Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel  (gelezen 1307 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
Dubbel
« Gepost op: 11-11-2018 21:27 u »
Type: All Grain
Batch Size: 100,00 L
Boil Size: 111,50 L
Boil Time: 75 min
End of Boil Vol: 107,12 L
Final Bottling Vol: 97,00 L
Fermentation: Ale, Two Stage



Ingredients

19,00 kg                                CHÂTEAU PILSEN 6RW (3,5 EBC) Grain 1 67,9 % 12,39 L
5,00 kg                                  Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 2 17,9 % 3,26 L
2,00 kg                                  Pale Wheat (Dingemans) (3,2 EBC) Grain 3 7,1 % 1,30 L
1,00 kg                                  Candi Sugar, Clear [Boil] (1,0 EBC) Sugar 4 3,6 % 0,71 L
1,00 kg                                  Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC) Sugar 5 3,6 % 0,63 L
70,00 g                                  Hallertauer Mittelfrueh [3,00 %] - Boil 75,0 min Hop 6 5,0 IBUs -
60,00 g                                  Cascade [6,60 %] - Boil 75,0 min Hop 7 9,3 IBUs -
40,00 g                                  Cascade [6,60 %] - Boil 75,0 min Hop 8 6,2 IBUs -
30,00 g                                  Hallertauer Mittelfrueh [3,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs -
1,0 pkg                                  Belgian Ale Yeast (Wyeast Labs #1214) [124,21 ml] Yeast 10 - -


Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,064 SG
Est Final Gravity: 1,014 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,7 %
Bitterness: 20,5 IBUs
Est Color: 43,6 EBC


Mash Steps

Mash In Add 67,81 L of water and heat to 53,0 C over 2 min 53,0 C 15 min
Mash Step Heat to 68,0 C over 4 min 68,0 C 60 min
Mash Step Heat to 78,0 C over 4 min 78,0 C 5 min

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #1 Gepost op: 11-11-2018 21:28 u »
Bovenstaande recept brouwen vrijdag.
Lijkt het een beetje? Ben wel benieuwd wat jullie er van vinden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel
« Reactie #2 Gepost op: 11-11-2018 23:20 u »
Gewoon brouwen.

Wel zorgen voor voldoende gist...

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #3 Gepost op: 11-11-2018 23:39 u »
Giststarter wordt inderdaad gemaakt!  Met 1 liter water en 300 gram suiker.  Waarin een Wyeast smackpack gaat,  deze staat 3 dagen voor hij bij het bier in gaat

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 95
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Dubbel
« Reactie #4 Gepost op: 12-11-2018 11:48 u »
Ik vraag me af of dit voldoende is en of de kwaliteit van de starter wel goed zal zijn. Misschien is het handig wat korrelgist achter de hand te hebben.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 947
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Dubbel
« Reactie #5 Gepost op: 12-11-2018 12:15 u »
Giststarter wordt inderdaad gemaakt!  Met 1 liter water en 300 gram suiker.  Waarin een Wyeast smackpack gaat,  deze staat 3 dagen voor hij bij het bier in gaat

Een smackpack is veels te weinig voor een 100 literbatch en met alleen suiker maak je geen goede giststarter.
Bovendien is 4 liter verdamping erg weinig op deze batchgrootte.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #6 Gepost op: 12-11-2018 16:34 u »
Een smackpack is veels te weinig voor een 100 literbatch en met alleen suiker maak je geen goede giststarter.
Bovendien is 4 liter verdamping erg weinig op deze batchgrootte.

Omdat een smackpack inderdaad te weinig is maken we een giststarter.
Wat zou je voorstel zijn voor een goede giststarter? Met moutextract?

De verdamping is moelijk in te schatten omdat we in een garage brouwen en te maken hebben met weeromstandigheden etc.
Daarom hou ik de sg extra in de gaten :) Maar verdampt wordt er wel! :)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 947
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Dubbel
« Reactie #7 Gepost op: 12-11-2018 17:42 u »
Omdat een smackpack inderdaad te weinig is maken we een giststarter.
Wat zou je voorstel zijn voor een goede giststarter? Met moutextract?

Minstens een giststarter van 5 liter met moutextract tot sg 1040 voor een 100 literbatch.
Zoek maar eens op Mr Malty daarmee kan je het uitrekenen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel
« Reactie #8 Gepost op: 12-11-2018 21:02 u »
Giststarter wordt inderdaad gemaakt!  Met 1 liter water en 300 gram suiker.  Waarin een Wyeast smackpack gaat,  deze staat 3 dagen voor hij bij het bier in gaat

Gebruik voor een giststarter altijd moutextract in plaats van suiker. Je wilt gistgroei hebben en daarvoor heb je voeding nodig met naast suikers ook aminozuren, vetzuren en mineralen.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #9 Gepost op: 14-11-2018 19:41 u »
Gebruik voor een giststarter altijd moutextract in plaats van suiker. Je wilt gistgroei hebben en daarvoor heb je voeding nodig met naast suikers ook aminozuren, vetzuren en mineralen.

En dat lukt niet alleen met suiker... Ik begrijp het.
Ga mij inlezen in hoe een giststarter te maken..
Bedankt

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 497
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Dubbel
« Reactie #10 Gepost op: 15-11-2018 13:42 u »
En dat lukt niet alleen met suiker... Ik begrijp het.
Ga mij inlezen in hoe een giststarter te maken..
Bedankt

Op de wiki bij deze prachtige site staat het mooi beschreven.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.967
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Dubbel
« Reactie #11 Gepost op: 16-11-2018 17:01 u »
Op de wiki bij deze prachtige site staat het mooi beschreven.

Dat is inderdaad een mooi stukje, heb het niet voor niets daar geplaatst ;)

Tags: