Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welk soort infectie is dit?  (gelezen 3535 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Welk soort infectie is dit?
« Gepost op: 20-10-2018 12:14 u »
Ai. Kom er net achter dat een Engelse ale met Wyeast 1099 van 1044 naar 1002 vergist is. Die gist met die super hoge vergistingsgraad klopt niet. Net gekeken in het vat en ik zie een infectie. Wat kan ik nu het beste doen? En wat voor infectie is dit?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #1 Gepost op: 20-10-2018 13:11 u »
Ik zie eerlijk gezegd geen infectie. Volgens mij drijven er gewoon wat gistvlokken op. Je vergistingsgraad is inderdaad wel vrij hoog. Hoe was je maischschema, en heb je suiker toegevoegd?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #2 Gepost op: 20-10-2018 13:46 u »
Net gekeken in het vat en ik zie een infectie.

Ik niet... :brouwen:

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #3 Gepost op: 20-10-2018 13:58 u »
Het was een eenstapsmaisch op 67c en dat 60 min lang. Alleen 4,6 kg pale ale mout en wat ek golding, geen suiker verder.

Als het geen infectie is snap ik de vergistingsgraad niet. Omdat mijn vergistingskoelkast vol zat heb ik m vrij laten vergisten, daardoor zal die 1099 wel aan zn max temp gezeten hebben. Het was precies in de afgelopen warme periode.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #4 Gepost op: 20-10-2018 14:24 u »
Hoe smaakt ie dan?

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #5 Gepost op: 20-10-2018 14:58 u »
Paar dagen geleden geproefd, zal het vanavond weer ff proberen. Ik vond hem nogal amandelig smaken.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.463
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #6 Gepost op: 20-10-2018 15:09 u »
Paar dagen geleden geproefd, zal het vanavond weer ff proberen. Ik vond m nogal amandelig smaken.

Oei cyanobacterieŽn die cyanide vormen!

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #7 Gepost op: 20-10-2018 23:14 u »
Euh... wordt dit gootsteenbier?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #8 Gepost op: 20-10-2018 23:25 u »
Haagse W‚ht‚h maakt een geintje. Als je relatief veel gist hebt toegevoegd en de boel is flink heet vergist, kan zo'n vergistingsgraad op zich wel gebeuren. Als het niet zuur of naar smaakt/ruikt, altijd gewoon bottelen en zien wat het wordt.

Deze gist flocculeert behoorlijk, dat wil zeggen dat ie vrij makkelijk klonten vormt die normaal gesproken dan afzinken. Blijft er echter veel koolzuurgas onder hangen, dan drijven die schilfers omhoog, en die zie je nu op je bier liggen. In de fles met die hap!

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.200
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Welk soort infectie is dit?
« Reactie #9 Gepost op: 21-10-2018 08:45 u »
Euh...wordt dit gootsteenbier?
Cyanide mag je nooit door de gootsteen spoelen natuurlijk. Dat moet worden afgevoerd door professionals.

Gewoon bottelen inderdaad en je hebt ongetwijfeld een prima bier straks

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #10 Gepost op: 21-10-2018 09:16 u »
Bedankt voor de uitleg! Ik ga binnenkort bottelen en hopelijk over een paar weken een lekker biertje drinken  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #11 Gepost op: 21-10-2018 22:58 u »
Had je toevallig veel suiker in de stort?

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #12 Gepost op: 22-10-2018 07:08 u »
Helemaal niets. 4,6 kilo pale mout met wat hop, dat is alles.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #13 Gepost op: 22-10-2018 20:54 u »
Helemaal niets. 4,6 kilo pale mout met wat hop, dat is alles.

Ok, dan is dat niet de oorzaak van de hoge vergistingsgraad.

Heb je misschien koudhop gebruikt?

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #14 Gepost op: 22-10-2018 21:13 u »
Heb je de temperatuur meter gecontroleerd??

Lijkt niet op een infectie op je foto, maar echt hop harsen.

Overmaat gist of een lagere temperatuur tijdens het maischen lijken meer de op. En weet je zeker dat je die gist hebt gebruikt en niet stiekem een andere?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #15 Gepost op: 22-10-2018 21:17 u »
Overmaat gist of een lagere temperatuur tijdens het maischen lijken meer de op.

Zelfs dan haal je zo'n hoge vergistingsgraad niet...

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #16 Gepost op: 22-10-2018 21:21 u »
Zelfs dan haal je zo'n hoge vergistingsgraad niet...
Nee, meestal niet. Maar met een andere gist soort stiekem wel.  Niet gekeken of die 1099 op de "verdachten" lijst staat of dat het stiekem de WL099 is, in plaats van de WY 1099. Die WL099 lust alles, of nagenoeg dan.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #17 Gepost op: 22-10-2018 21:29 u »
Nee, meestal niet. Maar met een andere gist soort stiekem wel.  Niet gekeken of die 1099 op de "verdachten" lijst staat of dat het stiekem de WL099 is, in plaats van de WY 1099. Die WL099 lust alles, of nagenoeg dan.

De Wyeast 1099 staat niet op de lijst van de var Diastaticus gisten. Die gist zou afkomstig zijn van Whitbread.
De WLP-099 Super High Gravity Ale staat er wel op. Dat zou inderdaad een logische verklaring zijn voor de hoge vergistingsraad.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #18 Gepost op: 22-10-2018 21:31 u »
De Wyeast 1099 staat niet op de lijst van de var Diastaticus gisten. Die gist zou afkomstig zijn van Whitbread.
De WLP-099 Super High Gravity Ale staat er wel op. Dat zou inderdaad een logische verklaring zijn voor de hoge vergistingsraad.

Zonder een volledig recept, maischschema en uitsluitsel over de gistsoort blijft het dus gissen.

OF, hij heeft per ongeluk de hydrometer meting omgerekend...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.259
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #19 Gepost op: 22-10-2018 21:37 u »
Zonder een volledig recept, maischschema en uitsluitsel over de gistsoort blijft het dus gissen.

OF, hij heeft per ongeluk de hydrometer meting omgerekend...

ppuk heeft het over "Wyeast 1099". Het kan zijn dat dit een verschrijving is. Een dergelijke verschrijving kan ook bij een volledig recept...

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #20 Gepost op: 22-10-2018 23:21 u »
De wlp099 heb ik toevallig wel in de vriezer liggen, maar deze Wyeast 1099 kwam direct uit een opgekweekt vers pakje. Maischchema had ik al genoemd (was eenstapsmaisch van 60 min op 67 graden). Netjes gemeten met glazen dobber. Morgen kan ik het recept wel ff uploaden. Bedankt allemaal!

Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #21 Gepost op: 23-10-2018 07:07 u »
Bij deze het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk53
Naam receptBlond Bitter
Brouwdatum02-10-2018
BierstijlBitter blond
Volume22,5 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement72,1 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
15,15 lWater uit Rijswijk
2,35 lGedemineraliseerd water
2,50 gCaSO4
1,76 mlFosforzuur
11,67 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
72 mg/l7 mg/l53 mg/l157 mg/l50 mg/l127 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,60 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC2 min.60 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gE.K. Goldingspellets5,1%60 min.15,0 IBU
67,5 gE.K. Goldingspellets5,1%15 min.20,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,7 l starterWhitbread Ale (1099)bovengist


Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #22 Gepost op: 23-10-2018 07:17 u »
Wat misschien wel kan is een besmetting met wlp099. Voor een ander brouwsel twee maanden geleden heb ik de wlp099 opgekweekt in een kleine erlenmeyer die ik zelden gebruik. Mogelijk dat ik dezelfde erlenmeyer voor de 1099 gebruikt heb, geen idee. Misschien dat deze niet goed schoongemaakt was? De wlp099 is best een doorzetter dus misschien dat die het twee maanden overleeft. Wel jammer want dat betekent dat de Wyeast 1099 die nu in de vriezer in cryobuisjes ligt niet zuiver is. Maar normaal gesproken ben ik nogal van het goed schoonmaken...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #23 Gepost op: 23-10-2018 12:46 u »
Wat misschien wel kan is een besmetting met wlp099. Voor een ander brouwsel twee maanden geleden heb ik de wlp099 opgekweekt in een kleine erlenmeyer die ik zelden gebruik. Mogelijk dat ik dezelfde erlenmeyer voor de 1099 gebruikt heb, geen idee. Misschien dat deze niet goed schoongemaakt was? De wlp099 is best een doorzetter dus misschien dat die het twee maanden overleeft. Wel jammer want dat betekent dat de Wyeast 1099 die nu in de vriezer in cryobuisjes ligt niet zuiver is. Maar normaal gesproken ben ik nogal van het goed schoonmaken...
Dat is dan op zich goed nieuws! Dat betekent dat je geen besmetting hebt en dat het gewoon bier is/wordt. Jammer is dat het niet geworden is wat het zou moeten worden.... Ondanks dat PROOST!  :proost: Laat even weten hoe het geworden is.


Offline ppuk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
  • Lekker!
Re: Welk soort infectie is dit?
« Reactie #24 Gepost op: 23-10-2018 17:36 u »
Da's waar :-)

Zal ff kijken of het sg nog verder daalt en of ik een testbrouwsel met de mogelijk vervuilde gistbuisjes kan maken.

Tags: