1e Tripel

Gestart door DeGemisteKaans, 27-10-2018 14:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DeGemisteKaans

Na diverse brouwsels te hebben uitgeprobeerd wil ik binnenkort voor het eerst een Tripeltje brouwen met voor het eerst korrelgist.
Nu ben ik erg benieuwd of onderstaande een beetje in de buurt komt van een Tripeltje met her en der een beetje hop in de smaak.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptTripeltje
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume45,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
35,00 lWater uit Zutphen
27,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC48,3 %
4,99 kgMünchenermoutDingemans15 EBC34,9 %
1,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,0 %
0,40 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC2,8 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.60 min.2,6 l/kg
Uitmaischen74,0 °C10 min.10 min.2,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gCascadebellen7,5%90 min.17,0 IBU
20,0 gColumbusbellen15,6%15 min.5,4 IBU
100,0 gSaazpellets3,4%10 min.4,8 IBU
20,0 gAhtanumbellen4,4%10 min.1,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20 gram (2 zakjes)MJ M31bovengist

Alle suggesties zijn welkom!

Maarten

BrouwMout.nl

Ziet er prima uit. Mijn suggestie:  :brouwen:

Rob.Erto

Zie link voor een heerlijke tripel die ook nog eens heel simpel te maken is (OBBK 2018 C1 Tripel).

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37509.0.html

stiaanke

Enige opmerkingen, maar daar doe je je zin mee.
Hoeft niet zo lang te koken, 60 à 70 minuten is voldoende
Amylaserust zou ik 45 min en 20 min op 72°C, daarna uitmaishen  op 78°C.
Beslagdikte is wat dik, ik zou gaan tussen 3 à 3,5 l/kg
Voor een eerste tripel zou ik ook voor minder volume gaan. Wanneer het niet is wat je wenst zit je daar met 45 l.
Beter minder en eens opnieuw brouwen.

haicoterbeek

Bij deze hoeveelheid (45 liter) en sg (1,070) heb je minimaal 3 zakjes gist nodig. Bij 2 zakjes loop je het risico van een gestokte vergisting.
Voor een tripel mag er van mij iets meer suiker in, maar dat is persoonlijk.

Oxhead

Houd er rekening mee dat de M-31 heel ver doorgist! Het is ook zo'n gist die enzymen heeft die suikers verder knippen. Dus zelf zou ik het volmout brouwen want met deze stort kom je onder de 1005 eind SG.

DeGemisteKaans

Citaat van: Oxhead op 27-10-2018  23:05 uHoud er rekening mee dat de M-31 heel ver doorgist! Het is ook zo'n gist die enzymen heeft die suikers verder knippen. Dus zelf zou ik het volmout brouwen want met deze stort kom je onder de 1005 eind SG.

Dus dan is het verstandiger om geen suiker toe te voegen en alleen bij de mout te houden? Wat is het effect van deze gist met suiker in de stort? Wordt het dan ondrinkbaar? Of minder prettige bijsmaakjes?

Citaat van: stiaanke op 27-10-2018  20:58 uEnige opmerkingen, maar daar doe je je zin mee.
Hoeft niet zo lang te koken, 60 à 70 minuten is voldoende
Amylaserust zou ik 45 min en 20 min op 72°C, daarna uitmaishen  op 78°C.
Beslagdikte is wat dik, ik zou gaan tussen 3 à 3,5 l/kg
Voor een eerste tripel zou ik ook voor minder volume gaan. Wanneer het niet is wat je wenst zit je daar met 45 l.
Beter minder en eens opnieuw brouwen.

Bedankt! Ik ga zeker het maischen aanpassen, ben erg zoekende hoe dit het beste uitkomt. Ook de hoeveelheid, zal ik aanpassen aan de hoeveelheid gist zoals haicoterbeek aangaf. Vanavond zal ik het receptje even bijwerken 😁

Oxhead

Citaat van: DeGemisteKaans op 28-10-2018  12:24 uWat is het effect van deze gist met suiker in de stort? Wordt het dan ondrinkbaar? Of minder prettige bijsmaakjes?

Nee dat niet maar het zal een droger bier opleveren met deze gist. Meer richting sterke blonde/sterke saison.

Jacques

Voor een tripel zou ik het begin SG wat hoger maken. 1075 vind ik de ondergrens voor een tripel.

DeGemisteKaans

Ok na aanleiding van bovenstaande reacties (dank daarvoor!!) kom ik nu tot het volgende receptje, ik ben benieuwd of ik een beetje in de buurt kom :-).

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTripel
Naam receptTripeltje
Brouwdatum04-11-2018
BierstijlTripel
Volume45,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)17 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
35,00 lWater uit Zutphen
16,12 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,85 kgPilsmoutDingemans3 EBC56,1 %
5,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC31,7 %
0,98 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC6,2 %
0,44 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC2,8 %
0,51 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.45 min.2,3 l/kg
2e Amylaserust72,0 °C5 min.20 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.10 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
36,2 gCascadebellen7,5%70 min.16,7 IBU
20,0 gColumbusbellen15,6%15 min.5,1 IBU
100,0 gSaazpellets3,4%10 min.4,6 IBU
20,0 gAhtanumbellen4,4%10 min.1,1 IBU

Gist
NaamType
Belgian Tripel (M31)bovengist korrel


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.