Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Percentage koolzuur in (winter)bockbier  (gelezen 205 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lexkato

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Percentage koolzuur in (winter)bockbier
« Gepost op: 08-11-2018 14:34 u »
Mijn eerste berichtje na het voorstellen dus ben nog een beginneling haha.

Kan iemand mij het percentage koolzuur vertellen voor in een (winter) bockbier?
Het BKG biertypen zegt:         4,5 -7 gr/ltr
De lijst van derek Walsh zegt: 4,1 tot 4,6 gr/ltr
De biertypen gids zegt:           Koolzuur   0,39 gew% - 0,69 gew%, maar hoe ik dit kan omrekenen weet ik eigenlijk niet?

Zeker de max. waarden vind ik nogal een verschil wat je dus ook weer terugvindt in de hoeveelheid bottelsuiker die je moet toevoegen.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: percentage koolzuur in (winter)bockbier
« Reactie #1 Gepost op: 08-11-2018 19:35 u »
In "Bock" van Darryl Richman wordt 2,1 tot 2,3 volumes CO2 vooropgesteld.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Percentage koolzuur in (winter)bockbier
« Reactie #2 Gepost op: 09-11-2018 21:54 u »
Een bockbier heeft niet zo veel koolzuur dan veel Belgische bieren. 4 tot 5 gram bottelsuiker per liter is voldoende.


Voor een handige hulp voor berekenen van bottelsuiker zie https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Je kunt ook Nederlandstalige software gebruiken zoals BrouwVisie en BrouwHulp.
Het gebruik van dergelijk software kan ik je overigens van harte aanbevelen.