Goedemiddag medebrouwers,
ik ben een recept aan het maken voor een porter met laurierdrop. Ik neem de laurierdorp porter van be+er als referentie. Deze vind ik persoonlijk erg lekker. Heeft iemand van jullie als eens een porter gebrouwen met laurierdrop? Wanneer hebben jullie de laurierdrop toegevoegd? Hebben jullie het van te voren nog ontsmet in kokend water als je het na de hoofdvergisting erbij hebt gedaan? Hoeveel hebben jullie erbij gedaan? Hoe was de schuimstabiliteit (omdat er toch wel wat olie in laurierdrop zit)?
Ik hoor graag jullie ervaringen en tips. Alvast bedankt.
Dit recept is mijn uitgangspunt. Suggesties en tips zijn welkom
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 007 |
Naam recept | laurier porter |
Brouwdatum | 04-02-2016 |
Bierstijl | Porter (Robust) |
Volume | 22,5 l |
Begin SG | 1,065 SG |
Berekende kleur (Daniels) | 85 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 34 IBU |
Brouwzaalrendement | 75,0 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 13,50 l | Water uit PWN Heemskerk |
19,33 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 38 mg/l | 9 mg/l | 90 mg/l | 131 mg/l | 119 mg/l | 54 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 5,03 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 73,9 % |
0,54 kg | Cara 120 | Dingemans | 120 EBC | 8,0 % |
0,41 kg | Lichte tarwemout | Dingemans | 3 EBC | 6,0 % |
0,29 kg | Chocolademout | Dingemans | 900 EBC | 4,2 % |
0,23 kg | Special B | Dingemans | 350 EBC | 3,4 % |
0,20 kg | Aroma 150 | Dingemans | 150 EBC | 3,0 % |
0,10 kg | Zwarte mout | Dingemans | 1400 EBC | 1,5 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Stap 1 | 66,0 °C | 1 min. | 90 min. | 2,0 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 37,4 g | E.K. Golding | pellets | 5,7% | 60 min. | 22,5 IBU |
13,4 g | Northern Brewer | bellen | 9,7% | 30 min. | 9,6 IBU |
14,6 g | Hallertau Hersbrucker | pellets | 2,5% | 15 min. | 1,9 IBU |
Overige ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 1,00 g | laurier drop italiaans | kruid | starter |
0,50 g | laurierblad | kruid | starter |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 1,0 l starter | London ESB Ale (1968) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 22,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 22,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 22,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,015 SG |
Temp. nagisting | 0,0 °C |
Start lagering | 09-03-2016 |
Temp. lagering | 0,0 °C |