Algemeen > Aankondigen gebeurtenissen

November 2018 - Experimentenwedstrijd voor forumleden

(1/4) > >>

Jacques:
De maand november komt er weer aan. Al een aantal keren is deze maand door mij uitgeroepen tot experimentenmaand. Een maand waar je eens wat anders doet dan anders of waar je het een en ander uittest.
Ook dit jaar willen we als beheerders van het forum graag leven blazen in november: experimentenmaand. Hierbij doe ik namens de andere beheerders dan ook de oproep om eens na te denken over een experiment en deze ook daadwerkelijk uit te voeren.

Inschrijven
Je bent helemaal vrij in het bedenken van een experiment/test. Ter inspiratie kun je kijken bij het topic November 2016 - Experimentenwedstrijd voor forumleden en de tag experiment.

Als je mee wilt doen plaats je een bericht in het board Brouwproces met een titel dat begint met EXP18 en een korte aanduiding van het experiment dat je wilt doen.
In het bericht beschrijf je het experiment dat je wilt uitvoeren. Geef daarbij aan wat de aanleiding is voor jou om het experiment dan wel test uit te voeren. Vermeld ook of bekend is dat iemand anders eerder een soortgelijke test heeft uitgevoerd. Dan wel welke bronnen/literatuur je bekeken hebt.
Je hebt tot 15 november om een dergelijk bericht te starten.

Verslag
Het verslag van het experiment dient uiterlijk op 18 december 2018 in het topic geplaatst te zijn.
Beschrijf in het verslag de meetapparatuur die je gebruikt hebt bij het vaststellen van de resultaten.
Uiteraard verdient het aanbeveling het verslag te voorzien van foto’s en grafieken voor zover mogelijk. Daarmee maak je de kans om genomineerd te worden groter. Proefnotities zijn natuurlijk ook welkom. Bewaar als het kan nog een paar flesjes (zie onder kopje forumtreffen).

Jurering
Uit de inzendingen kiezen de beheerders na 18 december 2018  5 experimenten die genomineerd worden voor de prijzen.
Vervolgens zal er eind december een poll gestart worden en kunnen de leden van dit forum stemmen op de genomineerde experimenten.

Prijzen
Het leukste dan wel interessante experiment wordt door mij beloond een exemplaar van het boek Bierbrouwen voor Dummies én een waardebon ter waarde van € 25 te besteden bij Van der Kooy Jubbega / Unibrew Nederland.
Deze firma stelt ook prijzen ter beschikking in de vorm van verpakkingen experimentele hopsoorten. De eerste prijs winnaar krijgt 3 verpakkingen, de 2e krijgt 2 verpakkingen en de 3e krijgt 1 verpakking. De verzendkosten neemt  Van der Kooy Jubbega / Unibrew Nederland voor hun rekening.
Het leuke van de experimentele hopsoorten is dat je na het uitgevoerde experiment verder door kunt gaan met experimenteren…

Veel succes gewenst!


Forumtreffen
De flesjes die bewaard zijn kunnen meegenomen worden naar het forumtreffen dat op 19 januari 2019 bij brouwerij Poesiat en Kater in Amsterdam gehouden wordt en mogelijk nog bij een andere brouwerij. Meer hierover in het daarvoor aangemaakte topic.

Jacques:
Ik heb zo juist een verslag op het forum gezet van een test die nu bij mij loopt. Zie Test invloed koudhop op de vergistingsgraad.

Wie pakt er de handschoen op en ga ook een test doen?

BrouwMark:
Ik zie het wel zitten om een experiment te doen. Ik ga me nog even beraden wát voor experiment dan precies. Leuk, en interessant!

CeesM:
Ik ga een experiment doen met wat de kleur van glas voor invloed heeft op de smaak van het bier.
Ik ga het bottelen in 2 verschillende flessen en met een verschil in opslag. Rijpen in een donkere kast en in een ruimte waar daglicht (geen zon) is.

Jacques:

--- Citaat van: CeesM op 29-10-2018  19:27 u ---Ik ga een experiment doen met wat de kleur van glas voor invloed heeft op de smaak van het bier.
Ik ga het bottelen in 2 verschillende flessen en met een verschil in opslag. Rijpen in een donkere kast en in een ruimte waar daglicht (geen zon) is.

--- Einde van citaat ---

Leuke test. Misschien is het ook een idee ook een derde optie ook te testen: Rijpen in een ruimte waar wel de zon op de flessen schijnt.

Hoe ga je de smaakverschillen bepalen? Gebruik je daarvoor een paar andere hobbybrouwers die de bieren blind te proeven krijgen of een andere objectieve methode?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie