Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quadrupel last minute tips?  (gelezen 926 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Quadrupel last minute tips?
« Gepost op: 12-10-2018 12:30 u »
Aanstaand weekend staat er een quadrupel op de planning,  iemand nog op- of aanmerkingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2018-08
Naam receptQuadrupel Laffe Hendrik
Brouwdatum04-04-2018
BierstijlQuadrupel
Volume16,0 l
Begin SG1,100 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,0%
Alcoholgehalte10,3 vol.%
Berekende kleur (Morey)67 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,10 lWater uit Losser
1,50 gCaCl2
3,70 mlMelkzuur
7,02 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
114 mg/l9 mg/l21 mg/l206 mg/l59 mg/l74 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,89 kgPilsmoutDingemans3 EBC56,0 %
1,04 kgMünchenermoutDingemans17 EBC15,0 %
0,52 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,5 %
0,35 kgSpecial BDingemans350 EBC5,0 %
0,35 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,07 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC1,0 %
0,03 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC0,5 %
0,69 kgAmber kandijsiroopZelf gemaakt20 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.70 min.3,2 l/kg
78,0 °C9 min.5 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gPerlebellen8,4%first wort hop21,7 IBU
43,3 gHallertau Hersbrucker   bellen1,4%30 min.5,8 IBU
40,2 gHallertau Hersbrucker   bellen1,4%15 min.3,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
50,00 gCacao nibssmaakstofnagisting/lagering
32,00 gEikenhoutsnippers, matig geroosterdsmaakstofnagisting/lagering
32,00 gEikenhoutsnippers, whiskeyvatensmaakstofnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l getrapte starterTrappist Ale (WLP500)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,040 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,9%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering15,0 °C





Vergisting starten op 19gr.  na een paar dagen langzaam ophogen naar 21gr.

De naam is een geintje uit de vriendengroep, geen kloonpoging

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
Re: Quadrupel last minute tips?
« Reactie #1 Gepost op: 12-10-2018 19:52 u »
Choco mout zou ik er persoonlijk uit halen, dit omdat je al geroosterde gerst hebt. Municher kan je er eventueel ook wel uit laten maar als je van moutig bier houdt zo laten. En waarom 2 soorten snippers? Ik zou 1 soort toevoegen of de batch splitsen en dan de whiskey snippers in de ene en de gewone snippers in de andere.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.403
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Quadrupel last minute tips?
« Reactie #2 Gepost op: 14-10-2018 22:49 u »
En waarom 2 soorten snippers? Ik zou 1 soort toevoegen of de batch splitsen en dan de whiskey snippers in de ene en de gewone snippers in de andere.

Niet mis mee om twee soorten snippers in een bier te gebruiken.
Net als bij hop kunnen houtsnippers elkaar versterken. (Maar ook verzwakken...) Het beste is een extractie te maken met alcohol met één soort houtsnippers. Vermeng vervolgens de extracties en proef wat het effect is.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel last minute tips?
« Reactie #3 Gepost op: 15-10-2018 10:14 u »
Bedankt voor de tips,  zal me eens gaan bezinnen over het hout..  misschien inderdaad eens een testje doen met extracties.

De mouten zitten al afgewogen door elkaar gemengd, dus daar kan ik niks meer aan veranderen.

Vanwege de griepgolf thuis niet gebrouwen dit weekend,  de starter staat nog in de koeling dus vanavond of morgenavond maar eens aan de slag!


Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Quadrupel last minute tips?
« Reactie #4 Gepost op: 19-10-2018 15:40 u »








Qua SG beetje laag uitgekomen, heb lopen rommelen met de verdamping in BrouwHulp waardoor ik teveel liters over hield met te laag SG. (1074 i.p.v. 1088)

Had laatst proef gedraaid met 15ltr. water vervolgens 1,5uur laten koken, was 6 ltr verdampt. (4 ltr per uur)
Blijkbaar gaat het met wort niet zo hard?

Maar goed, ga iets meer kandijsiroop storten, maar niet teveel.



Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 108
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Quadrupel last minute tips?
« Reactie #5 Gepost op: 08-11-2018 15:03 u »
Niet mis mee om twee soorten snippers in een bier te gebruiken.
Net als bij hop kunnen houtsnippers elkaar versterken. (Maar ook verzwakken...) Het beste is een extractie te maken met alcohol met één soort houtsnippers. Vermeng vervolgens de extracties en proef wat het effect is.


Naar aanleiding van bovenstaande opmerkingen ben ik me eens gaan verdiepen in de verschillende soorten eiken snippers, ik was sowieso al van plan om deze zelf te maken.
Ik kwam onder meer uit op deze site http://www.brewgeeks.com/toasted-oak-cubes.html
Met daarin een (volgens mij welbekend) grafiekje voor het roosteren van eiken bij bepaalde temperaturen.
Het lijkt me wel interessant om hier eens een experimentje voor op te zetten, dus zo gezegd zo gedaan:

Van een onbehandelde eiken plank heb ik plakjes gezaagd en hier met hamer en beitel chips van gemaakt;  vervolgens deze geroosterd in de oven n.a.v. het grafiekje.  Ik heb geprobeerd om de ‘piek-temperaturen’ van de verschillende smaakcomponenten te pakken. Omgerekend naar graden Celsius kwam ik uit op het volgende;

150 ºC:  ‘sweet’
195 ºC:  ‘vanilla’
225 ºC: ‘toasty + vanilla’
250 ºC: ‘almond’

Leuk om de kleurverschillen te zien:



Gisteravond heb ik hiervan extracties met 95% alcohol opgezet,  elk een potje met  1 g hout + 25 ml alcohol
Volgens mijn rekenwerk kom ik dan straks, na verdunning  tot 10%, op een eiken-gehalte van 4 g per liter (dit was mijn plan voor de Quadrupel)  ze mogen nu 2 weekjes staan voordat ik ga proeven.



Daarnaast ga ik ook alvast een paar proef-flesjes bottelen per smaak, de rest blijft geduldig in soda-keg staan in de kelder (op ca. 16 ºC)

Ohja, op dezelfde wijze heb ik ook een proefje opgezet met hout van whiskeyvaten (BBQ  rookhout) zowel alleen het hout als geweekt in whiskey.
En misschien ook nog wel een paar liter opzetten met kruiden voor de kerst (anijs? / kaneel? / gember?)

KWW

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
Re: Quadrupel last minute tips?
« Reactie #6 Gepost op: 08-11-2018 16:01 u »
Leuk experiment ik ben benieuwd naar jou bevindingen. Momenteel staat er bij mij 10 liter quadrupel na te gisten, hier heb ik gisteren 20 gram medium getoaste Amerikaanse eiken snippers (vanille) aan toegevoegd, deze hebben 3 maand geweekt in 200 ml whisky. Ik heb zowel de snippers als de whisky toegevoegd ik ben benieuwd.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
Re: Quadrupel last minute tips?
« Reactie #7 Gepost op: 11-11-2018 21:31 u »
Leuk experiment ik ben benieuwd naar jou bevindingen. Momenteel staat er bij mij 10 liter quadrupel na te gisten, hier heb ik gisteren 20 gram medium getoaste Amerikaanse eiken snippers (vanille) aan toegevoegd, deze hebben 3 maand geweekt in 200 ml whisky. Ik heb zowel de snippers als de whisky toegevoegd ik ben benieuwd.

Had je de whisky nog geproefd waar de snippers in gezeten hebben voor 3 maand?
In onze quadrupel hebben wij ook snippers gedaan die in whisky hebben gelegen voor een week maar die whisky was niet meer te pruimen.. Erg bitter geworden...

En waarom 3 maand? Komt in mijn ogen over als erg lang...

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 703
  • Land: nl
Re: Quadrupel last minute tips?
« Reactie #8 Gepost op: Gisteren om 16:51 »
Had je de whisky nog geproefd waar de snippers in gezeten hebben voor 3 maand?
In onze quadrupel hebben wij ook snippers gedaan die in whisky hebben gelegen voor een week maar die whisky was niet meer te pruimen.. Erg bitter geworden...

En waarom 3 maand? Komt in mijn ogen over als erg lang...

Door omstandigheden, ik had eerder willen brouwen.

Ja de whisky heb ik geproefd en had een ontzettende houtsmaak. Deze wordt natuurlijk flink verdunt in het bier. Ik ben wel benieuwd naar het eindresultaat.

Tags: