Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad  (gelezen 2848 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Gepost op: 28-10-2018 12:13 u »
Komende maand is het weer “november: experimentenmaand”. Ik kan iedereen aanraden om eens een experiment/test uit te voeren. Je leert er veel van. En als je er verslag van doet leren we er allemaal wat van. Zie ook het topic November 2018 - Experimentenwedstrijd voor forumleden.

Hoewel het geen oktober is ben ik op dit moment weer bezig met een test. Directe aanleiding was het topic Koudhop roeren, mag dat? Vanuit koudhop zouden er weer zetmeel en dextrinen splitsende enzymen in je bier komen. Dit zou kunnen leiden tot problemen bij de hergisting op de fles. De enzymen breken dan dextrinen af die de gist kan vergisten waardoor er een zeer hoge koolzuurdruk in je bier ontstaat.

Om te kijken of koudhop invloed heeft op de vergistingsgraad van je bier ben ik bezig met het uitvoeren van test. Ik heb afgelopen zondag een bier gebrouwen. Een quadrupel waarbij caramout (5,9%) kristalsuiker (5,9%) gebruikt is en kandijsiroop (Candi Syrup D-90) (5,9%). De gebruikte gist is Wyeast #1762 Belgian Abbey II (Rochefort gist).

Op het moment dat ik het bier uit mijn CCT tapte via de monsterkraan had deze een vergistingsgraad van zo'n 65% en een pH van 3,80. De felle hoofdgisting was voorbij en het bier bevond zich van de overgang naar de nagisting.
Ik heb 2 liter bier afgetapt in een fles met een inhoud van 3 liter. Van daaruit 3 monsterflessen gevuld met precies 650 gram bier.
Fles 1 – Geen koudhop
Fles 2 – 1 g koudhop Crystal hoppellets 3,7% alfazuur
Fles 2 – 10 g koudhop Crystal hoppellets 3,7% alfazuur

Een dag na toevoegen zag dat er zo uit.




Deze ochtend zag het er als volgt uit.





Met behulp van de weegmethode heb ik de vergisting in de flessen gevolgd.
Dat geeft het volgende beeld.



Tegelijk heb ik de vergisting gevolgd in mijn CCT door om de twee dagen een monster te nemen via het monsterkraantje. Dat gaf een vergelijkbaar beeld met de fles waaraan geen koudhop is toegevoegd.
Na 4 dagen vergisting  - 72% SVG
Na 6 dagen vergisting – 76% SVG
Bij de CCT is geen koudhop toegevoegd.

De toename aan vergistingsgraad is vrij spectaculair. Bij 1 gram hop is het tot nu toe minder dan bij 10 gram. Ik ben benieuwd of het dit monster met de tijd verder door vergist. Enzymen worden niet opgebruikt bij een reactie en blijven beschikbaar. Dit zou dus betekenen dat op termijn de vergistingsgraad langzaam omhoog gaat.
De komende tijd ga ik nog door met het meten van het gewicht van de flessen om zo meer inzicht te krijgen.


Is er iemand die in het kader van november: experimentenmaand het ziet zitten om een soortgelijke test uit te voeren met 3 verschillende hopsoorten met precies dezelfde hoeveelheid hop. Dat geeft inzicht in de vraag of de hogere vergistingsgraad afhankelijk is de gebruikte hop.
Als er meerdere leden hiermee aan de gang gaan krijgen we een beter beeld van de invloed van koudhop op de vergistingsgraad.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #1 Gepost op: 28-10-2018 16:33 u »
Volgende week zondag ga ik een Quadrupel brouwen. Ik kan dan dit experiment doen met bijvoorbeeld Topaz 17% alpha. Het enige is dat ik geen pH meter en geen weegschaal heb die op de tiende gram nauwkeurig kan wegen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #2 Gepost op: 28-10-2018 20:01 u »
Volgende week zondag ga ik een Quadrupel brouwen. Ik kan dan dit experiment doen met bijvoorbeeld Topaz 17% alpha. Het enige is dat ik geen pH meter en geen weegschaal heb die op de tiende gram nauwkeurig kan wegen.

Een pH-meter is niet noodzakelijk.
Als je de test uitvoert in wijnflessen kun je prima wegen met
vandaag besteld, dinsdag in huis...

Kan ook via ebay ben je iets goedkoper uit maar duurt het veel langer voordat je het in huis hebt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #3 Gepost op: 03-11-2018 17:29 u »
Een update in de maand november: experimentenmaand.

Het verschil in de vergistingsgraad is opgelopen tot zo'n 12%. Dat is een opmerkelijk verschil. Wel of niet koudhoppen maakt veel uit voor de vergistingsgraad is mijn voorlopige conclusie.





De afgelopen tijd ook refractometingen gedaan van het jongbier in mijn CCT. Die metingen komen goed overeen met die van de weegmethode van fles 1 geen koudhop. Dat is een controlemeting. Bij mijn CCT zit bij dit brouwsel geen koudhop.

Om te onderzoeken dat je ook een opmerkelijke verhoging krijgt als je koudhop toevoegt nadat de nagisting nagenoeg is afgerond. Heb ik een 4e fles gevuld met het bier uit de CCT. Hierbij heb ik 5 gram koudhop gevoegd. Wederom Crystal hoppellets 3,7% alfazuur. Dit heb ik gisteren gedaan. Voor de grafiek is deze nog niet meegenomen.

Het verloop van de afname van gewicht zal door mij de komende tijd gevolgd worden. Ik ben benieuwd welk beeld de 4e fles zal opleveren.

Bij fles 3 waar 10 g koudhop was toegevoegd is de koudhop inmiddels naar beneden gezakt.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat dit ook het geval is bij fles 4.








Is er iemand die in het kader van november: experimentenmaand ook een test wilt doen naar de effecten van verschillende hopsoorten? Uit eerder wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de hopsoort uitmaakt voor de stijging van de pH door het koudhoppen. Ik ben benieuwd of dit ook geldt voor de vergistingsgraad.



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.597
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #4 Gepost op: 03-11-2018 18:07 u »
Op het moment dat ik het bier uit mijn CCT tapte via de monsterkraan had deze een vergistingsgraad van zo'n 65% en een pH van 3,80.

Dat is de pH van een zuur bier !!!  :) ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.597
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #5 Gepost op: 03-11-2018 18:11 u »
Wel of niet koudhoppen maakt veel uit voor de vergistingsgraad is mijn voorlopige conclusie.

Een voorzichtige conclusie! De gebruikte gist heeft hier ongetwijfeld een invloed op! Dus pas op met conclusies!  :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #6 Gepost op: 03-11-2018 18:46 u »
Een voorzichtige conclusie! De gebruikte gist heeft hier ongetwijfeld een invloed op! Dus pas op met conclusies!  :brouwen:
Maar er is dezelfde gist gebruikt, dus gist is hetgene wat niet gevarieerd is tijdens de proef. Of er moet verzuring opgetreden zijn door infectie via de hop als verklaring voor de hogere SVG. Ik vraag me af of je dit effect ook krijgt als je wat gefilterde wort zou toevoegen wat niet boven de 65 graden is geweest, dus waar de enzymen nog actief zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #7 Gepost op: 03-11-2018 23:04 u »
Dat is de pH van een zuur bier !!!  :) ;)

Dat is de pH van het bier als het hoogtepunt van de vergisting net achter de rug is.
Daarna gaat de pH door autolyse weer omhoog.

Bij het bier in mijn CCT heb ik de pH gevolgd. Na het koken had het wort een pH van 5.08.

Na twee dagen hoofdgisting was de pH 3,80. Een teken van een stevige vergisting.
4 dagen na start vergisting pH = 3,89.
6 dagen na start vergisting pH = 3,97
8 dagen na start vergisting pH = 4,03
12 dagen na start vergisting pH = 4,21

Bij dit bier heb ik weinig gist afgetapt. Vandaar de grote stijging van de pH-waarde.

Ik heb overigens vaker gehad over het het feit dat de pH aan het begin van de vergisting snel daalt en daarna door autolyse weer stijgt. Autolyse is een iets dat al heel vroeg in het brouwproces plaatsvindt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #8 Gepost op: 03-11-2018 23:11 u »
Een voorzichtige conclusie! De gebruikte gist heeft hier ongetwijfeld een invloed op! Dus pas op met conclusies!  :brouwen:

Zoals Hans ook al schrijft is dit niet een gevolg van de gist, die is dezelfde en alle monsters hebben evenveel gist...

Dat koudhop invloed heeft op de vergistingsgraad hebben anderen ook al gezien. https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37199.0.html
Uit mijn test blijkt dat het gaat om aanzienlijk effect gaat.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.276
  • Land: be
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #9 Gepost op: 04-11-2018 06:30 u »
Opletten dat je je niet laat vangen door de daling in dichtheid tgv het uitwijken van de CO2, je jong bier is immers een oververzadigde oplossing van CO2.
Door het toevoegen van dryhop ga je voldoende gaskiemen in brengen zodat je van een oververzadigde naar een verzadigde oplossing van CO2 gaat, tevens zal de oplosbaarheid van CO2 ook sterk dalen daar je andere componenten in oplossing brengt, dit opzich zorgt sowieso al voor een stevige daling in je dichtheid en natuurlijk dus ook in je werkelijk gewicht van je staal.

De weegmethode geeft in dit geval een heel sterk vertekend beeld, ze mag enkel indicatief geïnterpreteerd worden en zeker niet als een absolute waarde!!

Zoals je zelf zei "Enzymen worden niet opgebruikt bij een reactie en blijven beschikbaar." dus je eind SVG moet de zelfde worden of zijn zowel bij 1 g/l als bij 10g/l dryhop, en dat komt nu helemaal niet tot uiting in je grafieken, de oorzaak dat je dit nu niet ziet zit vermoedelijk dus de gebruikte weegmethode en de verminderde oplosbaarheid van CO2 bij 10g/l tov 1 g/l.

Hier ook nog een link naar een gelijkaardig onderzoek maar dan met verschillende hoppen, verschillende oogstjaren van de zelfde hop, dryhoppen bij verschillende temperatuur enz.
https://www.tandfonline.com/eprint/BQ2Hm6dFH9AkTuD4xCsV/full

Zie bijgevoegde curve van de dichtheid van CO2 in water en CO2 in een pils bier ifv temperatuur.



Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #10 Gepost op: 04-11-2018 10:46 u »
Gistend bier verzadigd met CO2 scheelt dus 2 Sg punten bij 20 ºC. Maar volgens mij  leveren de aanwezigheid van condensatiekernen (hop) alleen maar op dat het systeem sneller naar de evenwichtsconcentratie gaat en niet dat je aan andere evenwichtsconcentratie krijgt.  Ik weet even niet wat het begin SG was, stel even 1060, dan is 2 SG punten een verschil in SVG van ca 3% en dan zou alle CO2 weg moeten zijn. Ik denk dat je hier dus praat over hooguit een effect van 0.5% op de SVG. De curves liggen 15% uit elkaar dus kan nooit hiermee verklaard worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #11 Gepost op: 04-11-2018 12:06 u »
Opletten dat je je niet laat vangen door de daling in dichtheid tgv het uitwijken van de CO2, je jong bier is immers een oververzadigde oplossing van CO2.
Door het toevoegen van dryhop ga je voldoende gaskiemen in brengen zodat je van een oververzadigde naar een verzadigde oplossing van CO2 gaat, tevens zal de oplosbaarheid van CO2 ook sterk dalen daar je andere componenten in oplossing brengt, dit opzich zorgt sowieso al voor een stevige daling in je dichtheid en natuurlijk dus ook in je werkelijk gewicht van je staal.

De weegmethode geeft in dit geval een heel sterk vertekend beeld, ze mag enkel indicatief geïnterpreteerd worden en zeker niet als een absolute waarde!!

Zoals je zelf zei "Enzymen worden niet opgebruikt bij een reactie en blijven beschikbaar." dus je eind SVG moet de zelfde worden of zijn zowel bij 1 g/l als bij 10g/l dryhop, en dat komt nu helemaal niet tot uiting in je grafieken, de oorzaak dat je dit nu niet ziet zit vermoedelijk dus de gebruikte weegmethode en de verminderde oplosbaarheid van CO2 bij 10g/l tov 1 g/l.

Hier ook nog een link naar een gelijkaardig onderzoek maar dan met verschillende hoppen, verschillende oogstjaren van de zelfde hop, dryhoppen bij verschillende temperatuur enz.
https://www.tandfonline.com/eprint/BQ2Hm6dFH9AkTuD4xCsV/full

Zie bijgevoegde curve van de dichtheid van CO2 in water en CO2 in een pils bier ifv temperatuur.


De weegmethode is naar mijn idee prima te gebruiken voor dit soort tests. De koolzuur ontwijkt en alcohol wordt gevomd. Het gewicht van je bier verandert hierdoor en dat is met een weegschaal eenvoudig vast te stellen. Bij het gebruik van een hydrometer heeft het koolzuurgehalte meer invloed.

Het gaat hier om een groot effect. Veel groter dan het effect dat je ziet op de grafieken die jij aanhaalt.
Overigens is bekend dat koolzuurdruk invloed heeft op de vergistingsgraad. Gist kan niet zo goed tegen druk.

De test loopt nog. Ik ben van plan de flessen nog een tijd te volgen. Ook om te zien dat de monsters 2 en 3 naar elkaar toe kruipen. Vooralsnog heeft fles 3 het voordeel dat er meer enzymen zijn.

Al een tijd zie ik dat bij bieren die uitgegist waren en waar vlak voor het bottelen koudhop wordt toegevoegd na een maand tot 2 maanden het koolzuurgehalte veel hoger is.
Het artikel Unintended Over-Attenuation from Dry Hopping Beers
https://www.craftbrewersconference.com/wp-content/uploads/2017_presentations/Tom-Shellhammer_02.pdf is voor mij de aanleiding geweest om deze test uit te voeren.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #12 Gepost op: 04-11-2018 12:23 u »
Jacques, ik vroeg me af of je ook data hebt vanaf het begin van de gisting. Het lijkt alsof de gisting in het begin ook sneller gaat met hop, maar omdat er dan nog heel vel suiker is zou ik verwachten dat de extra enzymen dan nog vrijwel geen invloed hebben, dus zou alles even snel moeten vergisten. Dat zouden de curves vanaf het begin mooi kunnen laten zien.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #13 Gepost op: 04-11-2018 13:00 u »
Jacques, ik vroeg me af of je ook data hebt vanaf het begin van de gisting. Het lijkt alsof de gisting in het begin ook sneller gaat met hop, maar omdat er dan nog heel vel suiker is zou ik verwachten dat de extra enzymen dan nog vrijwel geen invloed hebben, dus zou alles even snel moeten vergisten. Dat zouden de curves vanaf het begin mooi kunnen laten zien.

De koudhop zit er niet vanaf het begin er bij. Na een kleine 54 uur na het enten van de gist heb ik de monsters uit mijn CCT getapt. Daarbij heb ik eerst een grote fles gevuld en van daaruit de monsterflessen.

Op het moment dat de test startte was de SVG al zo'n 65%. De koudhop heeft dus geen invloed gehad op het begin van de vergisting.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #14 Gepost op: 04-11-2018 13:34 u »
De koudhop zit er niet vanaf het begin er bij. Na een kleine 54 uur na het enten van de gist heb ik de monsters uit mijn CCT getapt. Daarbij heb ik eerst een grote fles gevuld en van daaruit de monsterflessen.

Op het moment dat de test startte was de SVG al zo'n 65%. De koudhop heeft dus geen invloed gehad op het begin van de vergisting.
Vraag is dan wel hoe je eea dan zodanig hebt gecorrigeerd dat de weegmethode nog betrouwbaar is omdat je gewicht hebt toegevoegd. zo te zien is dat wel goed gegaan omdat de curves elkaar in het begin vrijwel raken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #15 Gepost op: 04-11-2018 16:46 u »
Als dit effect er is dan zou je het ook moeten zien als je bottelt met een beetje hop. Dan zou je zonder bottelsuiker toch nog veel druk op je flesje krijgen. Dat zou een 2e onafhankelijk testje kunnen zijn om dit effect te onderzoeken 1 flesje met en 1 flesje zonder hop bottelen.

Offline remon de boer

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #16 Gepost op: 04-11-2018 16:57 u »
Ik ben bezig met een ipa en moet er ook koudhoppen. Dit is de eerste keer dat ik dit ga doen. Kan ik de hop er zo bij gooien of moet ik bijvoobeeld ivm infecties vooraf de hop nog behandelen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #17 Gepost op: 04-11-2018 17:08 u »
Vraag is dan wel hoe je eea dan zodanig hebt gecorrigeerd dat de weegmethode nog betrouwbaar is omdat je gewicht hebt toegevoegd. zo te zien is dat wel goed gegaan omdat de curves elkaar in het begin vrijwel raken.

Ik heb het gewicht gecorrigeerd met behulp van een refractometing. Aan de hand daarvan heb ik uitgerekend hoeveel gram er vergist was. Daarmee heb ik rekening gehouden bij het vaststellen van het begin gewicht van de flessen. Ook heb ik rekening gehouden met het gewicht van het gevuld waterslot en de hop die toegevoegd is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #18 Gepost op: 11-11-2018 20:41 u »
Weer een update van deze tetst.

De vergisting gaat nog steeds door 3 weken nadat het wort geënt is.
Het verschil tussen de verschillende flessen is nog groter geworden. Er zit nu een verschil van ruim 14% in de berekende schijnbare vergistingsgraad.
Bij de 4e fles, waarvan het bier later uit de CCT is gehaald, is te zien dat na het toevoegen van de koudhop een grotere daling in SG dan bij het bier waarbij geen koudhop is toegevoegd (monster 1).


Even wat foto's om de activiteit te laten zien.

Fles 1


Fles 2


Fles 3


Fles 4




Voor het verloop zie de volgende grafiek

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #19 Gepost op: 18-11-2018 23:14 u »
Nog even een update.

Het monster waarbij geen koudhop is toegevoegd is zo goed als geheel uitgegist.

De monsters met koudhop laten nog steeds een stijging zien. De hoogste stijger is het monster waar de meeste koudhop aan is toegevoegd...
Het verschil is opgelopen tot 15,4%.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #20 Gepost op: 02-12-2018 21:14 u »
Wederom een update.

Bijna alle flessen staan nu een aantal dagen geheel stil. Er is slechts één fles waarbij nog beperkt activiteit te zien is. Dat is de fles waar het laatst koudhop aan toegevoegd is (nadat de nagisting zo goed als volledig was beëindigd). Het verschil in vergistingsgraad is een kleine 18%!

Om te zien of er toch nog activiteit is zal ik de flessen nog een week volgen. Daarna ga ik de pH en Brix-waarden meten.

De resultaten tot nu toe vind ik opvallend. Ik had verwacht dat alle flessen waaraan koudhop toegevoegd is ongeveer gelijk zouden uitkomen. Dit is niet het geval. Het lijkt er op dat naar mate je meer koudhop toevoegt de vergistingsgraad toeneemt en ook dat het moment van toevoegen uitmaakt. Dit vraagt om meer tests. Bij mijn weten is hierover nog niet zo veel bekend.



Offline Wildor

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: nl
  • Bier maakt geduldig
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #21 Gepost op: 02-12-2018 22:11 u »
Interessant Jacques,

Op dit moment heb ik een IPA inmiddels een 7 dagen in het vergistingsvat, de hoofdvergisting is voorbij maar laat deze nog een paar dagen tot een weekje staan. Dan ga ik nog vier dagen koudhoppen. Voor en na de koudhop weer het SG meten en dan het bottelmoment bepalen.

Totaal 28 g koudhop op 21 liter, niet schrikbarend veel. Hopelijk blijven de flessen heel. :)

Benieuwd na de afloop van jouw experiment. Je hebt de koudhop nu al een poosje in de fles, langer dan 7 dagen duurt een koudhop meestal niet waarna deze weer verwijderd wordt. De hoeveelheid koudhop toont ook niet direct aan dat de vergistingsgraad hoger of lager uitpakt. De rode lijn heeft een hoger SVG dan de gele lijn. Duidelijk dat koudhop iets doet, maar eenduidig is het nog niet.

Hopelijk wel genoeg input straks voor een gericht vervolgonderzoek.

William

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #22 Gepost op: 02-12-2018 22:45 u »
Zo te merken maakt het uit wanneer de koudhop toegevoegd wordt. Als dat kort na de hoofdgisting gebeurt heeft dat zo te merken een groter gevolg dan wanneer je dat later doet.

Bij de twee flessen waarbij de koudhop in een vroeg stadium is toegevoegd maakt de hoeveelheid hop wezenlijk veel uit.

Er is inderdaad nog veel te testen... Koudhop doet meer met je bier dan alleen het verhogen van het hoparoma.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #23 Gepost op: 03-12-2018 07:44 u »
Bij mij is natuurlijk de vervolgvraag wat dit effect veroorzaakt. Zijn het enzymen in de hop en zo ja dan zou je verwachten dat bij minder hop uiteindelijk dezelfde vergistingsgraad optreedt, immers bij die lage temperaturen worden enzymen niet gedenatureerd en in het algemeen zijn enzymen katalysatoren die zelf niet verbruikt worden, of zijn ze in de praktijk wel aan slijtage onderhevig?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.276
  • Land: be
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #24 Gepost op: 03-12-2018 09:57 u »
Bij mij is natuurlijk de vervolgvraag wat dit effect veroorzaakt. zijn het enzymen in de hop en zo ja dan zou je verwachten dat bij minder hop uiteindelijk dezelfde vergistingsgraad optreedt, immers bij die lage temperaturen worden enzymen niet gedenatureerd en in het algemeen zijn enzymen katalysatoren die zelf niet verbruikt worden, of zijn ze in de praktijk wel aan slijtage onderhevig?

Veel hangt dus ook af hoe de hop verwerk is, Bellen, Pellets T45, pellets T50, plugs, Cryohops,... aan welke temperaturen en andere verwerkingstechnieken die mogelijk een invloed hebben op de overgebleven op de enzymatische activiteit zijn ze daar blootgesteld geweest?

Wat is de invloed van het herverpakken en de verpakkingsvorm (vacuum, CO2 N2) bewaartemperatuur en bewaartijd?

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #25 Gepost op: 03-12-2018 13:43 u »
Wauw. Een erg interessante test Jacques! Ik volg deze met grote nieuwsgierigheid.
Helaas ben ik zelf niet in de gelegenheid te brouwen de komende tijd ivm voor de 2e keer vader geworden, dus laat staan te testen de komende tijd.

Altijd wel het idee gehad dat er nog iets veranderde met de hoeveelheid hop en de tijd dat je het toevoegt, maar dit is een erg bruikbaar testresultaat!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #26 Gepost op: 03-12-2018 21:06 u »
Bij mij is natuurlijk de vervolgvraag wat dit effect veroorzaakt. Zijn het enzymen in de hop en zo ja dan zou je verwachten dat bij minder hop uiteindelijk dezelfde vergistingsgraad optreedt, immers bij die lage temperaturen worden enzymen niet gedenatureerd en in het algemeen zijn enzymen katalysatoren die zelf niet verbruikt worden, of zijn ze in de praktijk wel aan slijtage onderhevig?

Het beeld dat deze test laat zien verrast mij ook. Ook ik had verwacht dat bij de bieren waarbij koudhop is toegevoegd de verschillen niet zo groot zouden zijn en dat met de tijd de de waarden bij elkaar zouden komen. Vooralsnog lijkt dit niet het geval.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #27 Gepost op: 03-12-2018 21:12 u »
Veel hangt dus ook af hoe de hop verwerk is, Bellen, Pellets T45, pellets T50, plugs, Cryohops,... aan welke temperaturen en andere verwerkingstechnieken die mogelijk een invloed hebben op de overgebleven op de enzymatische activiteit zijn ze daar blootgesteld geweest?

Wat is de invloed van het herverpakken en de verpakkingsvorm (vacuum, CO2 N2) bewaartemperatuur en bewaartijd?

Dat zou een verklaring kunnen zijn indien verschillende hoppen gebruikt zouden zijn. Dat is bij deze test niet het geval.
De gebruikte hop voor het koudhoppen komt uit dezelfde verpakking. De hop is bewaard in de koelkast en na het openen van de verpakking voor de 10 gram en 1 gram gift is de hop door mij opnieuw gevacuumeerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #28 Gepost op: 03-12-2018 21:21 u »
Wauw. Een erg interessante test Jacques! Ik volg deze met grote nieuwsgierigheid.
Helaas ben ik zelf niet in de gelegenheid te brouwen de komende tijd ivm voor de 2e keer vader geworden, dus laat staan te testen de komende tijd.

Altijd wel het idee gehad dat er nog iets veranderde met de hoeveelheid hop en de tijd dat je het toevoegt, maar dit is een erg bruikbaar testresultaat!

Gefeliciteerd met je vaderschap.
Jammer dat je geen test kunt doen. Hoe meer tests des te beter we een idee kunnen krijgen wat er aan de hand.


Overigens wordt er door de professionele brouwerijen ook tests gedaan. Zie onder andere
https://www.craftbrewersconference.com/wp-content/uploads/2017_presentations/Tom-Shellhammer_02.pdf
https://www.brewersjournal.info/the-effect-of-dry-hopping-on-fermentable-sugars-and-abv/

Het effect dat ik bij mijn test zie is vele malen groter dan bij het laatste onderzoek. Mogelijk komt die doordat bij mijn test geen sprake is van een hoge koolzuurdruk. Koolzuurdruk remt de vergisting.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #29 Gepost op: 06-12-2018 07:39 u »
Gefeliciteerd met je vaderschap.
Jammer dat je geen test kunt doen. Hoe meer tests des te beter we een idee kunnen krijgen wat er aan de hand.


Overigens wordt er door de professionele brouwerijen ook tests gedaan. Zie onder andere
https://www.craftbrewersconference.com/wp-content/uploads/2017_presentations/Tom-Shellhammer_02.pdf
https://www.brewersjournal.info/the-effect-of-dry-hopping-on-fermentable-sugars-and-abv/

Het effect dat ik bij mijn test zie is vele malen groter dan bij het laatste onderzoek. Mogelijk komt die doordat bij mijn test geen sprake is van een hoge koolzuurdruk. Koolzuurdruk remt de vergisting.

Dank je wel Jacques!

Ja vind ik ook jammer. Zal me volgend jaar hiervoor inzetten!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.276
  • Land: be
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #30 Gepost op: 06-12-2018 08:42 u »

Het effect dat ik bij mijn test zie is vele malen groter dan bij het laatste onderzoek. Mogelijk komt die doordat bij mijn test geen sprake is van een hoge koolzuurdruk. Koolzuurdruk remt de vergisting.
De koolzuurdruk alleen kan je groter verschillen niet verklaren, (mogelijk is er toch nog een ander parameter in het spel?) maar eigenlijk is dat bijzaak je hebt met je test aangetoond wat andere ook al eerder aangetoond hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #31 Gepost op: 06-12-2018 21:34 u »
De koolzuurdruk alleen kan je groter verschillen niet verklaren, (mogelijk is er toch nog een ander parameter in het spel?) maar eigenlijk is dat bijzaak je hebt met je test aangetoond wat andere ook al eerder aangetoond hebben.

Ik weet niet wat er precies aan de hand is. Wat ik zie is dat bij mijn test het verschil groot is, groter dan het verschil dat vermeld is bij andere bekende onderzoeken.

Om meer inzicht te krijgen ben ik van plan om een test te gaan uitvoeren waarbij ik ga kijken naar de invloed van koudhoppen op de hergisting op de fles zoal dat ook gedaan is bij onderzoek van anderen. Deze toename aan koolzuurdruk wil ik vergelijken met flessen waarbij de koolzuur kan ontwijken zoals bij de nu lopende test.

Het is mij namelijk al eerder opgevallen dat flessen gevuld met gekoudhopte bieren heel veel koolzuur hebben maar dat aan de koolzuurdruk een maximum lijkt te zitten.

Een andere test die ik in gedachte heb is kijken naar de invloed van verschillende hopsoorten. Er is op dit vlak nog veel te testen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.276
  • Land: be
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #32 Gepost op: 09-12-2018 08:10 u »
Ik weet niet wat er precies aan de hand is. Wat ik zie is dat bij mijn test het verschil groot is, groter dan het verschil dat vermeld is bij andere bekende onderzoeken.

Om meer inzicht te krijgen ben ik van plan om een test te gaan uitvoeren waarbij ik ga kijken naar de invloed van koudhoppen op de hergisting op de fles zoal dat ook gedaan is bij onderzoek van anderen. Deze toename aan koolzuurdruk wil ik vergelijken met flessen waarbij de koolzuur kan ontwijken zoals bij de nu lopende test.

Het is mij namelijk al eerder opgevallen dat flessen gevuld met gekoudhopte bieren heel veel koolzuur hebben maar dat aan de koolzuurdruk een maximum lijkt te zitten.

Een andere test die ik in gedachte heb is kijken naar de invloed van verschillende hopsoorten. Er is op dit vlak nog veel te testen.

Misschien even in de brouwliteratuur op zoek gaan naar de term "Hop Creep" of "Dryhop Creep", Dit fenomeen is niets nieuws onder de zon het staat blijkbaar al beschreven sinds 1893 in de Engelse brouwliteratuur.
Bron: http://www.milkthefunk.com/wiki/Hops#The_Freshening_Power_of_the_Hop


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.650
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #33 Gepost op: 09-12-2018 10:02 u »
Het heet toch niet voor niets DRY hop. Het bier wordt er droger van.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 327
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #34 Gepost op: 09-12-2018 10:32 u »
Het heet toch niet voor niets DRY hop. Het bier wordt er droger van.
Da's een "droge" opmerking... ;-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #35 Gepost op: 09-12-2018 14:04 u »
Misschien even in de brouwliteratuur op zoek gaan naar de term "Hop Creep" of "Dryhop Creep", Dit fenomeen is niets nieuws onder de zon het staat blijkbaar al beschreven sinds 1893 in de Engelse brouwliteratuur.
Bron: http://www.milkthefunk.com/wiki/Hops#The_Freshening_Power_of_the_Hop

Het klopt dat het eerder is beschreven. Het effect dat ik zie is erg groot. Veel groter dan ik gezien heb bij andere onderzoeken die naar dit fenomeen zijn gedaan.

Overigens was dit verschijnsel bij heel veel brouwers in de vergetenheid geraakt. Het is nog niet zo lang dat het fenomeen volop in de belangstelling staat.
Vooral voor de hobbybrouwers die liefhebbers zijn van een mooie NEIPA is het een probleem. Door de extra vergistbare suikers wordt de koolzuurdruk in de fles erg hoog.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #36 Gepost op: 09-12-2018 15:28 u »
Het klopt dat het eerder is beschreven. Het effect dat ik zie is erg groot. Veel groter dan ik gezien heb bij andere onderzoeken die naar dit fenomeen zijn gedaan.

Overigens was dit verschijnsel bij heel veel brouwers in de vergetenheid geraakt. Het is nog niet zo lang dat het fenomeen volop in de belangstelling staat.
Vooral voor de hobbybrouwers die liefhebbers zijn van een mooie NEIPA is het een probleem. Door de extra vergistbare suikers wordt de koolzuurdruk in de fles erg hoog.
Zou het helpen om de hop alvorens die in het bier te doen even met wat water te verwarmen tot 80 graden zodat de enzymen denatureren? Dat zou dan gelijk het volgende proefje kunnen zijn: 1e fles alleen toevoegen, 2e fles 10 minuten op 80 graden en dan toevoegen beide flessen evenveel water toevoegen zoals bij 2e fles dan door de hop is opgenomen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #37 Gepost op: 09-12-2018 20:19 u »
Zou het helpen om de hop alvorens die in het bier te doen even met wat water te verwarmen tot 80 graden zodat de enzymen denatureren? Dat zou dan gelijk het volgende proefje kunnen zijn: 1e fles alleen toevoegen, 2e fles 10 minuten op 80 graden en dan toevoegen beide flessen evenveel water toevoegen zoals bij 2e fles dan door de hop is opgenomen.

Dat kan. Het past alleen niet bij het idee van koudhoppen waarbij het de bedoeling is verfijnde vluchtige hoparomastoffen in je bier te krijgen...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #38 Gepost op: 09-12-2018 20:29 u »
Dat kan. Het past alleen niet bij het idee van koudhoppen waarbij het de bedoeling is verfijnde vluchtige hoparomastoffen in je bier te krijgen...
Als je de hop in een jampotje doet met deksel erop en dan naar 80 graden verwarmt dan kunnen de vluchtige stoffen niet verdampen lijkt mij en dan afkoelen en erbij. Afgezien van dat s het denk ik een mooi bewijs van enzymwerking als dan de SVG niet toeneemt.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.650
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #39 Gepost op: 09-12-2018 20:47 u »
Da's een "droge" opmerking... ;-)

Nou nee, het is de definitie van dryhopping. Al vele jaren lang. We zijn dat vergeten en noemen het dan maar koudhop, omdat het niet kookt, maar dan zijn we de oorsprong vergeten. Men weet al lang dat het de vergistingsgraad verhoogt. En dus het bier droger maakt. Hop toevoegen om het bier droger te maken. Dryhopping. Simpel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #40 Gepost op: 09-12-2018 21:55 u »
Als je de hop in een jampotje doet met deksel erop en dan naar 80 graden verwarmt dan kunnen de vluchtige stoffen niet verdampen lijkt mij en dan afkoelen en erbij. Afgezien van dat s het denk ik een mooi bewijs van enzymwerking als dan de SVG niet toeneemt.

Een mooie test om door jou uit te voeren?

Ik ga het (voorlopig) niet doen omdat ik verwacht dat het toch wel het een en ander doet met de smaak van je bier.

Zie ook https://beerandbrewing.com/dictionary/96jvGQTSdT/
Regardless of the method, the attainment of dry hop character is also temperature dependent. hoparoma transfer is faster at warmer temperatures than at colder temperatures. Dry hopping performed at 4.4°C (40°F) may easily take twice as long to achieve similar intensity as the same procedure performed at 15.5°C (60°F). The aroma profile will also be different, perhaps reflecting the differing volatility of the hop oil fractions.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #41 Gepost op: 09-12-2018 22:01 u »
Nou nee, het is de definitie van dryhopping. Al vele jaren lang. We zijn dat vergeten en noemen het dan maar koudhop, omdat het niet kookt, maar dan zijn we de oorsprong vergeten. Men weet al lang dat het de vergistingsgraad verhoogt. En dus het bier droger maakt. Hop toevoegen om het bier droger te maken. Dryhopping. Simpel.

Heb je een bron?

Volgens mij was er al lang sprake van de term dry hop voordat bekend was dat het een droger bier gaf...

In de onderstaande link wordt het een en ander vertelt over de geschiedenis van dry hopping.
https://beerandbrewing.com/dictionary/96jvGQTSdT/

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #42 Gepost op: 09-12-2018 22:56 u »
Een mooie test om door jou uit te voeren?

Ik ga het (voorlopig) niet doen omdat ik verwacht dat het toch wel het een en ander doet met de smaak van je bier.

Zie ook https://beerandbrewing.com/dictionary/96jvGQTSdT/
Regardless of the method, the attainment of dry hop character is also temperature dependent. hoparoma transfer is faster at warmer temperatures than at colder temperatures. Dry hopping performed at 4.4°C (40°F) may easily take twice as long to achieve similar intensity as the same procedure performed at 15.5°C (60°F). The aroma profile will also be different, perhaps reflecting the differing volatility of the hop oil fractions.
Misschien bij mijn volgende brouwsel. Overigens wat jij nu aanhaalt gaat over hoparoma transfer dus als het in contact staat met het bier. Ik praat over een stukje daarvoor waar dan 80 graden optreedt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #43 Gepost op: 09-12-2018 23:06 u »
Misschien bij mijn volgende brouwsel. Overigens wat jij nu aanhaalt gaat over hoparoma transfer dus als het in contact staat met het bier. Ik praat over een stukje daarvoor waar dan 80 graden optreedt.

In het door mij aangehaalde citaat gaat het ook over een verandering van het aromaprofiel...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #44 Gepost op: 09-12-2018 23:55 u »
In het door mij aangehaalde citaat gaat het ook over een verandering van het aromaprofiel...
Ja, maar dat citaat gaat over de verandering van het aromaprofiel als functie van de contacttijd en contact temperatuur tussen hop en bier.
Wat ik bedoel is hop nog voor het in contact komt met bier even verwarmen met wat water tot 80 graden. Daarna koel je het weer af en heb je nog steeds precies dezelfde contacttijd en contact temperatuur tussen hop en bier, maar niet meer de enzymwerking.
 

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.276
  • Land: be
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #45 Gepost op: 10-12-2018 09:29 u »
Eigenlijk kan je ook de enzymen in de hop ook inactiveren (coaguleren) met alcohol in een hoge concentratie.
Dus gewoon je dryhop laten weken in bijvoorbeeld 94% alcohol en dit mengsel integraal toevoegen, (en je bier eventueel 0.5 vol% minder zwaar maken) dan heb je geen probleem met eventueel aromaverlies of andere negatieve thermische effecten op je dryhop.
Het nadeel kan wel zijn dat je ook niet gewenste stoffen gaat oplossen uit de dryhop in de alcohol  :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #46 Gepost op: 10-12-2018 21:31 u »
Ja, maar dat citaat gaat over de verandering van het aromaprofiel als functie van de contacttijd en contact temperatuur tussen hop en bier.
Wat ik bedoel is hop nog voor het in contact komt met bier even verwarmen met wat water tot 80 graden. Daarna koel je het weer af en heb je nog steeds precies dezelfde contacttijd en contact temperatuur tussen hop en bier, maar niet meer de enzymwerking.

Als een beperkt aantal graden verschil al invloed heeft op het hopprofiel mag je verwachten dat dit zeker het geval als je naar 80 ºC.

Aan jou de eer om het uit te proberen en een vergelijking te maken met bier waarbij op traditionele wijze gekoudhopt is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #47 Gepost op: 10-12-2018 21:33 u »
Eigenlijk kan je ook de enzymen in de hop ook inactiveren (coaguleren) met alcohol in een hoge concentratie.
Dus gewoon je dryhop laten weken in bijvoorbeeld 94% alcohol en dit mengsel integraal toevoegen, (en je bier eventueel 0.5 vol% minder zwaar maken) dan heb je geen probleem met eventueel aromaverlies of andere negatieve thermische effecten op je dryhop.
Het nadeel kan wel zijn dat je ook niet gewenste stoffen gaat oplossen uit de dryhop in de alcohol  :weetniet:

Interessant om uit te proberen. Ga jij dat doen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #48 Gepost op: 10-12-2018 23:16 u »
Als een beperkt aantal graden verschil al invloed heeft op het hopprofiel mag je verwachten dat dit zeker het geval als je naar 80 ºC.

Aan jou de eer om het uit te proberen en een vergelijking te maken met bier waarbij op traditionele wijze gekoudhopt is.
Ok pak ik mee met volgende brouwsel.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.276
  • Land: be
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #49 Gepost op: 10-12-2018 23:29 u »
Interessant om uit te proberen. Ga jij dat doen?
Als je wat geduld hebt wel, en met plezier.
Ik zal eerst een nachtje over slapen hoe ik dit het beste aanpak, en eens zien of het überhaupt mogelijk is??
Eerst eens testen hoeveel alcohol je nodig hebt om 1 g hop pellets te kunnen denatureren, ze moeten op zijn minst door en door nat zijn met de alcohol.
Dan stelt zich de vraag voeg ik deze alcohol mee toe aan het jong bier samen met de dryhop?  Dat gaat mogelijk een stevige verhoging van je alcoholgehalte mee brengen in het bier, en kan je dan nog wel een smakelijk bier brouwen?
Optie 2 is de hop te denatureren met de alcohol, en dan deze terug laten verdampen.

Eerst een nachte over slapen  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #50 Gepost op: 11-12-2018 21:55 u »
Ok pak ik mee met volgende brouwsel.

Sportief dat je dit wilt doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #51 Gepost op: 11-12-2018 21:57 u »
Als je wat geduld hebt wel, en met plezier.
Ik zal eerst een nachtje over slapen hoe ik dit het beste aanpak, en eens zien of het überhaupt mogelijk is??
Eerst eens testen hoeveel alcohol je nodig hebt om 1 g hop pellets te kunnen denatureren, ze moeten op zijn minst door en door nat zijn met de alcohol.
Dan stelt zich de vraag voeg ik deze alcohol mee toe aan het jong bier samen met de dryhop?  Dat gaat mogelijk een stevige verhoging van je alcoholgehalte mee brengen in het bier, en kan je dan nog wel een smakelijk bier brouwen?
Optie 2 is de hop te denatureren met de alcohol, en dan deze terug laten verdampen.

Eerst een nachte over slapen  ;)

Ik ben benieuwd welke keuze je maakt. Maar nog meer ben ik nieuwsgierig wat het resultaat zal zijn van jouw test.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #52 Gepost op: 11-12-2018 22:21 u »
Als ik toch dat proefje ga doen dan kan ik ook wel het voorstel van Serge VL meenemen. Kost niet veel moeite extra. Dan krijgen we daar misschien wel 2 onafhankelijke resultaten van.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.714
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #53 Gepost op: 11-12-2018 22:38 u »
Als ik toch dat proefje ga doen dan kan ik ook wel het voorstel van Serge VL meenemen. Kost niet veel moeite extra. Dan krijgen we daar misschien wel 2 onafhankelijke resultaten van.

Fijn dat je dit wilt doen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.276
  • Land: be
Re: Test invloed koudhop op de vergistingsgraad
« Reactie #54 Gepost op: 12-12-2018 14:31 u »
Om de invloed van de toegevoegde alcohol, welke zou leiden tot een te hoog alcoholgehalte in de vergistingstest, ga ik bij de hoppellets welke in de alcohol worden geweekt de alcohol onder vacuüm bij kamertemperatuur terug af destilleren.
Vervolgens ga ik bij mijn volgend brouwsel dan op einde van de vergisting een deel aftappen en verdelen over 3 gelijke delen in 3 flessen.
in fles 1 gaat geen dryhop
in fles 2 gaat 10gr/l onbehandelde dryhop
in fles 3 gaat 10gr/l gedenatureerde dryhop
Die laten we dan rusting bij 24°C (23.5° a 24.5°) in de warmkast gewoon verder vergisten tot deze volledig zijn uitgegist.

Tags: experiment