Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Juicy Loesie - De Molen  (gelezen 2718 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bearded Rens

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: 00
  • facebook.com/brouwgildebreda
    • Brouwgilde Breda
Juicy Loesie - De Molen
« Gepost op: 11-11-2018 21:48 u »
Hoi,

Mijn vriendin is groot fan van de Apple Barleywine van De Molen; De Juicy Loesie.

Als ik het etiket mag geloven gebruikt dit bier naast div. gerstenmout en tarwemout nog appelsap en appelhout, geen hop!

Dat roept een aantal vragen op;
  • Wat voor appelsap zou je hiervoor kunnen gebruiken? De heldere variant uit pak of een Flevosap-achtige troebele variant?
  • Zou appelstroop ook een optie kunnen zijn?
  • Hoe en wanneer zou het appelhout worden gebruikt?
  • Waar haal je dit? Bij de brouw-webshops vind ik het niet, ik vind wel BBQ / smoke apple chips van o.a. Weber. Zou dat ook volstaan?
  • hoe vervangen deze ingredienten de hop qua smaak en houdbaarheid?

Erg benieuwd naar jullie ideeėn!




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wildor

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij ‘t Ernhems Nat
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #1 Gepost op: 11-11-2018 22:13 u »
31 EBU zonder hop lijkt mij vreemd. Dat krijg je niet van appelhout.
De hop zul je echt wel nodig hebben, ook voor de houdbaarheid denk ik.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #2 Gepost op: 12-11-2018 22:56 u »
Als ik het etiket mag geloven gebruikt dit bier naast div. gerstenmout en tarwemout nog appelsap en appelhout, geen hop!

Zo te merken zijn ze vergeten de hop te vermelden. Je kunt geen IBU-waarden krijgen zonder hop...

Troebele of heldere appelsap maakt niet zo veel uit.
Appelhout is inderdaad lastig om te verkrijgen. Appelhout chips die gebruikt worden voor een rookoven lijkt zoals je schrijft de beste optie te zijn. Deze snippers zijn niet gerookt maar worden gebruikt om een rooksmaak te krijgen.

Offline Bearded Rens

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: 00
  • facebook.com/brouwgildebreda
    • Brouwgilde Breda
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2018 17:24 u »
Ja, dat denk ik ook. Op het rugetiket staat wel vermeld dat er hop in zit.
Blijft de vraag; Welke?

Ik zat zelf te denken aan een combinatie Magnum & Fuggles die we ook al succesvol in een andere barleywine hebben gebruikt. Mijn zoektocht naar een hop die nog een appel-aroma met zich meebrengt leverde niet veel op, Equinox zou een optie kunnen zijn wellicht?

Sowieso de SG van appelsap eens gaan meten om te zien hoeveel suikerwaarde dit meebrengt.
Hoeveel zou er nodig zijn om de smaak te borgen?

En appelstroop, zou wat werken? Of zou de pectine die daar in zit bijsmaken opleveren?

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2018 18:53 u »
Wat betreft de hop, misschien kun je een vriendelijk mailtje sturen naar de Molen? Wie weet kunnen ze het je gewoon vertellen, scheelt een hoop zoekwerk

Verder wat betreft de appelsap: ik heb ooit nog eens appelcider gemaakt bij een practicum lang lang geleden, en daar werd erop gehamerd dat men appelsap zonder conserveringsmiddel moest gebruiken, omdat gist niet zo houdt van conserveringsmiddel. Wij gebruikten toen appelsap troebel van Appelsientje volgensmij...

Appelstroop geeft naar mijn gevoel een hele andere smaak dan appelsap, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet lekker is!

Offline JuicyLoesie

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #5 Gepost op: 14-03-2019 23:09 u »
Hallo,

Ik ben ook een groot van de Juicy Loesie en ik zou hem tot het einde der dagen willen blijven drinken. Helaas was het dus een Borefts '18 special en zal hij niet meer gemaakt worden.
Ik heb net nog gekeken en bij elke webshop is hij uitverkocht.

Dus mijn vraag aan de topicstarter: Heb je al geprobeerd het te brouwen?
Zo ja, zou je het recept en alle informatie die nodig is om het te kunnen brouwen willen delen?

Ik hoor graag van jullie.

Offline HansSchwirtz

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Boskoopse Huis Brouwerij
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #6 Gepost op: 09-10-2019 23:32 u »
..... Heb je al geprobeerd het te brouwen?
Zo ja, zou je het recept en alle informatie die nodig is om het te kunnen brouwen willen delen?

Ik ben zelf een liefhebber van de meeste De Molen bieren en vond het een interessant "recept" op het etiket. Ik heb 1/9 een eigen versie gebrouwen volgens het onderstaande recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk027
Naam receptBoskoops Appeltje voor de Dorst (Juicy Loesie, Apple-wood Barley Wine - De Molen)
Brouwdatum01-09-2019
BierstijlBarley Wine
Volume20,0
Begin SG1,120 SG
Eind SG1,029 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,8%
Alcoholgehalte12,4 vol.% (na bottelen en carbonisatie)
Berekende kleur (Daniels)105 EBC
Berekende bitterheid (Rager)52 IBU
Brouwzaalrendement83,7 % (zo hoog vanwege spoelen met appelsap, normaal: 70%)
Kooktijd90 min.
BrouwketelEasybrew30


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Boskoop
2,00 gCaSO4
5 lSpoelwater, 1e maisch
10 lSpoelen met appelsap (geen conserveringsmiddelen), 2e maisch


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
64 mg/l21 mg/l81 mg/l154 mg/l84 mg/l110 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,89 kgPilsmoutDingemans3 EBC60,0 %
1,47 kgkaramel roggeWeyermann175 EBC15,0 %
1,47 kgCara-aromaWeyermann400 EBC15,0 %
0,98 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
5-8 gr/lbottle-suikerCoopers sugar drops0 EBC0,0 %


Maischschema, stap 1 (de helft van de mouten)
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-Amylase62,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Alpha-Amylase70,0 °C10 min.30 min.4,0 l/kg
Spoelen80,0 °C5 literwateronbehandeld


Maischschema, stap 2 (de helft van de mouten)
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-Amylase62,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg
Alpha-Amylase70,0 °C10 min.30 min.4,0 l/kg
Uit-maischen78,0 °C10 min.10 min.4,0 l/kg
Spoelen80,0 °C10 literappelsapSG=1.056


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gFugglebellen5,0%90 min.32,1 IBU
40,0 gMagnumbellen14,9%15 min.20,4 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
4,00 gIers mosklaring15 min. kook
150,00 gAppelhout op Calvados (Busnel)smaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
30,0 gM42 New World Strong Ale ()bovengist


Vergisting en carbonisatie
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting30,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,033 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,5%
Start nagisting05-09-2019
Temp. nagisting22,0 °C
Bottelen en carboniseren17-09-2019
Temp. Carboniseren20,0 °C


Gisteren het eerste flesje opengemaakt en alhoewel nog erg jong, was het al een echte smaak-bom:
Het flesje opende met een duidelijke sis, alhoewel er geen schuimkraag komt op het bier, vanwege het hoge alcohol-percentage.
De kleur is donker en het bier is lekker plakkerig in het glas
In de neus zit de calvados en het hout
smaak: zoet, dik, iets gebrand, koffie met een licht appel-zuurtje
nasmaak: warm, bittertje, koffie met nog steeds een lichte appelfrisheid


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.061
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #7 Gepost op: 10-10-2019 06:56 u »
Leuk recept, hoe er bij gekomen om te spoelen met de appelsap en was dit op kamertemperatuur?

Offline HansSchwirtz

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Boskoopse Huis Brouwerij
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #8 Gepost op: 10-10-2019 17:50 u »
Leuk recept, hoe er bij gekomen om te spoelen met de appelsap en was dit op kamertemperatuur?

Het idee achter "spoelen met de appelsap" was om een balans te vinden tussen het alc. % (het orgineel is 12.7%), dus een hoge SG, en de smaak van de appel(sap) zo veel mogelijk te behouden. Ik was bang dat wanneer je al maischt met de 10 liter appelsap, er weinig van de smaak over blijft, terwijl als je de 10 liter aan het einde van de kook toevoegd, je het wort teveel verdunt (te laag SG). Vandaar "spoelen" met 10 liter ongeconserveerde (troebel) appelsap welke ik verhit heb tot ong. 80oC.

Het viel me wel op dat de appel-smaak voor vergisting duidelijker aanwezig was dan na de vergisting, met het bijkomende fris-zuurtje; deze is ook minder geworden. De hoppen zijn gekozen om iets meer bitterheid te krijgen als tegenhanger van de te verwachte rest-suikers, dus iets bitterder als het orgineel. De kleur is bijna gelijk.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.806
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #9 Gepost op: 10-10-2019 19:08 u »
Zo te merken zijn ze vergeten de hop te vermelden. Je kunt geen IBU-waarden krijgen zonder hop...

Ik weet niet of je gebruik van hopproducten zoals CO2 extract ook moet vermelden op een etiket?

Online middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Juicy Loesie - De Molen
« Reactie #10 Gepost op: 10-10-2019 19:52 u »
Ik weet niet of je gebruik van hopproducten zoals CO2 extract ook moet vermelden op een etiket?

Lijkt me wel. Alle ingrediėnten moeten toch vermeld worden?

Tags: