Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept IPA - Tips gevraagd  (gelezen 497 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Weggeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept IPA - Tips gevraagd
« Gepost op: 05-11-2018 16:31 u »
Zeer binnenkort wil ik weer wat brouwen, daarbij is een IPA mijn favoriet.
Onderstaand heb ik als basis recept samengesteld, Zelf heb ik nog meer soorten hop; Columbus, Citra en Cascade,
Iemand nog handige tips voor een echte lekkere fruitige IPA met deze 3 soorten hop?

Ik wil uiteindelijk na de hoofdvergisting de 30 liter opsplitsen in 2 x 15 liter, en tijdens het lageren
de 1 drooghoppen en de andere ook drooghoppen en daarbij nog wat extra fruit toevoegen.

Basis         
Omschrijving   Waarde      
Naam recept         
Kenmerk         
Brouwdatum         
Biertype   India Pale Ale      
Aantal liters   30      
Gewenst begin SG   1070 (7.7 Vol% alc.)      
Brouwzaalrendement   70.0%      
         
Algemeen         
Omschrijving   Waarde      
Totaal benodigd brouwwater   33      
Maischdikte   3.2 l/kg      
Maischwater   22      
Spoelwater   12      
Kooktijd   90 minuten      
Berekende kleur   16 EBC (Dan A. Morey)      
Berekende bitterheid   60 EBU (Glenn Tinseth)      
         
Mout         
Moutnaam   % Stort   Massa   Kleur
Palemout 7 EBC   70.0 %   5 kg   8 EBC
Pilsmout 3 EBC   30.0 %   2 kg   3 EBC
         
Hop         
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd
Citra   12.5 %   23 gr   90 minuten
Citra   12.5 %   23 gr   30 minuten
Citra   12.5 %   23 gr   15 minuten
Citra   12.5 %   39 gr   Koud hop
         
Opmerkingen   Koud hop 7 dagen      
         
Gist         
Omschrijving   Waarde      
Gistsoort   Imperial Yeast A24       
Gist toegevoegd als   Smack Pack (2)      
Volume starter         
Beluchtingstijd         
Temperatuur giststarter         
Opmerkingen         
         
Maischschema         
Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1   66C   45 minuten   3.2 l/kg
2   72C   15 minuten   3.2 l/kg
3   78C   5 minuten     3.2 l/kg

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 449
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 05-11-2018 16:45 u »
Als je 30 liter wil overhouden zul je de hoeveelheid water aan moeten passen. Op 7 kg mout blijft ongeveer 7 liter water achter en ook bij 90 minuten koken zal er nog wat uit je kookketel gaan. 34 min 7 is al 27 en dan nog wat verlies bij koken en trub die acherblijft in de kookketel. Tussen de 4 en 5 liter kom je op ruim 22 liter uit.

Jos

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 05-11-2018 17:48 u »
Als je echt een hoppige ipa wil dan zou ik de 90 min laten staan. De andere hopgiften als whirlpool doen. En dan de koudhop.

Daarnaast zou ik er veel meer hop in doen. Je zit nu op een goeie gram per liter koudhop. Als je echt hoppig wil dan moet je echt richting 5-10 gram per liter gaan. Ook voor de whirlpool minimaal 2-3gr per liter.

Het kost wel wat maar dan proef je ook wat.

Offline Barmosa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 05-11-2018 18:22 u »
Als je echt een hoppige ipa wil dan zou ik de 90 min laten staan. De andere hopgiften als whirlpool doen. En dan de koudhop.

Daarnaast zou ik er veel meer hop in doen. Je zit nu op een goeie gram per liter koudhop. Als je echt hoppig wil dan moet je echt richting 5-10 gram per liter gaan. Ook voor de whirlpool minimaal 2-3gr per liter.

Het kost wel wat maar dan proef je ook wat.

Wat de hoeveelheden betreft eens, wat de whirlpool betreft hangt ervan af wat het doel is van Weggeman. de A24 gist is deels the alchemist gist, dit in combi met hop olin uit de whirlpool zal zorgen voor wat 'haze' in het bier. De whirlpool i.c.m. Citra en de gist zal wel voor een mango-achtige smaak zorgen. :biersmile:

Offline Weggeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 05-11-2018 19:47 u »
Oke, info waar ik zeker wat aan heb, we gaan er dan sowieso meer hop in doen.
Ook nog tips mbt het soort hop en de hoeveelheden?

Hop wat ik nog heb liggen heb ik een lijstje gemaakt, mag er wat mij betreft allemaal in.

100 gram Citra (hopkorrels) nog nieuw in luchtdichte verpakking.
30 gram Citra (hopbloemen) open, 1 maand oud.
80 gram Columbus (hopbloemen) open, 1 maand oud.
148 gram Cascade (hopbloemen) open, 1 maand oud.

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #5 Gepost op: 05-11-2018 21:06 u »
Een goede ipa krijg je alleen met hop toevoeging in whirlpool en dryhopping. Bitterheid is te krijgen met alle hopsoorten. Voor een standaard recept is citra/mosaic/equinat de geschikte keuze. Voor een wat fijnere selectie eldorado/mandarina/nelson/medusa

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #6 Gepost op: 05-11-2018 22:14 u »
Citra mosaic is inderdaad een top combo ik doe meestal 1:2 of nog beter 1:3. Maar ik vind mosaic dan misschien ook wel de beste hop ever 👍

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 285
  • Land: nl
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #7 Gepost op: 05-11-2018 22:27 u »
Met de hoppen die je hebt kun je ook een prima ipa brouwen hoor, zoals gezegd moet de hoeveelheid wel flink omhoog.  :)

Offline Weggeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #8 Gepost op: 06-11-2018 15:19 u »
Oke, dan ga ik de 90 min laten staan, en vermoed als ik een goed aantal gebruik in de whirlpool
en de rest gebruik met dryhop moet het een lekker hoppig bier worden.


Hop         
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd
Citra   12.5 %   23 gr   90 minuten (hopbloemen)

50 gram Citra (hopkorrels) in de Whirlpool
40 gram Columbus (hopbloemen) in de Whirlpool
74 gram Cascade (hopbloemen) in de Whirlpool

50 gram Citra (hopkorrels) Koudhop tijdens lageren
40 gram Columbus (hopbloemen) Koudhop tijdens lageren
74 gram Cascade (hopbloemen) Koudhop tijdens lageren
         
Opmerkingen   Koud hop 7 dagen

Daarintegen kan ik de hop ook nog eens in 3 delen, en de 1e deel in de Whirlpol en de andere 2 delen
koudhoppen, 1 deel tijdens hoofdvergisting en 1e deel tijdens lageren, beide met periodes van 3 a 4 dagen.

Dan krijg je de onderstaande lijst 3 keer.

33.3 gram Citra (hopkorrels)
26.6 gram Columbus (hopbloemen)
49.3 gram Cascade (hopbloemen)

welke van de 2 opties zal het meeste smaak afgeven.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #9 Gepost op: 06-11-2018 22:45 u »
Als je koudhop bij de hoofdgisting geeft krijg je meer citrusachtige smaakjes.
7 dagen koudhoppen kan zorgen voor een grasachtige smaak.


Op dit moment ben ik een test aan het uitvoeren. Koudhop zorgt voor en hogere vergistingsgraad. Maar ook dat je meer koolzuur in je bier krijgt doordat enzymen uit de hop dextrinen omzetten in vergistbare suikers. Een lastig probleem voor ons. Voor een hoppige IPA is koudhoppen immers gewenst. En de koudhop langer in contact laten zijn met het bier zodat deze eerst helemaal uitgist maakt dat we meer grasachtige smaakjes krijgen in ons bier...

Offline Weggeman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept IPA - Tips gevraagd
« Reactie #10 Gepost op: 07-11-2018 08:19 u »
Klopt Jacues, heb inderdaad op meerdere plekken op het forum gelezen dat 3 a 4 dagen drooghoppen een lekkere fruitige smaak geeft.
Vandaar dat ik dat ook in mijn 2e optie had staan.

Tot dusver heb ik het onderstaande recept, hiermee moet het toch een lekker hoppig bier gaan worden.

Basis         
Omschrijving   Waarde     
Naam recept         
Kenmerk         
Brouwdatum         
Biertype   India Pale Ale     
Aantal liters   30     
Gewenst begin SG   1070 (7.7 Vol% alc.)     
Brouwzaalrendement   70.0%     
         
Algemeen         
Omschrijving   Waarde     
Totaal benodigd brouwwater   33     
Maischdikte   3.2 l/kg     
Maischwater   22     
Spoelwater   12     
Kooktijd   90 minuten     
Berekende kleur   16 EBC (Dan A. Morey)     
Berekende bitterheid   60 EBU (Glenn Tinseth)     
         
Mout         
Moutnaam   % Stort   Massa   Kleur
Palemout 7 EBC   70.0 %   5 kg   8 EBC
Pilsmout 3 EBC   30.0 %   2 kg   3 EBC
         
Hop         
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd
Citra   12.5 %   23 gr   90 minuten

Na het koken in de Whirlpool:
33.3 gram Citra (hopkorrels)
26.6 gram Columbus (hopbloemen)
49.3 gram Cascade (hopbloemen)

Na hoofdvergisting overgieten in ander vat dan toevoegen:
33.3 gram Citra (hopkorrels)
26.6 gram Columbus (hopbloemen)
49.3 gram Cascade (hopbloemen)
         
Opmerkingen   Koud hop 4 dagen   

Na de 1e 4 dagen 3e en laatste partij Hop

33.3 gram Citra (hopkorrels)
26.6 gram Columbus (hopbloemen)
49.3 gram Cascade (hopbloemen)   
         
Gist         
Omschrijving   Waarde     
Gistsoort   Imperial Yeast A24       
Gist toegevoegd als   Smack Pack (2)     
Volume starter         
Beluchtingstijd         
Temperatuur giststarter         
Opmerkingen         
         
Maischschema         
Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1   66C   45 minuten   3.2 l/kg
2   72C   15 minuten   3.2 l/kg
3   78C   5 minuten     3.2 l/kg

Tags: