Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wiskey Infused  (gelezen 1580 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Streppel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wiskey Infused
« Gepost op: 21-10-2018 12:18 u »
Voor de volgende brouwsel ben ik benieuwd naar jullie ervaringen/suggesties.
Ik ga komende week 40 liter quadrupel (kloon van de Rochefort 10) brouwen. Hierbij wil ik whiskey toevoegen zonder eikenhouten snippers of dergelijke toe te voegen. Ik twijfel hoeveel liter whiskey ik moet toevoegen, aan de 40 liter bier. Ik denk zelf aan een liter whiskey.
Daarnaast twijfel ik over het moment van toevoegen van de whiskey. Ik denk er aan om het toe te voegen nadat het vier dagen met gist heeft gestaan en
dan bij het overhevelen naar een ander vat de fles erbij te schenken of ik voeg het toe bij het suikerwater, vlak voor het bottelen. Wat zijn jullie ideen hierbij?
En moet ik mijn candico siroop en toegevoegde suiker verminderen ivm de hoeveelheid whiskey?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.174
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Wiskey Infused
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2018 13:11 u »
Een touch van Whiskey (al dan niet met eikenhout) in bier vind ik wel lekker maar het moet niet overheersen. Ik heb geen ervaring met toevoegen van Whiskey aan bier maar ik zou het toevoegen na het lageren. Daarbij moet je ook opletten dat het alcoholpercentage niet te hoog wordt ivm de hergisting op de fles. Ik zou dan bottelgist met een hoge alcoholtolerantie toevoegen.
Ik zou een hoeveelheid bier vr het bottelen aftappen en in stapjes Whiskey toevoegen en proeven tot je de smaak goed vindt en dan deze verhouding aanhouden bij het toevoegen van de Whiskey aan het te bottelen bier.

Succes!

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 289
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wiskey Infused
« Reactie #2 Gepost op: 21-10-2018 14:37 u »
Ik heb goede ervaringen met het toevoegen van whisky in een quadrupel. Ik heb zo snel niet bij de hand hoeveel dat was, maar dat zal ik nog opzoeken. We hebben destijds de whisky (een Glenmorangie Quinta Ruban) bij het bottelen toegevoegd. Eerder heeft m.i. geen toegevoegde waarde. Zo kun je ook de hoeveelheid en smaak goed beoordelen
Om de juiste hoeveelheid te bepalen hebben we een reeks met kleine proefglaasjes van het bier aangevuld met steeds een beetje meer whisky.

Offline DoubleW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wiskey Infused
« Reactie #3 Gepost op: 21-10-2018 15:30 u »
Alleen whisky toevoegen heeft alleen zin bij botteling omdat zonder hout er geen invloed meer is. Neem een champagne gist of een ha-18 van fermentis die gaan tot 12% en hoger. Denk eraan dat te veel alc je schuimkraag afbreekt.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
Re: Wiskey Infused
« Reactie #4 Gepost op: 21-10-2018 16:26 u »
Ik ben ook van plan om een quadrupel te brouwen met whiskey. Ik heb mij hier ook in verdiept, helaas nog niet aan toegekomen wegens een operatie.
Ik heb vorig jaar ook een quadrupel gebrouwen, deze heb ik in een glas geschonken en elke keer een beetje whiskey toegevoegd. Ik kwam tot de conclusie dat 2% whiskey het lekkerste resultaat gaf, alles daaronder te weinig aanwezig alles er boven te overheersend.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
Re: Wiskey Infused
« Reactie #5 Gepost op: 21-10-2018 17:54 u »
Alleen whisky toevoegen heeft alleen zin bij botteling omdat zonder hout er geen invloed meer is. Neem een champagne gist of een ha-18 van fermentis die gaan tot 12% en hoger. Denk eraan dat te veel alc je schuimkraag afbreekt.
De Rochefort gist kan 12% ook makkelijk aan. Ik neem aan dat die gebruikt gaat worden?

Offline Broeky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wiskey Infused
« Reactie #6 Gepost op: 21-10-2018 21:34 u »
Ik volg dit met grote interesse. Lijkt mij ook interessant om eens te proberen wanneer ik wat meer ervaring met mijn installatie heb. Succes in ieder geval!  :brouwen:

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 289
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wiskey Infused
« Reactie #7 Gepost op: 22-10-2018 21:46 u »
Nog even nagezocht: wij hebben destijds 3,5% whisky toegevoegd bij het bottelen.

Tags: