Brewferm Pilsie

Gestart door Hoppie, 02-02-2006 19:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Beste medebrouwers,

Ik zou aaanstaande zaterdag een blonde gaan brouwen.
Ik moest nog even wat munichmout halen, en ik de drogisterij zag ik een zakje Brewferm Lager.
Nu of nooit, dacht ik.
Ik moet het nu eens gebrouwen hebben.
Het was de enige lagergist die in de schappen lag (Wyeast moet er op bestelling in verband met versheid).

Iemand ervaring met Brewferm Lager?

Hier het waterprofiel bij mij:

                     PWN-water         Pilsener
Calcium             48                   5-10   
Carbonaat         152                  5-15
Magnesium        9,3                  1-10
Sulfaat              57                   5-6
Natrium             71                   2-3
Chloride            98                   5-10

Is voorkoken van het PWN water voldoende, of moet ik bijvoorbeeld 80% bron/osmosewater gebruiken?
Is de gisting goed waarneembaar bij lagergist (waar moet ik op letten)?


Naam brouwsel: Brewferm Pilsie.
Biertype: Pils
Begin SG: 1048
Eind SG: 1012
Kleur (berekend): 9 EBC
Berekende bitterheid: 20 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier

Mout
3756  gram       85 %      Pilsmout    07 EBC     
0442  gram       10 %      Munichmout  15 EBC
0221  gram       05 %      Cara-Pils   04 EBC     
4420  gram       totaal

Water
22 L maischwater
16 L spoelwater

Maischschema
52ºC   10 min.
63ºC   30 min.
73ºC   20 min.
78ºC   01 min.

Hop
50 gram    Saaz    3,0 % alfa  bloemen     kooktijd 60 min

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min

Gist
Naam gist:   Brewferm Lager            gedroogde gist

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting  14 dagen bij 12-15 gr C
lagering      14 dagen bij 12-15 gr C

Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 60% EU  80% AM
Vergistingsgraad: ?
Extractgehalte: 11,90 graden Plato
Alc. 5,0%vol.

Herman

Geen ervaring, maar wel benieuwd naar je ervaringen. Volgens mij heb ik deze gist laatst ook gekocht (maar weet het niet zeker). Hij wordt met je storting denk ik wel wat donker voor een pils. Ik kreeg bij een 100% storting al de opmerking dat het bier te donker was voor een pils (nou ja! de maillard reactie zat me wellicht dwars?)


Edgar

Goed plan Hop. Voorkoken zou ik zeker doen, voor het echte pilskarakter. Je hebt aardig wat carbonaat, dus veel zachtheid te winnen. Je moet dan wel het water afhevelen en de kalk van je pan verwijderen.

Wat een donkere pilsmout?

En pils wordt koud gedronken, moet helder zijn* (en vers), dus wees nou slim en doe 20 min eiwitrust.

De gisting verloopt net zoals een bovengisting, alleen wat trager. Je moet ook meer gist pitchen dan normaal. Ik vind wel dat je nogal warm wil vergisten. Voor een cleane pils zou ik toch wat koeler gaan. En een beetje hoparoma in een pils.... Een klein handjevol op 20 minuten?




*dat moet dus niet, dat weten we wel, maar alla

Hopmans

Hoi mannen,

CiteerIk kreeg bij een 100% storting al de opmerking dat het bier te donker was voor een pils
Dat is weer belachelijk van de keurmeesters.

Een Pils is tussen de 7 en 10 EBC.
Een Amstel  (best wel veel verkocht dacht ik zo) is donkerder als een Heineken. 9 EBC wel te verstaan.
Dit biertje is ook 9 EBC.

CiteerWat een donkere pilsmout
Oops schrijffoutje 3EBC.

CiteerEn pils wordt koud gedronken, moet helder zijn* (en vers), dus wees nou slim en doe 20 min eiwitrust.
OK, Edgar.  :biersmile:
Hou ik dan nog wel schuim over?  ???

Meer pitchen? Mmm, volgens mij is het zakje ook wat groter als een normaal hooggist zakje.
12-15 graden is de ideale temp volgen de fabrikant.
Maar niet aan tornen denk ik.

Kan ik dit gewoon doen in mijn vergistings-emmer?
Ik heb geen 2 mandflessen.



 :degroeten:




Adrie

Ik zou geen 20 minuten eiwitrust doen. Na de hergisting op fles een week of drie koud wegzetten is het bier kraakhelder. Heb je de beschikking over een koude kelder of een extra koelkast?

Ja Hoppie, je kunt gewoon vergisten in je emmer, ik zou niet weten waarom niet.

Edgar

Ik zou zeker wel 20 min eiwitrust doen. Na 3 weken koud wegzetten is je bier nog lang niet (koud) helder.  :P

(Volgens mij heerst hier een verschil van mening; tijd voor een vergelijkend onderzoek)

Als je de mogelijkheid hebt om echt tot vlak bij of onder het vriespunt te koelen, dan wel. Maar 23 liter aan flesjes past niet in elke koelkast, dus dan moet je al geluk hebben met het weer.

Schuim houd je wel over, zeker met de 5% Carapils.

Johannes

Edgar,

Ik ben nogal pro-eiwitrust aangezien sommige brouwsels een te volle body hebben Maar 20 minuten? lijkt me wat veel van het goeie.

Johannes

Hopmans

Mij Fermentis blonde is helder in de schuur.
Die had een rust van 5 min.

Dan doe ik nu 10.
Ik heb een slappe gaspit, dus het duurt even tot de 63 graden.
10 minuten. 1 maal andermaal.

CiteerJa Hoppie, je kunt gewoon vergisten in je emmer, ik zou niet weten waarom niet.
Hygiene? Mmm, ik heb gewoon nog een beetje ondergist-angst.  :)

 :degroeten:

Adrie

Kwestie van genoeg gist toevoegen. Vergeet niet dat bij lage temperaturen ook eventuele andere organismen langzamer groeien. Met een overmaat aan gist maken ze weinig kans. Het risico is echt niet zo groot, maar ik zou er wel een deksel op doen.

Edgar

Ok 20 min is misschien wat veel, maar veel body moet een pils nu ook weer niet hebben. Én het wordt nogal koud gedronken, én het is traditioneel gezien een helder bier. Ik kan alleen maar spreken uit eigen ervaring. Misschien zijn mijn koudewazen om één of andere reden hardnekkiger dan die van jullie.

Hopmans

Fuckieduckie !

Wat voor mout zit er in een grote witte zak met rode letters en Duitse tekst?  :denken:
Duitse dus (waar de drogist uit schepte om in kleine zakjes te doen).

Krijg je denk toch gelijk Edgar?

Wat is ook alweer het maischschema voor Duitse mout?

PS. Ik heb de Munich er maar uitgelaten (moutig zat denk ik).

 :degroeten:

Hopmans

I.v.m. Tanninesmaak in mijn mout ga ik de boel 2 puntjes minder bitter maken.
Dan hef ik de zaak weer een beetje op.
Improviseren  :brouwen:

 :degroeten:

Edgar

Zonder hier off-topic te willen zwieren, heb ik in elk geval een paar maanden geleden een duidelijke variatie in de moutkwaliteit moeten vaststellen, ook bij (een paar weken geleden) herhaald vergelijkend onderzoek. Voor een eerste melding hiervan zie vanaf dit bericht.

Hopmans

Je hebt helemaal gelijk Edgar,

Ik proef het ook.
Ik kauw altijd op mijn mout, proef aan het beslag, wort etc.
De moutsmaak beviel mij gisteren al niet.
Maar wat doe je eraan?

We moeten onderzoeken welke merken nog wel goed zijn.  :lessmile:

 :degroeten:

Hopmans

Zojuist de hop er in gekeild.
Mmm, wat ruikt dat toch lekker.
Hop is lekker, met mate uiteraard  ;).

 :degroeten:

Hopmans

Zo, de koeler zit erin.

Dadelijk de gist hydrateren op 30 graden wel te verstaan.

 :degroeten:

Titus

He Hoppie,
ik weet dat jij je woonkamer last gistkamer gebruikt.
ga je de kachel uitzetten??????????

Hahahaha.

waarom heb je niet wat haver in je recept gedaan. Nu is het te laat zie ik.
ben benieuwd hoe dat pilsie van jou gaat smaken. Ik heb er nu eentje koud staan in de mandfles!

greetz,
Titus

Hopmans


Hopmans

Hey Titus en iedereen  :hoera:

We hebben een gisting !  :elifant:
Ik zie schuim.
Ik dacht dat dat met ondergist niet zo was (een gildelid zag geen schuim).
Maar net als dat bovengist ook onder in de emmer zit, zal ondergist ook wel boven in de
emmer komen.
Blijkbaar had het gildelid een ander gistras of gewoon een slechte vergisting.

Nee Titus, nu staat mijn goedje in mijn bierkamer.
Jawel een kamertje op de eerste verdieping helemaal voor mij alleen.
Daar staat al mijn apparatuur ingredienten enz...
Probeer jij dat maar eens van je vrouw los te peuteren Ha Ha.

De temperatuur was trouwens 1 graadje te hoog (16graden).
Ik heb een raampje op kiepstand gezet. Nu daalt het weer.

 :degroeten:

Edgar

Ik vind dat zogenaamde onderscheid tussen boven- en ondergist als zou ondergist onderin en bovengist bovenin zitten, maar zeer betrekkelijk. Ondergist komt ook mee omhoog, en bovengist zakt ook massaal naar beneden.

Het voornaamste verschil is toch gewoon de temperatuur waarop het een lekker bier geeft.

Edgar

Hoe gaat het met dat bier? Heb je je water nog voorgekookt of heb je geslabakt?

Hopmans

Hey Edgar,

Wat een interresse (leuk).
Ik heb het maiswater voorgekookt.
Het spoelwater ben ik vergeten voor te koken, alhoewel een deel eerst aan het koken was
en later weer 78 graden werd.

Ik kwam vanochtend in het bierkamertje, en rook weinig meer.
Het schuim is ook nagenoeg weg.
Volgens mij is de hoofdgisting aan het aflopen.
Snel hè?
Ik heb me gehouden aan de temperatuur (12-15 gr).
Vanmiddag het SG maar even meten.

 :degroeten:

Edgar

12-15° biertemperatuur of kamertemperatuur? Tijdens de piek scheelt dat zomaar 3-4°! Ik vermoed dat je toch een vrij fruitig pilsie gaat hebben. Maar dat vind je vast niet erg.

Dus je hebt het maischwater voorgekookt en afgeheveld? Anders heeft het geen zin omdat alle neergeslagen kalk tijdens het maischen weer oplost.

Voor het spoelwater idem, omdat je het vermoedelijk hebt aangezuurd en de kalk oplost.


Hopmans

Is de 3-4 graden ook bij lagergist dan (ik dacht iets van 1 of 2) ?
Oops (het was kamertemperatuur).
Maar goed, wat is dan de temperatuur op het pakje gist?
Inderdaad vind ik fruitig niet verkeerd.
Als het maar geen kauwgumballen worden.  ???

 :degroeten:

Edgar

Ja, ook bij lagergist heb je die temperatuurstijging, mits flinke activiteit en afhankelijk van je vat. Bij jou was dat het geval. De temperatuur op het pakje is uiteraard de biertemperatuur. Ze kunnen geen rekening houden met hoe groot of hoe geïsoleerd jouw vat is.

Wel een beetje slordig om je eerste pils zo met de temperatuur om te springen Hop. Heb je straks een niet-echt pilzige pils, ben je niet tevreden en smijt je de ondergist in een hoek. Zonde!

Ben benieuwd.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.