Hey allemaal,
Het recept dat ik gebruik met mijn vrienden om onze eerste stappen in het hobbybrouwen ziet er als volgt uit. (Voor een opbrengst van ongeveer 35l)
• Brouwvat op vuur zetten en 20% van de hop toevoegen
o 13 Gram Styrian Goldings hopbloemen
o 16 Gram Hopbloemen Saas 2016
o 12 Gram Spalt Select 2016
• Wanneer het wort kookt voeg je 70% van de hop toe
• pH bijstellen naar 5,0 – 5,2
o 46 Gram Styrian Goldings hopbloemen
o 56 Gram Hopbloemen Saas 2016
o 42 Gram Spalt Select 2016
• Na 60 minuten koken voeg je de rest van de hop toe
o 7 Gram Styrian Goldings hopbloemen
o 8 Gram Hopbloemen Saas 2016
o 6 Gram Spalt Select 2016
Nu ik meer en meer recepten bekijk zie ik dat in de meeste recepten de hopsoorten er niet in 3 stappen wordt bijgedaan. Ik merk een verschil in de types van hop (bittere, beide, aromatische) maar niet zoals wij het doen.
Zorgt het voor een verschil in smaak denken jullie of zit het vooral tussen onze oren dat het enig verschil maakt door de hop in 3 keer toe te voegen?
Groetjes en alvast bedankt,
Kristof