Laurierdrop porter

Gestart door Patricia77, 06-11-2018 16:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Patricia77

Goedemiddag medebrouwers,

ik ben een recept aan het maken voor een porter met laurierdrop. Ik neem de laurierdorp porter van be+er als referentie. Deze vind ik persoonlijk erg lekker. Heeft iemand van jullie als eens een porter gebrouwen met laurierdrop? Wanneer hebben jullie de laurierdrop toegevoegd? Hebben jullie het van te voren nog ontsmet in kokend water als je het na de hoofdvergisting erbij hebt gedaan? Hoeveel hebben jullie erbij gedaan? Hoe was de schuimstabiliteit (omdat er toch wel wat olie in laurierdrop zit)?

Ik hoor graag jullie ervaringen en tips. Alvast bedankt.

Dit recept is mijn uitgangspunt. Suggesties en tips zijn welkom

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk007
Naam receptlaurier porter
Brouwdatum04-02-2016
BierstijlPorter (Robust)
Volume22,5 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Daniels)85 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,50 lWater uit PWN Heemskerk
19,33 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
38 mg/l9 mg/l90 mg/l131 mg/l119 mg/l54 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,03 kgPale Ale moutDingemans7 EBC73,9 %
0,54 kgCara 120Dingemans120 EBC8,0 %
0,41 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC6,0 %
0,29 kgChocolademoutDingemans900 EBC4,2 %
0,23 kgSpecial BDingemans350 EBC3,4 %
0,20 kgAroma 150Dingemans150 EBC3,0 %
0,10 kgZwarte moutDingemans1400 EBC1,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 166,0 °C1 min.90 min.2,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
37,4 gE.K. Goldingpellets5,7%60 min.22,5 IBU
13,4 gNorthern Brewerbellen9,7%30 min.9,6 IBU
14,6 gHallertau Hersbrucker pellets2,5%15 min.1,9 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,00 glaurier drop italiaanskruidstarter
0,50 glaurierbladkruidstarter

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterLondon ESB Ale (1968)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering09-03-2016
Temp. lagering0,0 °C


JOhtheo

Hej Patricia,
Benieuwd hoe dit geworden is.
Van plan ook drop, laurierdrop, laurierblad te gebruiken.
Heb je nuttige tips uit je brouw opgedaan?
bvd., gr., Johan

RickNieters

Deze ga ik ook even in de gaten houden!

TymonK

Heb je het oorspronkelijke recept? Gebruiken zij ook drop?
Je zou kunnen overwegen om alleen laurierblad te gebruiken en geen drop (ivm olieschuim)?

Zelf goede ervaringen met het gebruik van brown malt. Geeft ook mooie lauriersmaak...

seed7

Er zijn diverse oude recepten te vinden waar men de bessen van de laurier gebruikte, die bessen zijn zelfs terug te vinden in logos van oude (Duitse) brouwerijen.

Laurierdrop is van origine niets anders dan blokken of staven zoethoutextract verpakt in laurierbladeren. Je kunt dus laurier bladeren / bessen combineren met zoethout en zo je eigen smaak zoeken.

Ingo

JOhtheo

mijn interesse betreft de hoeveelheid.
1 gram per 22 liter. zal 'ns wat proberen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.