Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brewferm Pilsie  (gelezen 21696 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Brewferm Pilsie
« Gepost op: 02-02-2006 19:51 u »
Beste medebrouwers,

Ik zou aaanstaande zaterdag een blonde gaan brouwen.
Ik moest nog even wat munichmout halen, en ik de drogisterij zag ik een zakje Brewferm Lager.
Nu of nooit, dacht ik.
Ik moet het nu eens gebrouwen hebben.
Het was de enige lagergist die in de schappen lag (Wyeast moet er op bestelling in verband met versheid).

Iemand ervaring met Brewferm Lager?

Hier het waterprofiel bij mij:

                     PWN-water         Pilsener
Calcium             48                   5-10   
Carbonaat         152                  5-15
Magnesium        9,3                  1-10
Sulfaat              57                   5-6
Natrium             71                   2-3
Chloride            98                   5-10

Is voorkoken van het PWN water voldoende, of moet ik bijvoorbeeld 80% bron/osmosewater gebruiken?
Is de gisting goed waarneembaar bij lagergist (waar moet ik op letten)?


Naam brouwsel: Brewferm Pilsie.
Biertype: Pils
Begin SG: 1048
Eind SG: 1012
Kleur (berekend): 9 EBC
Berekende bitterheid: 20 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
3756  gram       85 %      Pilsmout    07 EBC     
0442  gram       10 %      Munichmout  15 EBC
0221  gram       05 %      Cara-Pils   04 EBC     
4420  gram       totaal

Water
22 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52ºC   10 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
50 gram    Saaz    3,0 % alfa  bloemen     kooktijd 60 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Brewferm Lager            gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting  14 dagen bij 12-15 gr C
lagering      14 dagen bij 12-15 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 60% EU  80% AM
Vergistingsgraad: ?
Extractgehalte: 11,90 graden Plato
Alc. 5,0%vol.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.849
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #1 Gepost op: 02-02-2006 20:07 u »
Geen ervaring, maar wel benieuwd naar je ervaringen. Volgens mij heb ik deze gist laatst ook gekocht (maar weet het niet zeker). Hij wordt met je storting denk ik wel wat donker voor een pils. Ik kreeg bij een 100% storting al de opmerking dat het bier te donker was voor een pils (nou ja! de maillard reactie zat me wellicht dwars?)


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #2 Gepost op: 03-02-2006 07:30 u »
Goed plan Hop. Voorkoken zou ik zeker doen, voor het echte pilskarakter. Je hebt aardig wat carbonaat, dus veel zachtheid te winnen. Je moet dan wel het water afhevelen en de kalk van je pan verwijderen.

Wat een donkere pilsmout?

En pils wordt koud gedronken, moet helder zijn* (en vers), dus wees nou slim en doe 20 min eiwitrust.

De gisting verloopt net zoals een bovengisting, alleen wat trager. Je moet ook meer gist pitchen dan normaal. Ik vind wel dat je nogal warm wil vergisten. Voor een cleane pils zou ik toch wat koeler gaan. En een beetje hoparoma in een pils.... Een klein handjevol op 20 minuten?




*dat moet dus niet, dat weten we wel, maar alla

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #3 Gepost op: 03-02-2006 12:17 u »
Hoi mannen,

Citaat
Ik kreeg bij een 100% storting al de opmerking dat het bier te donker was voor een pils
Dat is weer belachelijk van de keurmeesters.

Een Pils is tussen de 7 en 10 EBC.
Een Amstel  (best wel veel verkocht dacht ik zo) is donkerder als een Heineken. 9 EBC wel te verstaan.
Dit biertje is ook 9 EBC.

Citaat
Wat een donkere pilsmout
Oops schrijffoutje 3EBC.

Citaat
En pils wordt koud gedronken, moet helder zijn* (en vers), dus wees nou slim en doe 20 min eiwitrust.
OK, Edgar.  :biersmile:
Hou ik dan nog wel schuim over?  ???

Meer pitchen? Mmm, volgens mij is het zakje ook wat groter als een normaal hooggist zakje.
12-15 graden is de ideale temp volgen de fabrikant.
Maar niet aan tornen denk ik.

Kan ik dit gewoon doen in mijn vergistings-emmer?
Ik heb geen 2 mandflessen.



 :degroeten:




Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #4 Gepost op: 03-02-2006 12:40 u »
Ik zou geen 20 minuten eiwitrust doen. Na de hergisting op fles een week of drie koud wegzetten is het bier kraakhelder. Heb je de beschikking over een koude kelder of een extra koelkast?

Ja Hoppie, je kunt gewoon vergisten in je emmer, ik zou niet weten waarom niet.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #5 Gepost op: 03-02-2006 13:00 u »
Ik zou zeker wel 20 min eiwitrust doen. Na 3 weken koud wegzetten is je bier nog lang niet (koud) helder.  :P

(Volgens mij heerst hier een verschil van mening; tijd voor een vergelijkend onderzoek)

Als je de mogelijkheid hebt om echt tot vlak bij of onder het vriespunt te koelen, dan wel. Maar 23 liter aan flesjes past niet in elke koelkast, dus dan moet je al geluk hebben met het weer.

Schuim houd je wel over, zeker met de 5% Carapils.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #6 Gepost op: 03-02-2006 13:05 u »
Edgar,

Ik ben nogal pro-eiwitrust aangezien sommige brouwsels een te volle body hebben Maar 20 minuten? lijkt me wat veel van het goeie.

Johannes

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #7 Gepost op: 03-02-2006 13:09 u »
Mij Fermentis blonde is helder in de schuur.
Die had een rust van 5 min.

Dan doe ik nu 10.
Ik heb een slappe gaspit, dus het duurt even tot de 63 graden.
10 minuten. 1 maal andermaal.

Citaat
Ja Hoppie, je kunt gewoon vergisten in je emmer, ik zou niet weten waarom niet.
Hygiene? Mmm, ik heb gewoon nog een beetje ondergist-angst.  :)

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #8 Gepost op: 03-02-2006 13:11 u »
Kwestie van genoeg gist toevoegen. Vergeet niet dat bij lage temperaturen ook eventuele andere organismen langzamer groeien. Met een overmaat aan gist maken ze weinig kans. Het risico is echt niet zo groot, maar ik zou er wel een deksel op doen.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #9 Gepost op: 03-02-2006 13:45 u »
Ok 20 min is misschien wat veel, maar veel body moet een pils nu ook weer niet hebben. Én het wordt nogal koud gedronken, én het is traditioneel gezien een helder bier. Ik kan alleen maar spreken uit eigen ervaring. Misschien zijn mijn koudewazen om één of andere reden hardnekkiger dan die van jullie.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #10 Gepost op: 03-02-2006 21:34 u »
Fuckieduckie !

Wat voor mout zit er in een grote witte zak met rode letters en Duitse tekst?  :denken:
Duitse dus (waar de drogist uit schepte om in kleine zakjes te doen).

Krijg je denk toch gelijk Edgar?

Wat is ook alweer het maischschema voor Duitse mout?

PS. Ik heb de Munich er maar uitgelaten (moutig zat denk ik).

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #11 Gepost op: 04-02-2006 14:46 u »
I.v.m. Tanninesmaak in mijn mout ga ik de boel 2 puntjes minder bitter maken.
Dan hef ik de zaak weer een beetje op.
Improviseren  :brouwen:

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #12 Gepost op: 04-02-2006 15:57 u »
Zonder hier off-topic te willen zwieren, heb ik in elk geval een paar maanden geleden een duidelijke variatie in de moutkwaliteit moeten vaststellen, ook bij (een paar weken geleden) herhaald vergelijkend onderzoek. Voor een eerste melding hiervan zie vanaf dit bericht.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #13 Gepost op: 04-02-2006 16:12 u »
Je hebt helemaal gelijk Edgar,

Ik proef het ook.
Ik kauw altijd op mijn mout, proef aan het beslag, wort etc.
De moutsmaak beviel mij gisteren al niet.
Maar wat doe je eraan?

We moeten onderzoeken welke merken nog wel goed zijn.  :lessmile:

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #14 Gepost op: 04-02-2006 16:58 u »
Zojuist de hop er in gekeild.
Mmm, wat ruikt dat toch lekker.
Hop is lekker, met mate uiteraard  ;).

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #15 Gepost op: 04-02-2006 18:18 u »
Zo, de koeler zit erin.

Dadelijk de gist hydrateren op 30 graden wel te verstaan.

 :degroeten:

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #16 Gepost op: 04-02-2006 18:33 u »
He Hoppie,
ik weet dat jij je woonkamer last gistkamer gebruikt.
ga je de kachel uitzetten??????????

Hahahaha.

waarom heb je niet wat haver in je recept gedaan. Nu is het te laat zie ik.
ben benieuwd hoe dat pilsie van jou gaat smaken. Ik heb er nu eentje koud staan in de mandfles!

greetz,
Titus

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #17 Gepost op: 04-02-2006 18:54 u »

lolbroek  ;D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #18 Gepost op: 05-02-2006 12:55 u »
Hey Titus en iedereen  :hoera:

We hebben een gisting !  :elifant:
Ik zie schuim.
Ik dacht dat dat met ondergist niet zo was (een gildelid zag geen schuim).
Maar net als dat bovengist ook onder in de emmer zit, zal ondergist ook wel boven in de
emmer komen.
Blijkbaar had het gildelid een ander gistras of gewoon een slechte vergisting.

Nee Titus, nu staat mijn goedje in mijn bierkamer.
Jawel een kamertje op de eerste verdieping helemaal voor mij alleen.
Daar staat al mijn apparatuur ingredienten enz...
Probeer jij dat maar eens van je vrouw los te peuteren Ha Ha.

De temperatuur was trouwens 1 graadje te hoog (16graden).
Ik heb een raampje op kiepstand gezet. Nu daalt het weer.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #19 Gepost op: 05-02-2006 16:01 u »
Ik vind dat zogenaamde onderscheid tussen boven- en ondergist als zou ondergist onderin en bovengist bovenin zitten, maar zeer betrekkelijk. Ondergist komt ook mee omhoog, en bovengist zakt ook massaal naar beneden.

Het voornaamste verschil is toch gewoon de temperatuur waarop het een lekker bier geeft.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #20 Gepost op: 09-02-2006 11:33 u »
Hoe gaat het met dat bier? Heb je je water nog voorgekookt of heb je geslabakt?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #21 Gepost op: 09-02-2006 12:10 u »
Hey Edgar,

Wat een interresse (leuk).
Ik heb het maiswater voorgekookt.
Het spoelwater ben ik vergeten voor te koken, alhoewel een deel eerst aan het koken was
en later weer 78 graden werd.

Ik kwam vanochtend in het bierkamertje, en rook weinig meer.
Het schuim is ook nagenoeg weg.
Volgens mij is de hoofdgisting aan het aflopen.
Snel hè?
Ik heb me gehouden aan de temperatuur (12-15 gr).
Vanmiddag het SG maar even meten.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #22 Gepost op: 09-02-2006 12:18 u »
12-15° biertemperatuur of kamertemperatuur? Tijdens de piek scheelt dat zomaar 3-4°! Ik vermoed dat je toch een vrij fruitig pilsie gaat hebben. Maar dat vind je vast niet erg.

Dus je hebt het maischwater voorgekookt en afgeheveld? Anders heeft het geen zin omdat alle neergeslagen kalk tijdens het maischen weer oplost.

Voor het spoelwater idem, omdat je het vermoedelijk hebt aangezuurd en de kalk oplost.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #23 Gepost op: 09-02-2006 12:26 u »
Is de 3-4 graden ook bij lagergist dan (ik dacht iets van 1 of 2) ?
Oops (het was kamertemperatuur).
Maar goed, wat is dan de temperatuur op het pakje gist?
Inderdaad vind ik fruitig niet verkeerd.
Als het maar geen kauwgumballen worden.  ???

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #24 Gepost op: 09-02-2006 12:33 u »
Ja, ook bij lagergist heb je die temperatuurstijging, mits flinke activiteit en afhankelijk van je vat. Bij jou was dat het geval. De temperatuur op het pakje is uiteraard de biertemperatuur. Ze kunnen geen rekening houden met hoe groot of hoe geïsoleerd jouw vat is.

Wel een beetje slordig om je eerste pils zo met de temperatuur om te springen Hop. Heb je straks een niet-echt pilzige pils, ben je niet tevreden en smijt je de ondergist in een hoek. Zonde!

Ben benieuwd.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #25 Gepost op: 09-02-2006 12:39 u »
Inderdaad.
Wat een f*ckup van mijn kant.

Maar het was de optimale temperatuur.
misschien kan deze gist wel wat hebben.

We zien wel.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #26 Gepost op: 09-02-2006 12:46 u »
Beetje strenge bui vandaag. Niet de bedoeling om je plezier te versjtieren.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #27 Gepost op: 09-02-2006 13:15 u »
Maar dat heb je wel gedaan.  :huilen:

 :pcboos:

Wacht; een lichtpuntje?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,3776.msg36662.html#msg36662

 :degroeten:


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #28 Gepost op: 09-02-2006 13:18 u »
Een kleintje dan. Die temperatuurstrips gebruik ik ook. Ideaal en zo te zien binnen 1° nauwkeurig.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #29 Gepost op: 09-02-2006 13:29 u »
Kappe nou hè Edgar,  :neenee:

Dat andere lichtpuntje.
2 graden, maar een paar uurtjes etc.

Man, die brewfermgist zit ook in beginnerspakketen.
Daar bedoelen ze gewoon de kamertemperatuur mee.
Beginners weten ook niet dat de temperatuur in een vat hoger is.

Mmm, ik zit in de ontkenningsfase  ;D

 :degroeten:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #30 Gepost op: 09-02-2006 19:33 u »
Hoi medebrouwers,

Na een temperatuurdiscussie vanmiddag heb ik toch maar even de boel geproefd en
gemeten.

Ik kan echt geen sprankeltje fruitigheid ondekken in ieder geval.
Maar dan ook echt helemaal niks. En ook geen broodbaksmaak.
Dus dat is gelukkig goed gegaan.

Het S.G. is nu na 5 dagen gezakt van 1048 naar 1030.   Is dat normaal?  :weetniet:
De hoofdgisting is dus nog lang niet klaar.

 :degroeten:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #31 Gepost op: 09-02-2006 20:07 u »
Is dat normaal?  :weetniet:
De hoofdgisting is dus nog lang niet klaar.


Ja,  :gistsmile:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #32 Gepost op: 09-02-2006 22:13 u »
Goed nieuws Hop. Begint het al een beetje op Pils te lijken? En kan je de temperatuur nu goed regelen?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #33 Gepost op: 09-02-2006 22:50 u »
Hey Edgar,

Inderdaad goed nieuws.
Ik denk dat het wel een goed pilsje wordt.
Hij proeft dus neutraal, maar niet korrelig.
De geur is ook goed naar mijn inziens.
De temperatuur is niet echt goed te regelen (raam open/dicht).
De kamertemp is nu 13 graden, met een trage vergisting.
Nu zal het echt niet veel hoger zijn in het vat.

Het biertje proeft alleen niet zo bitter (maar er zit nog suiker in).
Het spoelwater is aangezuurd.
Dit heeft ook betrekking op de hopbitterheid denk ik.
Het zal dus een echt Hollands Pilsje worden.

Maar tot nu toe smaakt het goed Edgar.

 :degroeten:


Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #34 Gepost op: 11-02-2006 16:13 u »
Hey Hoppie,
Dat heb je mooi voormekaar! een eigen brouwkamer! Ik heb al mijn spullen in mijn schuur.
Ik zie dat je erg met de omgevingstemperatuur bezig bent.
Ik heb es bij de Lidl een binnen/buiten temeratuur meter gekocht voor het enorme bedrag van 5 euro.
De buiten temperatuur meter is gewoon een voeler aan een lang draad. Je wilt het niet geloven maar die voeler is vloeistof dicht en ik meet continue met dat ding de temperatuur van het wort/bier. Als ik bij x graden moet vergisten zet ik altijd mij gistkast een paar graden lager. Zo voorkom ik een temperatuurstijging van mijn wort. Als de vergisting minder wordt en de temp gaat zakken pas ik de gistkast temp aan.

Tja, das weer een voordeel een gistkast.
Hoe ga je lageren? Buiten zetten of ga je je keuken koelkast leeghalen (het zou me niks verbazen als je dit doet ;D)

Greetz,
Titus



Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #35 Gepost op: 11-02-2006 17:42 u »
Hey Titus, ouwe tijger,

Citaat
Hoe ga je lageren? Buiten zetten of ga je je keuken koelkast leeghalen (het zou me niks verbazen als je dit doet )

Ik ga denk half koud lageren in dezelfde ruimte, daarna bottelen, daarna de flesjes in dezelfde ruimte voor 3 weken, en dan ijskoud.

 :degroeten:



Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #36 Gepost op: 13-02-2006 21:42 u »
Beste medebrouwers,

Even een hydrometertje laten zakken.
Het S.G. is nu onder de 1015, dus dat gaat de goede kant op.
As weekeinde gaat het goedje de lagerfles in.
Er zat nog wat schuim op het jongbier, maar absoluut geen gistgeur.
Dit kan nog wel eens een droogertje worden.

 :degroeten:

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #37 Gepost op: 13-02-2006 22:16 u »
Hoppie,
Wij noemen dat een blaartrekker of ook wel een speekseltrekker! ;D
greetz,
Titus

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #38 Gepost op: 13-02-2006 22:20 u »
Hey Titus,

Mmm, 20 EBU ( is net zo bitter als een Heineken ).
Die gaat denk geen speeksel trekken Titus.  ;D  :proost:

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #39 Gepost op: 19-02-2006 13:27 u »
Zo,

Deze is ook overgeheveld.
In tegenstelling tot de Zaneken van Adrie rook ik geen zwavel (een piepie).
Wel vond ik het naar pils ruiken en smaken.
Het leek wel ietsje fruitiger te zijn geworden tov vorige week.
Maar ik heb goed op de temperatuur gelet (aan mij zal het niet liggen).
De temp was de hele week 12 graden.
Het S.G. is 1014.

Nu laat ik het raam continue openstaan zodat de temperatuur gaat zakken naar 10 en lager.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #40 Gepost op: 20-02-2006 09:20 u »
Jeetje mina,

Na 1 dag lagerfles begint de boel nu al te klaren.
Ik heb er een hard hoofd in dat het bier nog 3-4 punten zal dalen.
Ik mag mijn handjes weer dicht knijpen voor 2-3 punten denk ik.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #41 Gepost op: 04-03-2006 16:46 u »
En 2 puntjes is het geworden.
Niet een echte doorgister dus, maar wel erg lekker.

Schijnbare vergistingsgraad

Begin SG - Eind SG
----------------------------- x 100% = Vergistingsgraad
Begin SG - 1000(water)

Vergistingsgraad Donker bier = 65% - 75%
Vergistingsgraad Licht bier = 75% - 85%


1048-1012
------------- x 100% = 75%  De vergistingsgraad van een Pils is officieel min.76% . Ken net dus.
48

De smaak is niet echt superclean.
Wel cleaner uiteraard dan alle bovengisters natuurlijk, maar er zit wel een smaakje aan zoals
iedere ondergist zijn eigen smaakje zal hebben naar mijn inziens.
ik vind het pils heel lekker ruiken. Het smaakt ongeveer naar groene banaan/citrus.
Een beetje Weizen associaties.
Ik krijg in ieder geval de zomer in mijn bol als ik het biertje proef. Het is heel lekker fris.
Als de smaak zo blijft ben ik happy.


Nu heb ik de flesjes weg gezet bij 12-14 graden voor de nagisting.
Is dit goed of moet het wat warmer?   :weetniet:

 :degroeten:



Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #42 Gepost op: 05-03-2006 12:47 u »
Citaat
Nu heb ik de flesjes weg gezet bij 12-14 graden voor de nagisting.
Is dit goed of moet het wat warmer?

Geen reacties (jammer), dus ga ik ervanuit dat het inderdaad dezelfde temperatuur als de hoofdgisting
moet zijn zoals aangegeven op het pakje.

 :degroeten:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.849
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #43 Gepost op: 05-03-2006 12:52 u »
12-14 is prima.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #44 Gepost op: 05-03-2006 14:14 u »
Thanks  :biersmile:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #45 Gepost op: 06-03-2006 17:06 u »
Hoi boys,

Nu weet ik dankzij de Zanekentopic dat de nagisting 3 weken in beslag neemt bij 12 graden,
maar ik maak me zorgen dat het bier al zo helder is.
Ik kijk dwars door de fles heen.
Zijn de zorgen terecht of..............  :weetniet:

 :degroeten:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.155
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #46 Gepost op: 06-03-2006 17:58 u »
Nu weet ik dankzij de Zanekentopic dat de nagisting 3 weken in beslag neemt bij 12 graden,
maar ik maak me zorgen dat het bier al zo helder is. Ik kijk dwars door de fles heen.
Zijn de zorgen terecht of.............. 
 
Je zou de flesjes zo nu en dan kunnen omdraaien om de gist weer los te maken. Of het helpt weet je pas achteraf.

Hans Hans

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #47 Gepost op: 06-03-2006 18:10 u »
Bedankt voor de tip Hans.
Het schijnt goede plakgist te zijn.
Reden te meer om ze af en toe maar om te draaien denk ik.

 :degroeten:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.411
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #48 Gepost op: 07-03-2006 09:17 u »
Daaom heet het ook hoge (temperatuur) en lage (temperatuur) gist.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #49 Gepost op: 07-03-2006 09:51 u »
Wij bottelen onze pils ook wel eens als hij al kraakhelder is, maar blijkbaar zijn er toch nog voldoende gistcellen in het bier om voor een goede nagisting te zorgen. Je kunt het best bij het overhevelen naar je bottelvat toch wat gist van de bodem meenemen. In ieder geval hebben we met onze pils nog geen problemen gehad met de hergisting op fles (maar dat is dan met de Bavarian Lager).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #50 Gepost op: 07-03-2006 09:54 u »
Wat bedoel je precies EBC?
Dat de nagisting zo langzaam gaat dat het bier ook minder dof is als bij een hooggist-nagisting?

Nog andere hobbybrouwers die dit kunnen bevestigen?

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #51 Gepost op: 07-03-2006 13:28 u »
Adrie?  :weetniet:

Is de nagisting niet wat minder troebel als bij een hoge nagisting?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #52 Gepost op: 07-03-2006 13:56 u »
Nou, nee. Dat hangt trouwens ook af van de gebruikte gist en van het moment van overhevelen. Toen we onze pils die nu staat te lageren gingen overhevelen was ie nog heel erg troebel. Hoe hij nu is weet ik niet.
De ene gist is veel flocculenter dan de andere, dat geldt zowel voor ondergisten als voor bovengisten. Al met al lijkt het me een  onhoudbare stelling.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #53 Gepost op: 07-03-2006 14:12 u »
OK, thanks

Toen ik ging overhevelen was de boel kraakhelder.
De gist is erg flocculent als ik het internet mag geloven.
Trouwens merk ik het zelf ook.
Het waterslot heeft eigenlijk niet meer beblubt nadat de zaak de lagerfles inging.
Er ligt wel een depotje op de bodem van de flesjes.
misschien toch maar even de boel schudden.

 :degroeten:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #54 Gepost op: 07-03-2006 16:42 u »
Ik heb gisteren een flesje geschut.
Ik ben net thuis, en heb dat flesje geopend.
Een sisje  :)
Ik heb de andere ook maar even geschut voor de zekerheid gezien er wel eens vaker
gelazer is geweest met sterk flocculerende gisten hier op het forum.
misschien had het niet nodig geweest, maar ja..................

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #55 Gepost op: 08-03-2006 19:47 u »
Vandaag datzelfde proef-flesje weer open getrokken, en weer een sis.
Ik dacht; weet je wat ik zuip 'm gewoon op.  :proost:

Ik ga denk geen vrienden maken op het ONK als ik het biertje als ruilbier mee neem.  ???
Ik heb 'm vergeleken met een Heineken.
Een Heineken is exact 20EBU. Die van mij 18-20.
Ik proef ook dat dat een piepje minder bitter is.
Ook smaakt de mijne zelfs zachter.
1. Water voorgekookt.
2. Spoelwater aangezuurt (jongens, altijd doen hoor, dat scheelt zoveel).
3. En natuurlijk de gist.

De gist smaakt niet echt neutraal zoals ik al eerder vermelde, maar dat van een Heineken ook niet.
Ik proefde eerst aan die van mij (groene banaan/citrus dus), en later aan de Heineken.
Die smaakte naar poep vlak na die van mij.  :D
Dus zo neutraal is die niet.
Dat zijn dus de zwavel-elementen die ik niet proef in mijn bier (korrelgist).

Tot zover weer mijn bevindingen.

 :degroeten:


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #56 Gepost op: 09-03-2006 08:38 u »
Ik heb Heineken altijd al een van de meest zwavelige pilsners gevonden. Vooral als je het flesje/blikje net opentrekt, dan is het poep voor en poep na. Ik vind het wel erg lekker.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #57 Gepost op: 09-03-2006 08:44 u »
Ik zal voor de zekerheid nog eens vertellen dat het vooraf koken vanwater zónder het verwijderen van het sediment als enig effect een ontgassing heeft . Dat kan mogelijk (ik denk van wel) een positief effect hebben op het voorkomen van oxidatie. Het verzachtend (demineraliserend) effect van koken heb je alleen als je de neergeslagen zouten scheidt va het water. Daarvoor is hevelen de beste methode, omdat  een flink deel neerslaat op de wanden van de pan.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #58 Gepost op: 10-03-2006 02:23 u »
MO,
 Dat is denk ik gewenning.
Als de kinderen uit de luiers zijn - en je durft weer vrij  door de neus te inhaleren- hou je echt niet meer van Heineken's poeplucht.
De smaak nog daargelaten :huilen:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #59 Gepost op: 10-03-2006 07:16 u »
Ik moet eerlijk zeggen dat ik een Heineken ook best wel lekker vindt (Amstel ook).
We lopen het bier wel eens af te kraken, maar het is niet voor niets wereldwijd verkocht.
Hetzelfde heb je met Windows. Iedereen loopt te klagen over Bill Gates, maar ondertussen
draait het op ieder PC-tje ( Behalve die van Adrie dan  ;)  ).

 :degroeten:


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #60 Gepost op: 10-03-2006 10:26 u »
Iedereen loopt te klagen over Bill Gates, maar ondertussen
draait het op ieder PC-tje ( Behalve die van Adrie dan  ;)  ).

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die de grote voordelen van Linux inzien...  :bijdrage_forum:

Technisch gezien is Heineken natuurlijk een uitstekende pils, maar daarom hoef je het nog niet lekker te vinden. Ik vind Amstel persoonlijk veel lekkerder dan Heineken. Heineken komt bij de blinde pilsproeverijen van De Vier Broeders (bijna) altijd als slechtste uit de bus en Amstel eindigt altijd ergens bovenaan. Het is met bier net als met computerprogramma's: niet de fabrikant, maar de voldoening die je voelt als consument telt.

En ik ben best benieuwd naar jouw pilsje, Hoppie. Ruilen (als onze Zaneken klaar is)?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #61 Gepost op: 10-03-2006 11:42 u »

Citaat
En ik ben best benieuwd naar jouw pilsje, Hoppie. Ruilen (als onze Zaneken klaar is)?

Tuurlijk  :proost2:

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #62 Gepost op: 21-03-2006 19:01 u »
Hoi Mannen,

Lekker, maar voor een pils is dit bier niet neutraal genoeg.
Te citrusachtig.
misschien nog wat langer rijpen.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #63 Gepost op: 22-03-2006 12:53 u »
Ik wilde dit biertje opsturen naar het ONK, maar ik keur 'm zelf al af.
Reden:

GEEN SCHUIM  :echtboos:

Ik heb dat wel vaker met lichte biertjes van 5%, terwijl de 7% biertjes
(waar ik dan vaak wat Munich in doe) dat niet hebben.

Hoe kan dat nou?
Toch die 10 minuten eiwitrust?
De gist?
Alleen pilsmout (alhoewel er ook cara-pils in zit)?

Heeft iemand enig idee?  :weetniet:    :huilen:

 :'(


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #64 Gepost op: 22-03-2006 12:58 u »
Is er wel voldoende koolzuurdruk? Kun je iets meer vertellen? Met alleen pilsmout moet toch een redelijk schuimbaar pils gebrouwen kunnen worden. Schuimkraag zakt dan wel meteen in maar zo hoort het tenslotte.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #65 Gepost op: 22-03-2006 13:01 u »
Aan die 10 minuten eiwitrust kan het eigenlijk niet liggen, tenzij je een zeer goed gemodificeerde mout hebt gebruikt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #66 Gepost op: 22-03-2006 13:22 u »
Ik zou eerder (alweer in dit topic) denken aan een te hoge vergistingstemperatuur, Hop (hogere alcoholen). Die 10 luttele minuutjes eiwitrust kunnen het haast niet zijn. Maar geen nood, ik heb het nog wel eens zien bijtrekken tijdens de rijping op fles.

Misschien volgende keer een deftige gist proberen  ;) :P

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #67 Gepost op: 22-03-2006 13:52 u »
O,ja en wat mij opvalt; bieren met een flinke hopstorting zijn vaak een stuk schuimstabieler dan niet hoppige bieren!

Misschien volgende keer een deftige hopstorting proberen  :) :P

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #68 Gepost op: 22-03-2006 17:34 u »
Bedankt voor de snelle reacties mannen  :proost2:

Citaat
Is er wel voldoende koolzuurdruk? Kun je iets meer vertellen? Met alleen pilsmout moet toch een redelijk schuimbaar pils gebrouwen kunnen worden. Schuimkraag zakt dan wel meteen in maar zo hoort het tenslotte.

7gr/ltr bottelsuiker. Er is koolzuurdruk. Het schuimt wel, maar het zakt als een baksteen neer.

Citaat
Aan die 10 minuten eiwitrust kan het eigenlijk niet liggen, tenzij je een zeer goed gemodificeerde mout hebt gebruikt.

Brewferm (Ook rode letters op een witte zak kwam ik laatst achter bij mijn drogist).
Volgens mij is die beter gemodificeerd dan wij denken.

Citaat
Ik zou eerder (alweer in dit topic) denken aan een te hoge vergistingstemperatuur, Hop (hogere alcoholen).
Ik heb me exact aan de temperatuur gehouden.  :weetniet:

Citaat
Misschien volgende keer een deftige gist proberen 
Volgens mij heb ik inderdaad dit soort geintjes alleen met Brewferm.  ???

Citaat
Maar geen nood, ik heb het nog wel eens zien bijtrekken tijdens de rijping op fles.
Ik hoop 't.  :-[

Citaat
O,ja en wat mij opvalt; bieren met een flinke hopstorting zijn vaak een stuk schuimstabieler dan niet hoppige bieren!
Waarom schuimt die Heineken dan zo goed. misschien toch maar eens een baal zeewier in mijn bier gooien.

Citaat
Misschien volgende keer een deftige hopstorting proberen   

Je probeert me aan de hop te helpen Johannes Ha Ha.

misschien is het wel een combi van.....................

 :degroeten:


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #69 Gepost op: 22-03-2006 17:49 u »
Brewferm pilsmout heeft een tijdje aan wat kwaliteits'gedoe' geleden. Nu moet alles weer in orde zijn, maar misschien heb je pech.

Die temperatuur van jou trek ik toch in twijfel Hop. Plak volgende keer eens zo'n temperatuursticker op je vat en je ziet het verschil.

Johannes bedoelt, of de volledige druk nu al wel op de fles zit. Zo vlak na de nagisting heb ik ook wel eens slecht schuim. Mogelijk door nog rondzwevende condensatiekernen zoals gistcellen en ander grut.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #70 Gepost op: 22-03-2006 22:39 u »
Condensatiekernen? Miljaar (woww), wat zijn dat nu weder? Het gaat hier toch niet om een beginnende regenbui? Ik wilde maar zeggen: hoe meer vaste stof aanwezig (kristallisatiekernen), hoe groter de kans op meer schuim want veel koolzuur dat "uit de oplossing" komt. Gushings dus en dergelijke.

Wel lachen met jouw Hop. Vorig jaar op het ONK had je een niet onaardig bier mee. Zonder schuim. Toen had je het er altijd over dat dat bier alleen in een Duvel glas schuim gaf. Kortom: schuimproblemen horen gewoon bij jouw brouwsels. Zullen de Hoogovens wel zijn.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #71 Gepost op: 22-03-2006 23:24 u »
Hey MO,

Citaat
Zullen de Hoogovens wel zijn.
  ;D
Zou best wel eens kunnen.
Maar toch heb ik er aan gewerkt om dit te verbeteren.
Zeer korte eiwitrust en 5% caramout hebben de boel behoorlijk verbeterd.
Ik had dit jaar zelfs een bier die 3 dagen na bottelen al aan het glas bleef plakken.
Maar dit is er weer één waar mijn broek van af zakt.  :duimonder:
Er zijn twee dingen waar ik niet tegen kan:

Koudewaas en geen schuim.

Maar dat laatste is echt erg.
Het bier is wel kraakhelder

misschien nog maar even wachten.  ???

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #72 Gepost op: 23-03-2006 07:46 u »
Kristallisatiekernen...? Ben je daar zeker van MO? Zijn het geen dissipatiekernen? Weinig kristalvorming in schuimend bier, toch? Je hebt wel een punt trouwens, Martin. Ik probeerde iets positiefs te zeggen maar het sloeg inderdaad nergens op.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #73 Gepost op: 23-03-2006 10:05 u »
Ik heb het nog even nagevraagd, een collega van me is een kundig kristallisatie expert. Koolzuur kristalliseert inderdaad niet uit bier (in een glas), maar het is wel een eerste orde fase-overgang (van vloeibaar naar gas). Kristallisatie is dit ook (van vloeibaar naar vast). De fasenleer dicteert dat dit verloopt via een nucleatiekern. In het geval van bier is dit het (op microscopische schaal) oneffen oppervlak van het glas. Waarbij sommige glazen ook nog eens een extra logootje onderin geetst hebben (bv Chimay).

Het zijn dus geen dissipatiekernen maar nucleatiekernen, bv glas-oppervlak, gistdepot of rondzwevend eiwit.

Hoppie heeft een heel ander probleem. Waarom schuimt zijn bier niet? Ik snap er eerlijk gezegd niets van. Zit er wel koolzuur in je bier, Hop?

<edit> er zit koolzuur in het bier lees ik later. Ik zou gewoon nog een paar weken wachten Hop. Het bier is nog heel jong!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #74 Gepost op: 23-03-2006 10:13 u »
Misschien wast hij zijn glazen niet goed?

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #75 Gepost op: 23-03-2006 11:19 u »
Misschien wast hij zijn glazen niet goed?

Dan heb je toch wel schuim, maar het sterft heel snel uit.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #76 Gepost op: 23-03-2006 12:18 u »
Ohja. Nucleatiekernen. Die term was ik vergeten.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.155
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #77 Gepost op: 23-03-2006 17:25 u »
Dan heb je toch wel schuim, maar het sterft heel snel uit.
Dat is precies Hoppie's probleem: <Er is koolzuurdruk. Het schuimt wel, maar het zakt als een baksteen neer<
Dat zou of hogere alcoholen kunnen zijn, maar volgens Hoppie is de vergistingstemp. daarvoor niet hoog genoeg geweest.

Of een schuimstabiliteitsprobleem. En eiwittten zijn schuimstabilisatoren. Dus een verkeerde eiwitafbraak?

Hans Hans
 

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.155
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #78 Gepost op: 23-03-2006 18:07 u »
Ik wilde dit biertje opsturen naar het ONK, maar ik keur 'm zelf al af.
Reden:
GEEN SCHUIM  :echtboos:
Via de link in de Altdiscussie kwam ik dit nog tegen:

Date: Wed, 16 Sep 1998 15:38:57 -0500 (CDT)  From: Al Korzonas <korz at xnet.com>
Subject: Amino acids and higher alcohols

Steve writes:
>AlK points out correctly that fusel alcohol production by yeast drops at both very low and very high amino acid levels.

Nay, nay... I said it *INCREASES* at both very low and very high amino acid levels!  Must have been a typo.

Al Korzonas, Palos Hills, IL


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #79 Gepost op: 23-03-2006 20:09 u »
Hoi Hans,

Citaat
En eiwittten zijn schuimstabilisatoren. Dus een verkeerde eiwitafbraak?
Waar zou dat dan aan liggen?  :weetniet:

Citaat
Steve writes:
>AlK points out correctly that fusel alcohol production by yeast drops at both very low and very high amino acid levels.

Nay, nay... I said it *INCREASES* at both very low and very high amino acid levels!  Must have been a typo.

Dus als het bier heel weinig of heel veel aminozuren heeft men minder hoger alcoholen?
Hoe bereik je dat dan?
Wat is een aminozuur ook alweer?  :weetniet:

 :degroeten:





Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.155
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #80 Gepost op: 23-03-2006 20:34 u »
Waar zou dat dan aan liggen?  :weetniet:

Dus als het bier heel weinig of heel veel aminozuren heeft men minder hoger alcoholen?
Hoe bereik je dat dan?
Wat is een aminozuur ook alweer?  :weetniet:
Je maakt dezelfde fout als Steve in het aangehaalde stukje. Al Korzonas (ik beschouw hem als deskundige) corrigeert dat: I said it *INCREASES* at both very low and very high amino acid levels!
Aminozuren zijn de laatste stukjes bij afbreken van eiwitten. Eiwitten zijn dus opgebouwd uit aminozuren. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Aminozuren

Verkeerde eiwitafbraak (temperatuur, pH, tijd enz) kan veel oorzaken hebben. Ik hanteer nog steeds 10 min. 52 °C en heb nooit last van tekort schuim (vingers gekruisd).

Hans Hans


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #81 Gepost op: 23-03-2006 22:01 u »
Oh ja, Natuurlijk.

Increases ipv decreases.

Ik hoop maar dat de tijd nog wat heelt.

 :degroeten:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Brewferm Pilsie
« Reactie #82 Gepost op: 26-03-2006 22:08 u »
Nee, nee, nee,

'T is het gewoon niet.
Ik stuur 'm niet op naar het ONK.
Te sterke gist-smaak.
Het sprankeld niet.
Te zwaar op het gehemelte.

 :degroeten:


Tags: pils eiwitrust