Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting gestopt  (gelezen 558 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joreb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vergisting gestopt
« Gepost op: 22-02-2019 22:14 u »
Hallo,

Ik heb een probleem met mijn Paasbock:
https://www.twortwat.nl/recepten?id=30

De gist heb ik vervangen met M76 Bavarian Lager (dit ivm de T-58 niet verkrijgbaar was). Probleem is dat ik niet weet hoeveel gist erin zit (ook niet online te vinden) ook de datum staat er niet op bij Mangrove Jack. Ik had toen al een gevoel om gewoon een giststarter te maken, maar daar had ik geen tijd om brouwen uit te stellen (andere dagen kon ik niet brouwen). Ik heb dan maar berekend met MrMalty en heb 3 pakjes gebruikt (met een reserve bijgekocht).

Begin SG was 1072 en is nu 1068 na 5 dagen  :weetniet:

De temperatuur moest zijn tussen de 8 en 14 graden; in begin op 9 graden gezet en na twee dagen 10 graden (maar ook geen reactie) nu heb ik de temperatuur op 12 graden gezet.

Is er nog iets wat ik kan doen? Kan ik ook de reserve gebruiken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting gestopt
« Reactie #1 Gepost op: 22-02-2019 23:29 u »
Ik weet niet om hoeveel wort het gaat. Vermoedelijk gaat het om meer dan 10 liter  ;)

Bij een ondergist moet je meer geduld hebben dan bij een bovengist. Het is goed dat je de temperatuur verhoogd hebt. Hoe lager de temperatuur des te langer het vergistingsproces duurt.

Het is nu een kwestie van geduld hebben. Kijk morgen eens naar het waterslot. Mijn inschatting is dat die dan meer activiteit laat zien.

Offline Joreb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting gestopt
« Reactie #2 Gepost op: 23-02-2019 22:43 u »
Hi Jacques!

Inderdaad de waterslot begint nu wel goed te pruttelen! :) Zal morgen de SG meten!

Het was trouwens 23 liter (vergat dat bij te melden :verbergen: excuses)  :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.652
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vergisting gestopt
« Reactie #3 Gepost op: 23-02-2019 23:56 u »
Goed dat je de temperatuur verhoogd hebt. Mrmalty houdt namelijk bij ondergisters onvoldoende rekening met de vergistingstemperatuur. Bij een vergistingstemperatuur van 9 șC heb je aanzienlijk meer gist nodig dan bij 12 șC. Tot wel 3 keer zo veel...
Zie ook https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/08/SafLager-S-189_Rev1.pdf
 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.690
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergisting gestopt
« Reactie #4 Gepost op: 24-02-2019 08:43 u »
Op dit moment heb ik 2.5 liter wort aan het gisten als proefje met een ondergist. 
Hier het SG tegen de tijd in dagen. (Via de weegmethode, proefje loopt nog dus nog niet echte SS gemeten)
Op dag 3 is er nog eens 75 gram suiker bijgedaan op 2.5 liter. (Een van de doelen is alcoholtolerantie bepalen van de gist).
Gisting was bij 13 graden en met roermagneet hiermee houd ik de gist in oplossing door eens in de paar uur even aan te zetten.
Wat je ziet is dat de gist snel neerslaat als je niet roert bij deze kleine hoeveelheden (minder wervelingen). Ik denk dat dat een belangrijke reden is waarom je anders veel gist moet toevoegen. Deze wort is aangeënt met kleine startertje van ca 25 ml en daarna beluchten door flink schudden, bij 20 graden tot gisting op gang kwam, daarna rustig af laten koelen naar 13 graden.

Ondanks de normale hoeveelheid gist was het hoofdwort uitgegist na 3 dagen, en niet vastgelopen zoals blijkt uit het vervolg met suiker. Op dit moment SVG=71%, 8.3 vol% alcohol volgens de curve hieronder   
 

Tags: