Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welk soort infectie is dit?  (gelezen 3523 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #25 Gepost op: 23-10-2018 21:46 u »
Wat misschien wel kan is een besmetting met wlp099. Voor een ander brouwsel twee maanden geleden heb ik de wlp099 opgekweekt in een kleine erlenmeyer die ik zelden gebruik. Mogelijk dat ik dezelfde erlenmeyer voor de 1099 gebruikt heb, geen idee. Misschien dat deze niet goed schoongemaakt was? De wlp099 is best een doorzetter dus misschien dat die het twee maanden overleeft. Wel jammer want dat betekent dat de Wyeast 1099 die nu in de vriezer in cryobuisjes ligt niet zuiver is. Maar normaal gesproken ben ik nogal van het goed schoonmaken...

Na twee maanden overleven? Dat kan alleen indien niet alles goed schoon was en je spullen niet droog bewaard worden.
Misschien toch je schoonmaakprotocol aanpassen? ???


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 168
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #26 Gepost op: 24-10-2018 09:04 u »
Ik moet een mea culpa maxima doen! Net weer eens gemeten met de dobber en ik zie dat het SG 1010 is. Dat geeft een voor Wyeast 1099 wat hoge vergistingsgraad, maar dat komt vast door de temperatuur tijdens de warme dagen. Kennelijk heb ik de vorige keer met mijn neus gekeken!

Is het mogelijk dat het SG verschilt naargelang de hoogte van het getapte jongbier in het vergistingsvat? Zo niet dan moet ik een andere bril kopen want ik dacht echt dat ie in het witte vlak (rond SG 1002) zat...

Ben vrij netjes met schoonmaak en droogwerk, dus de wlp099 besmetting zou eigenlijk ook niet moeten kunnen als ik het zo lees.

Bedankt voor alle hulp!

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #27 Gepost op: 24-10-2018 12:32 u »
Ik moet een mea culpa maxima doen! Net weer eens gemeten met de dobber en ik zie dat het SG 1010 is. Dat geeft een voor Wyeast 1099 wat hoge vergistingsgraad, maar dat komt vast door de temperatuur tijdens de warme dagen. Kennelijk heb ik de vorige keer met mijn neus gekeken!

Is het mogelijk dat het SG verschilt naargelang de hoogte van het getapte jongbier in het vergistingsvat? Zo niet dan moet ik een andere bril kopen want ik dacht echt dat ie in het witte vlak (rond SG 1002) zat...

Ben vrij netjes met schoonmaak en droogwerk, dus de wlp099 besmetting zou eigenlijk ook niet moeten kunnen als ik het zo lees.

Bedankt voor alle hulp!

Dit verschijnsel heb ik zelf al diverse malen meegemaakt bij diverse gisten (gelukkig heb ik dat allemaal niet genoteerd zodat ik geen idee meer heb bij welke gisten dat is voorgevallen). Tijdens de nagisting meet je (in mijn geval met een refractometer) een SG die soms wel 10 SG punten lager ligt dan de voorspelde eind SG uit BrouwHulp. Bij een meting vlak voor het bottelen blijkt dat je ineens weer ± 10 SG punten hoger ligt dan de eerder gemeten waarden. Hier is al een keer eerder iets over "geschreven" hier op het forum en ik meen me te herinneren dat er meer mensen waren die dit ervaren hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #28 Gepost op: 24-10-2018 21:03 u »
Dit verschijnsel heb ik zelf al diverse malen meegemaakt bij diverse gisten (gelukkig heb ik dat allemaal niet genoteerd zodat ik geen idee meer heb bij welke gisten dat is voorgevallen). Tijdens de nagisting meet je (in mijn geval met een refractometer) een SG die soms wel 10 SG punten lager ligt dan de voorspelde eind SG uit BrouwHulp. Bij een meting vlak voor het bottelen blijkt dat je ineens weer ± 10 SG punten hoger ligt dan de eerder gemeten waarden. Hier is al een keer eerder iets over "geschreven" hier op het forum en ik meen me te herinneren dat er meer mensen waren die dit ervaren hebben.

Dit verschijnsel herken ik bij het gebruik van een refractometer. Niet bij een hydrometer.

Sinds ik de monsters die ik meet met een refractometer filter met bentoniet is het effect veel kleiner.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.964
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #29 Gepost op: 24-10-2018 21:53 u »
Dit verschijnsel heb ik zelf al diverse malen meegemaakt bij diverse gisten (gelukkig heb ik dat allemaal niet genoteerd zodat ik geen idee meer heb bij welke gisten dat is voorgevallen). Tijdens de nagisting meet je (in mijn geval met een refractometer) een SG die soms wel 10 SG punten lager ligt dan de voorspelde eind SG uit BrouwHulp.
Dit effect zie ik niet. Ik filter wel het sample eerst. Verder meet je maar 1 druppeltje dus als er ook maar een miniem beetje vocht op zit bv omdat je hem niet volledig droog hebt gemaakt dan kun je zomaar 10% te laag meten.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #30 Gepost op: 25-10-2018 12:53 u »
Dit effect zie ik niet. Ik filter wel het sample eerst. Verder meet je maar 1 druppeltje dus als er ook maar een miniem beetje vocht op zit bv omdat je hem niet volledig droog hebt gemaakt dan kun je zomaar 10% te laag meten.

Aangezien ik het belang weet van droge glaasjes (op de refractometer) zijn deze altijd droog voor het meten. En toch meet ik de eerder genoemde verschijnselen. Ik filter overigens niet vooraf aan het meten...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #31 Gepost op: 25-10-2018 16:10 u »
Aangezien ik het belang weet van een droge glaasje (op de refractometer) zijn deze altijd droog voor het meten. En toch meet ik de eerder genoemde verschijnselen. Ik filter overigens niet vooraf aan het meten...

Ik herken dat Eric, vaak een puntje of 2 bij mij (omgerekend in SG).

Geen idee overigens hoe dat komt!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.964
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #32 Gepost op: 25-10-2018 19:38 u »
Zonder filteren krijg je een vage streep als er gist in zit. Ik denk dat dat komt omdat de concentratie in de gistcel anders is als daarbuiten waardoor de gistcel het licht gaat verstrooien of anders gaat breken. Je wilt de vloeistof meten en niet de gist, vandaar dat je moet filteren. Tegen het einde meent de concentratie gistcellen sterk af en krijg je daardoor een andere gedrag dan met gistcellen, mede omdat de concentratie in de gistcellen en daarbuiten ook verandert tov elkaar.
Vandaar dat je eigenlijk altijd zou moeten filteren om betrouwbare resultaten te krijgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #33 Gepost op: 25-10-2018 21:46 u »
Zonder filteren krijg je een vage streep als er gist in zit. Ik denk dat dat komt omdat de concentratie in de gistcel anders is als daarbuiten waardoor de gistcel het licht gaat verstrooien of anders gaat breken. Je wilt de vloeistof meten en niet de gist, vandaar dat je moet filteren. Tegen het einde meent de concentratie gistcellen sterk af en krijg je daardoor een andere gedrag dan met gistcellen, mede omdat de concentratie in de gistcellen en daarbuiten ook verandert tov elkaar.
Vandaar dat je eigenlijk altijd zou moeten filteren om betrouwbare resultaten te krijgen.

Tegenwoordig filter ik het bier kraakhelder. Desondanks zie ik nog steeds dit verschijnsel.

Een voorbeeld
Voor de vergisting 10,1 Brix
Na 4 dagen 6,7 Brix
Na 6 dagen 6,4 Brix
Na 10 dagen 6,4 Brix
Na 15 dagen 6,6 Brix

Tags: