Komende maand is het weer “november: experimentenmaand”. Ik kan iedereen aanraden om eens een experiment/test uit te voeren. Je leert er veel van. En als je er verslag van doet leren we er allemaal wat van. Zie ook het topic
November 2018 - Experimentenwedstrijd voor forumleden.
Hoewel het geen oktober is ben ik op dit moment weer bezig met een test. Directe aanleiding was het topic
Koudhop roeren, mag dat? Vanuit koudhop zouden er weer zetmeel en dextrinen splitsende enzymen in je bier komen. Dit zou kunnen leiden tot problemen bij de hergisting op de fles. De enzymen breken dan dextrinen af die de gist kan vergisten waardoor er een zeer hoge koolzuurdruk in je bier ontstaat.
Om te kijken of koudhop invloed heeft op de vergistingsgraad van je bier ben ik bezig met het uitvoeren van test. Ik heb afgelopen zondag een bier gebrouwen. Een quadrupel waarbij caramout (5,9%) kristalsuiker (5,9%) gebruikt is en kandijsiroop (Candi Syrup D-90) (5,9%). De gebruikte gist is Wyeast #1762 Belgian Abbey II (Rochefort gist).
Op het moment dat ik het bier uit mijn CCT tapte via de monsterkraan had deze een vergistingsgraad van zo'n 65% en een pH van 3,80. De felle hoofdgisting was voorbij en het bier bevond zich van de overgang naar de nagisting.
Ik heb 2 liter bier afgetapt in een fles met een inhoud van 3 liter. Van daaruit 3 monsterflessen gevuld met precies 650 gram bier.
Fles 1 – Geen koudhop
Fles 2 – 1 g koudhop Crystal hoppellets 3,7% alfazuur
Fles 3 – 10 g koudhop Crystal hoppellets 3,7% alfazuur
Een dag na toevoegen zag dat er zo uit.



Deze ochtend zag het er als volgt uit.



Met behulp van de weegmethode heb ik de vergisting in de flessen gevolgd.
Dat geeft het volgende beeld.

Tegelijk heb ik de vergisting gevolgd in mijn CCT door om de twee dagen een monster te nemen via het monsterkraantje. Dat gaf een vergelijkbaar beeld met de fles waaraan geen koudhop is toegevoegd.
Na 4 dagen vergisting - 72% SVG
Na 6 dagen vergisting – 76% SVG
Bij de CCT is geen koudhop toegevoegd.
De toename aan vergistingsgraad is vrij spectaculair. Bij 1 gram hop is het tot nu toe minder dan bij 10 gram. Ik ben benieuwd of het dit monster met de tijd verder door vergist. Enzymen worden niet opgebruikt bij een reactie en blijven beschikbaar. Dit zou dus betekenen dat op termijn de vergistingsgraad langzaam omhoog gaat.
De komende tijd ga ik nog door met het meten van het gewicht van de flessen om zo meer inzicht te krijgen.
Is er iemand die in het kader van november: experimentenmaand het ziet zitten om een soortgelijke test uit te voeren met 3 verschillende hopsoorten met precies dezelfde hoeveelheid hop. Dat geeft inzicht in de vraag of de hogere vergistingsgraad afhankelijk is de gebruikte hop.
Als er meerdere leden hiermee aan de gang gaan krijgen we een beter beeld van de invloed van koudhop op de vergistingsgraad.