Val d' Or 2018

Gestart door Ronnie, 27-10-2018 12:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ronnie

Dit is mijn recept dat ik kortelings ga brouwen, heb bij Braumarkt zopas de gisten besteld:
Het wordt een Orvalkloon:
BROUWPLANNER RAPPORT -
Naam van het bier : Val d' Or End 2018
Type van het bier : Orval Kloon
Brouwvolume : 28 liter
Extractie-efficiëntie : 78%
Voorspelling begindensiteit : 1050,1 SG /12,4 °P /12,8 Brix
Waarvan suikers : 1005,3 SG /1,4 °P /1,4 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,4 SG /1,8 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,7%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 24 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Palemout 7 8 3,200 57,1 %
Aromamout (Amber 50) 49 1,000 17,9 %
Munich mout 15 15 1,000 17,9 %
Kristalsuiker 0 0,400 07,1 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: Eénstaps maisch
Maischwater : 18,6 liter aan 71 °C
66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 29,3 liter aan Max.80°C (niet alles van nodig! rest is voor opkuis...)
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Target (U) BLM 4,5% 60 10' 24,5
Fuggles (A) BLM 4,5% 25 10' 10,2
Opmerking: de hop is van 2016 (diepvries)

VERGISTING
Gistnaam : Wyeast Belgian Ardennes + daarna Brettanomyces Bruxelliencis
Gisteigenschappen : Ver doorgistend

Martijn0172

Als het een Orval kloon is hoort daar ook drooghop bij

Ronnie

Heb al goede resultaten bekomen zonder, hoeft geen exacte kloon te zijn.
Heb beetje schrik dat dry hopping de gistwerking verzwakt, vooral van de eerder traagwerkende Brettgist.
zou een beetje kunnen proberen dag voor het bottelen.

Martijn0172

Heb je het de vorige keer gebotteld tijdens de nagisting met brett? Orval doet dit tijdens de hoofdvergisting en voegt brett toe bij het bottelen. Wellicht drooghop tijdens primaire vergisting en overhevelen en enten met brett.

nembrionic

Citaat van: Martijn0172 op 27-10-2018  12:21 uHeb je het de vorige keer gebotteld tijdens de nagisting met brett? Orval doet dit tijdens de hoofdvergisting en voegt brett toe bij het bottelen. Wellicht drooghop tijdens primaire vergisting en overhevelen en enten met brett.

Orval voert de hoofdvergisting uit met 2 giststammen(2 soorten saccharomyces, mij onbekend welke, vergeten te vragen). Na een dag of 4 wordt het naar de lagertank gestuurd (2 a 3 weken) waarin de dryhop plaatsvindt en waar óók de Brett al toegevoegd wordt.

Het bier wordt gecentrifugeerd en bij botteling wordt er een mix toegevoegd van bottelsuiker én de 3 gisten.


Hoofdvergisting op 22 ºC
Lagering op 17 ºC
Hergisting op 15 ºC

Ronnie

Citaat van: Martijn0172 op 27-10-2018  12:21 uHeb je het de vorige keer gebotteld tijdens de nagisting met brett? Orval doet dit tiidens de hoofdvergisting en voegt brett toe bij het bottelen. Wellicht drooghop tijdens primaire vergisting en overhevelen en enten met brett.

Yep, tijdens de nagisting, dan 5 weken lageren en paar dagen koudhop vóór bottelen waarbij suikergift in de fles.
Geef nooit koudhop samen met de brett gist.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.