Orvalium nummer 7

Gestart door ciesvandekwis, 07-11-2018 14:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Ik heb vrijdag dagje brouwverlof genomen. Het wordt een lichte aanpassing in moutstort en eens met de M47 gist, die ik recent nog gebruikte voor Rode Marynka, vind ik wel een lekkere.

Zoals steeds met een Brett-Orvalkuur na de hoofdgisting in lageringsvat. Ik zou Marynka (= Tettnanger) ook kunnen vervangen door Challenger.

Minstens 3 maand laten rijpen bij +- 15°. Laatste 2 weken koudhoppen, coldcrash en bottelen + nog eens 3 maand op fles.



BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 6/11/2018
Naam van het bier : Orvalium7
Brouwvolume : 25 liter
Extractie-efficiëntie : 80%
Voorspelling begindensiteit : 1046,6 SG /11,6 °P /11,9 Brix
Waarvan suikers : 1009,1 SG /2,3 °P /2,3 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,2 SG /2,0 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 39 IBU / 21 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 1,700 33,7 %
Palemout 7 8 1,700 33,7 %
Weyermann CaraRed 40 1,000 19,8 %
Bruine kandijsuiker 10 0,650 12,9 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 20,2 liter aan 70 °C
66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 24,0 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Marynka PELL 8,0% 20 0' 19,7
Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 20 0' 7,8
Marynka PELL 8,0% 25 60' 6,6
Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 45 60' 4,7
Marynka PELL 8,0% 20 dry 0,0
Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 30 dry 0,0

VERGISTING
Gistnaam : M47 Belgian abbey
Gisteigenschappen : Deze matig alcoholtolerante en bijzonder vlokkige gist is minder fenolisch dan 'Belgian Ale M41', maar is uitzonderlijk fruitig en heeft zeer complexe esters.
Volume giststarter: 1,0 liter maken met: 90 gram moutextract
en 2 gram gistvoeding in 1,0 liter water koken + pH aanpassen

Orvalkuur: opkweek Orval brett + 10% volume uitgegist jongbier, na 1 week alles terug samenvoegen.



tdp

Lijkt me een goed recept Cies!

Johannesdeloper

Leuk om je recept te lezen. Ik vergelijk hem met het recept dat ik vorig jaar zelf
gebruikt heb. https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/494603/val-d-or

Lijkt me een mooie keus om M47 te gebruiken ipv S04.
Ik heb er voor gekozen om op 68gr te maischenipv 66gr  om een zoetje re houden.
Carared ipv caramunich lijkt me goed idee om een mooiere rode kleur te krijgen.
Is 39 IBU niet wat hoog?
Heeft die 2 pilsmouten een functie? Ik zou Vienna gebruiken.
Ik heb geen starter gebruikt, maar 6 flesjes gist residu direct in het 2e vergistingsvat gedaan.

Serge VL

Citaat van: Johannesdeloper op 08-11-2018  06:40 uIk heb geen starter gebruikt, maar 6 flesjes gist residu direct in het 2e vergistingsvat gedaan.
De enthoeveelheid voor een brett is zeer laag in de nagisting en heeft bijna geen invloed op de fermentatie snelheid, zelfs met 1 residu van een flesje kom je er.
10,000 cellen per ml volstaan zelfs. https://www.facebook.com/groups/MilkTheFunk/permalink/1361655847195959/
http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces_secondary_fermentation_experiment

ciesvandekwis

Citaat van: Johannesdeloper op 08-11-2018  06:40 uLeuk om je recept te lezen. Ik vergelijk hem met het recept dat ik vorig jaar zelf
gebruikt heb. https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/494603/val-d-or

Lijkt me een mooie keus om M47 te gebruiken ipv S04.
Ik heb er voor gekozen om op 68gr te maischenipv 66gr  om een zoetje re houden.
Carared ipv caramunich lijkt me goed idee om een mooiere rode kleur te krijgen.
Is 39 IBU niet wat hoog?
Heeft die 2 pilsmouten een functie? Ik zou Vienna gebruiken.
Ik heb geen starter gebruikt, maar 6 flesjes gist residu direct in het 2e vergistingsvat gedaan.

Mijn Vienna was op, en wou iets meer kleur.
Goeie tip, die 68°, zal es zien of dat een verschil maakt, want Brett frett alles.
IBU rond de 40 is gangbaar voor Orval. Hij wordt door Duitse wiki zelfs rond de 45 geschat: https://de.wikipedia.org/wiki/Orval_(Bier)

Serge VL

Citaat van: ciesvandekwis op 08-11-2018  10:33 uMijn Vienna was op, en wou iets meer kleur.
Goeie tip, die 68°, zal es zien of dat een verschil maakt, want Brett frett alles.
IBU rond de 40 is gangbaar voor Orval. Hij wordt door Duitse wiki zelfs rond de 45 geschat: https://de.wikipedia.org/wiki/Orval_(Bier)
Volgens het boek van onze vriend Kevin Verstrepen waar de Belgische bieren chemisch in zijn geanalyseerd een Orval: 23 EBC, 29 IBU, 6.2 Vol%
Beduidend minder dan je zou verwachten!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.