Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept  (gelezen 316 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline owee

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Recept
« Gepost op: 03-11-2018 13:40 u »
Hallo allemaal,
even een vraag, morgen wil ik onderstaand recept brouwen wat goed zou zijn voor 10L.
Hoe kom ik er achter hoeveel spoelwater ik moet gebruiken? Ik ben nog niet zo bekend met BrouwHulp (ben een starter).
Kunnen jullie me op weg helpen?

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 10.0 %
begin-SG: 1093
eind-SG: 1018
EBC (kleur): 0.0
EBU (bitterheid): 36.0
Watertype 8.5 liter maischwater (pH = 5.54)

Pilsmout (3 EBC)  3165 g.   3 EBC   
Kristalmout (150 EBC) 300 g.   150 EBC   
Tarwemout (4 EBC)  265 g.   4 EBC   
Suiker 325 g.       
Target 8 g. 90 min. 10 α  Bloemen   
Hallertau 16 g. 90 min. 3.5 α  Bloemen   
Saaz hop 6.5 g. 10 min. 4 α  Bloemen   
Iers Mos (Irish Moss) 3 g. 30 min.     
Fermentis Safbrew T-58  1     Leverancier: Fermentis 
Maischwater 8.5 liter     Leverancier: Kraan 
Spoelwater       Leverancier: Kraan 
Bottel suiker 6 gr/liter       

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: recept
« Reactie #1 Gepost op: 03-11-2018 14:01 u »
Je recept in BrouwHulp. Als ik het recept kopieer naar mijn installatie, dan zou ik gaan voor 12 liter maischwater en 10 liter spoelwater.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk139
Naam receptOwee
Brouwdatum04-11-2018
BierstijlAmerikaans tarwebier
Volume10,0
Begin SG1,090 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,7%
Alcoholgehalte9,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)26 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement73,4 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
12,00 lVenlo water.
8,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l9 mg/l156 mg/l15 mg/l24 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,17 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,0 %
0,30 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC7,4 %
0,27 kgTarwemoutSBI3 EBC6,7 %
0,33 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.20 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gHallertauerpellets4,7%70 min.18,0 IBU
8,0 gTargetpellets10,8%70 min.20,6 IBU
6,5 gSaazbellen2,4%10 min.1,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Offline owee

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: recept
« Reactie #2 Gepost op: 03-11-2018 14:20 u »
Beste Eric,

Hartelijk dank voor je schema, ik ga er morgen mee aan de slag.
Zal dat ook even posten.

Nogmaals dank.

Groet Wouter

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: recept
« Reactie #3 Gepost op: 03-11-2018 14:22 u »
Owee,

Bepaal eerst eens hoe veel je verdampt gedurende je kooktijd. Tel dat op bij de hoeveelheid bier die je wilt hebben. Tot dat niveau moet je spoelen in je kookpan.
Dit is een wat simpele weergave, je hebt met nog meer te maken zo als krimp bij afkoelen van het wort en verliezen zoals het wort dat in de hop achterblijft of in je koelplaten etc. Nog niet druk om maken.

Ingo

Offline owee

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: recept
« Reactie #4 Gepost op: 03-11-2018 16:05 u »
Beste Ingo,
Dat is informatie waar ik in dit stadium brouwen denk ik veel mee kan. Boodschap is denk ik hier om je brouwinstallatie goed te kennen.
Dank

Groet Wouter



Offline owee

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Recept
« Reactie #5 Gepost op: 04-11-2018 17:06 u »
Vandaag was het zo ver. Alles ging goed, iets minder wort overgehouden. Bij proeven heel erg zoet. Ben zeer benieuwd, staat nu in de gistkast...




Tags: