Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Is dit wat? Graag feedback bij deze Dubbel!  (gelezen 347 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Goed-Hardt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Nieuwenhagen Thuisbrouwerij
Is dit wat? Graag feedback bij deze Dubbel!
« Gepost op: 25-11-2018 18:47 u »
Hallo!

Graag feedback bij mijn eerste poging tot een eigen Dubbel recept.

Alvast bedankt!  :groots:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptNieuwenhagen Dubbel
Brouwdatum
BierstijlDubbel
Volume3,8 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)57 EBC
Berekende bitterheid (Rager)19 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
3,80 lWater uit Landgraaf
3,34 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,95 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC74,8 %
0,15 kgBlackSwaen Honey BiscuitDe Swaen85 EBC11,8 %
0,10 kgSpecial BDingemans350 EBC7,9 %
0,02 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,6 %
0,05 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC3,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
51,0 C1 min.10 min.3,1 l/kg
61,0 C1 min.25 min.3,1 l/kg
71,0 C1 min.35 min.3,1 l/kg
78,0 C1 min.3 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,5 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.19,2 IBU


Gist
starter[/data][data]Abbaye (Lallemand)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,5 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.19,2 IBU



(EDIT: Gist geeft hij niet goed weer: ik gebruik droge Lallemand Abbaye, 3,5 gram zonder een starter, dus gewoon zo in de gistfles)
(EDIT 2: geschat eind SG is 1016, geschat alc: 6,4%)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit wat? Graag feedback bij deze Dubbel!
« Reactie #1 Gepost op: 25-11-2018 23:02 u »
Ziet er in principe goed uit.

Voor meer body en volmondigheid zou ik starten bij 65 C en deze temperatuur 35 minuten aanhouden.
Daarna 20 minuten bij 73 C.

Verder zou ik de bruine basterdsuiker vervangen door Candy Syrup D-90.
Bruine basterdsuiker geeft een melassesmaak en werkt schuimnegatief. Diverse malen is dat gemeld hier op het forum. Waarschijnlijk komt dit door het anti-klontermiddel dat er in zit.
Je kunt 1 verpakking Candy Syrup D-90 gebruiken (225 g) en de rest aanvullen met kristalsuiker. Je zou zelfs het aandeel aan suiker in de stort kunnen verhogen naar 7 tot 8% om zo wat meer esters te krijgen die kenmerkend zijn voor een dubbel.

Offline Goed-Hardt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Nieuwenhagen Thuisbrouwerij
Re: Is dit wat? Graag feedback bij deze Dubbel!
« Reactie #2 Gepost op: 26-11-2018 01:11 u »
Wouw! Dank je wel! Dit ga ik in ieder geval proberen te verwerken in het recept!

Offline Goed-Hardt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Nieuwenhagen Thuisbrouwerij
Re: Is dit wat? Graag feedback bij deze Dubbel!
« Reactie #3 Gepost op: 03-12-2018 19:11 u »
Vandaag gebrouwen! Gezien ik de syrup nog niet binnen heb, maar wl wilde brouwen, heb ik kandijsuiker gebruikt ipv de basterdsuiker. Ik las namelijk dat die syrup grotendeels op basis van bruine kandijsuiker is.
Ik zal weer een update geven zodra het biertje verder is!

Het heeft in ieder geval al wel een naam gekregen: Nieuwenhagen Dubbel & Dwars

Tags: