Hoi, en op welke temperatuur doe jij de vergisting?
Groet
Ik heb eigenlijk nooit geen andere gist gebruikt omdat ik van zachte zoetige bieren hou.
Ik start pitching op 21/22 graden en ga elke 12 uur een halve graad naar boven. In de natuur doet gist dat ook (heb kleine verwarming dus het effect blijft beetje na-ijlen)
Volgens mij heb ik een keer gelezen dat de broeders van Westvleteren ook geen fancy apparatuur hebben staan waarin ze temperatuur regelen. (Hier dus ook een oplopende temperatuur.)
Ook heb ik het voorrecht gehad in 2 gerenomeerde brouwerijen een kijkje te nemen (1 zelfs 2 x winnaar International Beer Cup Yokohama in Japan 2015) en daar gaan ze per dag een graad omhoog.
Het is een turbo gist gaat als de brandweer (in 3 a 4 dagen is de klus geklaard), waarna je hem natuurlijk wel moet laten uitgisten nog dag of 5.
ik hoop dat je geholpen bent met deze info veel brouwplezier.
groet Edwin
ps leuke avatar heb je...
