Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ondergist voor zwaardere bieren  (gelezen 490 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Ondergist voor zwaardere bieren
« Gepost op: 16-02-2019 12:44 u »
Vorige week een proefje gedaan met 0.7 liter wort van een winterbier wat ik nog in de vriezer had liggen. (SG=1075, zwaar donker bier met behoorlijke bitterheid)
Bij het overenten van mijn gistkolonie zag ik dat 1 buis gist het niet overleefd had en schimmel bevatte. Dat was een Tsjechische pilsgist (deltaP ooit een van onze gildegisten)
Gelukkig had ik nog een buis van het jaar ervoor en die was nog wel op te kweken. Toen maar gelijk een startertje gemaakt van 50 ml en daarmee het wort van het winterbier laten vergisten op 13 graden.
Via de weegmethode de gisting gevolgd.
Daar kwam het volgende grafiekje uit


Leek dus in eerste instantie vastgelopen halverwege, maar vandaag 2 flesjes gebotteld en eind SG gemeten: eind SG 1020. Dus toch wel goed uitgegist. Het bleek dat mijn weegschaal niet in orde was. Daardoor was de bepaalde SG 1040 waarschijnlijk aan te wijten. 

Maar wel uitgegist in slechts 4 dagen en smaak was neutraal. (75 ml geproefd waar ik het SG mee had gemeten)

Heeft iemand ervaring met zwaardere bieren zoals tripels, dubbels etc met ondergist? Ik heb zelf 1 x ondergistende pils gebrouwen 25 jaar geleden en dat viel tegen. Daarna niet meer gebruikt, maar dit is toch wel hoopgevend.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ondergist voor zwaardere bieren
« Reactie #1 Gepost op: 16-02-2019 14:06 u »
Ik heb bock en doppelbock gebrouwen met M84 Bohemian Lager en M76 Bavarian Lager. Beide zijn beperkt tot 8% ABV.

Aangezien het lager gisten zijn, zijn ze vrij zuiver van smaak en dien je de smaak te creŽren met mout, de gist zal er niets aan toevoegen.

Op de Bavarian Lager had ik een attenuatie van 79%, op de Bohemian Lager 74%.

Ik heb geen kennis van andere lager gisten, en vooral van hun toleranties voor alcohol. Het lijkt dat de Duitse varianten allemaal onder de 8% zitten. De versie met meer alcohol lijken me ofwel Amerikanen of Nederlanders, maar gebruiken die dan nog lager gisten? M54 Californian Lager gaat tot 9%.

Tags: