Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welk soort infectie is dit?  (gelezen 4283 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Welk soort infectie is dit?
« Gepost op: 20-10-2018 12:14 u »
Ai. Kom er net achter dat een Engelse ale met Wyeast 1099 van 1044 naar 1002 vergist is. Die gist met die super hoge vergistingsgraad klopt niet. Net gekeken in het vat en ik zie een infectie. Wat kan ik nu het beste doen? En wat voor infectie is dit?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #1 Gepost op: 20-10-2018 13:11 u »
Ik zie eerlijk gezegd geen infectie. Volgens mij drijven er gewoon wat gistvlokken op. Je vergistingsgraad is inderdaad wel vrij hoog. Hoe was je maischschema, en heb je suiker toegevoegd?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #2 Gepost op: 20-10-2018 13:46 u »
Net gekeken in het vat en ik zie een infectie.

Ik niet... :brouwen:

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #3 Gepost op: 20-10-2018 13:58 u »
Het was een eenstapsmaisch op 67c en dat 60 min lang. Alleen 4,6 kg pale ale mout en wat ek golding, geen suiker verder.

Als het geen infectie is snap ik de vergistingsgraad niet. Omdat mijn vergistingskoelkast vol zat heb ik m vrij laten vergisten, daardoor zal die 1099 wel aan zn max temp gezeten hebben. Het was precies in de afgelopen warme periode.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 739
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2018 14:24 u »
Hoe smaakt ie dan?

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2018 14:58 u »
Paar dagen geleden geproefd, zal het vanavond weer ff proberen. Ik vond hem nogal amandelig smaken.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.555
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #6 Gepost op: 20-10-2018 15:09 u »
Paar dagen geleden geproefd, zal het vanavond weer ff proberen. Ik vond m nogal amandelig smaken.

Oei cyanobacterieŽn die cyanide vormen!

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #7 Gepost op: 20-10-2018 23:14 u »
Euh... wordt dit gootsteenbier?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #8 Gepost op: 20-10-2018 23:25 u »
Haagse W‚ht‚h maakt een geintje. Als je relatief veel gist hebt toegevoegd en de boel is flink heet vergist, kan zo'n vergistingsgraad op zich wel gebeuren. Als het niet zuur of naar smaakt/ruikt, altijd gewoon bottelen en zien wat het wordt.

Deze gist flocculeert behoorlijk, dat wil zeggen dat ie vrij makkelijk klonten vormt die normaal gesproken dan afzinken. Blijft er echter veel koolzuurgas onder hangen, dan drijven die schilfers omhoog, en die zie je nu op je bier liggen. In de fles met die hap!

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.199
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Welk soort infectie is dit?
« Reactie #9 Gepost op: 21-10-2018 08:45 u »
Euh...wordt dit gootsteenbier?
Cyanide mag je nooit door de gootsteen spoelen natuurlijk. Dat moet worden afgevoerd door professionals.

Gewoon bottelen inderdaad en je hebt ongetwijfeld een prima bier straks

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #10 Gepost op: 21-10-2018 09:16 u »
Bedankt voor de uitleg! Ik ga binnenkort bottelen en hopelijk over een paar weken een lekker biertje drinken  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #11 Gepost op: 21-10-2018 22:58 u »
Had je toevallig veel suiker in de stort?

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #12 Gepost op: 22-10-2018 07:08 u »
Helemaal niets. 4,6 kilo pale mout met wat hop, dat is alles.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #13 Gepost op: 22-10-2018 20:54 u »
Helemaal niets. 4,6 kilo pale mout met wat hop, dat is alles.

Ok, dan is dat niet de oorzaak van de hoge vergistingsgraad.

Heb je misschien koudhop gebruikt?

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #14 Gepost op: 22-10-2018 21:13 u »
Heb je de temperatuur meter gecontroleerd??

Lijkt niet op een infectie op je foto, maar echt hop harsen.

Overmaat gist of een lagere temperatuur tijdens het maischen lijken meer de op. En weet je zeker dat je die gist hebt gebruikt en niet stiekem een andere?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #15 Gepost op: 22-10-2018 21:17 u »
Overmaat gist of een lagere temperatuur tijdens het maischen lijken meer de op.

Zelfs dan haal je zo'n hoge vergistingsgraad niet...

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #16 Gepost op: 22-10-2018 21:21 u »
Zelfs dan haal je zo'n hoge vergistingsgraad niet...
Nee, meestal niet. Maar met een andere gist soort stiekem wel.  Niet gekeken of die 1099 op de "verdachten" lijst staat of dat het stiekem de WL099 is, in plaats van de WY 1099. Die WL099 lust alles, of nagenoeg dan.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #17 Gepost op: 22-10-2018 21:29 u »
Nee, meestal niet. Maar met een andere gist soort stiekem wel.  Niet gekeken of die 1099 op de "verdachten" lijst staat of dat het stiekem de WL099 is, in plaats van de WY 1099. Die WL099 lust alles, of nagenoeg dan.

De Wyeast 1099 staat niet op de lijst van de var Diastaticus gisten. Die gist zou afkomstig zijn van Whitbread.
De WLP-099 Super High Gravity Ale staat er wel op. Dat zou inderdaad een logische verklaring zijn voor de hoge vergistingsraad.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #18 Gepost op: 22-10-2018 21:31 u »
De Wyeast 1099 staat niet op de lijst van de var Diastaticus gisten. Die gist zou afkomstig zijn van Whitbread.
De WLP-099 Super High Gravity Ale staat er wel op. Dat zou inderdaad een logische verklaring zijn voor de hoge vergistingsraad.

Zonder een volledig recept, maischschema en uitsluitsel over de gistsoort blijft het dus gissen.

OF, hij heeft per ongeluk de hydrometer meting omgerekend...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #19 Gepost op: 22-10-2018 21:37 u »
Zonder een volledig recept, maischschema en uitsluitsel over de gistsoort blijft het dus gissen.

OF, hij heeft per ongeluk de hydrometer meting omgerekend...

ppuk heeft het over "Wyeast 1099". Het kan zijn dat dit een verschrijving is. Een dergelijke verschrijving kan ook bij een volledig recept...

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #20 Gepost op: 22-10-2018 23:21 u »
De wlp099 heb ik toevallig wel in de vriezer liggen, maar deze Wyeast 1099 kwam direct uit een opgekweekt vers pakje. Maischchema had ik al genoemd (was eenstapsmaisch van 60 min op 67 graden). Netjes gemeten met glazen dobber. Morgen kan ik het recept wel ff uploaden. Bedankt allemaal!

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #21 Gepost op: 23-10-2018 07:07 u »
Bij deze het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk53
Naam receptBlond Bitter
Brouwdatum02-10-2018
BierstijlBitter blond
Volume22,5 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement72,1 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,15 lWater uit Rijswijk
2,35 lGedemineraliseerd water
2,50 gCaSO4
1,76 mlFosforzuur
11,67 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
72 mg/l7 mg/l53 mg/l157 mg/l50 mg/l127 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,60 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gE.K. Goldingspellets5,1%60 min.15,0 IBU
67,5 gE.K. Goldingspellets5,1%15 min.20,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 l starterWhitbread Ale (1099)bovengist


Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #22 Gepost op: 23-10-2018 07:17 u »
Wat misschien wel kan is een besmetting met wlp099. Voor een ander brouwsel twee maanden geleden heb ik de wlp099 opgekweekt in een kleine erlenmeyer die ik zelden gebruik. Mogelijk dat ik dezelfde erlenmeyer voor de 1099 gebruikt heb, geen idee. Misschien dat deze niet goed schoongemaakt was? De wlp099 is best een doorzetter dus misschien dat die het twee maanden overleeft. Wel jammer want dat betekent dat de Wyeast 1099 die nu in de vriezer in cryobuisjes ligt niet zuiver is. Maar normaal gesproken ben ik nogal van het goed schoonmaken...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.181
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #23 Gepost op: 23-10-2018 12:46 u »
Wat misschien wel kan is een besmetting met wlp099. Voor een ander brouwsel twee maanden geleden heb ik de wlp099 opgekweekt in een kleine erlenmeyer die ik zelden gebruik. Mogelijk dat ik dezelfde erlenmeyer voor de 1099 gebruikt heb, geen idee. Misschien dat deze niet goed schoongemaakt was? De wlp099 is best een doorzetter dus misschien dat die het twee maanden overleeft. Wel jammer want dat betekent dat de Wyeast 1099 die nu in de vriezer in cryobuisjes ligt niet zuiver is. Maar normaal gesproken ben ik nogal van het goed schoonmaken...
Dat is dan op zich goed nieuws! Dat betekent dat je geen besmetting hebt en dat het gewoon bier is/wordt. Jammer is dat het niet geworden is wat het zou moeten worden.... Ondanks dat PROOST!  :proost: Laat even weten hoe het geworden is.


Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #24 Gepost op: 23-10-2018 17:36 u »
Da's waar :-)

Zal ff kijken of het sg nog verder daalt en of ik een testbrouwsel met de mogelijk vervuilde gistbuisjes kan maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #25 Gepost op: 23-10-2018 21:46 u »
Wat misschien wel kan is een besmetting met wlp099. Voor een ander brouwsel twee maanden geleden heb ik de wlp099 opgekweekt in een kleine erlenmeyer die ik zelden gebruik. Mogelijk dat ik dezelfde erlenmeyer voor de 1099 gebruikt heb, geen idee. Misschien dat deze niet goed schoongemaakt was? De wlp099 is best een doorzetter dus misschien dat die het twee maanden overleeft. Wel jammer want dat betekent dat de Wyeast 1099 die nu in de vriezer in cryobuisjes ligt niet zuiver is. Maar normaal gesproken ben ik nogal van het goed schoonmaken...

Na twee maanden overleven? Dat kan alleen indien niet alles goed schoon was en je spullen niet droog bewaard worden.
Misschien toch je schoonmaakprotocol aanpassen? ???

Offline ppuk

  • t Wort Wat!
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #26 Gepost op: 24-10-2018 09:04 u »
Ik moet een mea culpa maxima doen! Net weer eens gemeten met de dobber en ik zie dat het SG 1010 is. Dat geeft een voor Wyeast 1099 wat hoge vergistingsgraad, maar dat komt vast door de temperatuur tijdens de warme dagen. Kennelijk heb ik de vorige keer met mijn neus gekeken!

Is het mogelijk dat het SG verschilt naargelang de hoogte van het getapte jongbier in het vergistingsvat? Zo niet dan moet ik een andere bril kopen want ik dacht echt dat ie in het witte vlak (rond SG 1002) zat...

Ben vrij netjes met schoonmaak en droogwerk, dus de wlp099 besmetting zou eigenlijk ook niet moeten kunnen als ik het zo lees.

Bedankt voor alle hulp!

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.181
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #27 Gepost op: 24-10-2018 12:32 u »
Ik moet een mea culpa maxima doen! Net weer eens gemeten met de dobber en ik zie dat het SG 1010 is. Dat geeft een voor Wyeast 1099 wat hoge vergistingsgraad, maar dat komt vast door de temperatuur tijdens de warme dagen. Kennelijk heb ik de vorige keer met mijn neus gekeken!

Is het mogelijk dat het SG verschilt naargelang de hoogte van het getapte jongbier in het vergistingsvat? Zo niet dan moet ik een andere bril kopen want ik dacht echt dat ie in het witte vlak (rond SG 1002) zat...

Ben vrij netjes met schoonmaak en droogwerk, dus de wlp099 besmetting zou eigenlijk ook niet moeten kunnen als ik het zo lees.

Bedankt voor alle hulp!

Dit verschijnsel heb ik zelf al diverse malen meegemaakt bij diverse gisten (gelukkig heb ik dat allemaal niet genoteerd zodat ik geen idee meer heb bij welke gisten dat is voorgevallen). Tijdens de nagisting meet je (in mijn geval met een refractometer) een SG die soms wel 10 SG punten lager ligt dan de voorspelde eind SG uit BrouwHulp. Bij een meting vlak voor het bottelen blijkt dat je ineens weer Ī 10 SG punten hoger ligt dan de eerder gemeten waarden. Hier is al een keer eerder iets over "geschreven" hier op het forum en ik meen me te herinneren dat er meer mensen waren die dit ervaren hebben.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #28 Gepost op: 24-10-2018 21:03 u »
Dit verschijnsel heb ik zelf al diverse malen meegemaakt bij diverse gisten (gelukkig heb ik dat allemaal niet genoteerd zodat ik geen idee meer heb bij welke gisten dat is voorgevallen). Tijdens de nagisting meet je (in mijn geval met een refractometer) een SG die soms wel 10 SG punten lager ligt dan de voorspelde eind SG uit BrouwHulp. Bij een meting vlak voor het bottelen blijkt dat je ineens weer Ī 10 SG punten hoger ligt dan de eerder gemeten waarden. Hier is al een keer eerder iets over "geschreven" hier op het forum en ik meen me te herinneren dat er meer mensen waren die dit ervaren hebben.

Dit verschijnsel herken ik bij het gebruik van een refractometer. Niet bij een hydrometer.

Sinds ik de monsters die ik meet met een refractometer filter met bentoniet is het effect veel kleiner.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.534
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #29 Gepost op: 24-10-2018 21:53 u »
Dit verschijnsel heb ik zelf al diverse malen meegemaakt bij diverse gisten (gelukkig heb ik dat allemaal niet genoteerd zodat ik geen idee meer heb bij welke gisten dat is voorgevallen). Tijdens de nagisting meet je (in mijn geval met een refractometer) een SG die soms wel 10 SG punten lager ligt dan de voorspelde eind SG uit BrouwHulp.
Dit effect zie ik niet. Ik filter wel het sample eerst. Verder meet je maar 1 druppeltje dus als er ook maar een miniem beetje vocht op zit bv omdat je hem niet volledig droog hebt gemaakt dan kun je zomaar 10% te laag meten.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.181
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #30 Gepost op: 25-10-2018 12:53 u »
Dit effect zie ik niet. Ik filter wel het sample eerst. Verder meet je maar 1 druppeltje dus als er ook maar een miniem beetje vocht op zit bv omdat je hem niet volledig droog hebt gemaakt dan kun je zomaar 10% te laag meten.

Aangezien ik het belang weet van droge glaasjes (op de refractometer) zijn deze altijd droog voor het meten. En toch meet ik de eerder genoemde verschijnselen. Ik filter overigens niet vooraf aan het meten...

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.548
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #31 Gepost op: 25-10-2018 16:10 u »
Aangezien ik het belang weet van een droge glaasje (op de refractometer) zijn deze altijd droog voor het meten. En toch meet ik de eerder genoemde verschijnselen. Ik filter overigens niet vooraf aan het meten...

Ik herken dat Eric, vaak een puntje of 2 bij mij (omgerekend in SG).

Geen idee overigens hoe dat komt!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.534
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #32 Gepost op: 25-10-2018 19:38 u »
Zonder filteren krijg je een vage streep als er gist in zit. Ik denk dat dat komt omdat de concentratie in de gistcel anders is als daarbuiten waardoor de gistcel het licht gaat verstrooien of anders gaat breken. Je wilt de vloeistof meten en niet de gist, vandaar dat je moet filteren. Tegen het einde meent de concentratie gistcellen sterk af en krijg je daardoor een andere gedrag dan met gistcellen, mede omdat de concentratie in de gistcellen en daarbuiten ook verandert tov elkaar.
Vandaar dat je eigenlijk altijd zou moeten filteren om betrouwbare resultaten te krijgen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.728
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #33 Gepost op: 25-10-2018 21:46 u »
Zonder filteren krijg je een vage streep als er gist in zit. Ik denk dat dat komt omdat de concentratie in de gistcel anders is als daarbuiten waardoor de gistcel het licht gaat verstrooien of anders gaat breken. Je wilt de vloeistof meten en niet de gist, vandaar dat je moet filteren. Tegen het einde meent de concentratie gistcellen sterk af en krijg je daardoor een andere gedrag dan met gistcellen, mede omdat de concentratie in de gistcellen en daarbuiten ook verandert tov elkaar.
Vandaar dat je eigenlijk altijd zou moeten filteren om betrouwbare resultaten te krijgen.

Tegenwoordig filter ik het bier kraakhelder. Desondanks zie ik nog steeds dit verschijnsel.

Een voorbeeld
Voor de vergisting 10,1 Brix
Na 4 dagen 6,7 Brix
Na 6 dagen 6,4 Brix
Na 10 dagen 6,4 Brix
Na 15 dagen 6,6 Brix

Tags: