Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Uitgegist maar dikke schuimlaag  (gelezen 747 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Quattrodonatore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Gepost op: 31-10-2018 20:17 u »
Na negen dagen is mijn IPA volledig vergist, maar er staat een dikke schuimlaag op?!? SG start was 1057, eind SG is 1011. Vergisting was met Wyeast 1056.
Weet iemand wat hier aan de hand is?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Quattrodonatore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #1 Gepost op: 31-10-2018 20:56 u »
Jongbier smaakt overigens bijzonder goed; geen smaakafwijkingen voorlopig. Vergistingstemperatuur was 19 graden. Gisteren de temperatuur verhoogd tot 22 graden. Geen enkele activiteit in waterslot. Wat te doen? Schuim afnemen, overhevelen en lageren naar 15 graden?

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #2 Gepost op: 31-10-2018 21:05 u »
Vergist je toevallig in zo'n lekke emmer van de Brouwmarkt?
Als je SG over een periode van een dag of 3 niet meer daalt dan is je bier wel uit gegist en dan is je schuimlaag ook weg.

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: 00
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2018 21:13 u »
Ik heb hier met Fermentis K-97 hier ook 'last' van. Het kan gewoon een gist eigenschap zijn, als je zeker weet dat het uitvergist is,  overhevelen naar een schoon vat (met weinig kopruimte) en dan lageren op 15 1,5 graad. Dan zakt alles gegarandeerd uit.

Offline Quattrodonatore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2018 21:18 u »
Vergist je toevallig in zo'n lekke emmer van de Brouwmarkt?
Als je SG over een periode van een dag of 3 niet meer daalt dan is je bier wel uit gegist en dan is je schuimlaag ook weg.

Wel emmer van de Brouwmarkt, maar dan een met een schroefdeksel. Die leek me niet echt lek, toch?
SG daalt ook al 4 dagen niet meer..

Offline Quattrodonatore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2018 21:21 u »
Ik heb hier met Fermentis K-97 hier ook 'last' van. Het kan gewoon een gist eigenschap zijn, als je zeker weet dat het uitvergist is,  overhevelen naar een schoon vat (met weinig kopruimte) en dan lageren op 15 1,5 graad. Dan zakt alles gegarandeerd uit.

Huidige SG is ook al lager dan berekend eind SG. Jongbier is kraakhelder. Wordt dus overhevelen en lekker fris lageren. Hoelang zou ik dit nog doen?

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: 00
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #6 Gepost op: 31-10-2018 21:28 u »
Berekend SG is maar een schatting, daar moet je niet al te veel waarde aan hechten. Eigenlijk had je het overhevelen iets eerder moeten doen, aangezien het oxidatierisico toeneemt als de gisting geheel voorbij is. Je zou het kunnen overhevelen  en dan 3 tot 5 dagen ijskoud wegzetten, daarna lekker bottelen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.274
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2018 21:31 u »
Schuim blijft geen 4 dagen staan, of je moet wel superschuim hebben. Dus toch grote kans dat het nog gist.

Offline Quattrodonatore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2018 21:42 u »
Schuim blijft geen 4 dagen staan, of je moet wel superschuim hebben. Dus toch grote kans dat het nog gist.

Dacht exact hetzelfde. Maar heb al 4 dagen 0 activiteit in waterslot. Schuimlaag is en blijft een centimeter of drie dik...

Offline Quattrodonatore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2018 21:44 u »
Berekend SG is maar een schatting, daar moet je niet al te veel waarde aan hechten. Eigenlijk had je het overhevelen iets eerder moeten doen, aangezien het oxidatierisico toeneemt als de gisting geheel voorbij is. Je zou het kunnen overhevelen  en dan 3 tot 5 dagen ijskoud wegzetten, daarna lekker bottelen.

Ik denk dat dit hem wordt; overhevelen en dan naar 1,5 graden voor een dag of 4-5. Kijken wat dat oplevert.

Offline Quattrodonatore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #10 Gepost op: 31-10-2018 22:09 u »
Hij staat nu weg bij 1,5 graden. Ik laat weten wat het is geworden.

Dank voor jullie reacties!!!

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.133
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #11 Gepost op: 01-11-2018 10:01 u »
Dacht exact hetzelfde. Maar heb al 4 dagen 0 activiteit in waterslot. Schuimlaag is en blijft een centimeter of drie dik...

Een waterslot is geen meetinstrument! Geduld geeft je beter bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #12 Gepost op: 01-11-2018 23:46 u »
Na negen dagen is mijn IPA volledig vergist, maar er staat een dikke schuimlaag op?!? SG start was 1057, eind SG is 1011. Vergisting was met Wyeast 1056.
Weet iemand wat hier aan de hand is?

Er zijn gisten die een heuse gistdeken vormen op je bier. Een bekende gist die dit doet is die van Westmalle.

De Wyeast #1056 is de vloeibare variant van de Fermentis US-05. Bij deze gist komt normaal gesproken geen gistdeken op het bier liggen. Maar dat kan wel.

https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/foamy-top-with-us-05.568461/

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #13 Gepost op: 02-11-2018 11:36 u »
Legde al die gisten maar een mooie schuimlaag op je jongbier dan heb geen last meer van oxidatie ook  :nut:

Geintje,
Heb het zelf ook al een aantal keren ervaren met us-05 notabene. Geen idee waar het vandaan kwam maar mijn bier is er niet minder op geworden dus heb met er ook geen zorgen over gemaakt.

Zelf zou ik hem alleen zover terugkoelen nadat je wat vergisting hebt gehad na het overhevelen, en je zeker weet dat je eind sg bereikt is voor het geval dat er toch nog wat vergistbare suikers in je bier aanwezig zijn.

Cheers,

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.274
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #14 Gepost op: 02-11-2018 18:07 u »
Er zijn gisten die een heuse gistdeken vormen op je bier.
Maar er is toch wel een verschil tussen gistdeken en schuimdeken lijkt mij. Het ging hier om 'schuimdeken' en de vraag daarom of het bier wel was uitgegist.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.116
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #15 Gepost op: 02-11-2018 18:19 u »
Heb vandaag ook een IPA gebotteld was vergist met de Gozdawa West Coast "chico" SVG 87% maar een prachtig "lakentje" erover.

Het beste bier brouw jezelf


Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #16 Gepost op: 02-11-2018 21:31 u »
Maar er is toch wel een verschil tussen gistdeken en schuimdeken lijkt mij. Het ging hier om 'schuimdeken' en de vraag daarom of het bier wel was uitgegist

Ik ben in Engeland wel eens in een brouwerij geweest waarbij bier vergist werd in open betonnen bakken waarbij de schuimlaag van gist voor de afscheiding zorgde. Nooit infecties daar en al helemaal geen waterslot.
   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #17 Gepost op: 03-11-2018 15:26 u »
Maar er is toch wel een verschil tussen gistdeken en schuimdeken lijkt mij. Het ging hier om 'schuimdeken' en de vraag daarom of het bier wel was uitgegist.

Een gistdeken is een combinatie van gist en schuim...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Uitgegist maar dikke schuimlaag
« Reactie #18 Gepost op: 03-11-2018 15:37 u »
Ik ben in Engeland wel eens in een brouwerij geweest waarbij bier vergist werd in open betonnen bakken waarbij de schuimlaag van gist voor de afscheiding zorgde. Nooit infecties daar en al helemaal geen waterslot.

Dat was ook hier gebruikelijk in het verleden.

Inmiddels zijn de open gistbakken bijna overal vervangen door gesloten gisttanks met koelmantels. Je hebt hierdoor als brouwer veel meer controle over je vergisting en geen enkel risico of infecties.
Een probleem van open gistbakken is dat je die niet automatisch kunt reinigen. Het reinigen is vrij arbeidsintensief.
De grote CCT's in commerciŽle brouwerijen worden gereinigd met CIP-installaties.

Tags: