Hobbybrouwen > Brouwsoftware

Starten met BrouwHulp

(1/3) > >>

mrbassman1974:
Met het oog op mijn eerste moutbrouwsel dat ik ga maken binnenkort (ben nu nog bezig met mijn laatste extractbrouwsel, staat in de gistkast) heb ik van verschillende mensen mooie startrecepten gehad, niet te ingewikkeld maar hopelijk wel erg smakelijk  :)

Ik heb BrouwHulp gedownload en geÔnstalleerd en een paar van die recepten zo goed en zo kwaad als het ging ingevoerd om te kijken wat dit oplevert qua data, analyse etc. Daarna ben ik een beetje gaan spelen met ingrediŽnten, tijden etc. om te kijken wat dat doet. Ik heb alleen een beetje het idee dat ik maar gewoon wat aan het doen ben....

Ben natuurlijk nog een relatieve beginner met brouwen (zeker met mout) maar denk het proces al redelijk (niet briljant) onder de knie te krijgen. Vind het alleen lastig om dat te zien in BrouwHulp  8)

Hoe zijn jullie gestart met BrouwHulp? Met schade en schande? Of toch wel goed onderbouwd? Wie kan me een beetje op weg helpen?

Groet,
Danny

Wolter:
BrouwHulp heb ik indertijd zelf flink doorgespit om het allemaal goed in beeld te krijgen.
Er zal vast wel een hobbybrouwers in de buurt van Drunen wonen waar je eens mee mag kijken hoe hij/zij daarmee werkt.

dirk:
BrouwHulp heeft een handleiding. Deze al doorgenomen?

Mark GA:
Ik ben er achter gekomen dat BrouwHulp alleen goed werkt als jij de juiste parameters kunt invullen.
Dus voer de gegevens van je brouwhuis correct in (afmetingen etc.), maar vraag ook het schema van jouw waterprovider op, zodat je exact weet hoe je dat kunt bijsturen met behulp van de waterwizard.
Je voorraden opvoeren is ook een pre, dit laat je meteen zien hoeveel je nog in huis hebt wanneer je gaat knutselen met je mouten, hops en gisten.
Vooral handig als je naar een bepaalde kleur of bitterheid wilt toewerken. Dan kun je gaan spelen met de aantallen in gewicht om te zien wat het exact doet.
Maar ingrediŽnten die niet in de database staan moet je dus ook opvoeren, zoals sinaasappelschil, zoethout, diastetic barley, om maar een paar te noemen die ik miste. De waardes van de mouten vind je op de verpakking of anders op de websites van de brouwwinkels. Doe jezelf een plezier en vul dan ook de omschrijving in van het product. Dit helpt je later makkelijker keuzes maken.

Trek er vooral een avond of middag voor uit om alles correct in te voeren alvorens van start te gaan. Er gaat wel even tijd in zitten maar het is het waard.

Maar vooralsnog moet je gewoon een paar keer dit programma hebben gebruikt voordat de logica ervan doordringt.
Kortgezegd: het is normaal dat je nu het idee hebt niet goed te weten waar je mee bezig bent. Heb je nu geen fuck aan maar geef niet op, de meerwaarde van BrouwHulp zal jou snel duidelijk worden.

mrbassman1974:

--- Citaat van: dirk op 17-10-2018  14:43 u ---BrouwHulp heeft een handleiding. Deze al doorgenomen?

--- Einde van citaat ---

Zeker! Die is alleen vooral functioneel over het interface van de software. Logisch natuurlijk, het is een handleiding.
Het zal in mijn geval zeker ook te maken hebben het gebrek aan brouwervaring en daar voorziet het natuurlijk niet in  :)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie