Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik  (gelezen 648 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 966
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Gepost op: 31-10-2018 10:55 u »
Is er bij Dunkel Weizen een bepaald percentage tarwe dat minimaal gebruikt moet worden?
Zijn er andere ethische verplichtingen waaraan een Dunkelweizen moet voldoen om Dunkelweizen te mogen heten?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #1 Gepost op: 31-10-2018 11:46 u »
Minimaal 55% tarwe. Geen kruiden. Ik kook altijd wat koriander en een paar partjes limoen mee. Dus ik ben in overtreding.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 966
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #2 Gepost op: 31-10-2018 11:53 u »
Ik kook altijd wat koriander en een paar partjes limoen mee.
En dan de laatste 10 minuten neem ik aan?
Wat doet die limoen qua smaak voor je?
Totale kooktijd 60 minuten (ipv 90)? En inmaischen op 42'C?
Zijn allemaal dingen die ik terug zie komen in recepten maar niet weet of dit standaard is...

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: 00
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2018 12:01 u »
Kijk hier even over de achtergrond van de maischschema's


http://braumagazin.de/article/stilportrait-weissbier-von-nelken-und-bananen/


Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 966
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2018 12:16 u »

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: 00
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #5 Gepost op: 31-10-2018 12:19 u »
Citaat
Dieser Artikel ist auch in englischer Übersetzung verfügbar.

Ook in Engelse vertaling beschikbaar.


Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #7 Gepost op: 31-10-2018 12:35 u »
En dan de laatste 10 minuten neem ik aan?
Wat doet die limoen qua smaak voor je?
Totale kooktijd 60 minuten (ipv 90)? En inmaischen op 42 ºC?
Zijn allemaal dingen die ik terug zie komen in recepten maar niet weet of dit standaard is...
Ja laatste 10 minuten koriander. De limoen gaat er in partjes in.
Maakt het net iets frisser maar de limoen is niet echt te herkennen.
De 42C rust noemen ze ook wel de ferulic acid rust. Men zegt dat hier de kruidnagel door benadrukt wordt. Het is ook het enige bier waarbij ik nog meerstapsmaischen toepas.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 966
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #8 Gepost op: 31-10-2018 12:40 u »
De 42C rust noemen ze ook wel de ferulic acid rust. Men zegt dat hier de kruidnagel door benadrukt wordt. Het is ook het enige bier waarbij ik nog meerstapsmaischen toepas.
42 lijkt me zo laag. Ik las ergens zelfs 36 ºC en dan naar 45 ºC maar heeft dat er dan mee te maken dat je meer dan 50% tarwe gebruikt terwijl je bij gerstenmout veel hoger kunt gaan zitten?

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #9 Gepost op: 31-10-2018 13:09 u »
42 lijkt me zo laag. Ik las ergens zelfs 36 ºC en dan naar 45 ºC maar heeft dat er dan mee te maken dat je meer dan 50% tarwe gebruikt terwijl je bij gerstenmout veel hoger kunt gaan zitten?
Bij 42 ºC komt ferulic acid of in gewoon Nederlands ferulzuur vrij. Dit ferulzuur wordt tijdens de vergisting (door de gist) omgezet in 4vinyl guaiacol (4VG) dat de kruidnagel smaak geeft.
Het wordt ook aangeraden de maisch pH hoger te houden (5,7 - 5,8) tijdens deze rust en daarna pas aan te zuren met bv. melkzuur.
Mijn weizen komt hierdoor altijd prima uit de test. Ik gebruik WY3068 gist. (Weihenstephaner)
Ik gebruik 60% tarwe en een groot deel pilsmout. Met een klein deel experimenteer ik met kleur en smaak.
Ik gebruik Tettnanger bitterhop en Saaz aroma.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 966
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #10 Gepost op: 31-10-2018 13:13 u »
Bij 42 ºC komt ferulic acid of in gewoon Nederlands ferulzuur vrij. Dit ferulzuur wordt tijdens de vergisting (door de gist) omgezet in 4vinyl guaiacol (4VG) dat de kruidnagel smaak geeft.
Het wordt ook aangeraden de maisch pH hoger te houden (5,7 - 5,8) tijdens deze rust en daarna pas aan te zuren met bv. melkzuur.
Mijn weizen komt hierdoor altijd prima uit de test. Ik gebruik WY3068 gist. (Weihenstephaner)
Ik gebruik 60% tarwe en een groot deel pilsmout. Met een klein deel experimenteer ik met kleur en smaak.
Ik gebruik Tettnanger bitterhop en Saaz aroma.

Super! Hier kan ik echt wat mee...

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.062
  • Land: nl
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #11 Gepost op: 31-10-2018 16:24 u »
Bij 42 ºC komt ferulic acid of in gewoon Nederlands ferulzuur vrij.
Ik gebruik 60% tarwe en een groot deel pilsmout. Met een klein deel experimenteer ik met kleur en smaak.
Ik gebruik Tettnanger bitterhop en Saaz aroma.

Ik ken het als ferulinezuur.
Voor een Weizen hoort geen tarwe maar tarwemout gebruikt te worden (60% tarwe- en een groot deel pilsmout).

Hopbier


Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #12 Gepost op: 01-11-2018 00:00 u »
Ik ken het als ferulinezuur.
Voor een Weizen hoort geen tarwe maar tarwemout gebruikt te worden (60% tarwe- en een groot deel pilsmout).

Hopbier
Bedankt! Bedoelde ik ook.

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #13 Gepost op: 02-11-2018 10:53 u »
Met de vergistings temperatuur kun je ook nog de banaan/kruidnagel aroma sturen onder en boven 20 graden

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #14 Gepost op: 02-11-2018 13:48 u »
Met de vergistings temperatuur kun je ook nog de banaan/kruidnagel aroma sturen onder en boven 20 graden
Tot hoever ga jij maximaal?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.336
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Dunkelweizen: percentage tarwegebruik
« Reactie #15 Gepost op: 03-11-2018 00:05 u »
De hoeveelheid tarwe in een Weizen in Duitsland wordt door de "verkehrsordnung" bepaald. Een weldenkend mens mag verwachten dat als een bier een tarwebier genoemd wordt meer dan de helft van de stort dan ook daadwerkelijk uit tarwe bestaat. Daar men in Duitsland geen ongemoute tarwe mag gebruiken (rohfrucht) is het dus tarwemout.

Ingo

Tags: