Brewferm Pilsie

Gestart door Hoppie, 02-02-2006 19:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Hopmans

Inderdaad.
Wat een f*ckup van mijn kant.

Maar het was de optimale temperatuur.
misschien kan deze gist wel wat hebben.

We zien wel.

 :degroeten:

Edgar

Beetje strenge bui vandaag. Niet de bedoeling om je plezier te versjtieren.

Hopmans


Edgar

Een kleintje dan. Die temperatuurstrips gebruik ik ook. Ideaal en zo te zien binnen 1° nauwkeurig.

Hopmans

Kappe nou hè Edgar,  :neenee:

Dat andere lichtpuntje.
2 graden, maar een paar uurtjes etc.

Man, die brewfermgist zit ook in beginnerspakketen.
Daar bedoelen ze gewoon de kamertemperatuur mee.
Beginners weten ook niet dat de temperatuur in een vat hoger is.

Mmm, ik zit in de ontkenningsfase  ;D

 :degroeten:


Hopmans

Hoi medebrouwers,

Na een temperatuurdiscussie vanmiddag heb ik toch maar even de boel geproefd en
gemeten.

Ik kan echt geen sprankeltje fruitigheid ondekken in ieder geval.
Maar dan ook echt helemaal niks. En ook geen broodbaksmaak.
Dus dat is gelukkig goed gegaan.

Het S.G. is nu na 5 dagen gezakt van 1048 naar 1030.   Is dat normaal?  :weetniet:
De hoofdgisting is dus nog lang niet klaar.

 :degroeten:

Johannes

Citaat van: Hoppie op 09-02-2006  19:33 uIs dat normaal?  :weetniet:
De hoofdgisting is dus nog lang niet klaar.


Ja,  :gistsmile:

Edgar

Goed nieuws Hop. Begint het al een beetje op Pils te lijken? En kan je de temperatuur nu goed regelen?

Hopmans

Hey Edgar,

Inderdaad goed nieuws.
Ik denk dat het wel een goed pilsje wordt.
Hij proeft dus neutraal, maar niet korrelig.
De geur is ook goed naar mijn inziens.
De temperatuur is niet echt goed te regelen (raam open/dicht).
De kamertemp is nu 13 graden, met een trage vergisting.
Nu zal het echt niet veel hoger zijn in het vat.

Het biertje proeft alleen niet zo bitter (maar er zit nog suiker in).
Het spoelwater is aangezuurd.
Dit heeft ook betrekking op de hopbitterheid denk ik.
Het zal dus een echt Hollands Pilsje worden.

Maar tot nu toe smaakt het goed Edgar.

 :degroeten:


Titus

Hey Hoppie,
Dat heb je mooi voormekaar! een eigen brouwkamer! Ik heb al mijn spullen in mijn schuur.
Ik zie dat je erg met de omgevingstemperatuur bezig bent.
Ik heb es bij de Lidl een binnen/buiten temeratuur meter gekocht voor het enorme bedrag van 5 euro.
De buiten temperatuur meter is gewoon een voeler aan een lang draad. Je wilt het niet geloven maar die voeler is vloeistof dicht en ik meet continue met dat ding de temperatuur van het wort/bier. Als ik bij x graden moet vergisten zet ik altijd mij gistkast een paar graden lager. Zo voorkom ik een temperatuurstijging van mijn wort. Als de vergisting minder wordt en de temp gaat zakken pas ik de gistkast temp aan.

Tja, das weer een voordeel een gistkast.
Hoe ga je lageren? Buiten zetten of ga je je keuken koelkast leeghalen (het zou me niks verbazen als je dit doet ;D)

Greetz,
Titus



Hopmans

Hey Titus, ouwe tijger,

CiteerHoe ga je lageren? Buiten zetten of ga je je keuken koelkast leeghalen (het zou me niks verbazen als je dit doet )

Ik ga denk half koud lageren in dezelfde ruimte, daarna bottelen, daarna de flesjes in dezelfde ruimte voor 3 weken, en dan ijskoud.

 :degroeten:



Hopmans

Beste medebrouwers,

Even een hydrometertje laten zakken.
Het S.G. is nu onder de 1015, dus dat gaat de goede kant op.
As weekeinde gaat het goedje de lagerfles in.
Er zat nog wat schuim op het jongbier, maar absoluut geen gistgeur.
Dit kan nog wel eens een droogertje worden.

 :degroeten:

Titus

Hoppie,
Wij noemen dat een blaartrekker of ook wel een speekseltrekker! ;D
greetz,
Titus

Hopmans

Hey Titus,

Mmm, 20 EBU ( is net zo bitter als een Heineken ).
Die gaat denk geen speeksel trekken Titus.  ;D  :proost:

 :degroeten:

Hopmans

Zo,

Deze is ook overgeheveld.
In tegenstelling tot de Zaneken van Adrie rook ik geen zwavel (een piepie).
Wel vond ik het naar pils ruiken en smaken.
Het leek wel ietsje fruitiger te zijn geworden tov vorige week.
Maar ik heb goed op de temperatuur gelet (aan mij zal het niet liggen).
De temp was de hele week 12 graden.
Het S.G. is 1014.

Nu laat ik het raam continue openstaan zodat de temperatuur gaat zakken naar 10 en lager.

 :degroeten:

Hopmans

Jeetje mina,

Na 1 dag lagerfles begint de boel nu al te klaren.
Ik heb er een hard hoofd in dat het bier nog 3-4 punten zal dalen.
Ik mag mijn handjes weer dicht knijpen voor 2-3 punten denk ik.

 :degroeten:

Hopmans

En 2 puntjes is het geworden.
Niet een echte doorgister dus, maar wel erg lekker.

Schijnbare vergistingsgraad

Begin SG - Eind SG
----------------------------- x 100% = Vergistingsgraad
Begin SG - 1000(water)

Vergistingsgraad Donker bier = 65% - 75%
Vergistingsgraad Licht bier = 75% - 85%


1048-1012
------------- x 100% = 75%  De vergistingsgraad van een Pils is officieel min.76% . Ken net dus.
48

De smaak is niet echt superclean.
Wel cleaner uiteraard dan alle bovengisters natuurlijk, maar er zit wel een smaakje aan zoals
iedere ondergist zijn eigen smaakje zal hebben naar mijn inziens.
ik vind het pils heel lekker ruiken. Het smaakt ongeveer naar groene banaan/citrus.
Een beetje Weizen associaties.
Ik krijg in ieder geval de zomer in mijn bol als ik het biertje proef. Het is heel lekker fris.
Als de smaak zo blijft ben ik happy.


Nu heb ik de flesjes weg gezet bij 12-14 graden voor de nagisting.
Is dit goed of moet het wat warmer?   :weetniet:

 :degroeten:



Hopmans

CiteerNu heb ik de flesjes weg gezet bij 12-14 graden voor de nagisting.
Is dit goed of moet het wat warmer?

Geen reacties (jammer), dus ga ik ervanuit dat het inderdaad dezelfde temperatuur als de hoofdgisting
moet zijn zoals aangegeven op het pakje.

 :degroeten:

Herman


Hopmans


Hopmans

Hoi boys,

Nu weet ik dankzij de Zanekentopic dat de nagisting 3 weken in beslag neemt bij 12 graden,
maar ik maak me zorgen dat het bier al zo helder is.
Ik kijk dwars door de fles heen.
Zijn de zorgen terecht of..............  :weetniet:

 :degroeten:

Drents Hopbier

Citaat van: Hoppie op 06-03-2006  17:06 uNu weet ik dankzij de Zanekentopic dat de nagisting 3 weken in beslag neemt bij 12 graden,
maar ik maak me zorgen dat het bier al zo helder is. Ik kijk dwars door de fles heen.
Zijn de zorgen terecht of.............. 
 
Je zou de flesjes zo nu en dan kunnen omdraaien om de gist weer los te maken. Of het helpt weet je pas achteraf.

Hans Hans

Hopmans

Bedankt voor de tip Hans.
Het schijnt goede plakgist te zijn.
Reden te meer om ze af en toe maar om te draaien denk ik.

 :degroeten:

EBC

Daaom heet het ook hoge (temperatuur) en lage (temperatuur) gist.

Adrie

Wij bottelen onze pils ook wel eens als hij al kraakhelder is, maar blijkbaar zijn er toch nog voldoende gistcellen in het bier om voor een goede nagisting te zorgen. Je kunt het best bij het overhevelen naar je bottelvat toch wat gist van de bodem meenemen. In ieder geval hebben we met onze pils nog geen problemen gehad met de hergisting op fles (maar dat is dan met de Bavarian Lager).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.