Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: experiment: invloed pH op hop creep  (gelezen 174 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 454
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
experiment: invloed pH op hop creep
« Gepost op: 27-03-2020 14:54 u »
Ik ben zelf fan van goed gehopte bieren, brouw deze dikwijls en volg al langer het zeer interessante 'hop-creep' topic na verschillende spuiters. Zelf omzeil ik voorlopig het probleem door mijn gedroogd gehopte bieren in kegs te doen. Ondertussen probeer ik mee te denken naar een oplossing voor op fles.

Momenteel ben ik wat aan het lezen en opzoeken ivm hop-creep en pH en kom ik de volgende statements tegen in de literatuur:
- bier gaat de fermenter in ronde de 5 pH en komt er ergens tussen de 4 en 4.4 pH uit.
- drooghoppen zorgt voor een pH stijging van tussen 0.3 en 0.5 pH
- de optimale werkingsspanne van hop enzymen is tussen 4 en 5 pH, laat ons zeggen best spot 4.5 pH

Maw, kunnen we door de pH beter te controleren bv. tijdens de drooghop omlaag brengen (op zijn minst de stijging compenseren) om zo hop creep te voorkomen?

Hiervoor zou ik graag volgend experimentje doen:
10 flesjes met zelfde wort. Allemaal laten uitgisten
1 zonder koudhop
9 met koudhop maar met elk een ander pH van 3.6 tot 5.4 met 0.2 pH tussenstap verschil.
final gravity van elk meten.

Wat denken jullie, zou dit nuttige info kunnen opleveren tussen verband pH en vergistingsgraad bij drooghoppen?

Gegroet


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 625
Re: experiment: invloed pH op hop creep
« Reactie #1 Gepost op: 27-03-2020 18:10 u »
pH-Waarden zijn vrijwel altijd optimumwaardes. Ofwel: het enzym is het meest efficient bij die bepaalde pH-waarde of temperatuur. Dat betekent dat het buiten die waarden nog steeds werkt. Wel minder efficient, maar met de factor tijd wordt dat weer recht getrokken.

Voorts moet je ook smaaktesten gaan doen. Je kunt niet ongestraft de pH van je bier aanpassen zonder smaakverschillen(of afwijkingen) te krijgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.186
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: experiment: invloed pH op hop creep
« Reactie #2 Gepost op: 27-03-2020 21:59 u »
De pH omhoog gaat omhoog als je koudhopt. Dat is al langer bekend en op het forum is daar ook aandacht aan besteed. Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33564.html
Verder gaat de pH omhoog door autolyse. Ook dat is factor van belang. Dat gebeurt meteen nadat de hoofdgisting overgaat in de nagisting. Hoe meer gist je geŽnt hebt des te groter het effect.

Tags: