Mijn eerste bier dat ik ga brouwen

Gestart door Scorpionrose, 11-10-2018 22:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Scorpionrose

Ik ga morgen mijn eerste biertje brouwen.
Ik brouw het in een bulldog brouwketel.
Hieronder het recept dat ik will gaan brouwen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDubbelbok 2018
Brouwdatum
BierstijlDubbel
Volume15.0 l
Begin SG1.063 SG
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement80.0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10.50 lWater uit Zevenhuizen
0.70 gCaCl2
1.00 gCaSO4
1.70 gNaHCO3
13.21 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
92 mg/l52 mg/l58 mg/l120 mg/l33 mg/l57 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.45 kgMünchenermoutDingemans15 EBC79.2 %
0.48 kgPilsmoutDingemans3 EBC11.0 %
0.34 kgAroma 150Dingemans150 EBC7.9 %
0.08 kgChocolademoutDingemans900 EBC1.8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 163.0 °C1 min.30 min.2.4 l/kg
Stap 272.0 °C1 min.30 min.2.4 l/kg
Stap 378.0 °C1 min.5 min.2.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20.1 gPerlepellets6.3%75 min.21.8 IBU
7.2 gHallertau Hersbrucker pellets3.1%75 min.3.8 IBU
18.0 gSaazpellets3.7%5 min.2.2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Gossi

Leuk recept
Je gebruikt in mijn ogen veel te weinig maischwater.
Waarom zo dik? Ik gebruik net zoveel water als de beoogde opbrengst. Zie je direct aan het einde of je je beoogde sg hebt behaald. Een litertje of 8, 9 spoelen is prima.
En waarom zou je bij je eerste recept de maish aanzuren? Doe dat later eens als je het proces perfect onder de knie hebt.
Hoe het in het begin vooral simpel. Je komt al genoeg problemen tegen zo,n eerste keer!

Gerb

Leuk en spannend! Niet meteen het makkelijkste recept.
Hoe ga je schroten? In het begin kan dit nog wel eens lastig zijn, te grof of te fijn. Het recept ziet er prima uit, ik zou zelf de chocomout halveren vanwege een gebrande smaak, maar dit wordt ook gewoon een bok. Verder vind ik hem wel aardig bitter voor een bokbier. En over Iers mos is ook al veel geschreven, naar mijn mening is het niet echt nodig. Helder wordt het zeker wel. O ja ook dunner maischen, zeker 3,5 liter per kilo.

marc0871

Water uit Zevenhuizen. GN of ZH?

joenedu

Citaat van: marc0871 op 12-10-2018  00:11 uWater uit Zevenhuizen. GN of ZH?

Daar was ik ook benieuwd naar  :D

En ik zou inderdaad ook iets meer maischwater gebruiken. Anders heb je kans dat de pomp droogloopt.

Scorpionrose

Bedankt voor de info over bitterheid en hoeveelheid water.
Heb het recept iets aangepast en terwijl ik dit plaats is de ketel druk bezig.
Het is trouwens Zevenhuizen GN

Hier het aangepaste recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDubbelbok 2018
Brouwdatum12-10-2018
BierstijlDubbel
Volume15.0 l
Begin SG1.063 SG
Berekende kleur (Morey)48 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement80.0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16.00 lWater uit Zevenhuizen
1.00 gCaCl2
1.40 gCaSO4
2.60 gNaHCO3
7.71 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
89 mg/l52 mg/l58 mg/l120 mg/l32 mg/l53 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.45 kgMünchenermoutDingemans15 EBC79.2 %
0.48 kgPilsmoutDingemans3 EBC11.0 %
0.34 kgAroma 150Dingemans150 EBC7.9 %
0.08 kgChocolademoutDingemans900 EBC1.8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 163.0 °C1 min.30 min.3.7 l/kg
Stap 272.0 °C1 min.30 min.3.7 l/kg
Stap 378.0 °C1 min.5 min.3.7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16.1 gPerlepellets6.3%75 min.17.4 IBU
11.2 gHallertau Hersbrucker pellets3.1%75 min.6.0 IBU
18.0 gSaazpellets3.7%0 min.0.0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Scorpionrose

Citaat van: Gerb op 11-10-2018  23:03 uLeuk en spannend! Niet meteen het makkelijkste recept.
Hoe ga je schroten? In het begin kan dit nog wel eens lastig zijn, te grof of te fijn. Het recept ziet er prima uit, ik zou zelf de chocomout halveren vanwege een gebrande smaak, maar dit wordt ook gewoon een bok. Verder vind ik hem wel aardig bitter voor een bokbier. En over Iers mos is ook al veel geschreven, naar mijn mening is het niet echt nodig. Helder wordt het zeker wel. O ja ook dunner maischen, zeker 3,5 liter per kilo.

Schroten heb ik gisteren gedaan, niet te grof maar ook niet al fijn.
En inderdaad niet het makkelijkste recept voor de eerste keer maar bij alles wat ik doe kies ik altijd voor een moeilijkere weg om iets te leren. Ga liever de eerste keer keihard op mijn muil dan dat ik met een simpel recept mezelf voor de gek hou.

joenedu

Wat grappig, ik woon in Nieuw Roden, vlakbij dus. Succes nog met brouwen!

brouwerwaldonk

Citaat van: Gossi op 11-10-2018  23:00 uLeuk recept
Je gebruikt in mijn ogen veel te weinig maischwater.
Waarom zo dik? Ik gebruik net zoveel water als de beoogde opbrengst. Zie je direct aan het einde of je je beoogde sg hebt behaald. Een litertje of 8, 9 spoelen is prima.
En waarom zou je bij je eerste recept de maish aanzuren? Doe dat later eens als je het proces perfect onder de knie hebt
Dat Scorpionrose best meer maischwater neemt daar ben ik het mee eens.
Waarom hij ook bij het eerste recept maisch moet aanzuren, gewoon omdat bij pH 5,5 de omzetting zetmeel vlotter en beter zal verlopen, daarom. En niet alleen de maisch maar ook het spoelwater naar 5,2 brengen. 

BertusBeensteen

Is een brouwzaalrement van 80% realistisch voor een eerste brouwsel?

marc0871

Citaat van: Scorpionrose op 12-10-2018  14:17 uHet is trouwens Zevenhuizen GN


Citaat van: joenedu op 12-10-2018  14:37 uWat grappig, ik woon in Nieuw Roden, vlakbij dus. Succes nog met brouwen!

Mja, en ik dus niet ;D

Brouw ze :brouwen:

Scorpionrose

Citaat van: BertusBeensteen op 12-10-2018  15:43 uIs een brouwzaalrement van 80% realistisch voor een eerste brouwsel?

Zoals je al zegt het is de eerste brouwsel.
En aangezien het dus de eerste keer is voor mij het brouwzaalrendement nog niet bekend en zal ik uiteindelijk ook aanpassen.
Het moet nu nog 30 minuten koken en de metingen die ik tussentijds gedaan heb zitten dicht bij de opgave Het meten van de SG zit slechts 3 punten onder de opgave die BrouwHulp opgeeft.
Ook het volume en verdamping in de ketel zit akelig dichtbij wat ik had ingegeven in de software.
Dus tot op dit moment ben ik uiterst tevreden.
Maar we zijn er nog niet, dus even afwachten.

Scorpionrose

Het koelen en filteren is gebeurd.
Het zit nu in het vergistingsvat met een SG 1075 wat volgens het programma een rendement van 87,7% is

Voor een eerste keer brouwen hoor je mij tot nu toe niet klagen

marc0871

Als je dat voor inderdaad 15 liter hebt, is er wel iets heel goed gegaan, ja.
Zitten er minder liters in je gistvat, dan moet je daar natuurlijk wel voor compenseren.
Niet dat ik zeg dat het zo is, maar je moet er wel rekening mee houden.

Hoe is de brouwdag verder bevallen?

Scorpionrose

Citaat van: marc0871 op 12-10-2018  20:24 uAls je dat voor inderdaad 15 liter hebt, is er wel iets heel goed gegaan, ja.
Zitten er minder liters in je gistvat, dan moet je daar natuurlijk wel voor compenseren.
Niet dat ik zeg dat het zo is, maar je moet er wel rekening mee houden.

Hoe is de brouwdag verder bevallen?

Het is inderdaad 15 liter
Het brouwen is mij zeer goed bevallen. Het viel me eerder mee dan tegen.
Maar had me goed ingelezen op internet en hier en daar wat tips en tricks gelezen en toegepast.
Ben ondertussen bezig met een nieuw recept voor een weizen dus ga me de komende tijd zeker niet vervelen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.