Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brewferm Pilsie  (gelezen 21695 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #50 Gepost op: 07-03-2006 09:54 u »
Wat bedoel je precies EBC?
Dat de nagisting zo langzaam gaat dat het bier ook minder dof is als bij een hooggist-nagisting?

Nog andere hobbybrouwers die dit kunnen bevestigen?

 :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #51 Gepost op: 07-03-2006 13:28 u »
Adrie?  :weetniet:

Is de nagisting niet wat minder troebel als bij een hoge nagisting?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #52 Gepost op: 07-03-2006 13:56 u »
Nou, nee. Dat hangt trouwens ook af van de gebruikte gist en van het moment van overhevelen. Toen we onze pils die nu staat te lageren gingen overhevelen was ie nog heel erg troebel. Hoe hij nu is weet ik niet.
De ene gist is veel flocculenter dan de andere, dat geldt zowel voor ondergisten als voor bovengisten. Al met al lijkt het me een  onhoudbare stelling.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #53 Gepost op: 07-03-2006 14:12 u »
OK, thanks

Toen ik ging overhevelen was de boel kraakhelder.
De gist is erg flocculent als ik het internet mag geloven.
Trouwens merk ik het zelf ook.
Het waterslot heeft eigenlijk niet meer beblubt nadat de zaak de lagerfles inging.
Er ligt wel een depotje op de bodem van de flesjes.
misschien toch maar even de boel schudden.

 :degroeten:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #54 Gepost op: 07-03-2006 16:42 u »
Ik heb gisteren een flesje geschut.
Ik ben net thuis, en heb dat flesje geopend.
Een sisje  :)
Ik heb de andere ook maar even geschut voor de zekerheid gezien er wel eens vaker
gelazer is geweest met sterk flocculerende gisten hier op het forum.
misschien had het niet nodig geweest, maar ja..................

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #55 Gepost op: 08-03-2006 19:47 u »
Vandaag datzelfde proef-flesje weer open getrokken, en weer een sis.
Ik dacht; weet je wat ik zuip 'm gewoon op.  :proost:

Ik ga denk geen vrienden maken op het ONK als ik het biertje als ruilbier mee neem.  ???
Ik heb 'm vergeleken met een Heineken.
Een Heineken is exact 20EBU. Die van mij 18-20.
Ik proef ook dat dat een piepje minder bitter is.
Ook smaakt de mijne zelfs zachter.
1. Water voorgekookt.
2. Spoelwater aangezuurt (jongens, altijd doen hoor, dat scheelt zoveel).
3. En natuurlijk de gist.

De gist smaakt niet echt neutraal zoals ik al eerder vermelde, maar dat van een Heineken ook niet.
Ik proefde eerst aan die van mij (groene banaan/citrus dus), en later aan de Heineken.
Die smaakte naar poep vlak na die van mij.  :D
Dus zo neutraal is die niet.
Dat zijn dus de zwavel-elementen die ik niet proef in mijn bier (korrelgist).

Tot zover weer mijn bevindingen.

 :degroeten:


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #56 Gepost op: 09-03-2006 08:38 u »
Ik heb Heineken altijd al een van de meest zwavelige pilsners gevonden. Vooral als je het flesje/blikje net opentrekt, dan is het poep voor en poep na. Ik vind het wel erg lekker.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #57 Gepost op: 09-03-2006 08:44 u »
Ik zal voor de zekerheid nog eens vertellen dat het vooraf koken vanwater zónder het verwijderen van het sediment als enig effect een ontgassing heeft . Dat kan mogelijk (ik denk van wel) een positief effect hebben op het voorkomen van oxidatie. Het verzachtend (demineraliserend) effect van koken heb je alleen als je de neergeslagen zouten scheidt va het water. Daarvoor is hevelen de beste methode, omdat  een flink deel neerslaat op de wanden van de pan.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #58 Gepost op: 10-03-2006 02:23 u »
MO,
 Dat is denk ik gewenning.
Als de kinderen uit de luiers zijn - en je durft weer vrij  door de neus te inhaleren- hou je echt niet meer van Heineken's poeplucht.
De smaak nog daargelaten :huilen:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #59 Gepost op: 10-03-2006 07:16 u »
Ik moet eerlijk zeggen dat ik een Heineken ook best wel lekker vindt (Amstel ook).
We lopen het bier wel eens af te kraken, maar het is niet voor niets wereldwijd verkocht.
Hetzelfde heb je met Windows. Iedereen loopt te klagen over Bill Gates, maar ondertussen
draait het op ieder PC-tje ( Behalve die van Adrie dan  ;)  ).

 :degroeten:


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #60 Gepost op: 10-03-2006 10:26 u »
Iedereen loopt te klagen over Bill Gates, maar ondertussen
draait het op ieder PC-tje ( Behalve die van Adrie dan  ;)  ).

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de grote voordelen van Linux inzien...  :bijdrage_forum:

Technisch gezien is Heineken natuurlijk een uitstekende pils, maar daarom hoef je het nog niet lekker te vinden. Ik vind Amstel persoonlijk veel lekkerder dan Heineken. Heineken komt bij de blinde pilsproeverijen van De Vier Broeders (bijna) altijd als slechtste uit de bus en Amstel eindigt altijd ergens bovenaan. Het is met bier net als met computerprogramma's: niet de fabrikant, maar de voldoening die je voelt als consument telt.

En ik ben best benieuwd naar jouw pilsje, Hoppie. Ruilen (als onze Zaneken klaar is)?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #61 Gepost op: 10-03-2006 11:42 u »

Citaat
En ik ben best benieuwd naar jouw pilsje, Hoppie. Ruilen (als onze Zaneken klaar is)?

Tuurlijk  :proost2:

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #62 Gepost op: 21-03-2006 19:01 u »
Hoi Mannen,

Lekker, maar voor een pils is dit bier niet neutraal genoeg.
Te citrusachtig.
misschien nog wat langer rijpen.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #63 Gepost op: 22-03-2006 12:53 u »
Ik wilde dit biertje opsturen naar het ONK, maar ik keur 'm zelf al af.
Reden:

GEEN SCHUIM  :echtboos:

Ik heb dat wel vaker met lichte biertjes van 5%, terwijl de 7% biertjes
(waar ik dan vaak wat Munich in doe) dat niet hebben.

Hoe kan dat nou?
Toch die 10 minuten eiwitrust?
De gist?
Alleen pilsmout (alhoewel er ook cara-pils in zit)?

Heeft iemand enig idee?  :weetniet:    :huilen:

 :'(


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #64 Gepost op: 22-03-2006 12:58 u »
Is er wel voldoende koolzuurdruk? Kun je iets meer vertellen? Met alleen pilsmout moet toch een redelijk schuimbaar pils gebrouwen kunnen worden. Schuimkraag zakt dan wel meteen in maar zo hoort het tenslotte.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #65 Gepost op: 22-03-2006 13:01 u »
Aan die 10 minuten eiwitrust kan het eigenlijk niet liggen, tenzij je een zeer goed gemodificeerde mout hebt gebruikt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #66 Gepost op: 22-03-2006 13:22 u »
Ik zou eerder (alweer in dit topic) denken aan een te hoge vergistingstemperatuur, Hop (hogere alcoholen). Die 10 luttele minuutjes eiwitrust kunnen het haast niet zijn. Maar geen nood, ik heb het nog wel eens zien bijtrekken tijdens de rijping op fles.

Misschien volgende keer een deftige gist proberen  ;) :P

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #67 Gepost op: 22-03-2006 13:52 u »
O,ja en wat mij opvalt; bieren met een flinke hopstorting zijn vaak een stuk schuimstabieler dan niet hoppige bieren!

Misschien volgende keer een deftige hopstorting proberen  :) :P

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #68 Gepost op: 22-03-2006 17:34 u »
Bedankt voor de snelle reacties mannen  :proost2:

Citaat
Is er wel voldoende koolzuurdruk? Kun je iets meer vertellen? Met alleen pilsmout moet toch een redelijk schuimbaar pils gebrouwen kunnen worden. Schuimkraag zakt dan wel meteen in maar zo hoort het tenslotte.

7gr/ltr bottelsuiker. Er is koolzuurdruk. Het schuimt wel, maar het zakt als een baksteen neer.

Citaat
Aan die 10 minuten eiwitrust kan het eigenlijk niet liggen, tenzij je een zeer goed gemodificeerde mout hebt gebruikt.

Brewferm (Ook rode letters op een witte zak kwam ik laatst achter bij mijn drogist).
Volgens mij is die beter gemodificeerd dan wij denken.

Citaat
Ik zou eerder (alweer in dit topic) denken aan een te hoge vergistingstemperatuur, Hop (hogere alcoholen).
Ik heb me exact aan de temperatuur gehouden.  :weetniet:

Citaat
Misschien volgende keer een deftige gist proberen 
Volgens mij heb ik inderdaad dit soort geintjes alleen met Brewferm.  ???

Citaat
Maar geen nood, ik heb het nog wel eens zien bijtrekken tijdens de rijping op fles.
Ik hoop 't.  :-[

Citaat
O,ja en wat mij opvalt; bieren met een flinke hopstorting zijn vaak een stuk schuimstabieler dan niet hoppige bieren!
Waarom schuimt die Heineken dan zo goed. misschien toch maar eens een baal zeewier in mijn bier gooien.

Citaat
Misschien volgende keer een deftige hopstorting proberen   

Je probeert me aan de hop te helpen Johannes Ha Ha.

misschien is het wel een combi van.....................

 :degroeten:


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #69 Gepost op: 22-03-2006 17:49 u »
Brewferm pilsmout heeft een tijdje aan wat kwaliteits'gedoe' geleden. Nu moet alles weer in orde zijn, maar misschien heb je pech.

Die temperatuur van jou trek ik toch in twijfel Hop. Plak volgende keer eens zo'n temperatuursticker op je vat en je ziet het verschil.

Johannes bedoelt, of de volledige druk nu al wel op de fles zit. Zo vlak na de nagisting heb ik ook wel eens slecht schuim. Mogelijk door nog rondzwevende condensatiekernen zoals gistcellen en ander grut.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #70 Gepost op: 22-03-2006 22:39 u »
Condensatiekernen? Miljaar (woww), wat zijn dat nu weder? Het gaat hier toch niet om een beginnende regenbui? Ik wilde maar zeggen: hoe meer vaste stof aanwezig (kristallisatiekernen), hoe groter de kans op meer schuim want veel koolzuur dat "uit de oplossing" komt. Gushings dus en dergelijke.

Wel lachen met jouw Hop. Vorig jaar op het ONK had je een niet onaardig bier mee. Zonder schuim. Toen had je het er altijd over dat dat bier alleen in een Duvel glas schuim gaf. Kortom: schuimproblemen horen gewoon bij jouw brouwsels. Zullen de Hoogovens wel zijn.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #71 Gepost op: 22-03-2006 23:24 u »
Hey MO,

Citaat
Zullen de Hoogovens wel zijn.
  ;D
Zou best wel eens kunnen.
Maar toch heb ik er aan gewerkt om dit te verbeteren.
Zeer korte eiwitrust en 5% caramout hebben de boel behoorlijk verbeterd.
Ik had dit jaar zelfs een bier die 3 dagen na bottelen al aan het glas bleef plakken.
Maar dit is er weer één waar mijn broek van af zakt.  :duimonder:
Er zijn twee dingen waar ik niet tegen kan:

Koudewaas en geen schuim.

Maar dat laatste is echt erg.
Het bier is wel kraakhelder

misschien nog maar even wachten.  ???

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #72 Gepost op: 23-03-2006 07:46 u »
Kristallisatiekernen...? Ben je daar zeker van MO? Zijn het geen dissipatiekernen? Weinig kristalvorming in schuimend bier, toch? Je hebt wel een punt trouwens, Martin. Ik probeerde iets positiefs te zeggen maar het sloeg inderdaad nergens op.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #73 Gepost op: 23-03-2006 10:05 u »
Ik heb het nog even nagevraagd, een collega van me is een kundig kristallisatie expert. Koolzuur kristalliseert inderdaad niet uit bier (in een glas), maar het is wel een eerste orde fase-overgang (van vloeibaar naar gas). Kristallisatie is dit ook (van vloeibaar naar vast). De fasenleer dicteert dat dit verloopt via een nucleatiekern. In het geval van bier is dit het (op microscopische schaal) oneffen oppervlak van het glas. Waarbij sommige glazen ook nog eens een extra logootje onderin geetst hebben (bv Chimay).

Het zijn dus geen dissipatiekernen maar nucleatiekernen, bv glas-oppervlak, gistdepot of rondzwevend eiwit.

Hoppie heeft een heel ander probleem. Waarom schuimt zijn bier niet? Ik snap er eerlijk gezegd niets van. Zit er wel koolzuur in je bier, Hop?

<edit> er zit koolzuur in het bier lees ik later. Ik zou gewoon nog een paar weken wachten Hop. Het bier is nog heel jong!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #74 Gepost op: 23-03-2006 10:13 u »
Misschien wast hij zijn glazen niet goed?

Tags: pils eiwitrust