Beste medebrouwers,
Ik zou aaanstaande zaterdag een blonde gaan brouwen.
Ik moest nog even wat munichmout halen, en ik de drogisterij zag ik een zakje Brewferm Lager.
Nu of nooit, dacht ik.
Ik moet het nu eens gebrouwen hebben.
Het was de enige lagergist die in de schappen lag (Wyeast moet er op bestelling in verband met versheid).
Iemand ervaring met Brewferm Lager?
Hier het waterprofiel bij mij:
PWN-water Pilsener
Calcium 48 5-10
Carbonaat 152 5-15
Magnesium 9,3 1-10
Sulfaat 57 5-6
Natrium 71 2-3
Chloride 98 5-10
Is voorkoken van het PWN water voldoende, of moet ik bijvoorbeeld 80% bron/osmosewater gebruiken?
Is de gisting goed waarneembaar bij lagergist (waar moet ik op letten)?
Naam brouwsel: Brewferm Pilsie.
Biertype: Pils
Begin SG: 1048
Eind SG: 1012
Kleur (berekend): 9 EBC
Berekende bitterheid: 20 EBU
Vermeld de hoeveelheden per 23 liter wort/bier
Mout
3756 gram 85 % Pilsmout 07 EBC
0442 gram 10 % Munichmout 15 EBC
0221 gram 05 % Cara-Pils 04 EBC
4420 gram totaal
Water
22 L maischwater
16 L spoelwater
Maischschema
52ºC 10 min.
63ºC 30 min.
73ºC 20 min.
78ºC 01 min.
Hop
50 gram Saaz 3,0 % alfa bloemen kooktijd 60 min
Kooktijd
Totale kooktijd wort: 75 min
Gist
Naam gist: Brewferm Lager gedroogde gist
Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting 14 dagen bij 12-15 gr C
lagering 14 dagen bij 12-15 gr C
Bijzonderheden
Brouwzaalrendement: 60% EU 80% AM
Vergistingsgraad: ?
Extractgehalte: 11,90 graden Plato
Alc. 5,0%vol.