Dubbel

Gestart door Wallie, 11-11-2018 21:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wallie

Type: All Grain
Batch Size: 100,00 L
Boil Size: 111,50 L
Boil Time: 75 min
End of Boil Vol: 107,12 L
Final Bottling Vol: 97,00 L
Fermentation: Ale, Two Stage



Ingredients

19,00 kg                                CHÂTEAU PILSEN 6RW (3,5 EBC) Grain 1 67,9 % 12,39 L
5,00 kg                                  Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 2 17,9 % 3,26 L
2,00 kg                                  Pale Wheat (Dingemans) (3,2 EBC) Grain 3 7,1 % 1,30 L
1,00 kg                                  Candi Sugar, Clear [Boil] (1,0 EBC) Sugar 4 3,6 % 0,71 L
1,00 kg                                  Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC) Sugar 5 3,6 % 0,63 L
70,00 g                                  Hallertauer Mittelfrueh [3,00 %] - Boil 75,0 min Hop 6 5,0 IBUs -
60,00 g                                  Cascade [6,60 %] - Boil 75,0 min Hop 7 9,3 IBUs -
40,00 g                                  Cascade [6,60 %] - Boil 75,0 min Hop 8 6,2 IBUs -
30,00 g                                  Hallertauer Mittelfrueh [3,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs -
1,0 pkg                                  Belgian Ale Yeast (Wyeast Labs #1214) [124,21 ml] Yeast 10 - -


Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,064 SG
Est Final Gravity: 1,014 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,7 %
Bitterness: 20,5 IBUs
Est Color: 43,6 EBC


Mash Steps

Mash In Add 67,81 L of water and heat to 53,0 C over 2 min 53,0 C 15 min
Mash Step Heat to 68,0 C over 4 min 68,0 C 60 min
Mash Step Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 5 min

Wallie

Bovenstaande recept brouwen vrijdag.
Lijkt het een beetje? Ben wel benieuwd wat jullie er van vinden.

Jacques

Gewoon brouwen.

Wel zorgen voor voldoende gist...

Wallie

Giststarter wordt inderdaad gemaakt!  Met 1 liter water en 300 gram suiker.  Waarin een Wyeast smackpack gaat,  deze staat 3 dagen voor hij bij het bier in gaat

Bertje Bier

Ik vraag me af of dit voldoende is en of de kwaliteit van de starter wel goed zal zijn. Misschien is het handig wat korrelgist achter de hand te hebben.

Oxhead

Citaat van: Wallie op 11-11-2018  23:39 uGiststarter wordt inderdaad gemaakt!  Met 1 liter water en 300 gram suiker.  Waarin een Wyeast smackpack gaat,  deze staat 3 dagen voor hij bij het bier in gaat

Een smackpack is veels te weinig voor een 100 literbatch en met alleen suiker maak je geen goede giststarter.
Bovendien is 4 liter verdamping erg weinig op deze batchgrootte.

Wallie

Citaat van: Oxhead op 12-11-2018  12:15 uEen smackpack is veels te weinig voor een 100 literbatch en met alleen suiker maak je geen goede giststarter.
Bovendien is 4 liter verdamping erg weinig op deze batchgrootte.

Omdat een smackpack inderdaad te weinig is maken we een giststarter.
Wat zou je voorstel zijn voor een goede giststarter? Met moutextract?

De verdamping is moelijk in te schatten omdat we in een garage brouwen en te maken hebben met weeromstandigheden etc.
Daarom hou ik de sg extra in de gaten :) Maar verdampt wordt er wel! :)

Oxhead

Citaat van: Wallie op 12-11-2018  16:34 uOmdat een smackpack inderdaad te weinig is maken we een giststarter.
Wat zou je voorstel zijn voor een goede giststarter? Met moutextract?

Minstens een giststarter van 5 liter met moutextract tot sg 1040 voor een 100 literbatch.
Zoek maar eens op Mr Malty daarmee kan je het uitrekenen.

Jacques

Citaat van: Wallie op 11-11-2018  23:39 uGiststarter wordt inderdaad gemaakt!  Met 1 liter water en 300 gram suiker.  Waarin een Wyeast smackpack gaat,  deze staat 3 dagen voor hij bij het bier in gaat

Gebruik voor een giststarter altijd moutextract in plaats van suiker. Je wilt gistgroei hebben en daarvoor heb je voeding nodig met naast suikers ook aminozuren, vetzuren en mineralen.

Wallie

Citaat van: Jacques op 12-11-2018  21:02 uGebruik voor een giststarter altijd moutextract in plaats van suiker. Je wilt gistgroei hebben en daarvoor heb je voeding nodig met naast suikers ook aminozuren, vetzuren en mineralen.

En dat lukt niet alleen met suiker... Ik begrijp het.
Ga mij inlezen in hoe een giststarter te maken..
Bedankt

joenedu

Citaat van: Wallie op 14-11-2018  19:41 uEn dat lukt niet alleen met suiker... Ik begrijp het.
Ga mij inlezen in hoe een giststarter te maken..
Bedankt

Op de wiki bij deze prachtige site staat het mooi beschreven.

tdp

Citaat van: joenedu op 15-11-2018  13:42 uOp de wiki bij deze prachtige site staat het mooi beschreven.

Dat is inderdaad een mooi stukje, heb het niet voor niets daar geplaatst ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.