Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat is moutextract  (gelezen 26088 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Wat is moutextract
« Gepost op: 31-01-2006 19:49 u »
hallo,

Ik had even een simpele vraag.
Kan iemand mij duidelijk vertellen wat een moutextract is
misschien een hele domme vraag :verbergen: maar ja je moet ergens beginnen.

Alvast bedankt  :biersmile:
gerben.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Silverbullet

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 36
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • De nieuwe bierfiltratie
Re: moutextract
« Reactie #1 Gepost op: 31-01-2006 21:08 u »
Moutextract kun je het beste omschrijven als gedroogde wort.

In de normale bier bereiding vermalen ze de mout korrels (schroten).
hierna maken ze er een beslag van en gaan ze het water mout mengsel maischen. (zodanige temeratuurs verhogingen zodat het zetmeel wordt omgezet in suikers).
Hierna gaan ze het goedje fiteren met als doel de suikeroplossing te krijgen zonder de kafjes van de mout.
Deze suiker oplossing kan nu worden ingedampt, zodat je een geconcentreerde oplossing krijgt. Dit concentraat kun je dan drogen op verschillende manieren (spraydrogen, walsdrogen), ik weet niet zeker of fluid bed drogen hier ook tussen past.

Wanneer je moutextract gebruikt hoef je het geen maisch traject toe te passen omdat de suikers al beschikbaar zijn.

Groet
Silverbullet


Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Re: moutextract
« Reactie #2 Gepost op: 31-01-2006 21:42 u »
O, dus moutextract is eigenlijk het afgekoelde wort wat je gebruikt bij je giststarter?


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: moutextract
« Reactie #3 Gepost op: 01-02-2006 07:20 u »
Juist, maar dan weer ingedampt totdat al het water er uit is.
Hopextract is droog poeder.
Je hoeft er alleen maar water bij te doen (en natuurlijk wat hop) om wort te krijgen.

 :degroeten:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: moutextract
« Reactie #4 Gepost op: 01-02-2006 08:24 u »
Juist, maar dan weer ingedampt totdat al het water er uit is.
Hopextract is droog poeder.
Je hoeft er alleen maar water bij te doen (en natuurlijk wat hop) om wort te krijgen.

Ik neem aan dat moutextract bedoeld wordt in plaats van hopextract.

Moutextract heb je in allerlei soorten. Droog en vloeibaar maar ook van verschillende mouten. Licht, medium en donder moutextract zijn de bekendste soorten.

SiriS

  • Gast
Re: moutextract
« Reactie #5 Gepost op: 01-02-2006 09:48 u »

Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Re: moutextract
« Reactie #6 Gepost op: 01-02-2006 16:20 u »
Okee onwijs bedankt :groots:,

Dus om een giststarter te maken kan ik gewoon moutextract kopen in de winkel?

Alvast bedankt voor het antwoord.
gerben


SiriS

  • Gast
Re: moutextract
« Reactie #7 Gepost op: 01-02-2006 16:23 u »
Vergeet de gistvoeding niet!

Groet, SiriS

Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Re: moutextract
« Reactie #8 Gepost op: 01-02-2006 17:53 u »
Ja die moet er ook bij dat is waar.

gerben

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.062
  • Land: nl
Re: moutextract
« Reactie #9 Gepost op: 01-02-2006 17:59 u »
Zie ook:   http://www.diasta.com/products.htm
Wat info van dit bedrijf, nadat ik ze vroeg naar het bereidingsproces en of het genoemde ma´smout extract inderdaad van gemoute ma´s gemaakt werd:

"Wij zijn eigenlijk gewoon een brouwerij, maar het verschil is dat wij het wort niet laten gisten maar indampen tot een dikke stroop.
Ma´s verwerken wij niet meer, dit geeft problemen met GMO-vrij zaken.
De reden voor het ma´sgebruik was het verkrijgen van een extract met een zeer lichte kleur. Tegenwoordig wordt hiervoor glucose van gerst gebruikt.
In de tijd dat er nog wel ma´s werd verwerkt was dat in de vorm van gemalen ma´s als percentage ongemout".

Hans Hans

Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Re: moutextract
« Reactie #10 Gepost op: 01-02-2006 19:57 u »
Dan had ik nog een vraag   :verbergen:
Als ik de gist starter gemaakt heb. dan doe ik dat bij de het beluchte wort.
Moet ik dan meteen de andere gist er bij doen of moet ik daar mee wachten?

Alvast bedankt voor het antwoord :groots:
gerben.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.396
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: moutextract
« Reactie #11 Gepost op: 01-02-2006 20:27 u »
Eelke andere gist, gist zit toch in je giststarter? Heb je overigens al eens gebrouwen? Zo nee, waarom begin je niet gewoon met een korrelgist, dan hoef je geen giststarter te maken (als je ca 20 liter bier brouwt).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: moutextract
« Reactie #12 Gepost op: 01-02-2006 20:45 u »
Hoi Gerben,

Ik denk dat het raadzaam is om eerst de cursus ( nog eens ) voor de zekerheid goed door te lezen.
Als je het bier gaat maken zou ik het eerst posten hier op het forum.
Dan kan het recept altijd nog bijgestuurd worden.

 :degroeten:

Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Re: moutextract
« Reactie #13 Gepost op: 01-02-2006 21:19 u »
Okee doe ik, ik ga er aan werken! :duimop:

gerben, samenvol

Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Re: moutextract
« Reactie #14 Gepost op: 03-02-2006 19:01 u »
Hallo allemaal,

Weet iemand en goed recept voor een beginner? :denken:
Iets minder moeilijk recept.

Alvast bedankt  :biersmile:

gerben (een beginner die bier brouwen erg leuk lijkt)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.090
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: moutextract
« Reactie #15 Gepost op: 03-02-2006 22:35 u »
Probeer eens een Brewferm abdij bierpakket. Dan kun je alvast oefenen met de stappen gisten en bottelen en proeven. Dit is een blik van ongeveer een liter van ingedikte wort die verdunt met water moet worden en dan kan de gist erbij (die eerst in wat water is opgelost). Aan het eind heb je zo'n 9 liter lekker bier.

Tijdens het drinken van dat bier kan je je verdiepen in het schrooten, maischen en dergelijke.

Groetjes,

Henielma.


Offline gerben

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • een echte man zorgt dat hij tappen kan
Re: moutextract
« Reactie #16 Gepost op: 04-02-2006 12:51 u »
Okee dank voor de tip.  :duimop:

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Wat is moutextract
« Reactie #17 Gepost op: 01-03-2013 20:47 u »
Ik heb met alleen moutextract een gist uit een flesje Westmalle opgekweekt... geen gistvoeding gebruikt.
Ziet er uit alsof het goede actieve gist is?
Kan dat zonder de gistvoeding die in dit topic beschreven staat?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wat is moutextract
« Reactie #18 Gepost op: 01-03-2013 23:21 u »
Tuurlijk kan dat.
Je kan het zo optimaal maken als je wilt, zonder is minder optimaal dan met.
Appelsap is minder optimaal dan wort.
Suikerwater is minder optimaal dan appelsap.

Allemaal geven ze gistgroei, hoe optimaler hoe meer en beter.
Aan jou de keuze. :)

Offline Gossi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat is moutextract
« Reactie #19 Gepost op: 01-01-2016 22:50 u »
Hallo, ik ben nieuw op dit forum. Ik heb in het verleden toen we nog geen internet hadden wel eens wat biertjes gebrouwen, maar dat ging vaak mis. Nu krijg ik veel meer inzicht. Ik heb weer wat spullen aangeschaft en ga eerst maar eens met moutextract brouwen.
Deze draad mist nog een antwoord op de volgende vraag.
Moutextract is er in drie soorten:
Vloeibaar ongehopt ongeveer 80% ingedroogd.
Droog ongehopt 100% ingedroogd.
Vloeibaar gehopt en bierkits.

Wort is er in twee soorten waar geen duidelijk onderscheid in wordt gemaakt.
Je hebt de ongehopte wort die direct na het maischen wordt opgevangen.
Je hebt de gekookte wort waar tijdens het koken allerlei stoffen zijn afgebroken en de hop is toegevoegd en waar je de gist aan kan toevoegen.

Is het vloeibare ongehopte moutextract en het droge ongehopte moutextract de extractie van de eerste wort?
Zijn de bierkits en de gehopte moutextracten de extractie van het gekookte wort?

Dit is natuurlijk wel belangrijk te weten. Weet iemand van jullie dit?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat is moutextract
« Reactie #20 Gepost op: 01-01-2016 23:00 u »
Is het vloeibare ongehopte moutextract en het droge ongehopte moutextract de extractie van de eerste wort?
Zijn de bierkits en de gehopte moutextracten de extractie van het gekookte wort?

Dit is natuurlijk wel belangrijk te weten. Weet iemand van jullie dit?

De termen spreken volgens mij voor zich.
Ongehopt is ongehopt.

Bij bierkits kunnen ook ge´someriseerde ho preparaten zijn toegevoegd. De bierkits hebben namelijk vaak bedroevend weinig hoparoma.
Je krijgt daarom snel een beter bier als je ongehopte moutextract zelf kookt met hop.

Offline Gossi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat is moutextract
« Reactie #21 Gepost op: 02-01-2016 00:07 u »
Beste Jaques,

Bedankt voor je antwoord.
Ik geloof er niks van dat al die troep zoals eiwitten en DSM en al wat je er meer uit kookt nog in bierkits zitten. De kwaliteit mag dan in jullie ogen bedroevend zijn maar de moderne bierkits met hun flexibele verpakking geven echt wel een goed resultaat, vooral als je er een goede gist bij doet.
En zit al die troep dus nog wel in het droge moutextract?! Ook dat waag ik te betwijfelen.
Al met al blijft het voor mij een beetje duister.
Maar ja misschien heeft dit forum wel geen antwoord omdat ze zich hier niet mee bezig houden en moet ik bij de fabrikant zijn.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat is moutextract
« Reactie #22 Gepost op: 02-01-2016 00:23 u »
Ik geloof er niks van dat al die troep zoals eiwitten en DSM en al wat je er meer uit kookt nog in bierkits zitten. De kwaliteit mag dan in jullie ogen bedroevend zijn maar de moderne bierkits met hun flexibele verpakking geven echt wel een goed resultaat, vooral als je er een goede gist bij doet.
En zit al die troep dus nog wel in het droge moutextract?! Ook dat waag ik te betwijfelen.
Al met al blijft het voor mij een beetje duister.
Maar ja misschien heeft dit forum wel geen antwoord omdat ze zich hier niet mee bezig houden en moet ik bij de fabrikant zijn.

Als er netjes gekookt wordt met natuurhop of hoppellets is er niet zo veel verschil met zelf hoppen, met dit verschil dat je niet zelf de hopkeuze doet maar de fabrikant.
Uit kosten oogpunt kan ik mij goed voorstellen dat ge´someriseerde hopextracten worden gebruikt door de producenten bij de productie van gehopt moutextract.

Bij het maken van moutextractpoeder wordt een methode gebruikt die vergelijkbaar is met het maken van melkpoeder. Daarvoor hoeft het wort niet gekookt te worden. Dat scheelt de producent redelijk veel kosten...

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.413
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŰn dan tijd om te brouwen.
Re: Wat is moutextract
« Reactie #23 Gepost op: 02-01-2016 00:28 u »
Ik denk dat Jacques je vraag verkeerd begreep.

Moutextract: droog, vloeibaar, gehopt of ongehopt is allemaal na het maischen en koken verkregen. Dit allemaal om DMS en eiwitten uit het extract te halen.
Dit is wel een interessant stukje om te lezen: http://byo.com/color/item/1101-making-malt-extract.

Daarnaast zijn bierkits in de afgelopen jaren zeker in kwaliteit toegenomen. Ik schreef dit een jaar geleden toen ik overstapte van kits naar moutbrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27221.msg416983.html#msg416983



Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 584
  • Land: nl
Re: Wat is moutextract
« Reactie #24 Gepost op: 02-01-2016 09:21 u »
Als er netjes gekookt wordt met natuurhop of hoppellets is er niet zo veel verschil met zelf hoppen, met dit verschil dat je niet zelf de hopkeuze doet maar de fabrikant.
Uit kosten oogpunt kan ik mij goed voorstellen dat ge´someriseerde hopextracten worden gebruikt door de producenten bij de productie van gehopt moutextract.

Bij het maken van moutextractpoeder wordt een methode gebruikt die vergelijkbaar is met het maken van melkpoeder. Daarvoor hoeft het wort niet gekookt te worden. Dat scheelt de producent redelijk veel kosten...

Voor de productie van poeder wordt ook vloeibaar moutextract gebruikt wat al ingedikt is. Er wordt misschien niet gekookt (volgens mij draait de verdamper op 80░) maar alle vluchtige bestandsdelen die eruit worden gehaald bij het koken (o.a. DMS) zijn al wel verdampt.