Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept zwaar donker karamel-achtig bier  (gelezen 202 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MrSvR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept zwaar donker karamel-achtig bier
« Gepost op: 06-11-2018 18:50 u »
Hallo iedereen,

Ik ben een beginnend brouwer. Ik heb n brouwsel gemaakt en dat was vrij goed gelukt.
Nu zou ik graag voor de kerstdagen een zwaar donker bier maken. Ik vind hier alleen niet direct een geschikt recept voor. De smaken en dergelijke van een ijsbock vind ik wel wat. Deze heeft karamelsmaken, cacao en is licht bitter. Kan iemand me hier mee helpen? Als iemand een link weet op dit forum is dat super tof.

Alvast bedankt!

P.S. Als het kan, mag het een niet te moeilijk recept zijn. Als beginner is het nog wat zoeken. 😉

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Recept zwaar donker karamel-achtig bier.
« Reactie #1 Gepost op: 06-11-2018 19:02 u »
Onderstaand recept kreeg ik een tijd geleden in een nieuwsbrief van Brouwmarkt. Ik heb het zelf niet gebrouwen, maar misschien is het iets voor jou.


Recept voor Christmas Ale
.

Schotel je gasten iets bijzonders voor op de kersttafel. Presenteer je eigen Christmas Ale! Een typisch kerstbier is zwaar, donker en kruidig - om rustig van te genieten in de koude wintermaanden. Met dit recept maak je een kruidig kerstbier met hints van chocolade, karamel en citrus.

Kerstbier: de basis

Naam recept : Christmas Ale
Biertype : kerstbier
Aantal liters : 18 liter
Gewenst begin SG : 1.095
Brouwzaalrendement : 70.0%



Kerstbier brouwen

EBU: 26
EBC: 70

3.5 kg Swaen Pilsner
775 g Swaen Munich Dark
775 g Swaen Munich Light
775 g White Swaen Classic
350 g Weyermann Abbey
350 g Gerstvlokken

Toevoegen op het einde van de 72C stap
Voor minder bitterheid, maar wel kleur en smooth karamel- en chocoladesmaken.

350g Weyermann Caramunich type II
200g Weyermann Special W
100 g Black Swaen Chocolate B

maischschema:
15 minuten 62C
60 minuten 66C
20 minuten 72C
10 minuten 78C

70 minuten koken

Toevoegen tijdens koken:
400 g donkere kandijsuiker-brokken
400 g witte kandijsuiker-brokken

Hop:
Hopbloemen Perle 5,3% alfa - 70 minuten meekoken - 40 g
Hopbloemen Saaz 10 minuten meekoken 15 g
Hopbloemen Saaz 5 minuten meekoken 5 g

Ook toevoegen op het einde van het koken:
3g koriander (eerst kneuzen)
3g curacao-schil gesneden
2g cardamom

Gist:
Wyeast 1214 of Wyeast1762 / Imperial Yeast B63 / Mangrove Jack M31 / Buldog Belgian Trapix


Tags: