Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 1e Tripel  (gelezen 564 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DeGemisteKaans

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
1e Tripel
« Gepost op: 27-10-2018 14:11 u »
Na diverse brouwsels te hebben uitgeprobeerd wil ik binnenkort voor het eerst een Tripeltje brouwen met voor het eerst korrelgist.
Nu ben ik erg benieuwd of onderstaande een beetje in de buurt komt van een Tripeltje met her en der een beetje hop in de smaak.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptTripeltje
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume45,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
35,00 lWater uit Zutphen
27,53 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC48,3 %
4,99 kgMünchenermoutDingemans15 EBC34,9 %
1,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,0 %
0,40 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC2,8 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.60 min.2,6 l/kg
Uitmaischen74,0 °C10 min.10 min.2,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gCascadebellen7,5%90 min.17,0 IBU
20,0 gColumbusbellen15,6%15 min.5,4 IBU
100,0 gSaazpellets3,4%10 min.4,8 IBU
20,0 gAhtanumbellen4,4%10 min.1,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
20 gram (2 zakjes)MJ M31bovengist


Alle suggesties zijn welkom!

Maarten

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMout.nl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediėnten
    • BrouwMout.nl
Re: 1e Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 27-10-2018 19:06 u »
Ziet er prima uit. Mijn suggestie:  :brouwen:

Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: 1e Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 27-10-2018 19:20 u »
Zie link voor een heerlijke tripel die ook nog eens heel simpel te maken is (OBBK 2018 C1 Tripel).

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37509.0.html

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: be
Re: 1e Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 27-10-2018 20:58 u »
Enige opmerkingen, maar daar doe je je zin mee.
Hoeft niet zo lang te koken, 60 ą 70 minuten is voldoende
Amylaserust zou ik 45 min en 20 min op 72°C, daarna uitmaishen  op 78°C.
Beslagdikte is wat dik, ik zou gaan tussen 3 ą 3,5 l/kg
Voor een eerste tripel zou ik ook voor minder volume gaan. Wanneer het niet is wat je wenst zit je daar met 45 l.
Beter minder en eens opnieuw brouwen.

Offline haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 601
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: 1e Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 27-10-2018 22:03 u »
Bij deze hoeveelheid (45 liter) en sg (1,070) heb je minimaal 3 zakjes gist nodig. Bij 2 zakjes loop je het risico van een gestokte vergisting.
Voor een tripel mag er van mij iets meer suiker in, maar dat is persoonlijk.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: 1e Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 27-10-2018 23:05 u »
Houd er rekening mee dat de M-31 heel ver doorgist! Het is ook zo'n gist die enzymen heeft die suikers verder knippen. Dus zelf zou ik het volmout brouwen want met deze stort kom je onder de 1005 eind SG.

Offline DeGemisteKaans

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 28-10-2018 12:24 u »
Houd er rekening mee dat de M-31 heel ver doorgist! Het is ook zo'n gist die enzymen heeft die suikers verder knippen. Dus zelf zou ik het volmout brouwen want met deze stort kom je onder de 1005 eind SG.

Dus dan is het verstandiger om geen suiker toe te voegen en alleen bij de mout te houden? Wat is het effect van deze gist met suiker in de stort? Wordt het dan ondrinkbaar? Of minder prettige bijsmaakjes?

Enige opmerkingen, maar daar doe je je zin mee.
Hoeft niet zo lang te koken, 60 ą 70 minuten is voldoende
Amylaserust zou ik 45 min en 20 min op 72°C, daarna uitmaishen  op 78°C.
Beslagdikte is wat dik, ik zou gaan tussen 3 ą 3,5 l/kg
Voor een eerste tripel zou ik ook voor minder volume gaan. Wanneer het niet is wat je wenst zit je daar met 45 l.
Beter minder en eens opnieuw brouwen.

Bedankt! Ik ga zeker het maischen aanpassen, ben erg zoekende hoe dit het beste uitkomt. Ook de hoeveelheid, zal ik aanpassen aan de hoeveelheid gist zoals haicoterbeek aangaf. Vanavond zal ik het receptje even bijwerken 😁

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 879
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: 1e Tripel
« Reactie #7 Gepost op: 28-10-2018 12:38 u »
Wat is het effect van deze gist met suiker in de stort? Wordt het dan ondrinkbaar? Of minder prettige bijsmaakjes?

Nee dat niet maar het zal een droger bier opleveren met deze gist. Meer richting sterke blonde/sterke saison.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1e Tripel
« Reactie #8 Gepost op: 28-10-2018 21:34 u »
Voor een tripel zou ik het begin SG wat hoger maken. 1075 vind ik de ondergrens voor een tripel.

Offline DeGemisteKaans

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e Tripel
« Reactie #9 Gepost op: 02-11-2018 21:28 u »
Ok na aanleiding van bovenstaande reacties (dank daarvoor!!) kom ik nu tot het volgende receptje, ik ben benieuwd of ik een beetje in de buurt kom :-).

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkTripel
Naam receptTripeltje
Brouwdatum04-11-2018
BierstijlTripel
Volume45,0 l
Begin SG1,075 SG
Berekende kleur (Morey)17 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
35,00 lWater uit Zutphen
16,12 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,85 kgPilsmoutDingemans3 EBC56,1 %
5,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC31,7 %
0,98 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC6,2 %
0,44 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC2,8 %
0,51 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.45 min.2,3 l/kg
2e Amylaserust72,0 °C5 min.20 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.10 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
36,2 gCascadebellen7,5%70 min.16,7 IBU
20,0 gColumbusbellen15,6%15 min.5,1 IBU
100,0 gSaazpellets3,4%10 min.4,6 IBU
20,0 gAhtanumbellen4,4%10 min.1,1 IBU


Gist
NaamType
Belgian Tripel (M31)bovengist korrel



Tags: