18:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjaak_Deventer

Het idee is om een heerlijke Imperial Stout te brouwen waarvoor je rustig de tijd neemt. Ik ben heel gek op de specials van Pohjala en een paar dienen als voorbeeld hiervoor. Je kan denken aan de Porridge Bullet, Taanilinn en Pime Öö. Veel van deze bieren zijn 'barrel aged'. Dat ga ik niet doen, maar ga ze infusen (sorry Jacques voor de Engelse termen) met Heaven Hill Bourbon.

Aangezien ik altijd leuk vind om meerdere soorten te hebben zal ik deze batch gaan verdelen in 3 à 4 stuks. Een normale, een barrel-aged versie, maple syrup flavor / kaneel en kokos / vanille.

Hieronder het recept. Veel soorten mout. Allemaal met een doel. Het moet een moutig, vol, zoetig met een beetje koffie / chocoladetoon bier worden.

Ben benieuwd of jullie nog tips en ideeën hebben.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201810
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum29-12-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume15,0 l
Begin SG1,119 SG
Berekende kleur (Daniels)141 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)54 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,00 lWater uit Water
2,18 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC32,6 %
1,50 kgMünchenermoutDingemans15 EBC16,3 %
0,75 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC8,2 %
0,75 kgRoggemoutThomas Fawcett and Sons7 EBC8,2 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC8,2 %
0,75 kgBiscuitDingemans50 EBC8,2 %
0,40 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons419 EBC4,3 %
0,40 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC4,3 %
0,20 kgSpecial BDingemans350 EBC2,2 %
0,20 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC2,2 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,2 %
0,20 kgChocolademoutDingemans800 EBC2,2 %
0,10 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC1,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 °C1 min.30 min.2,8 l/kg
Alpha Amylase70,0 °C1 min.45 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnum 11.6 %bellen10,7%60 min.15,8 IBU
30,0 gPacific Gembellen13,9%30 min.31,6 IBU
10,0 gPacific Gembellen13,9%15 min.6,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist

Groet Sjaak

tdp

Jou kennende zal dit weer een fantastisch bier worden Sjaak! Ik heb verder geen tips, maar kom graag proeven ;)

Barmosa

Dat zijn lekkere varianten, kokos / vanille en maple syrup / kaneel. Wat ik begrijp geeft maple syrup als bottelsuiker meer smaak af dan wanneer toegevoegd tijdens vergisting.

RienP

Pas op dat de smaak niet "bruin" wordt met zoveel mouten.
Hier bedoel ik mee, dat als je zoveel smaken samenvoegt er geen één echt uitspringt. Het kan echter ook zijn dat de smaken mooi samenvloeien. Een kwestie van proberen dus.

Met zoveel rogge/haver en caramouten zou ik wel meer donkere roostmouten gebruiken (10-12%) om er doorheen te prikken.
Persoonlijk (maar dat is echt mijn persoonlijke smaak) zou ik de Special B vervangen door Red Crystal mout. De laatste geeft meer caramel smaken en dat past denk ik beter bij het smaakprofiel wat je zoekt.

Tot slot nog een alternatief misschien:
Kies voor een Engelse gist. Dan zou ik wel wat suiker (in welke vorm dan ook) in de stort opnemen om voldoende vergistingsgraad te halen.

Leuk idee om te brouwen.


Sjaak_Deventer

Citaat van: Barmosa op 13-11-2018  08:25 uDat zijn lekkere varianten, kokos / vanille en maple syrup / kaneel. Wat ik begrijp geeft maple syrup als bottelsuiker meer smaak af dan wanneer toegevoegd tijdens vergisting.


Nee, daar heb ik wat anders voor in gedachten. Alleen wil ik dat eerst even proberen op mijn brown porter. Dit experiment zal ik nog delen ;)

Sjaak_Deventer

Citaat van: RienP op 13-11-2018  11:58 uPas op dat de smaak niet "bruin" wordt met zoveel mouten.
Hier bedoel ik mee, dat als je zoveel smaken samenvoegt er geen één echt uitspringt. Het kan echter ook zijn dat de smaken mooi samenvloeien. Een kwestie van proberen dus.

Met zoveel rogge/haver en caramouten zou ik wel meer donkere roostmouten gebruiken (10-12%) om er doorheen te prikken.
Persoonlijk (maar dat is echt mijn persoonlijke smaak) zou ik de Special B vervangen door Red Crystal mout. De laatste geeft meer karamel smaken en dat past denk ik beter bij het smaakprofiel wat je zoekt.

Tot slot nog een alternatief misschien:
Kies voor een Engelse gist. Dan zou ik wel wat suiker (in welke vorm dan ook) in de stort opnemen om voldoende vergistingsgraad te halen.

Leuk idee om te brouwen.



Goede tips Rien! Het mag van mij best een beetje een brei van smaken worden. Met een paar smaken die er iets bovenuit komen.

De donkere mouten ga ik nog wat verhogen. Anders wordt het één en al zoet.. De Special B kan er ook uit en dan verhoog ik de Crystal Roggemout.

Wou zelf geen suiker toevoegen. Wilde echt een volmout(ig) bier brouwen die heerlijk vol smaakt.


RienP

Hou er rekening mee dat een hoog aandeel crystal rogge een wat anijsachtige smaak in je bier kan geven. Dat is in de basis natuurlijk niet erg, maar wel iets waar je je bewust van moet zijn.

Sjaak_Deventer

Is even stil geweest in dit topic. Maar deze gaat over 1.5 week gebrouwen worden. Recept is wat aangepast. Mede door een stout die ik eerder heb gebrouwen. Dit vond ik niet zoet genoeg en te branderig. Dus de zwarte mouten zijn iets naar beneden geschaald en heb muncher mout voor de zoetheid erin gebracht.

Tevens denk ik erover om de zwarte mouten pas bij het filteren toe te voegen.

Wat zouden jullie nog aanpassen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201904
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum29-12-2018
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume15,0 l
Begin SG1,098 SG
Berekende kleur (Morey)153 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)71 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,00 lWater uit Water
1,37 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC53,6 %
1,50 kgMünchenermoutDingemans15 EBC17,9 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,9 %
0,60 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons419 EBC7,1 %
0,30 kgChocolademoutDingemans800 EBC3,6 %
0,30 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC3,6 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 °C1 min.30 min.3,1 l/kg
Alpha Amylase70,0 °C1 min.45 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,9 gMagnum 11.6 %bellen10,7%60 min.30,3 IBU
30,0 gPacific Gembellen13,9%30 min.33,7 IBU
10,0 gPacific Gembellen13,9%15 min.7,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist


Wallie

Ik ga je geen tips geven voor het recept, want jij hebt waarschijnlijk meer kennis dan ik!
Maar volg het graag want het klinkt goed!

William

Tip : Gebruik eens Mild Malt (8 EBC) van TF in plaats van de MO. Veel voller, draagt de moutbitterheid beter. Wel iets langer maischen.
Heb ik vandaag ook gebruikt in mijn Nutty Stout.

Citaat van: Sjaak_Deventer op 13-08-2019  19:06 uTevens denk ik erover om de zwarte mouten pas bij het filteren toe te voegen.
Maar dan wel fijner schroten?

Sjaak_Deventer

Citaat van: William op 13-08-2019  20:07 uTip : Gebruik eens Mild Malt (8 EBC) van TF in plaats van de MO. Veel voller, draagt de moutbitterheid beter. Wel iets langer maischen.
Heb ik vandaag ook gebruikt in mijn Nutty Stout.
Maar dan wel fijner schroten?

Ja, die mild mout had ik al bij je gezien. Had al even je recept bekeken. Is een idee voor volgende keer. Heb net bij v.d. Kooy van alles weer besteld.

Ik zal de IBU's nog iets naar beneden zetten. Max 50 IBU.

Sjaak_Deventer

Uiteindelijk is dit het recept geworden. Ontzettend laag rendement, door veel te koken toch op mijn gehoopte SG te komen. Alle zwarte mouten zijn een dag van tevoren geschroot (op 3 liter water gezet) en pas bij het koken (laatste 5 min) toegevoegd.

Heb 3 versies gemaakt.
- standaard, niets aan gedaan
- 10 g/l geroosterde cacaonibs, vanille extract en kaneelextract
- 25 g/l geroosterde kokosschaafsels, vanille extract en bourbon (Heaven Hill)

Bier is rond de 10% geworden. De I-spindel zat nog iets te laag met de waardes.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201904
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum24-08-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume12,5
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,029 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte9,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)138 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)52 IBU
Brouwzaalrendement53,1 %
Kooktijd120 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,00 lWater uit Water
2,18 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC54,5 %
1,50 kgMünchenermoutDingemans15 EBC18,2 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,1 %
0,60 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons243 EBC7,3 %
0,30 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC3,6 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,4 %
0,15 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 °C1 min.30 min.3,2 l/kg
Alpha Amylase70,0 °C1 min.45 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
33,0 gMagnum 11.6 %bellen10,7%120 min.42,6 IBU
20,0 gE.K. Goldingspellets5,1%30 min.9,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist

And now we wait!!!


Sjaak_Deventer

Citaat van: Sjaak_Deventer op 30-09-2019  19:02 uUiteindelijk is dit het recept geworden. Ontzettend laag rendement, door veel te koken toch op mijn gehoopte SG te komen. Alle zwarte mouten zijn een dag van tevoren geschroot (op 3 liter water gezet) en pas bij het koken (laatste 5 min) toegevoegd.

Heb 3 versies gemaakt.
- standaard, niets aan gedaan
- 10 g/l geroosterde cacaonibs, vanille extract en kaneelextract
- 25 g/l geroosterde kokosschaafsels, vanille extract en bourbon (Heaven Hill)

Bier is rond de 10% geworden. De I-spindel zat nog iets te laag met de waardes.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk201904
Naam receptThick, Bold and Smooth RIS
Brouwdatum24-08-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume12,5
Begin SG1,103 SG
Eind SG1,029 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte9,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)138 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)52 IBU
Brouwzaalrendement53,1 %
Kooktijd120 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,00 lWater uit Water
2,18 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,50 kgPale mout. Marris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC54,5 %
1,50 kgMünchenermoutDingemans15 EBC18,2 %
1,00 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,1 %
0,60 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons243 EBC7,3 %
0,30 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons600 EBC3,6 %
0,20 kgCarafa Special IIWeyermann1150 EBC2,4 %
0,15 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amalyse62,0 °C1 min.30 min.3,2 l/kg
Alpha Amylase70,0 °C1 min.45 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
33,0 gMagnum 11.6 %bellen10,7%120 min.42,6 IBU
20,0 gE.K. Goldingspellets5,1%30 min.9,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafale American (US-05)bovengist

And now we wait!!!

Neetje

Citaat van: Sjaak_Deventer op 30-09-2019  19:02 uUiteindelijk is dit het recept geworden. Ontzettend laag rendement, door veel te koken toch op mijn gehoopte SG te komen. Alle zwarte mouten zijn een dag van tevoren geschroot (op 3 liter water gezet) en pas bij het koken (laatste 5 min) toegevoegd.

Als je de donkere mouten niet begin maischen toevoegt, dan geven ze alleen kleur en geen suikeropbrengst.

Sjaak_Deventer

In donkere mouten zit geen suiker. Dat is allemaal verbrandt.

Het gaat mij om de kleur en smaak.

Neetje

Volgens mij is de gemiddelde opbrengst tov pilsmout zo'n 70 %.
Enzymen 0%

tdp


basvo

Heel leuk project zeg! Precies het soort waar je mij voor wakker kan maken. Laat maar weten hoe ze smaken, ben echt heel erg benieuwd!  ;D

Stefan013

Hoi Sjaak,

Helaas mis ik in dit topic het resultaat. Welke van de 3 was het lekkerst?

- standaard, niets aan gedaan
- 10 g/l geroosterde cacaonibs, vanille extract en kaneelextract
- 25 g/l geroosterde kokosschaafsels, vanille extract en bourbon (Heaven Hill)


- Had je nog voldoende koffie/chocolade smaak omdat de donkere mouten alleen maar even gekookt zijn?
- Is het een echte "toetjesstout" geworden? Waarbij ik denk aan zoet, choco, karamel en wellicht de vanille?

Gr.
Stefan

Sjaak_Deventer

Hallo Stefan,

de lekkerste was de versie met kokos, vanille en bourbon. Die was echt heerlijk.

Het bier was volledig in balans. Het recept is uiteindelijk ook in Schuim (tijdschrift) gekomen, die tijdens de brouwdag aanwezig waren.

Het is een zoetige, volle stout geworden met voldoende tonen van chocolade en koffie. Volgende keer ga ik niets wijzigen aan het recept.

Stefan013

Bedankt voor je reactie!

Dit weekend ga ik een poging wagen met dit recept en een kleine aanpassing.

Ik heb namelijk salty caramel mout besteld en die wil ik graag gebruiken. Dus iets meer caramel, cacao nibs en ik ben nog aan het bedenken hoe ik vanille ga toevoegen. Vanille stokjes, extract of vanillesuiker bij het bottelen.

Als ik het goed lees, 2 zakjes US-05 op 15 liter?

Sjaak_Deventer

2 zakjes voor 15 Liter is voldoende.

Yoran

Heb jij ondertussen deze al gebrouwen. Ben benieuwd naar het (voorlopige) resultaat.

Citaat van: Stefan013 op 16-07-2020  15:43 uBedankt voor je reactie!

Dit weekend ga ik een poging wagen met dit recept en een kleine aanpassing.

Ik heb namelijk salty karamel mout besteld en die wil ik graag gebruiken. Dus iets meer karamel, cacao nibs en ik ben nog aan het bedenken hoe ik vanille ga toevoegen. Vanille stokjes, extract of vanillesuiker bij het bottelen.

Als ik het goed lees, 2 zakjes US-05 op 15 liter?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.