Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel recept, tips?  (gelezen 439 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
Dubbel recept, tips?
« Gepost op: 01-11-2018 21:05 u »
Hallo mede-brouwers!

Mijn eerste dubbel, tevens de zesde keer dat ik ga brouwen. De laatste twee brouwsessies heb ik veel geleerd door het niet delen van mijn recepten maar door het eindresultaat te ervaren. Nu de temperaturen zakken wil ik een dubbel gaan brouwen en zou ik graag jullie visie over dit recept laten gaan.

Het doel is om de kruidige smaken van de hop en gist te combineren met de moutige karamel smaak.

Nog aan of opmerkingen?

Alvast bedankt!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptCopernicus
Kenmerk006 Dubbel
Brouwdatum3-11-2018
BiertypeDubbel
Aantal liters23
Gewenst begin SG1064 (7,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater33,1 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater19,6 liter
Spoelwater13,7 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur55 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid22 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Caramelmout 120 (DM)10,0 %0,618 kg120 EBC
Special B (DM)3,0 %0,185 kg310 EBC
Pilsmout (TS)67,0 %4,139 kg3 EBC
Kristalsuuiker10,0 %0,618 kg0 EBC
Munich Malt Type 110,0 %0,618 kg14 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz4,5 %30 gr10 minuten5 EBU
Brewer's Gold10,0 %15 gr90 minuten16 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safbrew T-58
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C40 minuten3,5 l/kg
272°C30 minuten3,5 l/kg
375°C1 minuten3,5 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel recept, tips?
« Reactie #1 Gepost op: 02-11-2018 08:14 u »
Ziet er prima uit. Zelf zou ik persoonlijk de tarwe vervangen voor bijvoorbeeld wat Munnich (14EBC). Dat verbeterd de moutige smaak waar je naar zoekt. Met deze gist zou ik ook eerder iets meer suiker toevoegen om niet een te zoete dubbel te krijgen. Het is ook maar net waar je naar op zoek bent. :biersmile:

Offline Yarreman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dubbel recept, tips?
« Reactie #2 Gepost op: 02-11-2018 15:06 u »
Zou er zelf ook de tarwe uitlaten en iets meer moutigheid toevoegen met Munich of Vienna. Maistijd op 63 graden zou ik zelf inkorten naar 20 minuten maar dat is persoonlijk.

Misschien ook erg leuk om je eigen donkere kandijsiroop te maken in plaats van standaard kristalsuiker. Er is een draadje van: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12561.0.html

Succes met brouwen.
 :proost:

Offline RobPh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
Re: Dubbel recept, tips?
« Reactie #3 Gepost op: 02-11-2018 19:35 u »
Ziet er prima uit. Zelf zou ik persoonlijk de tarwe vervangen voor bijvoorbeeld wat Munnich (14EBC). Dat verbeterd de moutige smaak waar je naar zoekt. Met deze gist zou ik ook eerder iets meer suiker toevoegen om niet een te zoete dubbel te krijgen. Het is ook maar net waar je naar op zoek bent. :biersmile:

Zou er zelf ook de tarwe uitlaten en iets meer moutigheid toevoegen met Munich of Vienna. Maistijd op 63 graden zou ik zelf inkorten naar 20 minuten maar dat is persoonlijk.

Misschien ook erg leuk om je eigen donkere kandijsiroop te maken in plaats van standaard kristalsuiker. Er is een draadje van: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,12561.0.html

Succes met brouwen.
 :proost:

Bedankt voor de tips, ik heb het recept aangepast. Ik heb het suikergehalte verhoogd want het bier mag best droog zijn en vooral niet zoet, ook heb ik Munich toegevoegd om het moutige meer terug te laten komen.

De kandijsiroop kende ik nog niet, iets om te onthouden!

Bedankt voor de tips, ik laat wel weten hoe het biertje is geworden!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dubbel recept, tips?
« Reactie #4 Gepost op: 04-11-2018 22:40 u »
Voor kruidigere smaak zou ik een gedeelte van de Brewers gold vervangen door Saaz. En bij de late hopgift ook Herbrücker gebruiken.

Tags: