Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?  (gelezen 563 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Gepost op: 22-10-2018 13:36 u »
De gistcellen in mijn gistvat zijn bezig een hopelijk fijne breakfast stout te vergisten en het plan is om voor het bottelen lactose toe te voegen.


Ik heb berekend dat ik op 18 liter bier 600 gram (7.5 %) wil toevoegen en dat is flink wat als ik die zak van een kilo lactose zie.


Dus hoe kan ik het dat beste doen? Op de een of andere manier lijkt het me een slecht plan om dat poeder in mijn bottelemmer te gooien en te hopen dat het oplost. Of gaat dat wel gebeuren met voorzichtig roeren?


Of kan ik het beter eerst oplossen in (kokend) water en hoeveel water zou ik dan nodig hebben voor 600 gram?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Reactie #1 Gepost op: 22-10-2018 14:10 u »
Oplossen in een beetje warm water, lactose is makkelijker oplosbaar dan kristalsuiker. De oplossing dan toevoegen aan bottelemmer en dan zachtjes doorroeren.
Het toevoegen van lactose kan trouwens ook bij einde kooktijd, dat is makkelijker maar dosering moet wel goed zijn. Deze hoeveelheid vind ik te hoog voor 18 liter zou ik op de helft gaan zitten van 300 gr als start (gemiddelde dosering is 8% van graanstort). Anders wordt het te zoet. Succes

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Reactie #2 Gepost op: 22-10-2018 16:46 u »
Oplossen in een beetje warm water, lactose is makkelijker oplosbaar dan kristalsuiker. De oplossing dan toevoegen aan bottelemmer en dan zachtjes doorroeren.
Het toevoegen van lactose kan trouwens ook bij einde kooktijd, dat is makkelijker maar dosering moet wel goed zijn. Deze hoeveelheid vind ik te hoog voor 18 liter zou ik op de helft gaan zitten van 300 gr als start (gemiddelde dosering is 8% van graanstort). Anders wordt het te zoet. Succes


Dank je DoublW,
Dus lactose in een pan en langzaam het water erbij tot het opgelost is zou moeten werken.
De hoeveelheid in mijn geval is 7,5% op een totale stort van 7.8 kilo, dus dat komt overeen (soort van) met jouw 8.




Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 250
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Reactie #3 Gepost op: 23-10-2018 23:00 u »
Inderdaad in warm water maar echt makkelijk lost het niet op, laat het even staan je hebt meteen harde kristallen, dus snel gebruiken.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 756
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Reactie #4 Gepost op: 23-10-2018 23:18 u »
Ik heb de bottelsuiker en lactose en 250ml water gekookt en toen toegevoegd.

Online brouwerwaldonk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Reactie #5 Gepost op: 24-10-2018 10:10 u »
Lactose is zeer moeilijk vergistbaar, omdat het is samengesteld uit glucose en galactose. Er zijn zeer weinig gisten die deze samenstelling kunnen omzetten, biergisten kunnen dit helemaal niet. Het wordt weleens niet-vergistbare suiker genoemd, waardoor het in uw flessen totaal geen koolzuur zal produceren met plat bier tot gevolg. Wat je met melksuiker wel bekomt is zoeter bier. Lactose heeft maar de helft aan zoetkracht t.o.v. van kristalsuiker.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Reactie #6 Gepost op: 24-10-2018 23:05 u »
Ik heb de bottelsuiker en lactose en 250 ml water gekookt en toen toegevoegd.


En dat ging om 250 gram lactose toch?

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Lactose eerst oplossen in water voor het bottelen?
« Reactie #7 Gepost op: 24-10-2018 23:09 u »
Lactose is zeer moeilijk vergistbaar, omdat het is samengesteld uit glucose en galactose. Er zijn zeer weinig gisten die deze samenstelling kunnen omzetten, biergisten kunnen dit helemaal niet. Het wordt weleens niet-vergistbare suiker genoemd, waardoor het in uw flessen totaal geen koolzuur zal produceren met plat bier tot gevolg. Wat je met melksuiker wel bekomt is zoeter bier. Lactose heeft maar de helft aan zoetkracht t.o.v. van kristalsuiker.


Dat is precies de bedoeling  :D  een iets  zoeter bier, maar voornamelijk een "zachter" mondgevoel.
(De bottelsuiker wordt apart toegevoegd)

Tags: suikers